Thursday, November 3, 2011

Ελιές: πώς να κάνετε τσακιστές, γρήγορα και χωρίς να λερωθείτε!

Τις προάλλες η Ασπασία μου χάρισε ντόπιες ελιές. Αυτές εδώ στη Ζάκυνθο, τις λέμε βλαστάδες. Δεν είναι οι πολύ πολύ μικρούλες που έχουμε εδώ. Είναι λίγο μεγαλύτερες.

Μου αρέσουν πολύ οι ελιές, αλλά πιο πολύ φτιάχνω γιατί μου αρέσει η διαδικασία,παρά για να τις τρώμε στο σπίτι. Συνήθως ξεχνάω ότι έχουμε ελιές, ενώ αν τις συναντήσω αλλού, δεν αφήνω καμία!

Την ώρα που μου τις έδωσε, σκεφτόμουν τη φασαρία τους να τις τσακίσω μία μία. Όταν είχα κάνει, εδώ και χρόνια, σε κάθε χτύπημα γέμιζα λάδι, οπότε μετά, τις χτυπούσα μέσα σε γουδί για να μην πιτσιλάνε. Αυτή τη φορά όμως είχα έμπνευση για να μην φάω όλη μου τη μέρα χτυπώντας και γεμίζοντας τον κόσμο λάδια.



Πήρα μια καθαρή σακούλα και έβαζα μέσα λίγες-λίγες, αραιώνοντάς τις μέσα στη σακούλα.


Μετά, με μία βαριοπούλα (σφυρί βαρύ), χτυπούσα όπου έβλεπα ελιά. Σε 10 λεπτά, είχα τσακίσει 1 κιλό ελιές!



Τώρα, είναι μέσα σε νερό και περιμένω να ξεπικρίσουν για να τις ... τσακίσω μετά! όχι με τη βαριοπούλα αυτή τη φορά, αλλά με τα δοντάκια μου! χαχα! Ο τρόπος που χρησιμοποίσα και με τον οποίο θα τις τελειοποιήσω, είναι αυτός που περιγράφω εδώ. Αν έχετε ελίτσες, δοκιμάστε αυτόν τον σύντομο και "καθαρό" τρόπο!

15 comments:

  1. καλημερα!!!Νασε καλα με την εμνευση σου! Με την σειρα μου θα πω την ιδεα σου, για να μου βτειαξουν ευκολες ελιτσες!!!

    ReplyDelete
  2. Σ αγαπω, σ εκτιμώ, αλλά τώρα μου το λές;
    Νάσαι καλά. Το φυλάω.
    Νένα

    ReplyDelete
  3. Εγώ πάντως αν είχα βαριοπούλα σήμερα θα άνοιγα κανενός το κεφάλι κι όχι τις ελιές!!
    Χτες έφτιαξα Καλαμών.

    ReplyDelete
  4. Αγαπητή Κική,
    Γίνετε και το ανάποδο, έξω στην αυλή-αν έχουμε φυσικά-και βάζουμε για ποδιά ένα μεγάλο κομμάτι απο ναύλον π.χ. σακούλι σκουπιδιών ανοιγμένο.

    ReplyDelete
  5. Νάσαι πάντα καλά,αγαπημένη Κική που μας κάνεις τα δύσκολα,πάντα εύκολα....οι εμπνεύσεις σου ειλικρινά με κάνουν να δοκιμάζω και να έχω επιτυχίες.Σ ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  6. Κική .. φοβερή ιδέα ... την κρατάω για όταν θα φτιάξω ελιές.

    Προς το παρόν τις τσακίζω όπου τις βρώ (και εγω με τα σαγόνια μου).

    Ευχαριστούμε

    ReplyDelete
  7. Ωραια εμπνευση Κικη για καθαρα χερια,βλεπεις αμα τσακιζεις ή χαρακιαζεις ελιες μια καφετιλα την αποκτας στα χερια.

    ReplyDelete
  8. Ό,τι χρειαζόμασταν! Την Κυριακή θα μαζέψουμε ελίτσες και αναρωτιόμασταν πως να τις κάνουμε! Μας έδωσες ιδέα! :))

    ReplyDelete
  9. Μαριάννα, βάλε να σου φτιάξουν! χαχα!

    Νένα, κάλλιο αργά! χαχα!

    Ξανθή, είμαι σίγουρη ότι ήσουν σε δημόσια υπηρεσία, ή έβλεπες ειδήσεις! ;-)

    Μάρκο όταν λες ανάποδο; Εννοείς να είναι έξω από τη σακούλα; Ε, αυτό είναι γνωστό ε;

    ReplyDelete
  10. Μινωίτισσα χαίρομαι που βοηθλάω! :-)

    Conna, κράτα τη για το μέλλον! ;-)

    Δημιουργίαάσε! Χάλια γίνεσαι!

    Pela Sofi, καλό μάζεμα!

    ReplyDelete
  11. Να εισαι καλα και οτι χρειαζομουν!!!!!!!!Εχω μαζεψει ελιτσες!!!!!!Καλο Σ/Κ!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Πρωτη ματια στο blog σου και μου αρεσε ,,,,
    θελω την βοηθεια σου για κατι ελιτσες που θα μαζεψω (2 δεντρα )
    ειναι μαυρες σαν τις Καλαμων
    θελω να τις κανω (θα γελασεις ετσι οπως θα το πω )ζαρωμενες με αλατι ,,,,
    γινονται ετσι και αν ,,,,ναι ,,,,πως θα τις κανω ????
    Ευχαριστω

    ReplyDelete
  13. Δεν έχω γράψει ακόμα αυτό τον τρόπο παρασκευής, αλλά μπορείς να δεις τον τρόπο που (μάλλον) εννοείς στο μπλογκ της Βαγγελιώς http://cretangastronomy.blogspot.gr/2014/11/blog-post_6.html

    ReplyDelete
  14. Τελικα,καταπληκτικη <> η πλαστικη σακουλα.σε μερικες μερες,θα σου πω και τα αποτελεσματα απο το ξαρμιρησμα.Αλεξανδρος

    ReplyDelete