Monday, November 28, 2011

Μαρμελάδα πορτοκάλι Ι. Ο εύκολος τρόπος

Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνω και ο χρόνος πια δεν μου φτάνει. Δεν ξέρω αν σε σας συμβαίνει, αλλά όταν έρχεται σκ, λέω πως θα κάνω όλα όσα δεν πρόλαβα να κάνω όλη την εβδομάδα και τελικά, την Κυριακή το βράδυ συνειδητοποιώ ότι πάλι δεν μου έφτασαν οι μέρες. Η αλήθεια είναι ότι η κουζίνα μου τρώει ένα σημαντικό κομμάτι από τον ελεύθερο χρόνο μου και μ΄ αρέσει. Όμως, παραμελώ άλλα πράγματα... Έτσι κι αλλιώς, το διάστημα που απομένει μέχρι τα Χριστούγεννα, πιστεύω ότι για τους περισσότερους είναι γεμάτο παντός είδους δουλειές. Το σπίτι, καθάρισμα, γλυκά, δοκιμές, διακόσμηση κλπ. Μάλλον λίγο πολύ όλοι τρέχουμε αυτό το διάστημα.

Μια φίλη στο φβ ζητάει συνταγή για μαρμελάδα πορτοκάλι, οπότε, πριν αρχίσω να βάζω τις χριστουγεννιάτικες συνταγές, είπα να σας τη γράψω. Όσες φορές είχα στο παρελθόν δοκιμάσει μαρμελάδα πορτοκάλι, δεν μου άρεσε καθόλου. Ο λόγος είναι απλός. Εμένα δεν μου αρέσουν καθόλου οι πικρές γεύσεις, και όλες όσες έχω δοκιμάσει ως τώρα είναι δηλητήριο! Μπλιαχ! Οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών πικρίζουν για δύο λόγους:
1) ανεπαρκές ξεπίκρισμα της φλούδας αν υπάρχει
2) από τις μεμβράνες και τις άσπρες ίνες του εσωτερικού του πορτοκαλιού.
Οπότε, τι κάνουμε; Αν θέλουμε να μην πικρίζει καθόλου η μαρμελάδα, θέλει πολύ καλό ξεπίκρισμα της φλούδας αν βάλουμε (ή να μην βάλουμε καθόλου) και αφαίρεση των λευκών ινών. Έχετε υπομονή; Μπααα...

Παρεμπιπτόντως, και στα λικέρ πρέπει να μην βάζουμε καθόλου από το άσπρο της φλούδας, γιατί κι εκεί πικρίζει.

Συνταγές για μαρμελάδα πορτοκάλι έχω δύο. Η αγαπημένη μου εμένα είναι η άλλη, που θα σας γράψω άλλη φορά. Είναι μπελάς όμως, γιατί προϋποθέτει αφαίρεση ΟΛΩΝ των μεμβρανών με ψαλίδι. Πεντακάθαρη σάρκα πορτοκαλιού.
Σήμερα σας γράφω το σύντομο τρόπο, που είναι εύκολος και γρήγορος. Σε σχέση με την άλλη μου συνταγή, αυτή αφήνει μια σπιρτάδα. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να τη δοκιμάσετε.



Μαρμελάδα πορτοκάλι Ι
(ο εύκολος τρόπος)
Υλικά
2 κιλά πορτοκάλια λεπτόφλουδα, χωρίς κουκούτσια (ζυγισμένα με τη φλούδα, περίπου 10-11 μέτρια πορτοκάλια)
1.500 γρ. ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια εξωτερικά. Διαλέγουμε 5-6 πορτοκάλια με γερή και εμφανίσιμη φλούδα, για να τη χρησιμοποιήσουμε στη μαρμελάδα.
Μέσα σε ένα πιάτο, κόβουμε ένα-ένα τα πορτοκάλια στα 4.

 
Με ένα μαχαίρι, ξεχωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα, κόβοντας, όπως τις φέτες το καρπούζι.
Τις φλούδες που βγάζουμε, τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας μέσα στο μπωλ που θα βάλουμε τη σάρκα των πορτοκαλιών, έτσι ώστε να βγει όσος χυμός έχει μείνει πάνω στη φλούδα με το κόψιμο και τις βάζουμε στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Καθαρίζουμε τη σάρκα από την κεντρική άσπρη ίνα και την κόβουμε σε κυβάκια.
Κρατάμε τη σάρκα και το χυμό σε ένα μπωλ, μέχρι να τελειώσει όλη η διαδικασία.
Κάνουμε το ίδιο για όλα τα πορτοκάλια, κρατάμε όμως μόνο 5-6 για τη μαρμελάδα, επειδή η ποσότητα της φλούδας είναι μεγάλη σε σχέση με τη σάρκα των πορτοκαλιών. Δεν ξεχνάμε να στύψουμε και τη φλούδα των πορτοκαλιών που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, για να πάρουμε το χυμό τους.
Όταν τελειώσει όλη η διαδικασία, βάζουμε νερό στην κατσαρόλα με τις φλούδες.
Βράζουμε τις φλούδες 3 φορές, από 3-4 λεπτά κάθε φορά, αλλάζοντας νερό και ξαναβράζοντας, έτσι ώστε να ξεπικρίσουν και να μαλακώσουν.
Όταν τις βράσουμε, τις ξεπλένουμε με νερό βρύσης, για να μπορέσουμε να τις κόψουμε, ή τις αφήνουμε να κρυώσουν σε σουρωτήρι.
Ψιλοκόβουμε με ψαλίδι κουζίνας ή μαχαίρι τις φλούδες, ενώ τις στύβουμε ελαφρώς, για να φύγει το περιττό νερό.
Βάζουμε τις φλούδες, τη σάρκα, το χυμό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.
Βράζουμε για 15-20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να απομακρυνθούμε καθόλου, γιατί φουσκώνει. Ξαφρίζουμε συνέχεια. Αποσύρουμε από τη φωτιά για μερικά δευτερόλεπτα αν φουσκώνει επικίνδυνα, μέχρι να ηρεμήσει.
Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε εκεί τη μαρμελάδα για ένα 24ωρο. Θα φαίνεται πολύ νερουλή. Μην σας ανησυχήσει αυτό.
Την επόμενη μέρα, αν η πυκνότητα της μαρμελάδας δεν είναι ικανοποιητική, βράζουμε πάλι για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να γίνει χλιαρή και φυλάμε σε καθαρά βάζα.



Tips:
Το υλικό, μετά το καθάρισμα, ήταν 1.700 γρ. Όσο υλικό έχουμε, τόση ζάχαρη μπορούμε να προσθέσουμε. Αν τα πορτοκάλια μας όμως είναι γλυκά, μπορούμε να αφαιρέσουμε ζάχαρη. Στις μαρμελάδες εσπεριδοειδών, βάζουμε περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με άλλα φρούτα, επειδή είναι ξυνή η σάρκα και πικρή η φλούδα.

Αν σας αρέσει να έχει πικράδα η μαρμελάδα, ξεπικρίστε λιγότερες φορές.

Αν κρατήστε αρκετό καιρό τα φρούτα μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε, μπορεί η φλούδα να παραμείνει σκληρή μετά το βράσιμο. Αν συμβεί αυτό, μπορείτε να περάσετε όλη τη μαρμελάδα από μπλέντερ, αφού τη φτιάξετε για να λιώσει η φλούδα. Μπορείτε επίσης να περάσετε τη φλούδα από μπλέντερ, αντί να την ψιλοκόψετε. Μπορείτε ακόμα-ακόμα, να τρίψετε τη φλούδα των πορτοκαλιών σε τρίφτη, πριν ξεκινήσετε τη μαρμελάδα σας.

Καλή εβδομάδα!

16 comments:

  1. Τέλεια, τώρα που τελειώσαν οι καλοκαιρινές μαρμελάδες... Πολύ λαχταριστή!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα από Relo! Γιαμ! Οι σπιτικές μαρμελάδες δεν έχουν καμία σχέση με τις αγοραστές!
    Να καταθέσω και μια άλλη ιδέα? Κάνω μαρμελάδα πορτοκάλι από ό,τι περισσεύει καθώς τα στίβω για χυμό. Βάζω το υπόλοιπο σε ένα γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο και περίπου στο τέλος της εβδομάδας, όταν θα έχει μαζευτεί αρκετή ποσότητα, τη βράζω με ζαχαρίτσα κατά βούληση και φτιάχνω μαρμελάδα. Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  3. Ο λαός απαιτεί μαρμελάδα βερύκοκο. Που να βρεις βερύκοκα; Σωστό κι αυτό. Συμβιβάζομαι και με μαρμελάδα κυδώνι.

    ReplyDelete
  4. Deli,σ΄εμένα αρέσει η πικράδα και βράζω τη φρούδα χωρίς ξεπίκρισμα.Βέβαια είναι μόνο για μένα χιχι...
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Ευχαριστούμε για την συνταγή !!!! Θα την δοκιμάσω!
    http://julia-mylifeandthoughts.blogspot.com/2010/12/6.html

    ReplyDelete
  6. Καιρο τωρα θελω να κανω μαρμελαδα πορτοκαλι, οι πληροφοριες σου ειναι πολυ χρησιμες και μιας που αυτος ειναι ο ευκολος τροπος, τις κραταω!

    ReplyDelete
  7. Λοιπον θα δοκιμάσω να φτιάξω και οτι γινει!!!

    ReplyDelete
  8. πολυ ωραια. για να ειμαι ειλικρινης εμενα μου αρεσουν οι μαρμελαδες που ξυνιζουν και εκεινες που πικριζουν.
    μαλλον μονο σε εμενα!

    ReplyDelete
  9. Ευχαριστώ για τα σχόλια! Δεν προλαβαίνω να σχολιάσω καλά καλά! Τρέχουμε λέμεεεεε!

    ReplyDelete
  10. καλε οχι!η νοστιμια της ειναι η πικριλα της!!εμενα μ'αρεσει 3αδα...λεμονι-γκρειπφρουτ και πορτοκαλι! :)

    ReplyDelete
  11. Όλη δική σου τότε! ;-)

    ReplyDelete
  12. Αν δεν μας ζαλίζατε και με τα copyright σας και μπορούμε να την εκτυπώνουμε να την βλέπουμε θα ήταν καλά. Μην νομίζεις πως επειδή δεν δουλεύει το copy/paste και το print έγινε κάτι. Απλά αντί για 1002 τρόπους να πάρουμε κάτι, τώρα έχουμε 1000.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πας καθόλου καλά; Είδες να μη δουλεύει το copy/paste ή το τύπωμα; Για έλεγξε πρώτα και μίλα μετά!

      Delete
  13. δε θελω να φανταστω πως θα ειναι ο δυσκολος τροπος...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Στο δύσκολο τρόπο, βγάζω ΚΑΙ τις μεμβράνες. Χαχα

      Delete