Όταν ήμουνα μικρή και μεγάλωνα στην Πάτρα, πίστευα πως το
Ψαροφάι, είναι σίγουρα παραθαλάσσια περιοχή, όπως και το ψαρονέφρι έχει σίγουρα να κάνει με ψάρι. Μεγαλώνοντας, αντιλήφθηκα, ότι ούτε το ένα, ούτε το άλλο είχαν σχέση με ψάρια. Δεν μπορούσα φυσικά να καταλάβω, γιατί ένα μέρος της Πάτρας και ένα κομμάτι κρέατος, που δεν είχαν καμία σχέση με ψάρια και θάλασσα, έφεραν στο πρώτο συνθετικό του ονόματός τους τη λέξη ψάρι. Τι τα θες; Μήπως είναι το πρώτο ή το τελευταίο πράγμα που άλλο δηλώνει και άλλο είναι; Τεσπα…

Πάνε ήδη 4 χρόνια σχεδόν, που είχα πάει στη Γερμανία, στο
Έσμπορν, ένα χωριό κοντά στη Φρανκφούρτη, για να περάσω μερικές μέρες με τη Νέλλη. Αυτές τις διακοπές, τις έχω στο top 3 των διακοπών που έχω κάνει. Οι λόγοι ήταν πολλοί. Ήταν το πρώτο μακρινό ταξίδι που έκανα μόνη μου με αεροπλάνο, η πρώτη φορά που βρέθηκα στο Ελ Βενιζέλος να κοιτάζω σαν χαζή εκεί μέσα, με μεγάλο άγχος για την πτήση, η πρώτη φορά που πήγαινα να μείνω σε ένα ξένο σπίτι, ήταν το πρώτο ταξίδι που έχω γελάσει τόσο πολύ, η πρώτη φορά που ένιωσα να αγαπάω τη Γερμανία, τους γερμανούς και τα γερμανικά μέσα από τα μάτια και τις περιγραφές της Νέλλης. Αξέχαστο ταξίδι.
Γνώρισα τη
Γερμανία πιο καλά, μέσα από τα τόσα πολλά που μου έμαθε η Νέλλη. Την αγάπησα και με έκανε να τη νοσταλγώ. Να τη θυμάμαι πολύ ευχάριστα. Είναι ένα ταξίδι που σίγουρα θέλω να ξανακάνω…
Καθημερινά, με τη Νέλλη γυρίζαμε. Μου έδειξε όσο περισσότερα πράγματα μπορούσε. Τη
Φρανκφούρτη, το
Ρότενμπουργκ, το
Κρόνμπεργκ, το
Μπαντ Σόντεν, το
Πάλμενγκάρντεν, το
Μπαντ Χόμπουργκ. Κάθε πρωί, φεύγαμε και γυρίζαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε. Γυρίζαμε αργά το απόγευμα και η Νέλλη τότε, έπιανε να μαγειρέψει. Στο μέρος που ζει η Νέλλη, το τραπέζι στρώνεται αρκετές φορές την ημέρα: πρωινό, μεσημεριανό ή πριν από αυτό, απογευματινό (καφές ή τσάι με κάποιο γλυκό), βραδυνό. Όλη μέρα στρώνει και ξεστρώνει ένα τραπέζι.
Η Νέλλη μαγείρευε καταπληκτικά και ταχύτατα (η αιτία που σε μια βδομάδα τσίμπησα ενάμιση κιλό. Η μαγειρική της έχει πια προσαρμοστεί στις γερμανικές γεύσεις και τρόπους μαγειρέματος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μαγειρεύει και ελληνικά φαγητά. Ένα από τα πολύ νόστιμα φαγητά που είχε φτιάξει, ήταν το ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος και αμύγδαλο φιλέ. Πάμε να σας το δείξω;
Ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος και αμύγδαλο φιλέΥλικάΈνα ψαρονέφρι κομμένο σε ροδελίτσες (επειδή είναι πολύ μικρά, προσαρμόστε τα δεδομένα ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε)
1 κρέμα γάλακτος 250 ml (έβαλα light 15%)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ
μυρωδικά της αρεσκείας σας (χρησιμοποίησα βότανα Προβηγκίας)
αλάτι-πιπέρι ή ένα κύβο λαχανικών
½ φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
ΕκτέλεσηΖητείστε από το χασάπη να σας κόψει σε ροδέλες το φιλέτο χοιρινού.
Πλένουμε το κρέας και πλαταίνουμε λίγο τις ροδέλες του κρέατος (αν δεν έχετε σφυράκι ξύλινο ή χάλκινο, χρησιμοποιείστε ένα μπουκάλι γυάλινο ή ένα γυάλινο βαζάκι, ή ακόμα και την παλάμη σας). Στη φωτό 1, βλέπετε τη ροδελίτσα πριν και μετά το χτύπημα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεατάκια και από τις 2 πλευρές (2). Το πόσο τηγανισμένα τα θέλετε, είναι θέμα γούστου. Τα βγάζουμε σε πιάτο και σκουπίζουμε το τηγάνι (4).
Ρίχνουμε το αμύγδαλο στο τηγάνι χωρίς έξτρα λάδι και το καβουρντίζουμε για λίγα λεπτά (3).
Βγάζουμε το αμύγδαλο σε πιάτο.
Ζεσταίνουμε το κονιάκ σε ένα μπρικάκι. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί το αλκοόλ αναφλέγεται.
Βάζουμε το κρέας πάλι στο τηγάνι, το απομακρύνουμε από την κουζίνα και τον απορροφητήρα, ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και το κάνουμε φλαμπέ.* Αφήνουμε να σβήσει το κονιάκ ενώ ανακινούμε απαλά.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τα βότανα Προβηγκίας ή κύβο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει η κρέμα για 2—3 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Το φαγητάκι μας είναι έτοιμο (5). Φαγητό του μισάωρου!
Σερβίρεται με ρύζι ή όπως αλλιώς θέλετε.

Να πω δυο λόγια για το
φλαμπάρισμα*. Η Νέλλη όταν έκανε αυτό το φαγητό, το έκανε φλαμπέ. Επειδή είδα όμως τον άντρα της που βάσταγε το τηγάνι να καψαλίζονται οι τριχούλες των χεριών του, είπα να μην το κάνω εγώ την πρώτη φορά. Έτσι, πρόσθεσα μια γουλιά κονιάκ στο τέλος του μαγειρέματος.
Αν το κάνετε φλαμπέ, θυμηθείτε να απομακρύνετε το τηγάνι από την κουζίνα για να μην είναι κάτω από τον απορροφητήρα που είναι εύφλεκτος. Καλό θα είναι επίσης, αν φοβάστε, να σας βοηθήσει κάποιος. Ένας βαστάει το τηγάνι και ο άλλος ανάβει τη φωτιά. Πριν λίγες μέρες που το έκανα, το φλαμπάρισα μόνη μου. Επειδή φοβόμουν, το απομάκρυνα από τη φωτιά, έριξα τα κονιάκ και με ένα μακρουλό ξυλάκι από σουβλάκι του άναψα τη φωτιά. Δεν κινδύνεψα καθόλου. Αν φοβάστε, απλά παραλείψτε το φλαμπάρισμα εντελώς. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι όπως και να το κάνετε, είναι πάρα πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο.
Τον τελευταίο καιρό, έχουν εμφανιστεί κάτι ψιλοπροβλήματα υγείας και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν, είναι να μένω μακριά από το πισι μου. Δεν θα σταματήσω να ποστάρω, αλλά πρέπει να μειώσω τις ώρες που περνάω εδώ, με όσα συνεπάγεται αυτό. Μην νομίζετε πως θα με χάσετε. Θα σας παρακολουθώ! ;-) Καλό πσκ!