Friday, July 31, 2009

Σαλάτα καπρέζε-Ιταλική εβδομάδα

Η παραγωγή στον κήπο συνεχίζεται κι εγώ την αξιοποιώ με τον καλύτερο τρόπο.

Σήμερα, όπως και όλη την εβδομάδα, φυσάει ιταλικός άνεμος στη συνταγή μου. Insalata caprese. Απλή, νόστιμη, με λίγα λιπαρά, αρωματική και ιταλική!

Σαλάτα καπρέζε
Υλικά
1 ντομάτα (ώριμη θα έλεγα, αλλά όχι παραγινωμένη)
1 κομμάτι μοτσαρέλα (χρησιμοποίησα τη συσκευασία των 125 γρ.)
λίγο φρέσκο βασιλικό
ελαιόλαδο (must)
αλάτι
πιπέρι (προτίμησα λευκό)

Εκτέλεση
Κόβουμε τη ντομάτα και τη μοτσαρέλα σε φέτες λεπτές.
Τοποθετούμε σε πιάτο εναλλάξ τις φέτες ντομάτας και μοτσαρέλας.
Κόβουμε με το χέρι μας φυλλαράκια βασιλικού και τον ρίχνουμε ανέμελα από πάνω. Αν δεν τον ρίξετε ανέμελα, δεν θα πετύχει, πιστέψτε με! :-)))
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλατάκι και πιπεράκι.
Απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις.

Άλλοι τρόποι για να σερβίρετε την καπρέζε, είναι οι εξής:
Κόψτε την ντομάτα κάθετα, αλλά μην τη διαχωρίσετε στο κάτω μέρος. Βάλτε τις φέτες μοτσαρέλας ανάμεσα από τις κομμένες φέτες της ντομάτας.

Κόψτε φέτες τη ντομάτα και τη μοτσαρέλα. Σερβίρετε κάθε φέτα ντομάτας με μια φέτα μοτσαρέλας επάνω της.

Στα 100 γραμμάρια, η μοτσαρέλα που χρησιμοποίησα, είχε 19% λιπαρά και 250 θερμίδες. Μπροστά σε άλλα τυριά που έχουν 40% λιπαρά, είναι μια χαρά. Ακόμα κι αν φάτε τη σαλάτα μόνοι σας, πάλι οι θερμίδες που παίρνετε και τα λιπαρά, δεν είναι πολλά. Αν φυσικά δεν αρχίσετε τις βούτες με κάνα μισόκιλο χωριάτικο ψωμί! ;-)

21 comments:

  1. Deli,σαλατίτσα χωρίς βούτες γίνεται;Έλα που δεν μπορώ ν΄αντισταθώ!Άλλο πρόβλημα είναι πού να βρω μοτσαρέλα-εδώ ούτε που θα την ξέρουν.
    Ετοίμασα τις μελιτζάνες,για να φτιάξω αύριο καπονάτα-καλέ τι να προλάβω την ώρα που ξυπνάω;Θα σου πω εντυπώσεις,αν και είμαι σίγουρη ότι θα είναι γλύκα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. καλησπέρα στους ξενύχτηδες,μια δροσερή σαλάτα σαν και αυτή δεν θάλεγα όχι.Στο μαγαζί που δουλεύω φτιάχνουμε την ίδια σαλάτα,ως εξής¨κόβουμε την ντομάτα κάθετα και μετά την κόβουμε φέτες χωρίς να κοπεί τελείως και ανάμεσα βάζουμε φέτες μοτσαρέλα, όπως ακριβώς περιγράφεις τον δεύτερο τρόπο Κική..ξέρεις είμαι λάτρης της Ιταλικής κουζίνας. bon apetitto amici

    ReplyDelete
  3. Αυτό το ανέμελο του βασιλικού με ξετρέλλανε Κική μου. Οπότε όταν έχω άγχος δεν φτιάχνω καπρέζε. Έφτιαξα την πανακότα σου προχθές και σαν τολμηρό κορίτσι που είμαι έβαλα φρέσκο γάλα από τις γιδούλες της πεθεράς. Μούρλια ήταν και δεν το κατάλαβε κανείς. Την σερβίρησα με βύσσινο γλυκό που έφτιαξα τις προάλλες. Φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  4. Λατρεύω τις σαλάτες και αυτή μου αρέσει πολύ. Επίσης και οι 3 τρόποι σερβιρίσματος θα είναι χάρμα οφθαλμών κι από άρωμα σκίζει φανταζομαι.

    ReplyDelete
  5. Από τις αγαπήμένες μου σαλάτες, μόνο που προσθέτω και λίγο μπαλσάμικο Την βγάζω και σε μπουφέ και αρέσει σε όλους.
    Μια παραλλαγή είναι και φέτες αβοκάντο ανάμεσα (για όσους αρέσει το αβοκάντο - εμένα πολύ).
    Φιλάκια Κική.

    ReplyDelete
  6. Ελένη, κάνε τη μα ανθότυρο, μυζήθρα ανάλατη ή μανούρι!

    Πανόπτη κι εγώ λάτρης! Έτσι όπως λες την έτρωγα κι εγώ κομμένη σε ιταλικό εστιατόριο.

    Λίλα, χαχα! Ναι. Είναι no stress salad! χαχα! Έφτιαξες την πανακότα με κατσικίσιο γάλα; Ουάου! Αν θες, γράψε τις εντυπώσεις σου στο ποστ της, για να βλέπουν όσοι ψάχνουν κι άλλες ιδέες.

    Ρένα κι εγώ όπως ξέρεις είμαι φανατική!

    Ειρήνη και με μπαλσάμικο σίγουρα θα είναι τέλεια. Και είναι όμορφη για μπουφέ! Το αβοκάντο μου αρέσει κι εμένα στις σαλάτες!

    ReplyDelete
  7. Το ανέμελον του βασιλικού και μόνο με ενθουσίασε. Αν είχα κι ένα κηπάκο για φρέσκες ντομάτες!!του χρόνου θα βάλω σε γλάστρες όπως βάζουν τα παιδιά μου στην Αγγλία.

    ReplyDelete
  8. γαστεροπλήξJuly 31, 2009 at 2:28 PM

    σαλάτα ποίημα, υπάρχει κάποιος που δεν την τρώει;

    ReplyDelete
  9. Ξανθή, με 4-5 γλαστρούλες θα είσαι μια χαρά!

    Γαστεροπλήξ, έλα ντε! Υποθέτω μόνο αυτοί που δεν τους αρέσει η μοτσαρέλα!

    ReplyDelete
  10. θέλω καπρέζε οπωςδηπότως

    :)

    ReplyDelete
  11. Θέλω κι εγώ μιαν ιταλική οπωσδηπότως:))

    ReplyDelete
  12. Τι δροσερή σαλατούλα είναι αυτή?!!!! Ότι πρέπει για τροπική θερμοκρασία!

    ReplyDelete
  13. Πω πω!!!!!!! Τι νομιστιές είναι αυτές?!?!?!?!
    Γειά στα χέρια σας :))

    ReplyDelete
  14. Witch, ε...άμα είναι οπωσδηπότως... :-)))

    Έλενα, έφτασεεεεεεεεεεε!

    Αγγελική για θερμοκρασίες Αυγούστου

    Δέσποινα ευχαριστώ! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  15. τέλεια η ιταλική χωριάτικη αλλά ακόμα πιο τέλειο που είναι παραγωγή του κήπου σας!

    ReplyDelete
  16. Είμαι φανατική οπαδός της σαλάτας γενικότερα...
    Σαλάτα νάναι και ότι νάναι...
    Τέλεια η καπρέζε και αρωματική, με τον βασιλικό ανέμελο από πάνω...
    Πολύ ωραία.

    Καλό μήνα Κική μου.

    ReplyDelete
  17. Χαρτ, παράπονο δεν έχω. Έχω να αγοράσω ντομάτες κλπ, 2-3 βδομάδες!

    Βασιλική κι εγώ το ίδιο. Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  18. εεεεεε... τωρα κι εσυ.... χωρίς "βούτα" γίνεται δουλειά??? :Ρ χεχεχε

    ReplyDelete
  19. Χαχα! Καλέ, η καπρέζε, είναι μια ταπεινή (σε λάδι) σαλατούλα! Αν θέλουμε βούτε, δεν φτιάχνουμε μια γκρικ σαλαντ; Τι λες;;;

    ReplyDelete
  20. εγω λεω μια που θα την κανουμε την αμαρτία... να φτιάξουμε κανενα σαγανάκι και αντι για βουτιες με ψωμί να κανουμε μεκροβούτια με πατάτες τηγανιτες!
    γιατι ή την κανουμε την καταστροφή ή δεν την κάνουμε! χαχαχαχα :Ρ

    ReplyDelete
  21. Να προτείνω κάτι πιο δροσερό; Μια τυροκαυτερή πχ για τις βούτες με τις πατάτες; Παναγία μου τι λέω και άρχισα δίαιτα ο θαλασσοπόρος!!!!

    ReplyDelete