Friday, July 17, 2009

Στα Ξύγκια

Το έχω πει πολλές φορές, μία από τις καλύτερες ταβέρνες στη Ζάκυνθο (πάντα προσωπική άποψη), είναι η ταβέρνα του Σπύρου στα Ξύγκια. Για μένα, αυτή η ταβέρνα συνδυάζει πάρα πολλά θετικά χαρακτηριστικά. Τέλεια θέα, πολύ καλό φαγητό, αφεντικό με άποψη και καλές τιμές ανάλογα με το τι θα φας. Φάγαμε πριν λίγες μέρες εκεί με φίλους. Όλα τα καλά του Θεού! Πάμε να σας ξεναγήσω γευστικά...

Να λύσω τυχόν απορίες και να σας πω να γελάσετε για τον ερωτευμένο γαύρο.

Αρχή του μαγαζιού είναι να φέρνει πάντα ψωμάκι με ντομάτα λάδι και τυρί. Βάλσαμο είναι μετά τη θάλασσα!

Η πρέντζα είναι ντόπιο τυρί που υπάρχει αυτή την εποχή του χρόνου. Μοιάζει γευστικά με τη φέτα, είναι πιο ξινή, και είναι πάρα πολύ νόστιμη. Οι ειδικοί λένε πως δεν πρέπει να έχει κομμάτια τυριού μέσα, αλλά να είναι λιωμένη.

Τα σέσκλα πιθανόν να τα ξέρετε και σέσκουλα.

Τα κρίταμα τα έφαγα πρώτη φορά. Ήταν θεϊκά! Προσπαθούσαμε με τη φίλη μας που φάγαμε μαζί εκεί, να θυμηθούμε από πού αλλού τα ξέρουμε. Καταλήξαμε ότι στην Κέρκυρα από όπου κατάγεται τα λένε αλμύρα (αν και δεν είμαι απόλυτα σίγουρη ότι είναι το ίδιο), ενώ εμένα μου θύμιζε τα τσιτσίραβλα του Πηλίου. Πάντως εγώ, πριν λίγες μέρες είδα στο σμ αλμύρα και τα αγόρασα για να δω αν είναι το ίδιο!

Από τις φωτό λείπει η χοιρινή μπριζόλα και η παντσέτα που τσάκισε ο σύζυξ και ο υιός. Εγώ κατατσάκισα όλα τα χορταρικά! Οι σαρδέλες ήταν εξαιρετικές και η μερίδα τεράστια. Οι πατατόφλουδες είναι όντως φλούδες πατάτας χοντροκομμένες, με τυρί και μπέικον. Αρέσει πολύ στα παιδιά (και στους μεγάλους)!

Και τώρα ο γαύρος. Ο μεν μαρινάτος είναι γκουρμεδιά που φτιάχνει το μαγαζί. Πάντα ζητάω και πάντα φροντίζει ο Σπύρος να μου φέρει έστω και λίγο αν δεν έχει κανονική μερίδα.
Όσο για τον ερωτευμένο, έγινε μεγάλη πλάκα. Ρωτάω πάντα τον Σπύρο τι να φάω. Είχα μια όρεξη για ψάρι, αλλά δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα τα μικρά ψάρια επειδή έχουν κόκκαλα.
Και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:
-Σπύρος τι να φάω; Τι υπάρχει σε ψάρι και ψαρικό;
-Να φας γαύρο.
-Μαρινάτο; Ε, αυτό εννοείται ότι θα φέρεις!
-Όχι, να φας γαύρο ερωτευμένο.
-Τι να φάω; Ερωτευμένο γαύρο; Τι είναι αυτό πάλι;
-Φάε και θα δεις!
-Μα δεν μ΄αρέσουν τα μικρά ψάρια γιατί έχουν κόκκαλα!
-Βρε φάε απ' αυτό που σου λέω. Αυτός δεν έχει κόκκαλα! Είναι ερωτευμένος λέμε! Θα σ' αρέσει!
-Ερωτευμένος ή παντρεμένος; (άρχισα τα λογοπαίγνια εγώ, όπως λέμε παντρεμένη φάβα κλπ)
-Όχι Κική μου, ερωτευμένος σκέτο είναι ο γαύρος. Γιατί όπως ξέρεις ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα!
Ρίχνουμε το πρώτο γέλιο.
-Άντε, φέρε τον ερωτευμένο να δω τι έχεις κάνει πάλι.

Φέρνει το γαύρο που βλέπετε στη φωτό. Περίμενα να δω γιατί τον λέει ερωτευμένο! Κοιτάω...τι να δω; Δυο δυο τα γαυράκια, φιλεταρισμένα και τηγανισμένα σε ζευγαράκια. Ρίχνω δεύτερο γέλιο και αρχίσαμε να γελάμε όλοι μαζί βλέποντας τα ερωτευμένα γαυράκια.
-Με παραδέχεσαι; Λέει ο Σπύρος
-Άξιος! Άψογος ο ερωτευμένος!

Ο ερωτευμένος γαύρος, εκτός από ερωτοχτυπημένος ήταν και γεμιστός. Ένα παιχνίδι που μου αρέσει να παίζω όταν είμαι εκεί, είναι να προσπαθώ να μαντέψω τι έχει μέσα η γέμιση ή το πιάτο που μου φέρνει. Μοναδικός οδηγός η γεύση μου. Το παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον, γιατί εγώ μαντεύω σωστά, στην αρχή ο Σπύρος δεν λέει τι έχει, μετά δεν το παραδέχεται, μέχρι που στο τέλος παραδέχεται ότι το βρήκα. Τα γαυράκια ήταν γεμιστά λοιπόν, αλλά δεν θα πω με τι. Μυστικό του μαγαζιού! Σας αφήνω να το μαντέψετε μόνοι σας αν βρεθείτε εκεί. Το μαγαζί κερνάει πάντα γλυκάκι στο τέλος. Καταλάβατε λοιπόν γιατί έχω αδυναμία γενικώς!



update:
Κυρίες και κύριοι, ξέχασα το πιο σημαντικό. Να σας δείξω τη θέα από τα Ξύγκια! Η αλήθεια είναι ότι το είδα αφού φόρτωσα το slide show ότι δεν είχα βάλει μέσα φωτό, αλλά είπα δεν βαριέσαι...Μου το θύμησε όμως τώρα η Χαρά Θ. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα μέρος από τη θέα. Για περισσότερες φωτό, κοιτάξτε εδώ!

22 comments:

  1. Με τον Σπύρο Κική είμασταν συμμαθητές και ξεκινήσαμε μαζί το επάγγελμα της εστιατορικής τέχνης απο ξενοδοχείο στις Αλυκές.Οταν ξαναπάς ρώτησέ τον με τον τάδε που δουλεύατε μαζί στο ξενοδοχείο τί ζαβολιές κάνατε?Θα λέει αμέτρητες ιστορίες.Είμαστε πολύ φίλοι,αλλά λόγω της δουλειάς μας βλεπόμαστε λίγες φορές.Νάναι καλά, και εσύ επίσης που μου θύμησες παλιές ιστορίες.

    ReplyDelete
  2. αχ Κική! γιατί μου τα κάνεις αυτά? δεν θα πάω που δεν θα πάω διακοπές φέτος με κάνεις και ζηλεύω κι εσύ.. :( .... και πεινάω επίσης.. :)..

    Τατιάνα..

    ReplyDelete
  3. Διαβαζω το κειμενο, και λεω που ειναι καλέ οι φωτογραφιες που γραφει;
    Και φτανω στο τελος, νατες ολες μαζι!
    Ωραιο κολπο για να γλυτωνεις χωρο.

    Καλημερες!

    ReplyDelete
  4. Τα ερωτευμένα γαυράκια σούπερ (είμαστε και Ολυμπιακοί οικογενειακώς). Και το ψωμί φαίνεται εξαιρετικό. Τώρα αν όλες αυτές οι νοστιμιές συνοδεύονται και από ωραία θέα και "εξηγημένο" αφεντικό στην κουζίνα, βάζουμε 10 με τόνο! Καλή χώνεψη Κική!

    ReplyDelete
  5. κριταμα εφαγα στη Χιο,εκει τα λενε κριταμα παντως.ο ερωτευμενος γαβρος ολα τα λεφτα λεμε γιατι ειναι φλεταρισμενος και δεν εχει κοκαλα αφου ουτε εγω τρωω ψαρια για τα κοκκαλα.στα ξυγκια πηγα αραγε;δεν ενθυμουμαι,οι διακοπες στη ζακυνθο ηταν δραματικες γι'αυτο θελω να ξαναρθω,για να επανορθωσω!

    ReplyDelete
  6. Deli,όλα εξαιρετικά!Τι κι αν λείπει το κρέας;Καθόλου δε με νοιάζει.
    Ο ερωτευμένος γαύρος τέλειος,αν και τον τρώω με τα κοκκαλάκια του.
    Τα κρίταμα θυμάμαι που τα είχες αναρτήσει και άρχισα να ρωτάω,ε η φίλη μου μου έδωσε ένα βαζάκι.Υπάρχουν κι εδώ στα βράχια,έτσι τα λένε.Μου άρεσαν πολύ!Αυτές οι πατατόφλουδες δεν κατάλαβα τι είναι,αλλά από τη φωτογραφία φαίνονται τέλειες!
    Τι να πρωτοπώ,όλα τα ζήλεψα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Σημειώνω: Να μη ξεχάσω όταν πάω στο νησί να πάω στα Ξύγκια!

    Διαβάζοντάς σε όλο και μαθαίνω! Μέρη, συνήθειες, συνταγές,τιπς, ονομασίες χόρτων! Thanks!

    Όσο για τους ερωτευμένους... τηγανητοί γίνονται έτσι ή αλλιώς!

    ReplyDelete
  8. γαστεροπλήξJuly 17, 2009 at 2:27 PM

    καλοπερνάτε!! τέλεια τα μεζεδάκια, οι σαλατες τα ψαράκια, αν και τα συνηθίζουμε γεμιστά τα γαυράκια με διάφορες φάρσες, ο τίτλος ερωτευμένα μου άρεσε ιδιαίτερα, φέρε τσίπουρο!!!!!

    ReplyDelete
  9. Μια χαρά σας βρίσκω Κικίτσα μου! Και τα ταβερνάκια σας ωραία και τα μεζεδάκια σας. Τα κρίταμα εγώ τα ξέρω σαν αλμυρίκια (νομίζω δηλαδή ότι εννοούμε το ίδιο-μοιάζουν πολύ τουλάχιστον). Ο ερωτευμένος γαύρος παίρνει άριστα δέκα μόνο και μόνο λόγω ονόματος γιατί εγώ τα ψαρικά ούτε να τα δω :)

    ReplyDelete
  10. Οσο για τα μεζεδακια, θα προτιμησω τις πατατοφλουδες και τις σαρδελλες.
    Ως γνωστον γαβρο δεν τρωμε.
    :)

    ReplyDelete
  11. Πανόπτη, τον ξέρεις λοιπόν από πρώτο χέρι! :-)

    Τατιάνα, γιατί δεν φεύγετε ένα 3ημεράκι; Κοντά είναι τα νησιά για σας. Αλίμονο από μας...

    Αντώνη, όταν κάνω αφιέρωμα εδώ ή στα όνειρα με θέα, χωρίς συνταγή (εδώ), προτιμώ αυτό τον τρόπο γιατί έχω χρησιμοποιήσει ήδη το 62% του χώρου του blogger...Οπότε..
    Όσο για τα μεζεδάκια...Γαύρος, γαύρο τρώει; Δεν τρώει!!! Χαχαχα!

    Ειρήνη, το ψωμάκι χωριάτικο δε! Κι εσύ γαυράκι; Να σε βάλω δίπλα με τον Αντώνη στο τραπέζι! χαχα!

    Εύα, γιατί πέρασες άσχημα καλέ εδώ; Κρίμα! Τα μικρά ψάρια δεν μου αρέσουν κι εμένα για τα κόκκαλα. Οπότε, τα φιλεταρισμένα τα λατρεύω!

    Ελένη, είχα αναφέρει πάλι εγώ τα κρίταμα; Πού και δεν το θυμάμαι;
    Οι πατατόφλουδες: όταν καθαρίζεις την πατάτα, δεν πετάς τη φλούδα; Ε, αυτός δεν τις πετάει. Καθαρίζει τις πατάτες λίγο πιο βαθιά (για να μην είναι μόνο η φλούδα) και τις βάζει στο φούρνο με μπέικον και τυριά. Νόστιμο και παχυντικό. Η φλούδα από την πατάτα έχει πολλές βιταμίνες ξερεις...

    Αγγελική, σκέψου το να κατέβεις έστω για 2-3 μέρες εδώ όταν έρθεις Ελλάδα! Το 1ο μέρος που θα πάμε είναι εκεί!!!

    Γαστεροοπλήξ, έφτασεεεεεεεεεεεεεε!

    Ρένα, σήμερα έβρασα αλμύρα για να δω αν είναι ίδια. Δεν μου φάνηκε ολόιδια, αλλά δεν παίρνω και όρκο... Νοστιμότατα πάντως! Αλμυρίκια τα λένε και στην Κέρκυρα.

    Αντωνάκη, για το γαύρο σχολίασα παραπάνω. Το είδες; :-)))))))))

    ReplyDelete
  12. Μα τι να έχουν άραγε οι ερωτευμένοι γαύροι στην καρδούλα τους;
    Σκεφτόμουν ένα απλό σκορδάκι και μαϊντανό, ο έρωτας δεν θέλει φιοριτούρες.
    Η ίσως, ψιλοκομμένες πιπεριές λίγο καυτερές και κρεμμυδάκι μαζί, ο έρωτας μπορεί να γίνει φλογερός καμιά φορά.
    Η μήπως καμιά τρελή εξωτική γέμιση με οϋστερ σως και σόγια και λίγο τζίντζερ για να γίνει και λίγο ξινούτσικη όπως γίνεται ο σφοδρός έρωτας καμιά φορά…
    Χμμ… δεν ξέρω….
    Δεν θέλω να μαντέψω τι βάζει ανάμεσα στα ζευγαρωμένα γαυράκια του ο μάγειρος σου Κική. Απλά υποθέσεις κάνω
    Πάντως εγώ τους κάνω σκέτους τους τηγανιτούς ξεκοκαλισμένους γαύρους. Όχι ζευγαρωμένους βέβαια αλλά τόσο περισσότερο έτσι.
    Στους δύο τρίτος δεν χωρεί και η αγάπη θέλει ηρεμία για να ανθίσει.

    Με μπόλικο αλατάκι πάντως!
    Μην την ξεπλύνουμε τελείως τώρα…!
    ;)

    ReplyDelete
  13. Πιο πολύ κι από τον ερωτευμένο γαύρο με εντυπωσίασαν οι πατατόφλουδες!!
    Αψογος λοιπόν συνδυασμός!!
    Καλό φαγητό, ωραία θέα και ... μερακλής ιδιοκτήτης!!
    Τι άλλο θέλεις??

    ReplyDelete
  14. Πολύ όμορφα είχαμε περάσει στη Ζάκυνθο και είχαμε φάει πολύ καλά επίσης, δεν θα ξεχάσω μια ταβέρνα στο Καμπί (αν δεν κάνω λάθος) που τα ακριανά τραπέζια ήταν κρεμασμένα πάνω απ το γκρεμό, η δε θέα στο ηλιοβασίλεμα ένα όνειρο! Δυστυχώς τη συγκεκριμένη δεν την επισκεφτήκαμε αλλά φαίνεται ότι το φαγητό της είναι μερακλίδικο!

    ReplyDelete
  15. Φιλενάδα, ξέχασες κάτι πολύ σημαντικό,κατά την άποψή μου:να "κοινωνήσεις" το κοινό σου με φωτό της τοποθεσίας που βρίσκεται η ταβέρνα.
    Αυτό μαζί με τα φαγητά θα τους έστελνε κανονικά.
    Πράγματι είναι φανταστική σε όλα.
    Τα κρίταμα είναι το νέο σταμναγκάθι.Εννοώ οτι τώρα το ανακάλυψαν οι γκουρμέ των Αθηνών και το διαφημίζουν παντού.
    Πάντως είναι φυτό που φύεται στους παραθαλλάσιους όχτους (όπου ακόμα υπάρχουν,εγω ξέρω αλλά δεν σου λέω,χιχιχι) και γι αυτό το λένε και "αλμύρα".
    Εκείνο που δεν πιστεύω είναι οτι εσύ τόριξες στην χορτοφαγία!!!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  16. Ραλού, άβυσσος η ψυχή (και η γέμιση) του ερωτευμένου γαύρου!!! :-)))

    Έλενα, τίποτα άλλο!!!

    Μπέττυ, πολύ καλή η ταβέρνα που λες. Όσο για τη θέα της, δείτε εδώ! Αν είχες πετύχει και την ταβέρνα του Κάλλα στο Καμπί, ήσουν τυχερή!

    Χαρά έχεις δίκιο. Είχα σκοπό να βάλω φωτό και το ξέχασα. Επανόρθωσα όμως!
    Κακούργα ξέρεις πού έχει κρίταμα; Ανταλλάσσω την πληροφορία με ένα μπουκαλάκι λικέρ σύκο (που ούτως ή άλλως θα σου έφερνα.... Ορίστε! Με έκανες και το μαρτύρησα!) Τι λες; Συμβιβάζεσαι;
    Όσο για τη χορτοφαγία. Χα! δεν με ξέρεις καλά! Εκτός από φανατική γλυκοφάγος, είμαι και φανατική σαλατοφάγος και χορτοφάγος. Σε ένα τραπέζι που θα έχει σαλάτες μόνο, εγώ θα είμαι ευτυχισμένη!

    ReplyDelete
  17. Τι να παρω, τι ν'αφησω η γυναικα με αυτα που διαβασα και ειδα.Καλα και δεν ειμαι και εγκυος χα χα χα.Καλο σαββατοκυριακο.

    ReplyDelete
  18. Ναιιιιιιιιι !!!! Εκεί, εκεί που είναι το καγκελωτό προστατευτικό, εκεί στην άκρη του γκρεμού είχαμε καθήσει... Ευχαριστώ για τη φωτό, με ταξίδεψες πίσω στο χρόνο και σε ξένοιαστες στιγμές...

    ReplyDelete
  19. Deli,η θέα καταπληκτική!
    Τα έχω μπλέξει,δεν ξέρω αν έχω δει σε σένα τα κρίταμα,όπως και να είναι μ΄αρέσουν πολύ,ομοίως και η κάπαρη.
    Να σου πω ,τις πατάτες ,όταν τις καθαρίζω,τις κόβω τόσο βαθειά,που σχεδόν πετάω τις μισές.Όταν με έβλεπε η μαμά μου,πάθαινε σοκ.
    Είναι πραγματικά τόσο νόστιμες;
    Φιλιά-καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  20. Δη,ιουργία, θα είχες πρόβλημα! χαχα! Καλή Κυριακή!

    Μπέττυ στην ακρούλα; Μπρρρρ! Χαχα! Πανέμορφη θέα όντως!

    Ελένη, τόσο βαθιά χρειάζονται για το ορεκτικό αυτό. Αν πλένεις καλά τις πατάτες και τις τρίβεις με συρματάκι, τρώγονται ευχάριστα με τη φλούδα. Ειδικά ψητές ή έτσι όπως εδώ!

    ReplyDelete
  21. Μολονότι ως λέξη τα Ξύγκια δεν μου δημιουργούν γαστριμαργική διάθεση, ο ΄Σπύρος κατάφερε να με γαργαλίσει για γαυράκι ερωτευμενάκι. Είδα τη Ζάκυθο χωρίς να την παρατηρώ. Λίγες μέρες,με άδεια από τη δουλειά, με μικρό παιδί, δεν αντέχαμε ο ένας τον άλλον 24 ώρες συνέχεια... Έτσι δεν την παρατήρησα. Καιρός να επαναπρογραμματίσω το ναβιγκέιτορ.

    ReplyDelete
  22. Και που να ήξερες γιατί λένε έτσι την περιοχή. Η περιοχή έχει θειάφι και όταν έχει αέρα, η θάλασσα αφρίζει καθώς σκάει στα βράχια. Τώρα γιατί την είπαν Ξύγκια και όχι Αφρούλα πχ, άγνωστο... Είναι όμως από τις πιο όμορφες περιοχές όπως βλέπεις...Όταν έρθεις, θα σε ξεναγήσω εγώ!

    ReplyDelete