Wednesday, February 4, 2009

Λικέρ μανταρίνι

Την Κυριακή που μας έρχεται, είναι η πρώτη Κυριακή της Αποκριάς. Σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε καρναβάλια και Καθαρή Δευτέρα. Τις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τότε, θα βάλω μερικές συνταγές με βάση το γάλα, αφού αυτό το διάστημα είναι έθιμο να φτιάχνουμε τέτοιες συνταγές, θα βάλω νηστίσιμες συνταγές για την Καθαρή Δευτέρα, θα σας πω πως γιορτάζεται εδώ η Αποκριά και τι τρώμε εδώ όλο αυτό το διάστημα.

Θα μου πείτε...και που κολλάει το λικέρ μανταρίνι; Ε...κάπου κολλάει ;-)

Η συνταγή που ακολουθεί δεν είναι δική μου. Επειδή είναι σωστό και πρέπον όταν γράφουμε συνταγή να λέμε και την πηγή, θα πω ότι τη συνταγή την είχα βρεί στο hungry. Την έχω κάνει κάνα δυο φορές αλλά θέλω να πειραματιστώ με δική μου συνταγή. Μέχρι ομως να φτιάξω τη δική μου, σας δίνω αυτή, γιατί ίσως θελήσετε να την κάνετε, αφού θα μας χρησιμεύσει για μανταρινοτρουφάκια που θα φτιάξουμε την Καθαρή Δευτέρα. Όποια καλά κοριτσάκια και αγοράκια την ξεκινήσουν λοιπόν αμέσως, θα έχουν μυρωδάτα τρουφάκια τότε!

Λικέρ μανταρίνι
Υλικά
4-5 μανταρίνια ολόκληρα με τα φλούδια
300 γρ. ζάχαρη,
300 γρ. οινόπνευμα άσπρο ή τσικουδιά ή ρακί, ή τζιν,
μερικά κανελλογαρύφαλλα

Εκτέλεση
Μέσα σε μια γυάλινη μπουκάλα βάζουμε τα μανταρίνια αφού τα τρυπήσουμε παντού με μια οδοντογλυφίδα.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Το αφήνουμε με σκιερό μέρος για 20-25 μέρες περίπου.
Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με πορτοκάλι. Με την διαφορά ότι θα πάρουμε χοντρόφλουδα πορτοκάλια και θα βάλουμε μόνο τις φλούδες τους. Τα υπόλοιπα υλικά όπως και στο λικέρ μανταρίνι, στις ίδιες αναλογίες.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συνταγή, έχει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε σχέση με τη ζάχαρη και την απουσία άλλου υγρού. Φυσικά, η ποσότητα της ζάχαρης είναι σχετική και εξαρτάται από το πόσο γλυκό ή δυνατό αρέσει στον καθέναν το λικέρ. Όπως και να 'χει, ακόμα κι έτσι να την κάνετε, αν μετά σας φαίνεται δυνατό, μπορείτε να διορθώσετε τη γεύση με επιπλέον ζάχαρη, σιρόπι ή νερό, ανάλογα τι ακριβώς θέλετε.
Καλή επιτυχία και υπομονή μεχρι τις Αποκριές!

41 comments:

  1. Ωραίο εμφανίζεται! Και πού να το γευτούμε κιόλας!!

    υ.γ. Χτες γευτήκαμε λικέρ κυδώνι περυσινό σου! Υπέροχο!

    ReplyDelete
  2. ΕΓΙΝΕ!!!!
    ΑΥΡΙΟ το ΦΤΙΑΧΝΩ!!!
    ΄Εχω μανταρίνια από...Γλαρούπολη και δεν ήξερα τί να τα κάνω.
    Θα πίνω στην υγειά σου.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  3. Γεια σου Κικη! Συγχαριτηρια για την προσπαθεια αυτη αλλα και για τις πληροφοριες που μας δινεις.. Θελω να σε ρωτησω κατι ασχετο με την συνταγη που δινεις πιο πανω αλλα δεν ηξερα που να το κανω.. δοκιμασα να κανω τυρι με γαλα φρεσκο του εμποριου πληρες αλλα δεν μου πηζει.. γινεται σα νερουλο γιαουρτι.. χρησιμοποιω τη πυτια σε σκονη και δεν μπορω να καταλαβω τι παει στραβα

    ReplyDelete
  4. Κικίτσα εύκολο φαίνεται το λικεράκι, θα βάλω να το κάνω.
    Ποια θα θεωρούσες εσύ σ' αυτή τη συνταγή σαν ιδανική ποσότητα αλκοόλ??

    ReplyDelete
  5. Την Κυριακή ανοίγει το Τριώδιο; Βάλε ένα λικεράκι να το γιορτάσουμε! Χικ!

    ReplyDelete
  6. Η σύνθεση με το κερί μ' έστειλε τελείως!!!!!!! τι να πω Κικίτσα μου για την εφευρετικότητά σου !
    για μια ακόμη φορά μπράβο σου !

    ReplyDelete
  7. Π.Κ. , έχετε ακόμα κυδωνάκι; Στην υγειά σας!

    Γλαρένια , μπράβο καλή μαθήτρια! Εσύ θα φτιάξεις και μανταρινοτρουφάκια.

    Κογιότ , ευχαριστώ. Τα γάλατα του εμπορίου δεν είναι ό,τι καλύτερο για τυρί αλλά που να βρεις και άλλο; Είτε φταίει το γάλα, είτε η θερμοκρασία, είτε το κούνησες. Δεν θα πήξει απόλυτα με την πυτιά. Απλώς θα γίνει σαν ζελέ. Μετα θέλει σούρωμα όπως το γιαούρτι.

    Έλενα , η αλήθεια είναι ότι θα πειραματιζόμουνα. Στην συγκεκριμένη θα προσθέσω και νερό, δλδ θα κάνω σιρόπι γιατί μου φαινεται πολύ το αλκοόλ μόνο του σαν υγρό....

    Elie , cheers!

    Μαρία Μπ. , είδες; Τίποτα δεν πάει χαμένο! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  8. Σε ευχαριστω πολυ.. Θα δοκιμασω παλι ... και θα σου πω...

    ReplyDelete
  9. Κογιότ , το είχες σουρώσει;;;

    ReplyDelete
  10. Μανταρινοτρουφάκια!!!!!! Για να τα κάνω θα ετοιμάσω και λικέρ καιότι άλλο πεις! Αρκεί να βρω μανταρίνια, που δεν τα έχουν περάσει βερνίκι!

    ReplyDelete
  11. Deli,το έβαλες τελικά το λικεράκι!Το δικό μου είναι έτοιμο,σου έστειλα mail.Το άρωμά του όνειρο!
    Το γλυκάκι θα μας πεις πώς γίνεται;-πολύ το λιγουρεύομαι,έχεις ξαναβάλει φωτογραφία του.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. πωπω.. έχω φτιάξει!!!

    άψογη γεύση!!!!

    καλημέρες!!!!!! πολλες!!!!!

    ReplyDelete
  13. Καλά υπάρχει πιο ωραία συλλογή από όμορφες διακοσμητικές καράφες με σπιτικά λικέρ, εσπεριδοειδών, ροδιού, μύρτων, και όλων των φρουτων που μπορουν να γίνουν λικεράκι? Delicious, χρειάζομαι τα φώτα σας πλιζ..ΜE φέρανε δωράκι λικέρ βατόμουρο,(τις ξέρουν τις τεμπελιές μου) και με αφήσανε να το αρωματίσω εγώ.. Λέτε να του βάλω μόνο δάκρυα μαστίχας, ίσως και καμιά βανίλια, γιατί θέλω να ξεφύγω από τις κανελλογεύσεις, ή θα μου γίνει χάλια?
    Τα τρουφάκια τα ονειρεύομαι από τώρα(έχω λικέρ μανταρίνι- δώρο κι αυτό)..:)

    ReplyDelete
  14. Το φτιάχνω σήμερα κιόλας για να προλάβω τα μανταρινοτρουφάκια :) Θα ναι η πρώτη φορά που θα φτιάξω δικό μου λικεράκι. Ευχαριστώ Κική μου.

    ReplyDelete
  15. Ξανάγραψα αλλά μάλλον χάθηκε το σχόλιο μου :( Κική μου θα το φτιάξω σήμερα κιόλας για να προλάβω τα μανταρινοτρουφάκια. Πιστεύω να πάνε όλα καλά γιατί είναι η πρώτη φορά που θα φτιάξω λικεράκι. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

    ReplyDelete
  16. Κικίτσα μπορώ να μην κάνω το λικέρ αλλά να φάω τρουφάκια;;Θα βοηθήσω και στην...κατασκευή τους,στην ανάγκη.
    Δεν μπορώ πλέον να βρω μανταρίνι ακέρωτο και της προκοπής γενικά.

    ReplyDelete
  17. κική, φτηνιάρα βότκα κάνει;;;

    ReplyDelete
  18. έκανα το λικερ ρόδι της Ελενας, ορμαω τώρα και για το μανταρίνι :))

    ReplyDelete
  19. όμορφο! τι θαυμάσιο άρωμα έχει αυτό το λικεράκι!

    Σας φαίνεται λίγη η ζάχαρη; ναι, ε;

    καλά τότε, αν σας προσφέρω δικό μου λικεράκι θα βάλω και τη ζαχαριέρα δίπλα :)


    @heart
    όχι, δεν κάνει, να πάρετε την πανάκριβη!

    ReplyDelete
  20. καρναβαλια?
    πότε είναι ?
    ωχ και θα αφήσω πάλι το παιδί χωρίς στολή ....

    ReplyDelete
  21. Αγγελική Ν , βιολογικά; Υπάρχουν; Τα τρουφάκια θα τα φτιάξουμε και χωρίς λικέρ μανταρίνι. Μην ανησυχείς...

    Ελένη , καλά θυμάμαι ότι αυτή τη συνταγή σου είχα στείλει και όντως ειναι δυνατό! Θα σου πω και για το γλυκάκι!

    Ζαχαρούλα , ζηλευω που θα βγεις στα καρναβάλια...

    Ισιδώρα , εδώ δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω μου φαίνεται. Στα περισσοτερα λικέρ μου δεν βάζω μυρωδικά επειδή μου αρέσει να έχουν την ορίτζιναλ γεύση. Τώρα τι να βάλεις; Αστεροδειδή γλυκάνισο; Μοσχοκάρυδο; Κάτι από αυτά θα έβαζα...

    Ρένα , τα σχόλια δεν χάνονται, απλά έχω βάλει moderation για τους ενοχλητικούς. Είμαι σίγουρη ότι θα έχει επιτυχια! Εξάλλου, το γλυκάκι μπορούμε να το φτιάξουμε και χωρίς το λικέρ! Απλά αν υπάρχει, θα είναι καλύτερο!

    Λίλα , στα βιολογικά δεν μπορείς να βρεις; Στα τρουφάκια θα χρειαστεί φλούδα απαραίτητα...
    Στην ανάγκη, θα σου στείλω εγώ τρουφάκια για να μην στενοχωριέσαι! Μια φορά έστειλα στη Νέλλη στη Γερμανία! Χαχα!

    Χαρτ , αν διαβάσεις κάποια ξένα σαιτς, διαφωνούν με τη μάγισσα και λένε ότι κάνει. Πιστεύω ότι είναι επειδή ούτως ή άλλως το ποτό αρωματίζεται και χρωματιζεται από το φρουτο. Τώρα με τη βοτκα, επειδή δεν τα έχω καλά μαζί της λόγω γεύσης, ίσως έχει δίκιο η μάγισσα ότι οι καλές διαφέρουν. Πάντως, έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές με επιτυχία δευτεροκλασάτες μάρκες για να κάνω λικέρ...

    Μαριλένα ! Απάνω του!

    Μάγισσα , ξέρω τι στούκας κάνεις τα λικέρ σου! Είμαι σίγουρη ότι το κάνεις επίτδες :-))) Εμένα μου αρέσουν ομολογώ πιο γλυκά. Εδώ πάντως, θεωρώ την απουσία άλλου υγρού, αιτία για να είναι πολύ δυνατό το ποτό. Όχι τόσο την ποσότητα της ζάχαρης, όσο την ποσότητα των υλικών μεταξύ τους...

    Νατάσσα , τελευταία Κυριακή 1η Μάρτη. Έχεις καιρό!

    ReplyDelete
  22. Αλό!
    εγώ το φτιάχνω μόνο με φλούδες, αφού τις αφήσω να ξεραθούν και κονιάκ...
    οι μαθητές μου το... τσακίζουν!!!!

    ReplyDelete
  23. Κική μου το είδα όταν έγραψα το δεύτερο σχόλιο το moderation.
    Το λικεράκι το έφτιαξα, ήδη περιμένει στο ράφι του να γίνει. Έχω όμως απορίες, αρχάρια γαρ.
    α) Έβαλα την ρακή(αυτό χρησιμοποίησα)και μου φάνηκαν λίγα τα 300 γρ. και είπα να επιχειρήσω με τη διπλάσια ποσότητα..τελικά κατέληξα στα 300 γιατί βάζοντας τα μανταρίνια μέσα (η πρώτη μου "αηδία"-τα έκανα ανάποδα-έβαλα πρώτα το ποτό για να ζυγίσω)ξεχείλιζε το βάζο και μεγαλύτερο δεν είχα, μου μύριζε περίεργα. Εννοώ βαριά. Είναι το κανονικό της άρωμα και γι αυτό?
    β) Στις 20-25 μέρες δοκιμάζω για να ξέρω αν έγινε ή φαίνεται με καποιον τρόπο?
    γ) Αν τελικά είναι έντονη η γεύση του αλκοολ όπως περιγράφεται, τι κάνω για να το σώσω? Γιατί νομίζω θα είναι τσουχτερό κομματάκι.
    Ευχαριστώ προκαταβολικά. :)

    ReplyDelete
  24. Πάλι σουρωμένη με βλέπω Κική! Περιμένω και τα μανταρινοτρουφάκια!

    ReplyDelete
  25. Έκανα λικέρ κουμκουατ με παρόμοια συνταγή,απλά αντί για κανελλογαρύφαλα έβαλα αμπαρόριζα.. έγινε αρκετά νόστιμο, ειδικά με τριμμένο πάγο.

    ReplyDelete
  26. Mariela , ξερες φλούδες; Έγραψες!

    Ρένα , η ρακή όντως είναι βαριά, όπως και το οινόπνευμα και θα γίνει βαρύ.

    Θα δεις ότι το υγρό θα χρωματίζεται όσο περνάει ο καιρός. Μερικά φρούτα αποχρωματίζονται κιόλας. Το αν είναι έτοιμο το καταλαβαίνουμε από το χρώμα του, από το πόσο βαρύ το θέλουμε, από το τι θα προσθέσουμε και πότε στην πορεία. Ένας μήνας είναι καλός για το μανταρίνι.

    Επειδή πιστεύω ότι είναι δυνατό με αυτές τις αναλογίες (όπως με βεβαίωσε και η Ελένη που της είχα δώσει τη συνταγή), εγώ θα πρόσθετα και νερό, είτε από τώρα, είτε στο τέλος. Αν το βάλεις από τώρα, βάλε 200 γρ για αρχή και όταν κοντεύει να γίνει δοκιμάζεις. Αν εξακολουθεί να σου φαίνεται βαρύ, προσθέτεις λίγο νερό ακόμα. Σε μερικά λικέρ, βάζω μόνο τα φρούτα με το οινόπνευμα και όταν κοντεύει να γίνει προσθέτω σιρόπι ελαφρύ που φτιάχνω με ζάχαρη και νερό. Τώρα, αφού έβαλες τη ζάχαρη, θα προσθέσεις λίγο νερό. Αν θες πάντως, περιμενε μέχρι να κοντεύει να γίνει, που θα έχει λιώσει η ζάχαρη και θα ξέρεις τι θέλεις να διορθώσεις στη γεύση. Αφού προσθέσεις κάτι, αφήνεις λίγες μέρες πάλι να ανσωματωθεί. Καλή επιτυχια!

    Δημιουργία , λες; Χικ!

    ReplyDelete
  27. Αγνή , με αρμπαρόριζα! Ενδιαφέρον! Μυρίζει ωραία; Δεν καλύπτει τη μυρωδιά του κουμ κουάτ;

    ReplyDelete
  28. Ax αυτα τα λικεράκια ...νομίζω οτι ειναι απ τις ομορφότερες γευστικές απολαυσεις μας!!!

    ReplyDelete
  29. ΕΓΩ τα κάνω στούκας; συκοφαντίες!!

    Λοιπόν, έπιασα την πάρλα στη ΒΙΟ λαϊκή με ενα παραγωγό κρασιου και αποσταγμάτων, ο οποίος υποσχέθηκε να μου φέρει 1/2 λίτρο (μμμμμμ....έχει πολυ λίγο λέει..) αποστάγματος 65 βαθμών (!)
    Έχει κάνει με αυτό το απόσταγμα λικερ μανταρίνι, χωρίς καθόλου ζάχαρη ή νερό.
    Λέω να τον μιμηθώ;-)

    κερνάω!!!

    ReplyDelete
  30. Καλησπέρα,παρακολουθώ τη σελίδα σου πολύ καιρό και μπορώ να πω ότι είναι από τις ωραιότερες που έχω δει!!
    Σχετικά με το λικέρ θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω μανταρινάκια από γλυκό που για κάποιο λόγο δεν θα φάμε, όχι πως είναι άχρηστα!!
    Ευχαριστώ πολύ.

    ReplyDelete
  31. Faraona , συμφωνώ!

    Μαγισσούλα , θα κάνω δλδ εντριβές με οινοπνευμα με άρωμα μανταρίνι; ΟΥΑΟΥ! :-)))

    Ξανθη , ευχαριστώ πολύ. Δεν νομίζω πως κάνει το γλυκό κουταλιού γι΄αυτή τη δουλειά. Το άρωμα και το χρώμα του φρούτου έχουν βγει καθώς βράζει κι εμείς τα θέλουμε στο λικέρ. Αν θες όμως να δοκιμάσεις, κάνε μια πολύ μικρή ποσότητα...

    ReplyDelete
  32. Πολύ αρωματικό φαντάζομαι θα είναι το λικέρ. Η μαμά μου φτιάχνει τα πιο κλασικά: καρύδι, βερίκοκο κλπ.
    Θα της το προωθήσω.;)

    ReplyDelete
  33. Σταυρούλα , λες κλασικό το καρύδι; Χμμμ...πολύ προχώ τη βρίσκω τη μαμά! Το καρύδι λίγοι το κάνουν! Θα είναι χαρά μου να το φτιάξει!

    ReplyDelete
  34. Αχ Κικη μου.... Τι να το σουρωσω? το εβαλα στην τσαντηλα που τη λεμε εμεις.. και χυθηκε εντελως.... Ηταν σαν αραιη γιαουρτη!!!!!!
    Αλεξανδρα

    ReplyDelete
  35. Αλεξάνδρα κρίμα... Γράψε μου αν θέλεις στο μέιλ μου για μου πεις λεπτομέρειες και να σε βοηθήσω για επόμενη φορά όποτε θες...

    ReplyDelete
  36. Έγινε γρηγορότερα από ότι περίμενα και σήμερα κεραστήκαμε λικεράκι στην υγειά σου. Κική μου έγινε τέλειοοοο. Το καταφχαριστήθηκα. Δε χρειάστηκε να διορθώσω τίποτα τελικά. Είναι λίγο δυνατό αλλά του πάει πολύ. Γεύση και άρωμα εξαιρετικά. Το μόνο που με ξένισε λίγο (σε σχέση με τη φωτο σου) είναι ότι το δικό μου είναι έντονο πορτοκαλί στο χρώμα και λίγο πιο θολό. Το δικό σου φαίνεται ανοιχτόχρωμο και διαυγές. Μήπως φταίει το ότι πρόσθεσα αρκετά κανελογαρύφαλλα?
    Αύριο πάντως θα βάλω μπρος για λικεράκι πορτοκάλι.
    Ευχαριστώ πολύ πολύ για τη συνταγή. Φιλάκια.

    ReplyDelete
  37. Ρένα καλόπιοτο! Το σούρωσες κιόλας; Και του χρόνου! Σίγουρα θα είναι λιγάκι βαρύ αλλά είναι θέμα γούστου αν σας αρέσει. Ελπίζω να μην πέταξες τα μανταρίνια. Θα μπορούσες να κάνεις τρουφάκια μ' αυτά!
    Ναι...τα μπαχαρικά σκουραίνουν το ποτό. Καμιά φορά φταίει και ο φωτισμός στη φωτό, αλλά αν έχει μεγάλη διαφορά, φταίνε τα μπαχαρικά. Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  38. Αμάν Κική...και να σκεφτείς ότι το λικεράκι το έφτιαξα αρχικά για τα τρουφάκια. Πάνε τα τρουφάκια τώρα. Τα μανταρίνια πετάχτηκαν. Δεν πειράζει θα μου μείνει το λικεράκι :)

    ReplyDelete
  39. Επειδή το έπαθες αυτό, βάζω ποστ με τα τρουφάκια! χαχα! Μη βιαστεί κι άλλος! Το λικεράκι θα το χρησιμοποιήσεις στα τρουφάκια. Απλά θα πάρεις άλλα μανταρίνια.

    ReplyDelete
  40. Όταν λες φλούδες εννοείς κανονικές ή χωρίς το άσπρο;Για πορτοκάλι μιλάω βέβαια. Ήδη έβαλα και μανταρίνι να γίνεται και περιμένω...

    ReplyDelete
  41. Δέσποινα, οταν πρόκειται για πορτοκάλι, οπωσδήποτε χωρίς το άσπρο, γιατί πικρίζει.

    ReplyDelete