Monday, January 11, 2010

Πανίρ. Φτιάχνουμε τυρί;

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΣΤ ΔΙΠΛΟΣΕΝΤΟΝΟ!!!
Όποιος δεν αντέχει να διαβάζει, ας πάει κατευθείαν κάτω στη συνταγή.

Η αιτία για να γνωριστώ με την Αλεξάνδρα, ήταν το τυρί. Είχε δει που είχα γράψει ένα άρθρο για το τυρί και έψαξε να με βρει. Τότε βέβαια, δεν έψαχνε για πανίρ, αλλά για τυρί, κάτι μεταξύ φέτας και ανθότυρου που έφτιαχνα (και ακόμα φτιάχνω όταν έχω κέφια).

Πανίρ, έμαθα να φτιάχνω στο Hungry for life από τη Σταυρούλα. Μου είχε κάνει εντύπωση η ευκολία του και το σύντομο διάστημα που χρειαζόταν μέχρι να περιμένεις να το φας. Έκτοτε, έφτιαξα πολλές φορές και δοκίμασα διάφορες εκδοχές: αλατισμένο, ανάλατο, με βότανα, με πιπεριές.

Το πανίρ μπορούμε να το φάμε με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να το φάμε σκέτο, να το κάνουμε σαγανάκι, να το κόψουμε κυβάκια και να το προσθέσουμε σε σαλάτες, σε φαγητά μέσα, σε πίτες.

Το πανίρ δεν χρειάζεται πυτιά για να γίνει. Χρειάζεται κάτι όξινο. Λεμόνι ή ξύδι, είναι ιδανικά. Και επειδή χρησιμοποιούνται αυτά τα υλικά, ίσως το έχετε ακούσει και σαν λεμονότυρο.

Το πανίρ είναι τυρί ασιατικής καταγωγής και εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι΄αυτό. Όταν πήγα στη Νέλλη στη Γερμανία, φτιάξαμε για πλάκα ένα βράδυ πανίρ. Στα θερμοκήπια της Νέλλης, δούλευε ένας Πέρσης αν δεν κάνω λάθος και όταν το φτιάχναμε, η Νέλλη του το είπε και κατενθουσιάστηκε.

Με την Αλεξάνδρα η οποία ήταν εδώ, επίσης φτιάξαμε πανίρ. Όσο τα λέγαμε με ιμέιλς, έλεγε ότι δεν κατάφερνε να κάνει καλό τυρί (είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο).
-Δεν είναι το χέρι μου καλό για τυρί. Πάει και τέλειωσε! έλεγε
-Σώπα ρε Αλεξάνδρα...δεν είναι το χέρι σου...και τι έχει το χέρι σου δηλαδή; Άντε...θα πάρουμε γάλα να κάνουμε τυρί να το δεις από κοντά...
Και πήραμε...και φτιάξαμε...

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα φτιάξουμε σπιτικό τυρί, που θα το έχουμε σε λίγες ώρες στο τραπέζι μας;

Αν δεν έχετε ξανακάνει πανίρ, 2 λίτρα γάλα, είναι η ιδανική ποσότητα για να κάνετε τα πειράματά σας και να έχετε ένα τυράκι ικανοποιητικό σε ποσότητα.

Τι θα χρειαστούμε:
2 λίτρα γάλα πλήρες και φρέσκο
χυμό ενός λεμονιού ή ανάλογη ποσότητα ξύδι (καλύτερα λευκό)
τσαντίλα ή τουλπάνι ή ένα καθαρό και λεπτό ύφασμα, απαλλαγμένο από μυρωδιές (ξεβγάλτε το με νερό, αν δεν θέλετε να μυρίζει το τυρί σας λουλούδια του δάσους!!!)
τρυπητή κουτάλα

Καθώς ξεκίνησα τη διαδικασία, εξηγούσα τα βήματα στην Αλεξάνδρα, ώστε να της λυθούν όλες οι απορίες.

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να κάψει.
Περιμένουμε μέχρι να δούμε ότι ξεκινάει το βράσιμο.
Όσο περιμένουμε, στύβουμε ένα λεμόνι για να το έχουμε έτοιμο. Μπορούμε αν θέλουμε να το σουρώσουμε, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Βάζουμε ένα σουρωτήρι στο νεροχύτη και στρώνουμε επάνω του την τσαντίλα.
Όταν ξεκινήσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη μας φουσκώσει και ρίχνουμε το μισό λεμόνι. Αν δεν βράσει, μην περιμένεις να κόψει το γάλα και να διαχωριστεί η τυρόμαζα...
Με την τρυπητή κουτάλα, μαζεύουμε από την κατσαρόλα την τυρόμαζα που διαχωρίζεται πια και την τοποθετούμε στο σουρωτήρι με το ύφασμα.

Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να πάρουμε όλη την τυρόμαζα.
Αν το υγρό στην κατσαρόλα δεν είναι διαυγές και υποκίτρινο, αλλά λευκό (όπως στην παραπάνω φωτό), σημαίνει ότι έχει κι άλλο γάλα και θέλει κι άλλο λεμόνι για να διαχωριστεί.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο λεμόνι και καθώς βράζει το υγρό πάλι, διαχωρίζεται όσο έχει μείνει.
Μαζεύουμε πάλι την τυρόμαζα και τη βάζουμε στο σουρωτήρι.

Συνήθως, όταν το φτιάχνω, 2 φορές είναι αρκετές όταν ρίχνω λεμόνι για να διαχωριστεί το υλικό. Αν γίνει διαυγές, διάφανο και υποκίτρινο, τότε έχει διαχωριστεί πλήρως. Αν εξακολουθεί μετά τη 2η φορά και είναι λευκό, ρίχνουμε κι άλλο λεμόνι, μέχρι να γίνει διάφανο, όπως στην παρακάτω φωτό.

Κάναμε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς ως τώρα.
Τώρα, πρέπει να σουρώσει το τυράκι μας καλά.
Γυρίζουμε την τσαντίλα, γύρω-γύρω από το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει. Κάντε το με προσοχή γιατί καίει πολύ.
Σφίγγουμε το ύφασμα όσο καλύτερα μπορούμε γύρω από το τυρί.

Βρίσκουμε ένα αντικείμενο βαρύ, που θα το χρησιμοποιήσουμε σαν βαρίδι πάνω από το τυρί μας. Αυτό μπορεί να είναι μπουκάλι με νερό, κονσέρβα κλπ. Εγώ την τελευταία φορά, χρησιμοποίησα μια τετράδα με ανθρακούχο νερό για βαρίδι.
Βάζουμε το βάρος πάνω από το τυρί μας και το αφήνουμε να σταγγίξει για μερικές ώρες. 3-4 ώρες είναι αρκετές. Το έχω αφήσει και ολόκληρη νύχτα να στραγγίξει.

Τι κάνουμε από δω και πέρα. Όταν έχει στραγγίξει το τυρί μας, το τσακίζουμε άμεσα! Εεεε...ήθελα να πω, ότι έχουμε διάφορες επιλογές. Κατ΄αρχήν, μπορούμε να το απολαύσουμε ανάλατο όπως είναι με ψωμάκι και μέλι. Πώς; Σας ξενίζει το μέλι; Τίποτα να μην σας ξενίζει. Όταν τρώμε ανθότυρο και μυζήθρα στα καλιτσούνια μας ξενίζει; Δεν μας ξενίζει! Σας πληροφορώ, ότι δεν υπάρχει νοστιμότερο έδεσμα από αυτό: φρέσκο ψωμί, φρεσκοφτιαγμένο τυρί και από πάνω μέλι. Ειδικά αν το τυρί είναι φτιαγμένο με πυτιά, που είναι πιο ανάλαφρο από το πανίρ, είναι το κάτι άλλο.

Το τυρί μας μπορούμε να το αλατίσουμε για να το συντηρήσουμε για λίγες μέρες. Αυτό τώρα βέβαια, είναι αστείο, γιατί ποτέ δεν έχει μείνει παραπάνω από 2-3 μέρες στο σπίτι για να ξέρω την τύχη του ως προς τη συντήρηση. Για να το αλατίσουμε, το αλατίζουμε εξωτερικά, έλεγε η Σταυρούλα. Εγώ, επειδή θεωρούσα ότι δεν περνούσε ικανοποιητικά το αλάτι μέσα (η αλήθεια είναι ότι δεν το άφησα και ποτέ αρκετές μέρες για να δω αν περνάει γιατί το τρώγαμε) έκανα το εξής: Έκοβα το τυρί σε φέτες το έβαζα σε ένα μπολ που περιείχε γάλα και νερό αλατισμένο και το άφηνα στο ψυγείο έτσι. Με αυτό τον τρόπο, το αλάτι περνούσε ικανοποιητικά και το τυρί διατηρούταν για μέρες.

Μια φορά, έφτιαξα πανίρ και πρόσθεσα βότανα καθώς το σούρωνα.

Μια άλλη φορά, πρόσθεσα πιπεριές κόκκινες καθώς το σούρωνα.


Οι 2 τελευταίες φωτό, είναι πολύ παλιές, όταν έκανα τα πειράματά μου με τα τυριά.

Μερικές φορές, το έχω αλατίσει κατά τη διαδικασία του σουρώματος. Θα σας συνιστούσα να μην το κάνετε, γιατί ενδέχεται να μην δένει καλά το υλικό και να θρυμματίζεται καθώς το κόβετε.

Όπως κι αν το κάνετε το πανίρ, ακόμα κι αν δεν πάει πολύ καλά την πρώτη φορά, σε καμία περίπτωση μην πετάξετε το τυράκι που μόλις φτιάξατε. Βάλτε το σε πίτα, βάλτε το σε ομελέτα, σε σαλάτα ή όπου σας αρέσει.

Το τυράκι που φτιάξαμε με την Αλεξάνδρα (1η φωτό), μπήκε σε μπωλάκι, της έβαλα 3-4 φέτες ψωμί, ένα πλαστικό μαχαίρι και πηρούνι και της το έδωσα γιατί την άλλη μέρα έφευγε για Αθήνα και από κει για Σαντορίνη. Το ίδιο βράδυ το δοκίμασαν. Δεν άντεξαν. Το τυράκι άγνωστο είναι αν πρόλαβε να φτάσει στη Σαντορίνη!

Με τα 2 λίτρα γάλα, βγήκε ένα τυράκι περίπου 250 γρ. Δεν το ζύγισα, αλλά τόσο περίπου βγαίνει αν θυμάμαι καλά.

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Δοκιμάστε και μόνοι σας και θα πειστείτε. Καλή επιτυχία εύχομαι σε όσους το κάνουν!

Καλή εβδομάδα!

64 comments:

  1. Deli,μπράβο,ένα θερμό χειροκρότημα!
    Είχα δει τη συνταγή στο hungry,αλλά δεν είχα τολμήσει να την φτάξω.Τώρα θα προσπαθήσω,γιατί οι επεξηγηματικές φωτογραφίες σου βοηθούν τα μέγιστα.
    Γιατί πρέπει το γάλα να είναι πλήρες;Με ημιάπαχο γάλα δε θα γίνει;Για να μην έχει πολλά λιπαρά.
    Με μέλι,τέλειο!Έτσι μ΄αρέσει το ανθότυρο.
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Την είχες προαναγγείλει εδώ και καιρό-ξέρεις πώς την περίμενα;

    ReplyDelete
  3. Α!!! τι μου θύμισες!!! παλιά μεγαλεία!
    ευκαιρία να το ξαναρχίσω να το ξαναφτιάξω. Αντε τώρα πρωτού αρχίσει η νηστεία του Πάσχα!!!!

    ReplyDelete
  4. Κική την έψαχνα την συνταγή από πολύ καιρό.
    Σήμερα θα τη δοκιμάσω.

    ReplyDelete
  5. Ελένη, έχω κάνει πανίρ και τυρί με πυτιά με γάλα λαιτ επίσης. Βγαίνει λιγότερο σε ποσότητα και ενδέχεται να μην είναι συμπαγές. Κάνε μια φορά με πλήρες και μια φορά με λάιτ να δεις αν έχει διαφορά. Εγώ πάντως 9το παμφάγο) και με λάιτ το έφαγα :-)
    Το θυμάμαι που περίμενες τη συνταγή για το τυρί (αν και είχα δείξει σε φωτό το άλλο...).

    Ηλίαααα!!! Πιάσε την τσαντίλα ξανάααα! χαχα!

    Δήμητρα, καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  6. Kικίτσα μου, χαρας το κουράγιο σου !!!! πολύ κατατοπιστικό το πόστ σου για όποιον θέλει να φτιάξει το τυράκι.

    καλημέρα !!!

    ReplyDelete
  7. Και εγω εχω φτιαξει δυο φορες με ξυδι ασπρο, το ειχα δει στην τηλεοραση παλια. Με λεμονι δεν ηξερα, αλλα θα το κανω ,γιατι μου αρεσουν τα πειραματα...Ευχαριστω για την ιδεα Κικη...

    ReplyDelete
  8. Από κείνο τον καιρό του Hungry for Life, έχω μείνει με την χαρά στα δόντια, γιατί τουλπάνι δεν κατάφερα να αγοράσω.
    Τώρα μου έρχεται να δαγκώσω την οθόνη, αλλά μάλλον δεν είναι νόστιμη σαν τυράκι!

    ReplyDelete
  9. Καλέ τι απίθανο είναι τούτο!!!
    Δεν πιστεύω να παχαίνει και θέλουν δίαιτα στο σπίτι!!(όχι εγώ)
    Καλή βδομάδα!!!

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. ΑΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΙΚΙ!!!!
    10 ΜΕ ΤΟΝΟ !!!

    ReplyDelete
  12. Μαρία ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!

    Δώρα, καλά έκανες και έβαλες άσπρο, γιατί εγώ μια φορά που έκανα με σκούρο ξύδι, χρωματίστηκε το τυρί! Λεμόνι ή ξύδι, την ίδια δουλειά κάνουν!

    Πηνελόπη, στείλε δ/νση και σου 'ρχεται το τουλπάνι άμεσα! χαχα!

    Ξανθή, πόσο να παχαίνει πια; Δεν νομίζω! Εμείς σήμερα το φάγαμε με αρακά!

    Benikos, ευχαριστώ!

    Ρενάκι, ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  13. Ax vre Kiki mou ti mou ekanes twra! Tha me valeis na ftiaxnw tyri! Fainetai yperoxo. To eixa dokimasei s'ena indiko estiatorio ki itan ekpliktiko. Eimai sigouri pws to spitiko einai akoma kalytero.

    Magda

    ReplyDelete
  14. πολυ πρωτοτυπο !!!!
    και νοστιμο φαινεται

    ReplyDelete
  15. Μπράβο ρε Κικόν, κι έλεγα καλά το τουλπάνι που πήρα ξέρω τι το κάνω. Σουρώνω λικέρ αν πρέπει, κλείνω το ψάρι το προς βράσιμο, κλείνω τ αρωματικά ή τα μπαχάρια να μη μπλέξουν στο φαγητό. Την τσαντίλα όμως που έχω πάρει από τόοοοοτε γιατί την πήρα, γιατί την πήρα; Νάσαι καλά τώρα θυμάμαι απ τη Σταυρούλα που ξεκίνησε η ιστορία. Το ποστ σου είναι πολύ κατατοπιστικό και αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσω τις γνώσεις σας.

    @Λοπε: Πες εσύ το ναι, ξέρεις... και εγώ να σου πάρω τουλπάνι και τσαντίλα.

    ReplyDelete
  16. Λοιπον Κικι, η ωρα είναι 16:12 λεπτα, γυρισα απο την δουλια και το εφτιαξα!! Και απ οτι φαινεται πετυχε!!!

    ReplyDelete
  17. Μάγδα, καιρός να φτιάξεις κι εσύ! καλή επιτυχία!

    Pansofix, ευχαριστώ. Καλωσήρθες κι εδώ!

    Νένα, βάλε μπροστάααααα!!! χαχα!

    Benikos place, ω! Τι καλά! Από την παραγωγή στην καταναλωση που λένε! Καλή όρεξη και περιμένω εντυπώσεις. Βάλε το σε σαλατίτσα ή σε λαδερό ή ακόμα καλύτερα σε ψωμί με μέλι!

    ReplyDelete
  18. Κικίτσα θα με βάλεις να ψάχνω τουλπάνια και τσαντίλες, ή να παρακαλάω την Νένα να μου πάρει κι εμένα!!
    Πολύ καλό και κατατοπιστικό το πόστ σου!
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  19. Κικι ηταν πανευκολο και θαυμασιο στην γευση!!! το μισο το φαγαμε με αλατι και φρεσκο ψωμακι παραγωγης μας! το αλλο μισο με μελι!!πεντανοστιμο θα ξαναφτιαξουμε.Σου κρατησα φωτογραφιες ! πολλα πολλα φιλια και ευχαριστουμε πολυ.

    ReplyDelete
  20. Κικη!!!! Το πετυχα! Ειχες δικιο δεν ηταν το χερι μου :-))
    Εγινε πεντανοστιμο και συμπαγες παρ' οτι το αλατισα αρκετα ενδιαμεσα!
    Ευχαριστω πολυ!!!!

    Υ.Γ. ( οσο για το τυρακι που μας εβαλες μαζι με εκεινο το φανταστικο ψωμι μουσταρδας... ισα που εφτασε μεχρι Αθηνα!! :-))

    ReplyDelete
  21. Έλενα why not? Άντε...καιρός να βγάλουμε όλοι τις τσαντίλες/τουλπάνια/μαξιλαροθήκες, ο,τι έχουμε τέλος πάντων και να μάθουμε πώς φτιάχνουμε τυρί!

    Benikos, δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι όταν δίνω ιδέες, τις υλοποιούν και άλλοι και μοιραζόμαστε τη χαρά τη δημιουργίας και της γεύσης. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Θα χαρώ να δω και τις φωτό. Όταν με το καλό γράψω και για το άλλο τυρί, σίγουρα θα ενθουσιαστείτε και με κείνο. Με βλέπω δε, να σας στέλνω πυτιά! χαχα!

    Αλεξάνδραααα! Το έκανες κανέ τσοπάνισσα; χαχα! Είδες που σου έλεγα πως θα πετύχει; Μάντεψε τι φτιάχνω τώρα: μαρμελάδα ακτινίδιο με τα ακτινίδιά σου! Σούπερ!!!!

    ReplyDelete
  22. Όσο υπάρχει έλλειψη χρόνου δεν θα δοκιμάσω να το φτιάξω...
    όμως δεν μπορώ παρά να πω: ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!

    ReplyDelete
  23. γάλα πρόβειο? κατσικίσιο ή αγελάδας?
    η πρωτοτυπη συνταγή τι γάλα απαιτεί?
    φοβερή ιδέα
    θελω καιρ'ο να φτιάξω τυρί αλλά δεν το παίρνω απόφαση γιατί το θεωρούσα μπελά, αλλά μάλλον δεν είναι ε?

    ReplyDelete
  24. Μπέττυ ευχαριστώ! Όταν βρεις το χρόνο, αξίζει να το δοκιμάσεις!

    Νατάσσα, δεν το ανέφερα, έχεις δίκιο. Εγώ βάζω πάντα αγελαδινό γάλα, σε αντίθεση με το άλλο τυρί που βάζω και κατσικίσιο. Ειδικά αυτό, ειναι πολύ εύκολο όπως βλέπεις! Δοκίμασε!

    ReplyDelete
  25. Κική γειά σου,
    πρώτη φορά σου κάνω σχόλιο γιατί μου έκανε εντύπωση το post για το πανίρ. Σε κάποια video cds που έχω μαζέψει από παλιά του Jamie Oliver, είχε πανίρ το οποίο είχα φτιάξει μια φορά και μετά άλλη μία μήπως γίνει καλύτερο. το δικό μου ήταν πολύ ξινό και δε με ενθουσίασε. Ισως δοκιμάσω ξανά, το post είναι προτροπή.
    Μπράβο για το όμορφο blog.
    Mary Ka.

    ReplyDelete
  26. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ :
    Αγαπητή μου Κική,
    Θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα και την «una cucina» μου, να παρευρεθείτε στην κοπή της πίτας μας, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 το βράδυ(από τις 9 και μετά..)!
    Πληροφορίες ΕΔΩ

    ReplyDelete
  27. Έχω φτιάξει κι εγώ τέτοιο τυρί στο παρελθόν... Φτιάχνεται πραγματικά πολύ εύκολα! Η συνταγή που είχα διαβάσει, έλεγε να πλάσουμε το τυρί σε μπαλάκια και να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, σε σιρόπι ζάχαρης, κάτι σαν γλυκό του κουταλιού! Δεν ήταν καθόλου άσχημο, μπορώ να πω...

    ReplyDelete
  28. Πραγματικά χαρά στο κουράγιο σου!!!Μπράβο τί να πω!!!

    ReplyDelete
  29. Μπράβο για αυτή την υπέροχη ανάρτηση!! Ο άντρας μου σε ευγνωμονεί καθώς είναι λάτρης πάσης φύσεως τυριού και ψάχνει συνταγές παρασκευής σπιτικών τυριών. Θα δοκιμαστεί άμεσα. Ευχαριστούμε πολύ!!!

    ReplyDelete
  30. Mary Ka καλωσήρθες. Όταν λες ότι είχε φτιάξει μια φορά πανίρ και μετά άλλη μία για να γίνει καλύτερο, εννοείς το ίδιο πανίρ ή 2 διαφορετικές φορές; Ένα άλλο τυρί που διάβαζα, το σουρώνουν 2 φορές. Μήπως δεν ήταν πανίρ; Μου φαίνεται περιεργο επειδή παίρνωντάς το με την κουτάλα το πανίρι, ήδη παίρνει σχήμα. Πώς το έκανε μετά; Περίεργο!
    Δοκίμασε έτσι πάντως γιατί είναι πολύ εύκολο. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

    Γιώργο! Τι τιμή! Ευχαριστώ πολύ! Με επίσημο ένδυμα θα έρθω! χαχα!

    Dark chef σε σιρόπι; Καλέ μη μου βάζεις ιδέες! χαχα!

    pandora, ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  31. elen, μαζί γράφαμε. Ω! Είναι και ο άντρας σου λάτρης; Να ενώσουμε τις γνώσεις μας οι τυροκόμοι! χαχα!

    ReplyDelete
  32. Deli,το έφτιαξα!Τέλειοοοο,το απολαμβάνω με μέλι σαν γλυκάκι.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  33. ΤΕ-ΛΕΙ-Ο!!!!!
    Κααι φυσικά το...τσακίζουμε ΑΜΕΣΑ...
    :-))))

    Πάντα μου άρεσε το φρέσκο ανάλατο τυρί
    Ευκαιρία για αποοξίνωση μετά τα τρελά φαγοπότια των εορτών:
    Πανίρ και ραδικάκια του βουνού βραστά

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  34. Ελένη, μάλλον είσαι στο Top 5 αυτών που φτιάχνουν τις συνταγές μου! Ζωντανή διαφήμιση! χαχα! Καλοφάγωτο!

    Γλαρένια, μμμμμμμμμ... χορταράκια και φρέσκο τυρί! Σήμερα έφαγα το τελευταίο κομματάκι με κουνουπίδι γιαχνί.

    ReplyDelete
  35. Καταπληκτικό. Μόλις βρω φρέσκο γάλα θα το φτιάξω. Πολύ θέλω να φτιάξω τυράκι, εδώ και πολύύύ καιρό.
    Να 'σαι καλά Κικί.
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  36. Λίνα, ευχαριστώ! Δεν χρειάζεται να είναι φρέσκο από...στάνη! χαχα! Και από το σμ κάνει!

    ReplyDelete
  37. Πολύ καταπληκτική η ιδέα σου για το φτιάξιμο του τυριού.Από καιρό σε παρακολουθώ και τώρα σε λάτρεψε και ο σύζυγός μου που είναι συνταξιούχος και ασχολείται με το μαγείρεμα.Είσαι εκπληκτική...την απορία του την έλυσαν οι παραπάνω φίλοι,η οποία ήταν αν το γάλα πρέπει να είναι αγελαδινό ή πρόβειο κλπ.αν κατάλαβα καλά μπορούμε να το αγοράσουμε από το σούπερ ...αν όχι σε παρακαλώ απάντησέ μου για να ψάξουμε γάλα από βοσκό,πράγμα δύσκολο....Εγώ που δεν είμαι της μαγειρικής αλλά των ταξιδίων,κάθε μέρα ταξιδεύω με τις υπέροχες φωτογραφίες σου...Νάσαι καλά.....

    ReplyDelete
  38. Μινωίτισσα, καλωσήρθες κι εδώ!
    Ναι. Αρκει το φρέσκο γάλα του σουπερ μάρκετ. Στο σμ, υπάρχει παστεριωμένο, ομογενοποιημένο κλπ. Προτίμησε αυτό που λέει φρέσκο παστεριωμένο. Η ομογενοποίηση αφαιρεί το λίπος, το οποίο θέλουμε στο γάλα που θα γίνει τυρί. Όχι ότι δεν γίνεται χωρίς. Απλά, θα είναι λιγότερο σε ποσότητα και λιγότερο λιπαρό. Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  39. Απλά κλαπ, κλαπ, κλαπ (έντονο χειροκρότημα!!!!)!!!!!
    :-))))

    Θα το φτιάξω ο-πωσ-δή-πο-τε!!!!

    Είχα μάθει για γιαουρτάκι που φτιάχνεις ρίχνωντας στην κατσαρόλα λίγο από γιαουρτι (έτοιμο) αλλά αυτό σίγουρα θα το τιμήσω!!!!

    Καλή χρονιά και χρόνια πολλά με πολλές απολαυστικές συνταγές!!!!
    :-)))

    ReplyDelete
  40. kikop80 καλωσήρθες. Και γιαουρτάκι έχουμε φτιάξει εδώ μέσα. Καλή επιτυχία στην τυροκομική σου!
    Ευχαριστώ για τις ευχές! Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  41. Ωραία ανάρτηση! Μπράβο Κική μου!

    Εγώ η... «τυροκόμος», αντί για τσαντίλα βάζω μια άσπρη, βαμβακερή πετσέτα της κουζίνας...Αρκεί να μη μυρίζει απορρυπαντικό...

    ReplyDelete
  42. Καλημέρα Κική και καλή χρονιά να ευχηθούμε αφού γράφουμε πρώτη φορά στο μπλογκ σου! Είναι φοβερό πόσο εύκολο δείχνει να γίνει αυτό το τυρί και πρέπει να το προσπαθήσουμε κι εμείς!(Αν και είμαστε στην αρχή ακόμα!)

    ReplyDelete
  43. Αγγελική, εγώ παλιά που δεν έιχα τσαντίλα, έβαζα μαξιλάρα! χαχα!

    Santie and Athina καλωσήρθατε! Καλή χρονιά και σε σας! Ναι! Είναι εύκολο. Δοκιμάστε!

    ReplyDelete
  44. Μικρή κουζίνα,είσαι αχτύπητη.Εφτιαξε ο άνδρας μου το τυρί με γάλα φάγε από το σούπερ.Εγινε πολύ γρήγορα και είναι φανταστικό.....

    ReplyDelete
  45. Μινωίτισσα, πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Και πολύ χαίρομαι που έγινε. Μα είναι πολύ εύκολο! Καλοφάγωτο!

    ReplyDelete
  46. τέλειο! και με μέλι και με βότανα! Με το ζουμί που περισσεύει θα φτιάξω τραχανά, γίνεται υπέροχος (πόπο, σ'έφτιαξα τώρα!:))

    ReplyDelete
  47. Μμμμμ! Το ξέρω αυτό με το ζουμί! Μμμμμ ωραία σούπα θα φτιάξεις! χαχα!

    ReplyDelete
  48. Το έφτιαξα και κανείς δεν πίστευε ότι σε τόση λίγη ώρα υπήρχε έτοιμο τυρί στο σπίτι.
    Μα και σε πάρα πολύ λίγη ώρα εξαφανίστηκε μαζί με μέλι!!
    Θα επαναληφθεί και πολύ μου άρεσε η ιδέα της Λίνας για φρέσκο γάλα, ξέρω γιατί το λέει έχει στάνη κοντά της αλλά κι εγώ θα φροντίσω να βρω.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  49. Ξανθή το έφτιαξες; Μπράβο! Χαίρομαι που το έφτιαξες και ακόμα περισσότερο που σας άρεσε. Είδες τι εύκολα που γίνεται; Και εις άλλα!

    ReplyDelete
  50. Γεια και πάλι!
    Δοκιμάσαμε κι εμείς να κάνουμε τυρί πριν λίγο καιρό (προτού δούμε τη συνταγή) αλλά με λιγότερο εξελιγμένο τρόπο, στραγγίζοντας γιαούρτι (το αντίστοιχο της τυρόμαζας στη συνταγή σου). Βάλαμε δυόσμο και μπαχάρια διάφορα και βγήκε πεντανόστιμο, το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν είχα ιδέα από ποσότητες κι έβαλα ένα κεσεδάκι γιαούρτι: το 'τυρί' ήταν δυο κουταλιές, χαχαχα!

    Θα το επαναλάβουμε βελτιωμένο και θα σας πούμε εντυπώσεις :)

    ReplyDelete
  51. Έχω αποκτήσει φανατικούς ή μου φαίνεται; Και μ΄αρεσει!
    Με ένα κεσεδάκι γιαούρτι, κάνατε κοτσιλίτσα, όχι τυρί! χαχα! Δοκιμάστε να κάνετε πανίρ. Θα σας ενθουσιάσει!

    ReplyDelete
  52. Όχι καλέ, απλά μπαίνουμε κάθε μέρα! :P
    Θα κάνουμε, με το κεσεδάκι δοκιμάσαμε μια κουταλιά ο ένας, μια ο άλλος και μείναμε να κοιτάμε το άδειο βαζάκι. (Βάλαμε την κουτσουλιά και σε βαζάκι για το εφέ).

    Θα επανέρθουμε με πανίρ!

    ReplyDelete
  53. Καλά κάνετε και μπαίνετε! Με κάνετε και νιώθω περήφανη!
    Χαχα! Η κουτσουλιά σε βαζάκι! Ο καθένας την πατάει όταν δεν ξέρει πόσο λίγο μένει μετά!
    Να επανέρθετε! Κάποια στιγμή θα γράψω και άλλο τυρί.

    ReplyDelete
  54. την τσαντήλα αγαπητή που την αγοράζει κανείς;

    ReplyDelete
  55. Εδώ, την αγόρασα από μαγαζί με κλωστές, καλσόν κλπ. Αν πας σε μαγαζί με υφάσματα, ζήτα τουλπάνι ή γάζα.

    ReplyDelete
  56. Καλησπέρα κι από μένα, Πολύ ωραίο φαίνεται το τυράκι σου! Απορία: Μετά το σούρωμα στην κατσαρόλα μένει ένα υγρό, σωστά; Αυτό το υγρό έχω ακούσει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λίγο γάλα ακόμη και να γίνει ένα τυράκι τύπου φέτας. Αλλά δυστυχώς δεν ξέρω ακριβώς την διαδικασία και τις ποσότητες των υλικών. Μήπως έχεις κάποια σχετική συνταγή;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τη! Το υγρό που μένει (τουλάχιστον από τον τύπου φέτα που κάνω) λένε πως γίνεται μυζήθρα. Όμως πρέπει να έχει πολλή ποσότητα υγρού για να πάρεις ένα μικρό κομμάτι. Μια φορά μόνο το έχω κάνει. Δεν έχω τη συνταγή που θέλεις αλλά κάποια μπλόγκερ είχε βάλει παλιότερα. Αν θυμηθώ ποια ήταν θα σου πω!

      Delete
  57. Το νερο που απομενει απο το στραγγισμα,δεν το πεταμε αλλα το πινουμε.Πρωϊ και βραδυ απο μια κουπα,ειναι καταπληκτικο φαρμακο για τον οργανισμο,διοτι τον απαλλασει απο τα αλατα.

    ReplyDelete
  58. merikes paratiriseis.... to alatisma prepei na ginete tin ora poy to soyronoyme...an den kolaei den ftaiei to alati alla epidi mas kryose to tyri... to xontro alati apo ekso mpainei mono gia na traviksei ta ygra. vazeis se ena piato xontro alati kai pano to tyri(pala tha itan otan valeis to varos na gyriseis tin tsantila sta plagia kai to varos alla kai ekei poy pataei na einai epipedo oste otan stegnosei na exei 2 epipedes pleyres voithaei sto alatisma alla kai gia na kopei fetes argotera. to tyri mporei na minei ektos psygioy me to xontro alati os kai 5 meres an kai den xreiazete toso 2-3 einai arketes apla prepei na to toymparoyme kathes 3-4 ores. diatirite poles meres kai oxi 1-2 an to valeis mesa se almi diladi nero me arketo alati i mesa se ena mpolaki me ladi.. dokimase to an to ladi einai kalo pernei kai kalyteri geysi... mporeis episis na to diatiriseis kai mera sto tyrogalo poy emeine me ligo alati... dokimase episeis gia kalyteri yfi na prostheseis krema galaktos ligo prin rikseis to lemoni tha anevasei ta lipara kai tha to kanei pio kalo sti geysi. den kanoyme tyri me apaxo gala giati ayto den einai gala... ksero ti sas leo... me ageladino gala meta tis 3 meres ekso sto alati kai 2-3 meres stin almi tha fate kati poy thimizei kaseri akoma ki sto xroma (to alatisma ksexasa na po oxi me xontro alati)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε για τα τιπς. Αν μπορείς γράφε ελληνικά σε παρακαλώ γιατί δυσκολεύτηκα να το διαβάσω όλο αυτό.

      Delete
  59. Συγχαρητήρια για το post! Βρήκα την συνταγή αρκετά ενδιαφέρουσα και εύκολη (καθότι αρχάρια!) και σκέφτηκα να την δοκιμάσω. Μια ερώτηση. τα μυρωδικά / ή βότανα αν θέλεις να προσθέσεις είναι σε φρέσκια μορφή ? Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  60. Ευχαριστώ! Μπορείς να βάλεις και φρέσκα και αποξηραμένα. Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete