Thursday, October 16, 2008

Τυροπιτάκια

Η φίλη μου και συνάδελφος Μαρία, φτιάχνει κάτι καταπληκτικά τυροπιτάκια με φτιαχτή ζύμη. Τα φέρνει καμιά φορά στη δουλειά και μας τρέχουν τα σάλια. Είχα τη συνταγή για πολύ καιρό στα κιτάπια μου, αλλά δεν την είχα κάνει γιατί 1) περίμενα πως θα ήταν μπελάς να ανοίξω φύλλο (άλλωστε είπα και εδήλωσα πως η κουζίνα μου είναι μικρή, χεχε) και 2) επειδή βγαίνουν πολλά κομμάτια, περίμενα μια ευκαιρία για να έχω κόσμο και να καταναλωθούν. Αφού τα έφτιαξα, κατάλαβα ότι ο αριθμός των τυροπιτακίων, ουδόλως μεγάλος ήταν, αφού όλοι και ειδικά τα παιδιά, τα τσάκιζαν 5-5!!!
Ας τα φτιάξουμε λοιπόν.

Τυροπιτάκια
Για τη ζύμη:
4-5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα ποτήρι-σωλήνα, έβαλα μόνο 4 ποτήρια και μετά συμπλήρωσα από το 5ο ποτήρι μέχρι να έχω ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει)
1 κομμάτι μαγιά (τα τετραγωνάκια που πουλάνε τα σμ) ή 1,5 φακελλάκι ξηρή (αυτή έβαλα)
1 ποτήρι νερού γάλα χλιαρό
1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο (καλαμποκέλαιο κλπ)
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
λίγο βιτάμ

Για τη γέμιση:
μυζήθρα, κεφαλοτύρι, φέτα, ανθότυρο, ή ό,τι θέλουμε από τυριά. Εγώ έβαλα 1/2 κιλό ανθότυρο και 1/2 κιλό φέτα και μου έμεινε λίγη γέμιση. Ο συνδυασμός ανθότυρο, ανάλατη μυζήθρα και φέτα είναι καταπληκτικός συνδυασμός για τυρόπιτες. Σας τον προτείνω!
λίγο δυόσμο ξερό
1 αυγό
πιπέρι
λίγο γάλα

Τι κάνουμε:
Ανακατεύουμε μαγιά, ζάχαρη αλάτι με χλιαρό γάλα.
Μετά ρίχνουμε το λάδι και στη συνέχεια το αλεύρι.
Φτιάχνουμε ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε σε 6 κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε στρογγυλό φύλλο σε μέγεθος πίτσας.

Κόβουμε σε 8 κομμάτια ( κόβω σε σταυρό και πάλι ξανακόβω το κάθε κομμάτι).


Πάνω στο κάθε κομμάτι βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και τυλίγουμε από την φαρδιά προς την στενή πλευρά (σαν κρουασανάκια).


Τα πλαινά, τα διπλώνουμε από κάτω. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί . Πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα αλείφουμε με λίγο βιτάμ (όχι λιωμένο). Μην το παραλείψετε! Τα κάνει απαλά.

Έχοντας προθερμάνει το φούρνο στους 180-200 ψήνουμε 20-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βγαίνουν 2 ταψιά με 48 κομμάτια συνολικά.

TIP: Μη ρίξετε το αλεύρι μονομιάς. Κάνετε αυτό που έκανα κι εγώ: Ρίξτε τα 4 ποτήρια και προσθέστε μετά σιγά-σιγά την ποσότητα που χρειάζεται μέχρι να έχετε ζύμη απαλή που δεν κολλάει στα χέρια.

Καλή επιτυχία!

update 17-10-08
Επειδή τα έκανα πάλι χτες βράδυ, έχω να πω 1-2 tips ακόμα.
1) Τη ζύμη τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια, τα οποία θα δείτε ότι φουσκώνουν όσο περιμένουν να ανοιχτούν (αφού έχουμε μαγιά). Με το χέρι σας ανοίξτε τα ζυμαράκια μέχρι να γίνουν φαρδύ φυλλαράκι και μετά παλέψτε το με τον πλάστη.
2) Πως; δεν έχετε πλάστη; Δε θέλω δυσκολίες. Έχω ανοίξει (μικρά) φύλλα μέχρι και με ποτήρι! Ένα μπουκάλι μπύρας, ένα σωληνάτο ποτήρι με χοντρό γυαλί, μεταμορφώνεται σε πλάστη αν το χρειαζόμαστε επειγόντως. Ο εξοπλισμός μιας κουζίνας, δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Σιγά-σιγά, παίρνουμε τα εργαλεία που μας χρησιμεύουν ανάλογα με τις ανάγκες μας. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να πάρετε τώρα πλάστη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ:
Εφοδιαστείτε με αλεύρι. Πάρτε αλεύρι ολικής αλέσεως, για όλες της χρήσεις, ό,τι αλεύρι θέλετε τέλος πάντως, γιατί στο επόμενο μάθημα θα μάθουμε να φτιάχνουμε προζύμι! Δε θέλω απουσίες. Οκ?

59 comments:

  1. Deli μου,
    φαίνονται νοστιμότατα και μ΄αρέσουν που δεν έχουν αβγό.Αν είμαστε λίγα άτομα,μπορούμε να κάνουμε μισή δόση.

    Κάποια στιγμή,βάλε μας και συνταγή για κρουασανάκια,ιδίως τη ζύμη.

    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  2. κι αυτα τα τυροπιτάκια θα κανω.
    πλέον, εχουμε εθισμο στα τυροπιτάκια :))
    κι οι δυο κορες τρελλαινονται και ο Χρονης επισης.

    θελω κι εγώ ζύμη για κρουασαν, σαν την Ελενη :))

    (αν βάλω ελαιολαδο, θα βγουν πολύ βαριά λετε;)

    ReplyDelete
  3. Καταπληκτικά!
    Η συνταγή και η φωτογράφηση άρτια δεμένες!
    Με προδιαθέτεις να τα επιχειρήσω απόψε κιόλας!

    ReplyDelete
  4. αυτά δεν είναι απλά τυροπιτάκια, είναι ζουμπουρλούδικα στρουμπουλάκια! γιατί καλέ δασκάλα να μη το λιώσω το βιτάμ και να τα αλείψω με το (καινούριο μου!) πινέλο;:)

    ReplyDelete
  5. αααα!
    αυτα τα τυροπιτακια θα τα κανω οπωσδηποτε γιατι μου αρεσει η ζυμη.
    Δεν εφτιαχνα ποτε τα αλλα με το ετοιμο φυλο γιατι δεν μου αρεσει το φυλλο αυτο στην τυροπιτα, ασε που γεμιζει ο τοπος οταν πας να το δαγκωσεις και περισσοτερο φυλλο τρωει το πατωμα (και η Μιλου) παρα εμεις.

    ReplyDelete
  6. Aυτο που μου αρεσει ειναι οι αναλυτικες οδηγιες που συνοδευουν τις φωτογραφιες.Ουτε επαγγελματιας, τετοια αναρτηση!

    ReplyDelete
  7. Ελένη...ζυγό έχουν μόνο στη γέμιση και μπορείς να το παραλείψεις.
    Σχετικά με τη ζύμη των κρουασάν. Ο λόγος που δεν κάνω κρουσάν, είναι ένας και απλός. Έχουν πολυυυυυυυυύ βούτυρο!!! Παρόλα αυτά, αν θέλετε, να κάνω μια φορά για να τα δούμε με φωτό και όποιος θέλει τα φτιάχνει.

    Μαριλένα, αν κάνεις αυτά τα τυροπιτάκια, δεν ξέρω αν θα ξανακάνεις άλλα! Για πρώτη φορά, δοκίμασε με καλαμποκέλαιο. Την επόμενη με ελαιόλαδο και πες ποια σου άρεσαν πιο πολύ. Νομίζω θα είναι πιο ελαφριά με καλαμποκέλαιο.
    Για τα κρουασάν, δες τι είπα στην Ελένη.

    Just a friend, δεν ξλερω αν εσύ τα έκανες, το σχόλιό σου όμως με έκανε να τα ξανακάνω απόψε! Θα βάλω μάλιστα και 1-2 επιπλέον τιπ!

    Χαρτ! Ανυπότακτη και άτακτη μαθήτρια! (βρε τι θα το κάνω τούτο το κορίτσι;)
    ΟΧΙ! Σήμερα δε θα παίξεις με το καινούριο σου πινελάκι. Άλλη φορά, σε άλλη συνταγή! Σήμερα ό,τι λέει η δασκάλα!
    Είδες μωρέ τι στρουμπουλο-ζουμπουρλο-γλυκουλο-σκαννταλο-ζουζουνιάρικα που είναι;;;

    Πουαντερί, κάνε τα και θα με θυμηθείς! Ούτε εγώ κάνω με φύλλο. Κάτι άλλα που κάνω, είναι με ζύμη κουρού πανεύκολη! Θα τα κάνω κι αυτά μια μέρα να σας τα δείξω!
    (Ευτυχώς που έχεις και τη σκούπα-Μιλού, χεχε).

    Κατερίνα, προσπαθώ να είναι αναλυτικές, έτσι ώστε να αποφασίσουν ακόμα και αρχάριοι να ασχοληθούν. Μου αρέσουν πολύ οι αναλυτικές οδηγίες στις συνταγές! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  8. Καλά Deli,που είχα το μυαλό όταν διάβαζα;Ούτε που το είδα ότι λες στη γέμιση ένα αβγό-πάντως είναι ελάχιστο σε σχέση με το τυρί.
    Ξέρεις τι κάνω εγώ:προσπαθώ να μαγειρεύω με λίγα λιπαρά,γιατί ο σύζυγος έχει χοληστερίνη κι είχαμε προβλήματα με την καρδιά,αλλά ο αθεόφοβος ξεφεύγει, έξω όλο και τσιμπάει μεζεδάκια.Όταν φωνάζω,μου λέει ότι καλά κάνω και του φτιάχνω light.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Ελένη δεν πειράζει. Σε παρέσυραν οι φωτό και δεν είδες το αυγό! χαχα! Εξάλλου είναι μόνο ένα. Μπορείς να το αποφύγεις και να βάλεις μόνο γάλα. Επίσης, αφού έχει χοληστερίνη, να βάλεις ανθότυρο και φέτα με χαμηλά λιπάρα. Άκου κι ένα μυστικό: ένας τρόπος για να χαμηλώσεις τη χοληστερίνη είναι να τρως δημητριακά και ειδικά βρώμη (κουάκερ). Γι΄αυτό, όπου έχεις συνταγή με αλεύρι, όπως εδώ, μπορείς να βάλεις βρώμη στο μούλτι, να το κάνεις σκόνη και να αντικαταστήσεις μέρος του αλευριού με αυτό.

    ReplyDelete
  10. Μας κολάζεις κυρ Δασκάλα...
    Φαίνονται τέλεια! Ότι πρέπει και για ταπεράκι στα παιδιά!
    Ωραίες-σαφείς οδηγίες!
    Και οι φωτογραφίες: χίλιες λέξεις!

    ReplyDelete
  11. Αυτό για την βρώμη δεν το ήξερα!
    Καλό! Λες?

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. oreo PLASTRONI, xereis opos leme PORTONI!!! XA XA XA XA

    ReplyDelete
  14. Αγγελική, μα να σας κολάσω ήταν ο σκοπός! Χαχα! Ναι, σε ταπεράκι, σε αλουμινοχαρτάκι, σε σακουλάκι, κρυφά πίσω από την πλάτη στο χέρι (ευτυχώς είναι μικρά και δε μας βλέπουνε), γενικώς πάνε παντού! ;-)
    Ευχαριστώ!

    Αυτό για τη βρώμη ξέρω ότι δουλεύει. Είχα μάλιστα μια συνταγή για γλυκό που βοηθούσε την κατάσταση...

    Γιάννη! Είδες πλαστρόνι;

    Χαρτ! Βάλε τη γλώσσα μέσα ΓΡΗΓΟΡΑ!
    :-)))

    ReplyDelete
  15. Βρε Κικίτσα τι όμορφα που είναι αυτά τα τυροπιτάκια !! μικρή κουζίνα - μικρά ταψιά, αλλά θαυματουργά !!!

    ReplyDelete
  16. Ωραία. Τα τυροπιτάκια τα εξασφαλίσαμε για το παιδικ΄πο μας πάρτι. Τι άλλο θα τρατάρουμε τα παμφάγα μπομπιράκια;

    ReplyDelete
  17. θαύμα είναι τα ζουμπουρλούδικα, δε νομίζω να περίσσεψε κανένα;-)

    ReplyDelete
  18. Μαρία, είδες τα ζουμπουρλούδικά μου; Ευχαριστώ!

    Διονύση, να σε παραπέμψω και σε άλλες συνταγούλες; Να τον χαίρεστε τον κούκλο!

    Μαγισσούλα, ίσα που προλαβαίνεις 2-3. :-)

    ReplyDelete
  19. Eκτελούνται πάραυτα! Το συνδυασμό ανθότυρο φέτα και μια δυο κουταλιές κεφαλογραβιέρα τον ακολουθώ και εγώ. Εκτός από δυόσμο, δοκίμασε με άνηθο και ίσως λίγο πράσινο κρεμμυδάκι.

    -Προξύμι, χμμμ.. ενδιαφέρον!

    ReplyDelete
  20. το'χω πει...με τις ζύμες δεν εχω και τις καλύτερε σχέσεις...μα από τοτε που απέκτησα το καινουριο σύστημα της kenwood τις είδα με άλλο ματι...κανει αυτο την περισσότερη δουλειά!...τώρα λεω να προσπαθησσω Κικη μου κι αυτά...ειμαι σιγουρη οτι η νεολαια του σπιτιου θα τα κατα σπαραξει :)
    (ενω εμεις οι άλλοι...)

    ReplyDelete
  21. Κατερίνα ο άνηθος δεν είναι στα πολυαγαπημένα μου αλλά θα τον δοκιμάσω κάποια φορά. Το κρεμμυδάκι μου αρέσει!
    Προζύμι! Ετοιμάσου!

    Κουκ, δοκίμασε καλέ! Εσύ φτιάχνεις τόσα και τόσα! Αυτά είναι πολύ νόστιμα πάντως!

    ReplyDelete
  22. Τα έφτιαξα σήμερα!! Καταπληκτικά!
    Το φύλλο τραγανό και αφράτο!
    Επειδή δεν είχα ανθότυρο έβαλα μερικές κουταλιές γιαούρτι στη φέτα και λίγο τριμμένη μανουρομυζήθρα!

    Μπράβο Κική και ευχαριστούμε!! :)

    ReplyDelete
  23. Κατερίνα χαίρομαι που πέτυχαν! Τα τυριά που έβαλες, μια χαρά! Και το γιαούρτι!
    Ευχαριστώ! Καλοφάγωτα!

    ReplyDelete
  24. Aχ Κικίτσα τι με κάμνεις, αχ Κικίτσα τι με καμνεις που έλεγε και ο Βουτσάς!!

    ReplyDelete
  25. Αγγελική, αχ τι σε κάμνω, αχ τι σε κάμνω! Και μετά θα μου λες: "ενα τόσο δα μικρό τυροπιτάκι έφαγα" δείχνοντας με το δαχτυλάκι και θα σου λέω: "Πολύ με το μεγαλώνεις το δάχτυλο, πολύ με το μεγαλώνεις το δάχτυλο". χαχα!

    ReplyDelete
  26. χαχαχαχαχαχα!!!!!Καλό!

    ReplyDelete
  27. Είναι ατάκα του ίδιου έργου, χεχε!

    ReplyDelete
  28. Eυγε τελεια αφρατα και νοστιμα!Ευχαριστω και για την αμεση απαντηση και βοηθεια στην παρασκευη τους.με κερδισατε!

    ReplyDelete
  29. Ευγε αφρατα μαλακα τελια τυροπιτακια!χιλια ευχαριστω για την αμεση απαντηση σας και την βοηθεια στην παρασκευη τους.Με κερδισατε!!
    Νατασα Μυτιληνη

    ReplyDelete
  30. Νατάσσα ευχαριστώωω! Ο,τι άλλο θες, μου λες!

    ReplyDelete
  31. Ευχαριστώ πολύ!!!Ηταν η πρώτη φορά που έφτιαξα τυροπιτάκια με την βοήθεια της συνταγής σου και ΠΕΤΥΧΑΝ!!!!!

    ReplyDelete
  32. Πολύ χαιρομαι που σου άρεσαν!

    ReplyDelete
  33. Σευχαριστώ για τη συνταγή !!τα έκανα ακριβώς έτσι και είναι τέλεια!

    ReplyDelete
  34. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑχχχχχχχχχχχχ τέλεια τα τυροπιτάκια!!!!!!!!! Τα συγκεκριμένα τα έκανε η γιαγιά μου και είχα να τα φάω πάνω από δέκα χρόνια. Δοκίμασα να τα κάνω καθώς είχα γράψει τη συνταγή (με τίτλο τυροπιτάκια τέλεια) αλλά μάλλον κάτι είχα γράψει λάθος καθώς δε μου έβγαινε η ίδια γεύση! Αυτά είναι ολόιδια!!!!!! Σ'ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή που μοιράστηκες μαζί μας αλλά και για τις αναμνήσεις που μου ανέσυρες!!!!! Νεφέλη

    ReplyDelete
  35. πήγαμε για μπάνιο την πρωτομαγιά και τα έφτιαξα!Αποτέλεσμα??Εξαφανίστηκαν αμέσως!Μπράβο και πάλι μπράβο!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  36. Τα έβγαλα απο τον φούρνο πρίν μια ώρα και δεν εμεινε ούτε ψίχουλο! Το μετάνιωσα που έκανα μισή δόση.Μπράβο!!!Υπέροχη συνταγή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Ευχαριστώ!

      Delete
  37. Τελεια τα τυροπιτακια σου. Δεν πιστευα ποτε μου οτι θα εφιαχνα καποτε τοσο πετιχυμενα μιαςκαι δεν τα παω καλα με τα χειροποιητα φυλλα. Ξετρελαθηκαμε ολοι και ιδιαιτερα ο γιος που ειναι κομματι δυσκολος στις πιτες και τα πιτακια.

    ReplyDelete
  38. Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσαν! :-)

    ReplyDelete
  39. super!!!!! τσακώνομαι με τα παιδιά μου μη φάνε άλλα!!!!

    ReplyDelete
  40. Οχι μιση,αλλά διπλή δοση χρειαζονται αυτα τα τυροπιτακια.Γιναν τοοοόσο νοστιμα!

    ReplyDelete
  41. Επειδη βλεπω μονο γαλα εν τω μεταξυ στα υλικά σκεφτομαι οτι μπορει ισως να γινει και σε νηστισιμη με νερο ή γάλα καρυδας και αναλογη γεμιση-τονο μανιταρια,ελιες κλπ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το γάλα κάνει τη ζύμη μαλακή και αφράτη. Με νερό δεν την έχω δοκιμάσει. Υποθέτω ότι θα γίνεται σαν φύλλο πίτας. Παρεμπιπτόντως ο τόνος δεν είναι νηστίσιμος, εκτός και εννοείς τη νηστεία των Χριστουγέννων που επιτρέπεται το ψάρι.

      Delete
  42. Κική μου τα έφτιαξα σήμερα και έγιναν τέλεια.Τα παιδιά τα έτρωγαν 5-5.Μόνο που δεν είχα καλαμποκέλαιο και έβαλα ελαιόλαδο.Ήταν πολύ νόστιμα και αφράτα.Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! :-)))

      Delete
  43. ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ.ΕΥΚΟΛΑ Κ ΓΡΗΓΟΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ

    ReplyDelete
  44. ΤΕΛΕΙΑ.ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ,ΕΥΚΟΛΑ Κ ΓΡΗΓΟΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Κ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ.

    ReplyDelete
  45. Τα καλύτερα τυροπιτάκια! Τα κάνω χρόνια και όλοι με ρωτάνε για τη συνταγή!

    ReplyDelete
  46. Καλησπέρα μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερα τυροπιτάκια και να τα βάλουμε στην κατάψυξη;;;

    ReplyDelete
  47. Πως θα κανω τν γέμιση μ τ αυγό κ τ τυριά;; κ αν θελω να βαλω μονο φέτα;!ευχαριστω πρώτη φορα θα τ δοκιμάσω :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα λιώσεις με το χέρι ή πηρουνι το τυρί και θα το ανακατέψεις με ένα αυγό. Βαλε λίγο πιπέρι ή ό, τι άλλο θες και έτοιμη η γέμιση.

      Delete