Friday, February 10, 2012

Κάτι σαν battenberg cake (κέικ σκακιέρα)

Γνωρίζετε το battenberg cake? Αν δεν το γνωρίζετε, κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε την ιστορία του. Το battenberg cake βέβαια, αποτελείται από 4 καρουδάκια, τα οποία είναι εναλλάξ ροζ και κίτρινα και ουχί τσικουλατένια. Τα κέικ ενώνονται με μαρμελάδα και τέλος κλείνονται με αμυγδαλόπαστα εξωτερικά, έτσι ώστε να μην μετακινούνται τα καρουδάκια.
Η οικογένεια όμως, δεν αναγνωρίζει άλλα γλυκά πλην σοκολάτας! Οπότε, το κεκάκι μου, αντί να φέρνει προς το battenberg, φέρνει προς...σκακιέρα! Αντί για μαρμελάδα χρησιμοποίησα πραλίνα φουντουκιού και εξωτερικά δεν το έντυσα με αμυγδαλόπαστα, αλλά το κάλυψα πάλι με πραλίνα φουντουκιού.




Δεν θα σας δώσω ακριβώς συνταγή, αλλά θα σας πω πώς γίνεται αυτό το καρουδάκι, το οποίο εντυπωσιάζει όταν το βλέπεις, διότι απορείς πώς γίνεται! Παρόλο που δείχνει πολύπλοκο, είναι απλό σαν ιδέα, μπελαλίδικο όμως λίγο σαν κατασκευή, επειδή πρέπει να φτιάξεις 2 κέικ!

Πώς το φτιάχνουμε:
Θα χρειαστείτε 2 στενόμακρα κέικ. Ένα βανίλιας και ένα σοκολάτας.
Θα χρειαστείτε επίσης πραλίνα φουντουκιού. Εγώ χρησιμοποίησα ένα βάζο των 400 γρ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή συνταγή για κέικ βανίλιας όπως αυτή εδώ, ή όποια έχετε εσείς. Για το σοκολατένιο κέικ, θα χρησιμοποιήσετε την ίδια συνταγή, αντικαθιστώντας μέρος του αλευριού (λίγο ε;), με κακάο. Θα ψήσετε το κέικ σε 2 στενόμακρες φόρμες για κέικ. Θα αφήσετε να κρυώσουν καλά, για να μπορείτε να τα κόψετε!


Αφού κρυώσουν, θα ισιώσετε επάνω την επιφάνεια του κέικ και μετά, θα το χωρίσετε στη μέση οριζόντια.  Έτσι, θα έχετε 2 στενόμακρα σοκολατένια κέικ και 2 βανίλιας.Αν το κέικ σας είναι φουσκωτό, μπορείτε να το κόψετε και σε 3 οριζόντια κομμάτια.

Μετά, θα κόψετε κατά μήκος το κέικ σε 3 ίσες στενόμακρες λωρίδες. (Μην μπερδευτείτε με τη φωτό του δικού μου κέικ. Εγώ χρησιμοποίησα ένα τετράγωνο κέικ και δεν χρειάστηκε να το κόψω οριζόντια).

Σε μακρόστενη πιατέλα, τοποθετείτε στη μέση μια λωρίδα κέικ βανίλιας (ή σοκολάτας αν το επιθυμείτε). Αριστερά και δεξιά, περνάτε ένα στρώμα πραλίνας προσεχτικά (επειδή τρίβουν συνήθως τα κέικ).
Μετά, κολλήστε δεξιά και αριστερά λωρίδες κέικ σοκολάτας.




Αφού το κάνετε αυτό, περάστε όλη την επιφάνεια από πάνω με πραλίνα φουντουκιού.



Τώρα, πάμε στο 2ο επίπεδο. Κάνουμε το ίδιο πράγμα, αλλά με αντίθετα χρώματα στα κέικ. Πάνω δηλαδή από το σοκολατένιο βάζουμε βανίλιας κλπ. Έτσι, αρχίζει να φαίνεται η αντίθεση στα χρώματα και να σχηματίζεται το καρό! Μην ξεχνάτε, ότι είναι πιο εύκολο να βάζουμε το κεντρικό κομμάτι πρώτα και μετά να αλείφουμε με πραλίνα!

Αφού φτιάξουμε και το 2ο επίπεδο, ξαναπερνάμε με πραλίνα  την επιφάνεια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3η και τελευταία φορά, πάντα τοποθετώντας αντίθετα χρώματα στα κέικ.



Ισιώνουμε την επιφάνεια του κέικ με μαχαίρι αν χρειάζεται, ισιώνουμε και τα πλαϊνά και το περνάμε όλο με πραλίνα φουντουκιού ή μόνο την επιφάνεια.



 Αν περάσετε όλο το κέικ, το προστατεύετε από το να ξεραθεί. Εγώ, πέρασα μόνο την επάνω επιφάνεια, επειδή ήξερα πόσο θα κρατήσει ;-)
 


Tips:
Θα μπορούσατε να το τυλίξετε με αμυγδαλόπαστα ή ζαχαρόπαστα. Το τύλιγμα το βοηθάει να μείνει σταθερό, επειδή ενώνεται στα καρό. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ένα κέικ που θα κόψεις ένα κομμάτι και θα το φας στο χέρι (αν και ο υιός το παίρνει μαζί σε χαρτοπετσέτα), αλλά θέλει το πιατάκι του και το πηρουνάκι του. Αυτό δεν σημαίνει ότι διαλύεται εύκολα, αλλά, δεν είναι όσο σταθερό είναι ένα ενιαίο κέικ.

Αν δεν σας αρέσει η πραλίνα φουντουκιού (λέμε τώρα) μπορείτε να ενώσετε τα κέικ με μαρμελάδα.

Το κέικ σας θα μπορούσε να έχει μόνο 2 επίπεδα!

Μπορείτε να φτιάξετε μόνο ένα κέικ βανίλιας και να χωρίσετε το μίγμα για να κάνετε από το ίδιο και το σοκολατένιο, όμως το κέικ σας θα βγει μικρότερο σε ύψος.

Το κέικ που περισσεύει, δεν θα το πετάξετε! Μπορείτε να φτιάξετε ένα 2ο μικρότερο άμεσα, ή να βάλετε τα κομμάτια στην κατάψυξη για επόμενη χρήση, ή να φτιάξετε τρούφες και cake pops όπως περιγράφω εδώ!

Απόκριες έρχονται! Εντυπωσιάστε τους!


32 comments:

  1. Καλά έγραψες!! Τα πας καλά και στο χτίσιμο!!!
    Πολύ εντυπωσιακό εγώ θα το ήθελα με μαρμελάδα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Το ΄χω, το 'χω! Ευχαριστώ!

      Delete
  2. ωχ!παναγια μου!!!!.......................................

    ReplyDelete
  3. Το αποτέλεσμα πολύ καλό.
    Και οι οδηγίες σου πολύ χρήσιμες.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Εντυπωσιακόοοοο!!!

    ReplyDelete
  5. πολύ όμοφρο το κεικ σου!

    ReplyDelete
  6. χαχα αν δεν σας αρέσει η πραλίνα φουντουκιού (λέμε τώρα) χαχαχαχαχα!!!!!! Φανταστικό Κική μου! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  7. Πολυ ομορφο κεηκ... θελει λιγη διαδικασια βεβαια αλλα το αποτελεσμα φοβερο!

    ReplyDelete
  8. Κικίτσα το κέικ αυτό το έμαθα πριν πολλά χρόνια από την Βέφα, η οποία το είχε κι αυτή σε ασπρο-μαύρο, δεν ήξερα ότι το κανονικό είναι σε κίτρινο-ροζουλί!
    Λίγο μπελαλίδικο (τότε που το έφτιαχνα είχα άλλα κουράγια χα χα χαα!) αλλά πιστεύω σίγουρα αξίζει να το φτιάξει κανείς!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Ωραιότατο...αλλά από χρόνο πια είμαστε στο 0, οπότε απλώς θα περιμένουμε κάποια "κενό διάστημα" της ζωής μας για να το φτιάξουμε Κική μου.

    ReplyDelete
  10. Κική τι εξαιρετική εμφάνιση είναι αυτή! Στολίδι!

    ReplyDelete
  11. Κική μου να σου πω την αλήθεια κουράστηκα και μόνο που είδα όοοολη την διαδικασία αλλά το αποτέλεσμα όμως σε αποζημιώνει στείλε κανένα κομματάκι γιατί εμένα δεν με βλέπω να το φτιάχνω,φιλιά καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  12. Με έπιασε λύσσα και κάπου έχω και το πως είναι το χρωματιστό....αυτά πρέπει να τα κάνω και τα δύο...τι καλά που το θύμισες!! Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Πέρασε από το blog μου για ένα βραβείο χωρίς ερωτήσεις :-)

    ReplyDelete
  14. Υπέροχο!!! Ευχαριστώ για αυτή τη φανταστική συνταγή!!!

    ReplyDelete
  15. Tι πειρασμός είναι αυτός;;; Τρέξανε τα σάλια μου....

    ReplyDelete
  16. mα αναρωτιομουν κι εγω πως γινεται ...το μυστικο ειναι στο τσιμεντο(μερεντα)!θα ειναι η επομενη δοκιμη μου

    ReplyDelete
  17. Ωραίο θα το κάνω

    ReplyDelete