Tuesday, July 14, 2009

Το βύσσινο, η Βαρβάκειος και η ακρίβεια της Ζακύνθου

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, φτιάχνω γλυκό κουταλιού κεράσι. Θα ήθελα να φτιάχνω και βύσσινο, αλλά όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, δεν φέρνουν συχνά βύσσινο εδώ. Για μελιτζανάκι δεν το συζητάμε. Δεν ξέρουν καν τι είναι. 21 χρόνια, δεν έχω δει ποτέ εδώ!

Πριν δύο χρόνια, κυνηγούσα το μανάβη μου να φέρει βύσσινο.
-Ήρθε βύσσινο; Πότε θα έρθει; Κοίτα μην έρθει και δεν το πάρω χαμπάρι! Μα γιατί δεν φέρνετε;
Κι εδώ έρχεται η κουφή απάντηση.
-Φέρνουμε, αλλά πάει κατευθείαν στα ξενοδοχεία!!!
-Τι λες ρε μεγάλε; Και γιατί πάει στα ξενοδοχεία;
-Γιατί το πίνουν οι άγγλοι σαν χυμό.
-Ωραίοι είσαστε εσείς! Το φέρνετε για τους άγγλους κατευθείαν στα ξενοδοχεία και μας μας έχετε κλ...............ους.

Εν ολίγοις, κάθε μέρα έδινα το παρών στο μανάβικο λες και ήμουν κατάδικος που εκκρεμούσε η δίκη του.
Και έρχεται το βύσσινοοοο. Αν θυμάμαι καλά, 6 ευρώ το κιλό. Τώρα εσύ, που έχεις λυσσάξει στο μανάβη για βύσσινο, αν θες, μην το πάρεις. Το πήρα. Λίγο. 1-2 κιλά. Μετά από λίγες μέρες ξαναπήρα. Ήταν το ίδιο βύσσινο, είχε ψιλοαρχίσει να χαλάει, η τιμή του όμως εκεί. Η ίδια... Εξελύσσαξα πάντως. Έφτιαξα γλυκό, έφτιαξα και λικέρ και το χειριζόμουν λες και ήταν θησαυρός, μην μου τελειώσει.

Πέρυσι, θα πήγαινα Αμερική, οπότε ναι μεν κυνηγούσα το μανάβη, αλλά έφυγα. Έβαλα τη φίλη μου την Α, που μαζί σκαλίζουμε τα μαγειρικά μας όνειρα, να βρει βύσσινο. Τα emails από τις 2 διαφορετικές ηπείρους πήγαιναν κι ερχόντουσαν.
-Βρήκες βύσσινο;
-Ακόμα...
-Βρήκες βύσσινο;
-Βρήκα. Δεν έχω ξαναφτιάξει και δεν ξέρω πώς θα γίνει...
-Μην ανησυχείς. Εμείς θα το φάμε!

Δεν θυμάμαι πόσο το πήρε πέρυσι.

Φέτος, άρχισε πάλι το κυνηγητό...

-Έχε το νου σου στο μανάβη, μη φέρει βύσσινο. (Από Μάη της το υπενθύμιζα. Τον δικό μου μανάβη τον είχαμε διαγράψει, γιατί έφυγε από τη γειτονιά).
Κάθε τρεις και λίγο, το ίδιο σκηνικό.
-Βρήκες βύσσινο;
-Ακόμα...

Και φτάνει η μέρα που θα πήγαινα στην Αθήνα για τσους σκροπαίους (τους Scorpions ντε!).
Με παίρνει η Α τηλέφωνο.
-Ο μανάβης με ρώτησε πόσο βύσσινο να μου φέρει.
-Γιατί; Δεν θα φέρει στο μανάβικο; Θα φέρει ειδικά για μας;
-Με παραγγελία μου είπε...
-Κι αν μας ζητήσει τα μαλλιοκέφαλά μας, μετά θα τα δώσουμε επειδή είναι με παραγγελία; Να σου πω...Δεν κάνουμε κάτι άλλο; Θα πάω στην Αθήνα. Άσε μην βρω εκεί...

Και συμφωνούμε να περιμένουμε.
Και πάω στην Αθήνα. Και σκέφτομαι να πάω από τη Βαρβάκειο...Δεν μπορεί! Εκεί θα έχουν!
Ήθελα να πάω στην Ευριπίδου για μπαχαρικά και σκέφτηκα να περάσω πρώτα από τη Βαρβάκειο. Μπαίνω στην αγορά...
4.20
2.00
2.50
3.50
4.00
Αυτές ήταν οι τιμές στα βύσσινα. Όχι μόνο είχαν, αλλα μπορούσες να διαλέξεις την ποιότητα που ήθελες. Όσο για το κεράσι, 1,5 ευρώ το κιλό. Κάτω από 4 ή 3,5 δεν έχει πέσει στη Ζάκυνθο... Εννοείται ότι φορτώθηκα 8 κιλά. 5 για μένα και 3 για τη φίλη μου. Αν μπορούσα θα έπαιρνα κι άλλο αλλα δεν είχα τρόπο να τα κουβαλήσω...

Και ερωτώ. Γιατί κύριος 6 ευρώ το κιλό; Πριν λίγες μέρες, αγόρασε μια άλλη φίλη με παραγγελία σε γνωστή και ακριβή αλυσίδα σούπερ μάρκετ βύσσινο με 5 ευρώ. Γιατί; Και μη νομίζετε ότι είναι ακριβό επειδή φέρνουν καλή ποιότητα! Μπούρδες!

Αν ρωτήσεις τους έμπορους εδώ, όλοι έχουν να σου δώσουν μία και μόνη απάντηση, λες και είναι συνεννοημένοι ένα πράμα: Εδώ πληρώνουμε μεταφορικά. Ίσα ρε μεγάλε! Μη μου πεις ότι ένα-ένα βύσσινο έρχεται με ξεχωριστή μεταφορική στη Ζάκυνθο; Σε λίγο θα μας πεις ότι έρχεται τσουλώντας και τα πληρώνουμε τόσο για ψυχική οδύνη επειδή ταλαιπωρούνται.

Ειλικρινά, δεν μπορείτε να φανταστείτε την ακρίβεια που ζούμε εδώ στο νησί. Στο μανάβη χαλάς πιο πολλά κι από το κρεοπωλείο. Με χρυσάφι πληρώνουμε...Καλό και χρυσό το νησί, δεν λέω, αλλά όλα τα πληρώνεις παπορίσια. Από το καθημερινό φαγητό και τα ρούχα, μέχρι τα νοίκια, τη βενζίνη και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Οι έμποροι ζουν στο δικό τους κόσμο. Παραπονιούνται ότι δεν έχουν δουλειά. Παραπονιούνται για τον πεζόδορμο-που-δεν-είναι-πεζόδρομος-μετά-από δικές-τους-πιέσεις, ότι αυτός φταίει όταν κλείνει και δεν έχουν δουλειά. Γαι την ακρίβεια τους κανείς δεν ανησυχεί. Όλα τα νησιά έχουν πεζόδρομο, ζωντανό και γεμάτο κίνηση. Εμείς, τον πεζόδρομό μας, τον έχουμε κάνει αυτοκινητόδρομο, από τις πιέσεις των εμπόρων...

Ξυπνήστε καλοί μου έμποροι. Ξυπνήστε! Πάει πια η εποχή που οι ζακυνθινοί έμεναν στη Ζάκυνθο και δεν πήγαιναν παραπέρα να δουν τι συμβαίνει! Για πηγαίνετε μια βόλτα Σάββατο πρωί στις 6 στο καράβι, να δείτε πόσος κόσμος φεύγει και με τι σακούλες και ψώνια γυρίζει το απόγευμα. Πιο φτηνά μας έρχεται να πάμε ένα ταξιδάκι μέχρι την Πάτρα και να γυρίσουμε γεμάτοι ψώνια παρά να ψωνίσουμε από εδώ. Ξυπνήστε γιατί δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα και μετά θα σας φταίει η κρίση, ο πεζόδρομος και δεν ξέρω τι άλλο...

Ουφ! Πολλά είπα! Ήθελα να σας πω και κάτι λεπτομέρειες για τα βύσσινα (τα οποία ήταν άριστα), αλλά παράγινε σεντόνι ετούτο το ποστ. Next time!

17 comments:

  1. Kική μου σε καταλαβαίνω απόλυτα. Φίλος μας οικογενειακός έχει αδελφό που παράγει βύσσινα στην Τρίπολη και μας έλεγε οτι τα πουλάνε στον χονδρέμπορα με 1 ευρώ το κιλό. Εμείς εδώ βρίσκουμε κάθε χρόνο και η τιμή του φέτος είναι στα 3.5 ευρώ. Το κεράσι το πήρα 2 ευρώ στη λαϊκή της Ερμιόνης και την ίδια μέρα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας η τιμή του ήταν 4.70 ευρώ το κιλό. Θέλει πολύ ψάξιμο η υπόθεση τιμές και συνήθως εμείς οι καταναλώτές την πληρώνουν!

    ReplyDelete
  2. Deli,μπράβο κουράγιο να κουβαλήσεις τόσα κιλά!Μα και να τα φτιάξεις!Φύτεψε μια βυσσινιά στον κήπο σου,μεγαλώνει πολύ γρήγορα και από τα σποράκια,που πέφτουν,θα γεμίσει ο τόπος-ρώτα με.
    Για τις παραγγελίες,που κάνω συχνά,μη το ψάχνεις-όσο θέλουν χρεώνουν.Άλλο τώρα που δεν κοιτάω τις τιμές και ποτέ δεν ξέρω πόσο κάνει το κάθε είδος-παράπονο του συζύγου.Έχεις ιδία πείρα χαχαχα..
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. εδω στα βορεια ας πουμε πανε για ψωνια στα Σκοπια...το αυτο και για κουρεμα,οδοντιατρο,τετοια...παντως για βυσσινο αμα ειναι να σου στελνουμε,μη σκας!

    ReplyDelete
  4. Kικίτσα μου έχεις χίλια δίκια!
    Κι εγώ όποτε έχω αγοράσει φρούτα από νησί, τα έχω πληρώσει πανάκριβα.
    Από οποιοδήποτε νησί.
    Το ρίχνουν στα ακριβά μεταφορικά, δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι όχι!
    Καλοφάγωτα τα βυσινάκια σας πάντως, όπως και να τα φτιάξεις:))

    ReplyDelete
  5. Κική μου να σου δώσω παραφυάδες από την βυσσινιά μου! Το κάθε δεντράκι παράγει, χωρίς καμμιά φροντίδα, πάνω από 10-15 κιλά τον χρόνο! Οπότε δεν έχεις ανάγκη κανέναν!

    ReplyDelete
  6. γαστεροπλήξJuly 14, 2009 at 4:05 PM

    Κικίτσα γιατί παιδεύεσαι;
    κήπο έχεις, βάλε μια κερασιά και μια βυσσινιά και κλάδευε τες να μη φουντώσουν και ψηλώσουν πολύ, θα έχεις ένα σωρό κιλά για γλυκό και για επιτραπέζια φρουτάκια που θα ξέρεις ότι δεν είναι γεμάτα φάρμακα

    ReplyDelete
  7. πεστα πεστα γιατι το εχουν παραξηλωσει, στον Σκλαβενιτη χθες που πηγα 4,85 το πετροκερασο ε οχι λεω , παει πολυ ...

    ReplyDelete
  8. ..και εγω συμφωνώ για τις τιμές...
    Εγω έπαθα πλάκα πέρσι στην Πάργα..
    Πρώτον το γάλα που τα παιδιά μου πίνουν σχεδόν 2 λίτρα την ημέρα.. και εκεί είχε 1.85.. και ρώτησα έναν ανθρωπάκο ντόπιο.. λέω βρε παππού τόσο τα πληρώνεται και εσείς οι ντόπιοι τα πράματα η είναι έτσι για τους τουρίστες...
    Και μετά είχαμε πάθει σοκ με την βενζίνη... Μας έγινε μάθημα όμως και γεμίζουμε το ντεπόζιτο πριν φτάσουμε σε τέτοια μέρη... Κική ωραία τα φρούτα αλλα είδος πολυτελείας...Στην λαϊκή προτιμούν να τα πετάξω εγώ βάζοντας μου επιπλέον στην σακούλα, παρά να κάνουν σακουλιτσες με τα απομεινάρια για τους καημένους συνταξιούχους και να τα αφήσουν σε μια γωνιά.. τι να πεις....

    ReplyDelete
  9. Λίλα άσε. Βρωμάει το πράμα απ' όπου κι αν το πιάσεις. By the way, Τριπόλεως ήταν τα βύσσινα...

    Ελένη, δεν ξέρω αν θα πιάσει, αλλιώς θα είχα φυτέψει...Όσο για τις τιμές, ούτε εγώ θυμάμαι τιμές. Αν με ρωτήσεις πόσο κάνει το γάλα των παιδιών μου που πίνουν κάθε μέρα ή το ψωμί, δεν ξέρω ακριβώς. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαι της λογικής, ότι αφού θα το πάρω, τι νόημα έχει να θυμάμαι πόσο κάνει; Αν με ρωτήσεις δε για τιμές στα φρούτα ή στα κρέατα...σώθηκες... Όμως, όταν νιώθω ότι με πιάνουν μ.....α και μπω στη λογική να κοιτάξω τιμές, διαολίζομαι. Εξάλλου, στη Ζάκυνθο δεν χρειάζεται να ψάξεις για να δεις αν είναι ακριβά. Είναι δεδομένο ότι είναι...

    Εύα, αυτό με τα Σκόπια έπαιζε από παλιά ε; Θα σε έχω υπόψη για τα βύσσινα ;-)

    Έλενα, έτσι είναι. Πανάκριβα! Το βυσσινάκι το βλέπεις ήδη στη φωτό! Ευχαριστώ!

    Αγγελική, αν ήμουν σίγουρη ότι θα έπιανε εδώ, θα έβαζα. Δεν έχω καλό χώμα και δεν ξέρω αν θα πάει καλά. θα δοκιμάσω όμω. Δεν έχω να χάσω τίποτα. Έχω πει ότι θα βάλω μερικά δέντρα με φρούτα. Μέσα σ' αυτά θα είναι και η βυσσινιά, να μην έχω κανέναν ανάγκη!

    Γαστεροπλήξ, θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας αν και δεν είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα...

    Άσπα, άσε...Εμείς Σκλαβενίτη εδώ δεν έχουμε, αλλά έχουμε άλλους που μας γδέρνουν...

    Μαμα, η βενζίνη εδώ είναι ένα θέμα πληγή. Νησί βλέπεις και η εκμετάλευση πάει σύννεφο. Μερικά παραδείγματα ενδεικτικά θα σου πω. Ακριβαίνει η βενζίνη και το λένε από τις ειδήσεις ε; Την επόμενη μέρα, όλοι οι βενζινάδες (ούτε συνεννοημένοι να ήταν) κλείνουν τα βενζινάδικα και λένε δεν έχουμε. Τελείωσε. Την επόμενη μέρα φέρνουν (και καλά) και την πουλάνε με τη νέα τιμή πιο ακριβά.
    Φτηναίνει η βενζίνη; Α εμάς εδώ δεν μας πιάνει γιατί έχουμε τα μεταφορικά. Μόνο όταν ακριβαίνει μας αφορά. Είναι γεγονός, ότι ακόμα και το Κτελ, όταν βγαίνει εκτός Ζακύνθου, επιδιώκει να βάλει βενζίνη μόλις πατήσει στην Πελοπόννησο και πριν ξαναμπεί στο νησί. Όσο για την τιμή της, αυτή τη στιγμή η αμόλυβδη έχει 1,04 ενώ την έχουμε πληρώσει στο παρελθόν και 1.30...
    Ας με διαψευσουν οι ζακυνθινοί σε όσα λέω για την ακρίβεια και για τα τερτίπια που κάνουν εδώ...

    ReplyDelete
  10. Δίκιο έχεις Κική μας, και να τα λέμε δεν βγαίνει τίποτα, μόνο ο θυμός μας, γι`αυτό πέστα να ξαλαφρώσεις.Το Πάσχα πήγαμε Αμφιλοχία απ`όπου κατάγεται η σύζυξ και στο γυρισμό σταματίσαμε να πάρουμε φράουλες.Κατεβαίνω και μου λέει η σύζυξ αν είναι πάνω απο 2,5 ευρώ να μην πάρω,οι φράουλες έκαναν 1ευρώ το κεσεδάκι,της κάνω με το δάκτυλο 1 και μου ρίχνει δύο παλάμες μούντζα και εγώ πήρα 10 κεσεδάκια.Η κοπέλα έτριβε τα χέρια της.Εδώ όταν ήρθαμε στο Σ/Μ είχε 3 ευρώ το κεσεδάκι. Φτιάξαμε ένα μπουκαλάκι λικέρ δύο βαζάκια μαρμελάδα και ένα βαζάκι γλυκό φράουλα.Ποιός έχασε?

    ReplyDelete
  11. Πάντως Κική και στην Αθήνα στην λαϊκή της γειτονιάς μου (Κυψέλη) τα κεράσια φέτος κυμάνθηκαν από 3-5ευρώ το κιλό. Το ίδιο και στα μανάβικα και στις λοιπές λαϊκές. Βύσσινα έβλεπα άφθονα αλλά μια και δεν με αφορά το άθλημα της παρασκευής γλυκού κλπ. δεν πρόσεξα τιμές.
    Οι χαμηλές τιμές παραμένουν εντός των τειχών της Βαρβακείου και μόνο. Και φυσικά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να φορτώνεσαι και να κουβαλάς από το κέντρο της πόλης τα διάφορα φρουτολαχανικά.
    Άρα όλοι τα πληρώνουμε χρυσά και όπως λες χωρίς να είναι πάντα ανάλογη και η ποιότητα. Ας μου εξηγούσε κάποιος τι ακριβώς μεσολαβεί από τον παραγωγό μέχρι το πιάτο μου και υπάρχει τέτοια χαώδης διαφορά στις τιμές. Αυτά τα ολίγα.
    Υ.Γ. Γλυκό βύσσινο δεν φτιάχνω μεν αλλά τρώω δε. Ας είναι καλά η μανούλα μου.

    ReplyDelete
  12. Πανόπτη έχεις δίκιο. Ας πρόσεχαν να τις είχατε πάρει από δω τις φραουλίτσες. Όταν βάλουν μυαλό, θα έχουν και δουλειά! Για θυμήσου την τιμή στις ντόπιες μικρές φράουλες! Ο χρυσός στοιχίζει λιγότερο σίγουρα! Κι εγώ όταν μπορώ παίρνω πράγματα από αλλού. Για ρούχα, παπούτσια, δεν το συζητάμε!

    Ειρίνη, κατανοώ τι λες. Όντως είναι δύσκολο να πας στη Βαρβάκειο από όλες τις περιοχές της Αθήνας και να φορτωθείς. Όμως, έχεις την επιλογή, αν θες να το κάνεις. Εδώ, δεν υπάρχει επιλογή. Ή το παίρνεις ακριβά, ή καθόλου. Αυτό μου τη δίνει!
    Γι' αυτό φωνάζουν μετά οι παραγωγοί ότι τους εκμεταλεύονται και έχουν δίκιο...

    ReplyDelete
  13. Για την ακρίβεια στα νησιά έχεις απόλυτο δίκιο, είναι... κλάσεις πιο πάνω από τη γενικότερη ακρίβεια.

    Θα συμφωνήσω όμως με την Ειρήνη. Κι εγώ κεράσι κάτω από 4 ευρώ δεν έχω πάρει φέτος. Η Βαρβάκειος είναι η εξαίρεση. Και είναι τόσο... επιλογή για πολλούς Αθηναίους (λόγω απόστασης) όσο και για τους Ζακυνθινούς η... Πάτρα (εντάξει, το φουσκώνω λίγο). Δεν μπορεί να ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

    Η φωτό πάντως Κική μου είναι πολύ λαχταριστή (ακόμη και για μένα που δεν τρώω κουταλιού), τι χρώμα!

    ReplyDelete
  14. Αλήθεια, τώρα που το λες έχουν χαθεί απο τα μανάβικα αυτές οι μικρούλες φραουλίτσες. Μήπως είναι όντως χρυσάφι και να πάμε σε χρυσοχοείο να ψωνίσουμε?

    ReplyDelete
  15. καλησπέρα σου Κική,
    έχω κάμποσες μέρες να η-επισκεφθώ τη γειττονιά σου με τη μοσκομύριστη κουζίνα, έτσι απόψε έβγαλα τα άχτι μου και διάβασα όλα σου τα γλαφυρά κείμενα μαζεμένα καθώς και τις συνταγές σου. αχ, ωραίο το βύσσινο-γλυκό, αλλά...αλοί στους διαβητικούς...
    πολλά φιλάκια, τουρτουρίζουμε εδώ, μεσοχείμωνο γαρ...πού θα παέι, θάρθει καλοκαίρι και θα γκρινιάζουμε για τη ζέστη,
    δ.μ.τ.

    ReplyDelete
  16. Elie θα συμφωνήσω, αλλά θα επισημάνω ότι και παλι έχεις την επιλογή αν θες να το κάνεις. Εδώ δεν υπάρχει επιλογή, όπως δεν υπάρχει και βύσσινο! Για σκέψου το!
    Σήμερα είδα κεράσια με 7 ευρώ. Τέλος εποχής γι αυτά βλέπεις. Φυσικά δεν τα πήρα...

    Πανόπτη, είδα άγριες φράουλες το Πάσχα σε μανάβικο της χώρας. Δεν έχω αγοράσει ποτέ. Αρνούμαι να πληρώσω 8 ε για ένα κεσεδάκι φράουλες, όσο ωραίες κι αν είναι. Τα πεθερικά μου τις τιμούν βέβαια μια φορά για το αντέτι...

    Ντανιέλ, ωχ! Του συλλόγου των διαβητικών κι εσύ; Κρίμα! Το φοβάμαι πολύ γιατί όλο μου το σόι και από τις 2 πλευρές είχαν... Κρύο ε; Δεν σας ζηλεύω καθόλου! :-)))

    ReplyDelete
  17. Κερασιές και βυσσινιές δεν έχει στη Ζάκυνθο α

    ReplyDelete