Saturday, November 15, 2008

Προετοιμασία ενός γλυκού-φαγητού II


Συνέχεια πό το
προηγούμενο.


ΤΑ ΥΛΙΚΑ

Συγκεντρώνουμε και προετοιμάζουμε τα υλικά μας. Για τα φαγητά, τεμαχίζουμε το κρέας, τα λαχανικά, τα τυριά ή ό,τι άλλο χρειάζεται. Για τα γλυκά, συγκεντρώνουμε ό,τι θα χρειαστούμε στο μέρος που θα δουλέψουμε. Δεν είναι καλό να ψάχνουμε τα υλικά στα ντουλάπια μας ενώ δουλεύουμε. Μια μαρέγκα, δεν μπορεί να περιμένει. Μια ζύμη, δεν μπορεί να περιμένει. Ο χρόνος έχει σημασία κατά την παρασκευή κι εμείς πρέπει να τον τηρούμε.

Για τον ίδιο λόγο, βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε το σκεύος που θα βάλουμε το γλυκό μας από πριν, για να μην καθυστερούμε. Καλό είναι να λαδώνουμε και να αλευρώνουμε το σκεύος γιατί εξασφαλίζει ότι ένα γλυκό δε θα κολλήσει. Φυσικά, αυτό δεν χρειάζεται σε όλα τα γλυκά. Χρειάζεται σε κέικ ενώ στα σιροπιαστά, δεν χρειάζεται πχ. Λέω 2 ενδεικτικά παραδείγματα.
Σε γλυκά ή ζύμες που υπάρχει υποψία ότι θα κολλήσουν, καλό είναι να βουτυρώνουμε αντί να λαδώνουμε τα σκεύη. Το λάδι, όπως πέφτει το υλικό, μετατοπίζεται προς τις άκρες και μπορεί το γλυκό να κολλήσει. Αντίθετα, το βούτυρο μένει στη θέση του.
Έχει χρειαστεί να βουτυρώσω ΚΑΙ να αλευρώσω φόρμες μέσα στις οποίες κολλάνε τα κέικ. Είναι ακόμα πιο σίγουρος τρόπος για να μην κολλήσει το κέικ.

Αν πρόκειται να φτιάξουμε μπισκότα και χρησιμοποιούμε χαρτί ψησίματος, το προετοιμάζουμε κι αυτό από πριν.

Στις συνταγές που περιλαμβάνουν αυγά, καλό είναι να σπάμε τα αυγά μας ένα-ένα σε πιατάκι. Έτσι, αν κάποιο αυγό είναι χαλασμένο, δεν θα πάει στράφι όλο το υλικό μας, αλλά θα πετάξουμε μόνο το χαλασμένο αυγό. Όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο, είναι πιο πιθανό να βρείτε χαλασμένο ένα φρέσκο αυγό από την αλανιάρα κότα του γείτονα, παρά ένα του εμπορίου…

Ένα άλλο θέμα είναι οι μεζούρες μετρήματος. Τι σημαίνει κουταλάκι γλυκού, κουταλιά σούπας, φλυτζάνι; Εγώ έχω κουταλάκια μικρά. Άλλος, λίγο μεγαλύτερα.
Επειδή ο καθένας μετράει με διαφορετικά σκεύη σίγουρα, καλό είναι να προμηθευτούμε μια σειρά από δοσομετρικά κουταλάκια και κούπες. Οι συνταγές που κυκλοφορούν στο ίντερνετ σε ξένα sites, αναφέρουν όλες cups, δηλαδή κούπες. Για να είμαστε ακριβείς στο πόση είναι αυτή η κούπα, ή η κουταλιά, καλό είναι να έχουμε δοσομετρικές κούπες και κουτάλια ή αν δεν έχουμε δοσομετρικές κούπες και κουτάλια, να μετράμε όλα τα υλικά του γλυκού με την ίδια κούπα/κουτάλι.

Μη σας φοβίζουν όλα αυτά τα gadgets για την κουζίνα. Κανείς δε θα αγοράσει όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ μονομιάς. Σιγά-σιγά, πλουτίζουμε τη συλλογή μας, μέχρι που στο τέλος δεν ξέρουμε που να τα βάλουμε (σαν εμένα)! Εξάλλου, το τι είναι χρήσιμο στον καθένα είναι σχετικό. Εγώ που φτιάχνω πάρα πολλά γλυκά, θέλω πολλά τέτοια εργαλεία να έχω. Αντιθέτως, επειδή δεν τηγανίζω σχεδόν ποτέ, ένα τηγάνι καλό αντικολλητικό, μου φτάνει και μου περισσεύει. Σε κάποιον που δεν φτιάχνει γλυκά ποτέ, όλα τα βοηθήματά μου θα ήταν άχρηστα…

Βοηθήματα κουζίνας θα δούμε σε επόμενο ποστ, αλλά υπάρχουν χιλιάδες. Μπορείτε να βρείτε φτηνά ή ακριβά και πολλά από αυτά πρέπει να τα καλοπληρώσετε αφού δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα παρά μόνο σε συγκεκριμένα και ακριβά μαγαζιά. Γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ φέρνει κατά καιρούς τέτοια βοηθήματα. Παρόλο που είναι φτηνά, κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Στο κάτω-κάτω, προτιμώ να πετάξω και να αντικαταστήσω ένα φτηνό εργαλειάκι που μου χάλασε, παρά να κλαίω ένα χαλασμένο και πανάκριβο εργαλείο που το χρυσοπλήρωσα…

Οι συμβουλές δεν τελειώνουν ποτέ. Όσο κλείνω το έγγραφο και όλο πάω και προσθέτω κάτι. Ό,τι έχετε να προσθέσετε, θα είναι ευχάριστα δεκτό.
Ο σκοπός που γράφονται τέτοια ποστ, δεν είναι μόνο για να βοηθήσω αρχάριους μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Θεωρώ ότι για να κατανοήσει κάτι κάποιος που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την κουζίνα, θα πρέπει να είναι λεπτομερώς γραμμένο. Κάτι που θεωρούμε αυτονόητο για μας που έχουμε μαγειρέψει χιλιάδες φορές, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για κάποιον που ξεκινάει.
Εκτός αυτού, θα ήθελα να παρακινήσω αρχάριους στην κουζίνα να πειραματιστούν και να μαγειρέψουν. Ελπίζω να το καταφέρω, γιατί ήταν και ένας από τους λόγους που άνοιξα αυτό εδώ το μπλογκ. Θα χαρώ πολύ να μάθω από κάποιον/α, ότι παρακινήθηκε από κάποια συνταγή και ξεκίνησε να φτιάχνει κάτι. Θα είναι πολύ ωραίο!

Ξεκινήστε λοιπόν! Τι περιμένετε;

13 comments:

  1. Θεωρω πως για καποιον που του αρεσει να απολαμβανει το καλο φαγητο (μιλαω για μενα) τα δυο τελευταια ποστακια σου ειναι μια παρακινηση μεγαλη.
    Εχω δοκιμασει να μαγειρεψω σε περιπτωσεις "αναγκης" και οσοι εφαγαν ειπαν οτι τα καταφερα καλα.
    Εχω ενα προβλημα, μου δημιουργει μεγαλο αγχος το μαγειρεμα.
    Οσες φορες το προσπαθησα, ημουν ολη την ωρα πανω απο την κατσαρολα ή το φουρνο.

    Θα ηθελα πραγματικα να προσπαθησω καποια φορα να κανω κατι σε γλυκο, στα οποια εχω πολυ μεγαλη αδυναμια.
    Αλλά οταν λεω γλυκατζης, το εννοω. Εγω πχ το κεικ δεν το θεωρω γλυκο.
    Εχω πολλη μεγαλη αδυναμια σε οτι σοκολατενιο κυκλοφορει.
    Θα περιμενω λοιπον η πρωτη φορα που θα προσπαθησω να φτιαξω καποιο γλυκο παρακινουμενος απο τουτο το blog, να εχει σοκολατα μεσα.
    (αλλά προσεξε, μην βαλεις τετοια συνταγη αυριο κιολας χαχαχα)


    Μου αρεσε παρα πολυ αυτο που διαβασα οτι οι συνταγες πρεπει να ειναι λεπτομερεις.
    Οσοι ειμαστε απο λιγο σχετικοι εως ασχετοι, πρεπει για να καταλαβουμε κατι σε μια συνταγη να ειναι πολυ καλα γραμμενο.
    Εγω πχ τις φρασεις "νερο οσο σηκωνει" ή "αλευρι οσο παρει" δεν μπορω να τις κατανοησω.

    Καλο βραδυ!!!
    + καλο Σαββατοκυριακο!!!

    ReplyDelete
  2. ωραίες συμβουλές για όσους θέλουν να ξεκινήσουν, για όσους θέλουμε να σταματήσουμε έχετε καμμιά συμβουληηηηή!;;; :)))

    ReplyDelete
  3. Αντώνη, πρόσεχε τι λέει η heart. Είναι ευκολότερο ν αρχίσεις παρά να σταματήσεις. Τουλάχιστον hearτουλα μου, να συνεχίσουμε να κάνουμε αλλά να σταματήσουμε να τα τρώμε γίνεται? Χλωμό ε? Το βλέπω.
    Κική, κάπως πρέπει να τα συγκεντρώσεις και τα δύο και να είναι πρόχειρα να τ ανοιγοκλείνει κανείς. ΄Οταν θα καλυφθούν από συνταγές θα ψαχνόμαστε.

    ReplyDelete
  4. μετά από το προετοιμασία 1 και 2 θα ακολουθήσει νέο κεφάλαιο συνταγές των 10 λεπτών!
    (να μην σου πω 5...)
    πάντως νομίζω 'οτι οι συμβουλές σου είναι πολύ χρήσιμες ειδικά για νέες μαγείρισσες!
    καλημερα και καλό σαββατοκύριακο :)

    ReplyDelete
  5. nena, από χλωμό έως χλωμότατο:)

    ReplyDelete
  6. Αντώνη, αυτό θέλω κι εγώ. Να παρακινηθείτε! θα είναι χαρά μου!

    Γλυκά και φαγητά θα μπουν εύκολα και δύσκολα. Να κάνεις την τούρτα με την τεντούρα που είχα γράψει για σένα. Ήταν πανεύκολη.

    Όλοι λίγο πολύ έχουμε αγχος οταν μαγειρέυουμε για ένα τραπέζι. Πόσο μάλλον αν δεν το κάνεις συχνά ή το κάνεις για πρώτη φορά. Εγώ ομολογώ οτι την καταβρίσκω να έχω να μαγειρέψω για ένα τραπέζι. Μου αρέσει όλη η διαδικασία. Από τη λίστα για τα ψώνα, μέχρι το γλυκό που θα σερβιριστεί στο τέλος.
    Άσε που είμαι και ολίγον θρασύς. ΠΑΝΤΑ στα τραπέζια θα κάνω κάτι εντελώς καινούριο που δεν το έχω ξαναδοκιμάσει ποτέ. Κάνω και πειράματα δηλαδή και πολλές φορές το πείραμα είναι το κύριο φαγητό...

    Ο φόβος που έχεις και θες να είσαι συνέχεια κοντά στο φαγητό, θα σου φύγει με τον καιρό.

    Οι φράσεις "οσο νερό πάρει" ή "με το μάτι", είναι φράσεις που κι εμένα μου τη δίνουν, παρόλο που με τα χρόνια κι εγώ με το μάτι μαγειρέυω. Αν όμως το μάτι το δικ΄΄ο μου είναι μεγαλύτερο από του άλλου; :-))))
    Αυτή η φράση ήταν μια φράση για την οποία λογομαχουσα με τη μάνα μου όταν μου έλεγε συνταγές. Με ποιο μάτι ρε μάνα; Με το δεξί ή με το αριστερό να μετρήσω;
    Παρόλο λοιπόν που κι εγώ τώρα πια μετράω πολλές φορές με το μάτι, όταν δίνω συνταγές φροντίζω να μετρήσω για να ξέρει ο καθένας πόσο πρέπει να βάλει από το κάθε υλικό.

    Υπόσχομαι να μην βάλω αύριο σοκολατένια συνταγή.
    :-)))

    Χαρτ...αχ...αχ...αχ... Για οσους θέλουν να σταματήσουν....Κανέναν καλό ράφτη μπορώ να συστήσω ή καμιά καλή μοδίστρα. Να μας ράψει το στόμα με καμιά σακοράφα μπας και ησηχάσουμε... :-(((

    Νένα, εσένα σε θαυμάζω γιατί μπορείς και το ράβεις. Μια χαρά είσαι από κιλάκια, φτου φτου!
    Τα 2 αυτά ποστ, έχουν μπει στην πλευρική στήλη με την ετικέτα "γενικές οδηγίες για γλυκά φαγητά". Άλλο ποστ τέτοιο δε θα υπάρχει, οπότε νομίζω ότι θα βρίσκεται εύκολα. Επίσης, και στα 2, έβαλα λινκ για αυτό που προηγήθηκε ή ακολούθησε.

    Νατάσσα, dear, είναι η 2η φορά που ζητάτε συνταγή του δεκαλέπτου. Προσπαθούμε, προσπαθούμε!
    ;-)

    Χαρτ...καραχλωμό!

    ReplyDelete
  7. Πολυ καλες κ αναλυτικες οδηγιες που θα βοηθησουν σιγουρα νεους μαγειρους αλλα και παλιους.τωρα λεω να ριξω μια ματια και στις περασμενες συνταγες να δω τι ομορφα φτιαχνετε.
    φιλια καρυστινα

    ReplyDelete
  8. Αχχχ!!
    Θα μας τρελλανετε πια ...αυτο αυτο
    να σταματησω θελω και δεν μπορω.

    καλησπερα

    ReplyDelete
  9. Καρυστίνα, καλωσήρθες!
    Ευχαριστώ!

    Φαραώνα, σας βασανίζω! Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. αχμ την ξανάκανα τη βλακεία μου. σβύνω και ξαναγράφω:

    Κική μου, σ' αυτά τα μαθηματα απεχω, γιατι με μεγάλη περηφάνεια δηλωνω, πως εχω κάνει και μεταπτυχιακό στο θέμα :)))

    καλη Κυριακή :))

    (η venceremos είναι απο την Κάρυστο, εξ ου και τα καριστινά φιλιά της, που καλα να παθει αφου δεν βάζει τονους, να μας μπερδεύει :ΡΡ)

    ReplyDelete
  12. H μια συμβουλη πιο χρησιμη απο την αλλη.Καλη σου εβδομαδα.

    ReplyDelete
  13. Μαριλένα σε τσάκωσα! ;-)

    Ωωωω είστε κι εσείς του μεταπρυχιακού; Χαίρομαι!

    Αααα...άρα η venceremos γράφει "φιλιά καρυστινά". Και τι πταιω εγώ Μαριλένα μου αν δεν βάζει τόνους; Ε; Τι πταίω;
    (φτου...και μου άρεσε το όνομα Καρυστίνα, χεχε)

    Δημιουργική Κατερίνα, ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete