Friday, September 30, 2011

Κεφίρ: Συντήρηση, καλλιέργεια, απορίες

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να μάθεις τις "παραξενιές" του κεφίρ, είναι να το "καλλιεργήσεις". Όταν λέμε καλλιέργεια, διευκρινίζω ότι δεν πρόκειται για φυτό! Μιλάμε για την καλλιέργεια των φιλικών βακτηρίων, τα οποία αναπτύσονται και πολλαπλασιάζονται με τον καιρό. Μην φοβάστε, μην ανατριχιάζετε και μην σας φαίνεται παράξενο όλο αυτό. Τα βακτήρια που έχουν τη μορφή μικρών κουνουπιδιών, δεν βλέπεις ούτε να κινούνται, ούτε να κάνουν τίποτα παράξενο. Απλώς βλέπεις ότι πολλαπλασιάζονται, από το γεγονός ότι ξεκίνησες με λίγο κεφίρ και βρέθηκες με κάμποσο μετά από ένα μήνα πχ.


Όταν η Έφη μου έδωσε το κεφιρ, μου περιέγραψε τη διαδικασία για το πώς το φτιάχνουμε. Κι εγώ, που θέλω να είμαι απόλυτα σίγουρη ότι έχω μάθει κάτι σωστά και θα φύγω χωρίς απορίες, την έβαλα να με ακούσει να της περιγράφω τη διαδικασία πριν ασχοληθώ μαζί του, χαχα! Θυμάσαι Εφη;


Οπότε, επαναλαμβάνω τα βήματα της διαδικασίας και όποιος θέλει μπορεί για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία να δει τα βιντεάκια που ετοίμασα εδώ. Επίσης, συγκέντρωσα απορίες που μπορεί κ'αποιος να έχει παρακάτω.

Δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε ένα βάζο με σπόρους κεφίρ και γάλα, κάνουμε τα εξής:

1) Σε πλαστικό ή γυάλινο μπωλ βάζουμε σουρωτήρι πλαστικό (θα επανέρθω γι' αυτό) (ψιλή σίτα, όχι τίποτα για μακαρόνια ε;)

2) Αδειάζουμε το περιεχόμενο του βάζου στο σουρωτήρι. Το περιεχόμενο θα είναι σαν οηχτό γάλα, ή σαν κομμένο γάλα. Ακόμα και στο μπωλ, θα δείτε να διαχωρίζετε το γάλα από το νερό του. Αυτό επανέρχεται, αφού το ανακατέψετε μετά.

3) Με πλαστικό κουτάλι, ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να περάσει όλο το υλικό στο μπωλ και να μείνουν στο σουρωτήρι μόνο οι σπόροι κεφίρ.

4) Ξεπλένουμε τους σπόρους έτσι όπως είναι μέσα στο σουρωτήρι (αλλιώς θα τους χάσετε καλέ!), με τρεχούμενο νερό, ανακατεύοντας με το χεράκι μας, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

5) Ξεπλένουμε με νερό το βάζο μέσα στο οποίο τους είχαμε με το γάλα. Προσωπικά δεν βάζω σαπούνι, αλλά το τρίβω εσωτερικά με το χέρι μου.

6) βάζουμε τους σπόρους μέσα και συμπληρώνουμε το βάζο με γάλα. Για τις ποσότητες, είδος γάλακτος κλπ, θα μιλήσω παρακάτω.

Οι παρακάτω πληροφορίες, προκύπτουν από την εμπειρία καλλιεργώντας το 3 μήνες τώρα και από το διάβασμα που έριξα σε πάρα πολλά sites, προκειμένου να λύσω απορίες μου. Αν κάπου κάνω λάθος διορθώστε με, ή αν θέλετε να συμπληρώσετε κι άλλες, ευχαρίστως να τις προσθέσω, αρκεί να το ζητήσετε.

Για πόσο μπορεί να μείνει έτσι, μέσα στο γάλα;
Κατ΄ αρχήν, αυτό που θυμόμουν εγώ και η Έφη από παλιά, είναι ότι το κεφίρ το διατηρούμε εκτός ψυγείου. Για την ακρίβεια, αν θέλετε να αναπτυχθεί, πρέπει να είναι εκτός ψυγείου. Αντιθέτως, αν θέλετε να ανακόψετε την ανάπτυξή του, το βάζετε στο ψυγείο.
Μελετώντας στο ίντερνετ, διάβασα ότι μπορείς να αφήσεις το κεφίρ μέσα στο γάλα από 12 ως 48 ώρες πριν το σουρώσεις. Τώρα, αν θα είναι έξω ή μέσα στο ψυγείο; Θα έλεγα ότι μετά τις 12 ώρες, καλό είναι να μεταφέρεται μέσα στο ψυγείο.
Σε αναφορά στο ίντερνετ, κάποιος έλεγε ότι το άφησε μέσα στο ψυγείο σε γάλα για 4 εβδομάδες και δεν έπαθε τίποτα. Κάπου αλλού πάλι διάβασα, ότι αν το έχετε πάρα πολύ καιρό και φοβάστε να καταναλώσετε το γάλα, απλά σουρώστε το, πλύνετέ το και βάλτε καινούριο γάλα.

Πότε θα καταλάβω ότι ήρθε η ώρα να το σουρώσω και να το καταναλώσω;
Ένα ενδεικτικό σημείο ότι το κεφίρ είναι έτοιμο προς κατανάλωση, είναι ότι οι σπόροι αρχικά μένουν ψηλά και επιπλέουν, ενώ όταν το ρόφημα αρχίζει να ετοιμάζεται, οι σπόροι πάνε στον πάτο (αν και αυτό μπορεί να συμβεί και σε 4 ώρες αφού το φτιάξετε). Επίσης, αρχίζει να διαχωρίζεται το γάλα από το νερό, σαν να υπάρχει διαστρωμάτωση των υγρών, πράγμα που σε κάποια sites, διάβασα ότι δεν είναι και πολύ καλό, παρόλο που εγώ δεν έπαθα τίποτα πίνοντας το ρόφημα, αφού είχε η προηγηθεί η διαστρωμάτωση, πολλές φορές το διάστημα που το έχω. Το πόσο σύντομα θα συμβεί αυτό (να ετοιμαστεί), εξαρτάται από την ποσότητα των σπόρων και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Παρόλο που δεν το έχω ζήσει ακόμα σε ψυχρούς μήνες, διάβασα ότι αναπτύσσεται πιο γρήγορα τους θερμούς μήνες. Εκείνο που σταθερά κάνω πια, είναι, ότι μόλις δω ότι αρχίζει να διαχωρίζεται το υγρό, το βάζω στο ψυγείο. Μετά, αν θέλω να το πιω σ θερμοκρασία δωματίου, το αφήνω λίγο εκτός ψυγείου και σουρώνω.
Αν το βάλετε πρόωρα στο ψυγείο, θα καθυστερήσει πολύ να γίνει. Πχ, το καλοκαίρι, μια φορά το έβαλα αμέσως στο ψυγείο με το που έβαλα το γάλα και μετά από 12 ώρες μέσα στο ψυγείο δεν ήταν έτοιμο. Γάλα έβαλα, γάλα ήπια…

Το κεφίρ στην αρχή δεν ξεχωρίζει από γάλα

Σιγά-σιγά ώμως, βλέπουμε να ξεχωρίζει το υγρό

...ήρθε η ώρα να το σουρώσουμε ή να το φυλάξουμε στο ψυγείο

Τι γεύση έχει και πώς μοιάζει;
Η γεύση του κεφίρ δεν μοιάζει ακριβώς με γάλα. Θα έλεγα ότι μοιάζει με αραιωμένο γιαούρτι ή με ξινόγαλο. Έχει ελαφρώς υπόξινη γεύση δηλαδή.
Είναι πιο πυκνό από γάλα και πιο αραιό από γιαούρτι. Μπορείτε να το δείτε αυτό στα βίντεο που έβαλα.

Γιατί άλλες φορές είναι πιο ξινό;
Το πόσο ξινό θα είναι το ρόφημά σας, εξαρτάται από την ποσότητα των σπόρων (ή του γάλακτος-1-2 κ. σ. σπόροι είναι αρκετοί για μισό λίτρο γάλα), από το πόσο θα μείνει εκτός ψυγείου και σε συζήτηση που είχαμε με φίλες, από το κατά πόσο καλά έχουν ξεβγαλθεί με νερό οι σπόροι και το βάζο. Επίσης διάβασα ότι υπάρχουν διάφοροι "τύποι" σπόρων που δίνουν διαφορετική γεύση και οσμή στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν είμαι σε θέση να το ξέρω σίγουρα.
Γενικά, όσο πιο πολλοί γίνονται οι σπόροι σε σταθερή ποσότητα γάλακτος και όσο πιο πολύ μένει εκτός ψυγείου, τόσο πιο ξινό θα είναι. Αν δεν θέλετε να είναι ξινό, βάλτε το στο ψυγείο μετά από ένα 12ωρο ή μοιράστε τους σπόρους σε 2 βάζα.

Κι εγώ που έχω δυσανεξία στη λακτόζη και η κοιλίτσα μου γίνεται σαν μπαλόνι με τα γαλακτοκομικά;
Τα άτομα που έχουν δυσανεξία, μπορούν να καταναλώνουν άφοβα κεφίρ, λένε όλες οι πηγές που διάβασα και το διαβεβαιώνει και η δική μου κοιλίτσα, η οποία αντιδρά με τα πλήρη γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα με το γιαούρτι. Με το κεφίρ δεν νιώθω φούσκωμα, παρά σπανιότατα. Το ίδιο το κεφίρ, "καταστρέφει" τη λακτόζη του γάλακτος, οπότε μπορεί να καταναλωθεί άφοβα.

Κι αν το ξεχάσω να το σουρώσω;
Όταν πήρα το κεφίρ από την Έφη, είχα πάρα πολλή δουλειά και μετά ακολούθησε και ταξίδι. Μέσα δηλαδή σε 15-17 μέρες, του άλλαξα 2 φορές μόνο γάλα και το έβαζα στο ψυγείο, μόνο και μόνο για να επιζήσει. Μάλιστα, τη μία από τις 2 φορές (ή ήταν η 3η όταν γύρισα;) χρησιμοποίηση ληγμένο γάλα (μη γελάτε), γιατί μόνο αυτό είχα, το οποίο μάλιστα το ήπια και δεν έπαθα τίποτα. Βέβαια, το θέμα "ληγμένο γάλα", είναι μια άλλη ιστορία. Κάποτε έληγε το γάλα και την επόμενη ήταν για πέταμα. Τώρα, λήγει το γάλα και το πίνεις μετά από 2-3 βδομάδες και δεν έχει τίποτα...Γύρευε τι έχει και δεν λήγει βέβαια...Άλλο αυτό. Εν ολίγοις, αν δεν προλαβαίνετε να ασχοληθείτε μαζί του, αφήστε το στο ψυγείο. Θα αναπτυχθεί, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Κι αν φύγω για ταξίδι;
Βάλτε το στο ψυγείο με γάλα και διαβάστε τα παραπάνω ;-)

Τι γάλα να χρησιμοποιήσω;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον τύπο γάλακτος θέλετε. Αγελαδινό πλήρες ή light, κατσικίσιο κλπ. Ακόμα και για γάλα καρύδας διάβασα! Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο συγκεκριμένο τύπο γάλακτος, ψάξτε με ερωτησούλα στα αγγλικά. Θα βρείτε απίθανες απαντήσεις που καλύπτουν τους πάντες! Προσωπικά χρησιμοποιώ αγελαδινό 1,5% λιπαρά, αυτό δηλαδή που χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς. Με κάποια φίλη που συζητούσα, μου είπε ότι κάπου διάβασε ότι τα γάλατα τα οποία πίνουμε καθημερινά, είναι τόσο χάλια, που δεν έχει νόημα όλο αυτό με το κεφίρ, όμως εγώ δεν συμφωνώ. Υπάρχουν κάποια γάλατα στην αγορά καλύτερα ποιοτικά και όπως και να έχει, το κεφίρ από μόνο του έχει σημαντικά συστατικά που περνάνε στο παραγόμενο ρόφημα.

Δεν έχω πλαστικό σουρωτήρι; Πειράζει;
Οι πληροφορίες και της Έφης και αυτές που διάβασα, μιλάνε για πλαστικό σουρωτήρι και κουτάλι. Στους σπόρους δεν αρέσει το μέταλλο. Όμως... Όλο το καλοκαίρι, χρησιμοποιούσα μεταλλικό σουρωτήρι και πλαστικό κουτάλι, γιατί δεν μπορούσα να βρω πλαστικό σουρωτήρι, μέχρι που βρήκα στο πανηγύρι του Αγίου τον Αύγουστο. Δεν έπαθε τίποτα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να χαλούσαν. Δεν το ξέρω, οπότε το αντικατέστησα σε πρώτη ευκαιρία.

Αν δεν θέλω/μπορώ να το πιω την ώρα που το σουρώνω ή αν μου μείνει;
Το καλοκαίρι πολλές φορές δεν κατανάλωνα άμεσα το κεφίρ που σούρωνα. Όσο έμενε, το έβαζα μέσα σε ένα δοχείο που έκλεινε (αν το αφήσετε σε μπωλ ανοιχτό, πήζει σιγά-σιγά). Χρησιμοποιούσα ένα άδειο δοχείο από γάλα πχ. Υπήρχε φορά, που διατήρησα το έτοιμο ρόφημα 4 μέρες στο ψυγείο σε δοχείο γάλακτος, γιατί είχα πολύ και αργούσα να το καταναλώσω.

Πόσο χρειάζομαι για να ξεκινήσω;
1 κουταλιά σούπας σπόροι ή ακόμα και λιγότεροι, είναι αρκετοί για μισό λίτρο γάλα θα έλεγα εγώ. 2-3 κ. σ. διάβασα κάπου για μισό λίτρο γάλα.... Ακόμα και λιγότερους αν έχετε, είτε θα προσαρμόσετε την ποσότητα του γάλακτος, είτε θα περιμένετε λίγο καιρό να το καλλιεργήσετε για να έχετε την επιθυμητή ποσότητα και αποτέλεσμα.

Πότε πρέπει να το χαρίσω;
Όταν σε μισό λίτρο γάλα που χρησιμοποιείτε καθημερινά, οι σπόροι έχουν γίνει πολλοί (4-5 κ. σ. και παραπάνω) τότε, ήρθε η ώρα είτε να μοιράσετε τους σπόρους σε 2 βάζα, είτε να χαρίσετε λίγο. Αυτό θα συμβεί περίπου σε ένα μήνα, αν το καλλιεργείτε συχνά. Εγώ μέσα σε αυτό το διάστημα, έχω χαρίσει 5 δόσεις (από 1-1,5 κ. σ.) και δεν το καλλιεργούσα συστηματικά καθημερινά, αλλά συχνά, ανά δύο μέρες.

Υπάρχει άλλος τρόπος συντήρησης;
Κάπου διάβασα ότι μπορείς να φυλάξεις τους σπόρους στην κατάψυξη. Γι' αυτό μπορεί να μας ενημερώσει και η Vita, που τους έχει ήδη εκεί. Διάβαζα ότι για να επανέρθουν οι σπόροι στη φυσική τους κατάσταση, τους βάζουμε σε μικρή ποσότητα γάλακτος (δεν θυμάμαι αν τους αποψύχουμε πρώτα) και αλλάζουμε συχνά το γάλα αυτό χωρίς να το πίνουμε για λίγες μέρες. Μετά από 4-5 μέρες, το κεφίρ μας θα πρέπει να έχει τη συνηθισμένη του μορφή και συμπεριφορά. Αν όχι, τότε δεν κάνει πια. Φαίνεται ότι οι απόψεις διίστανται, αφού αλλού διάβασα ότι δεν πρέπει να τους καταψύχεις, γιατί μπορεί να μην μπορείς να τους επαναφέρεις. Επίσης, σήμερα άκουσα ότι πουλάνε και αποξηραμένους σπόρους. Δεν το ξέρω, ούτε το έχω ξανακούσει. Μια έρευνα όμως στο ίντερνετ, ειδικά στα αγγλικά, δίνει καλές πληροφορίες. Εγώ το μόνο που μένει να κάνω, είναι να καταψύξω μερικούς για να δοκιμάσω τι γίνεται μετά.

Πού αλλού μπορώ να το χρησιμοποιήσω εκτός από το να το πιω;
Για την ώρα, έχω φτιάξει 2 είδη τυριών με ρόφημα κεφίρ, έχω χρησιμοποιήσει το τυρί σε πίτα, και το ρόφημα σε cup cakes και σε κέικς. Θεωρητικά, όπου μπαίνει γάλα, γιαούρτι ή ακόμα καλύτερα ξινόγαλο, μπαίνει και το κεφίρ. Συνεχίζω να πειραματίζομαι και σύντομα θα βάζω και συνταγές με κεφίρ. Ειδικά αυτές με το τυρί, τις περιμένουν αρκετοί.

Συνοψίζοντας και αφού έχω γράψει -χωρίς να το κάνω εσκεμμένα- ένα μονό, ένα διπλό σεντόνι και ένα πάπλωμα, έχω να πω, ότι μόνο πειραματιζόμενοι με το κεφίρ σας θα βρείτε τους χρόνους και την πυκνότητα που σας ταιριάζει για να σας αρέσει. Εμένα που δεν μου αρέσει υπερβολικά ξινό, του κόβω την ξινίλα, βάζοντάς το στο ψυγείο. Όσο για την απορία αν θα σας αρέσει, σας λέω ότι εγώ, που δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το γιαούρτι και που δεν μου αρέσει να πίνω καθόλου το γάλα σκέτο (ενώ αντιθέτως έχω πιει χιλιάδες λίτρα με ζάχαρη), μου αρέσει πολύ το κεφίρ και το ευχαριστιέμαι. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.

Χαίρομαι που μετά από χρόνια και μέσα από τα μπλογκς βλέπω πάλι το κεφίρ να εξαπλώνεται και πιστεύω, ότι σε λίγο καιρό, από εμάς τους μπλόγκερς και φυσικά από δικούς σας γνωστούς, το κεφίρ θα περάσει σε πολλά χέρια. Το κεφίρ, είναι ωραίο να χαρίζεται και πολύ χάρηκα όσες φορές χάρισα. Μην ξεχνάτε, ότι όσοι έχουμε, ευχαρίστως να σας χαρίσουμε όταν έχουμε περίσσευμα, αρκεί να είμαστε κάπου κοντά, για να μην ταλαιπωρηθεί και για να είναι εύκολο να ταξιδέψει.

Μην ξεχνάτε ότι το κεφίρ χαμηλώνει τη χοληστερίνη και την πίεση, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, επαναφέρει τη σωστή λειτουργία στα γαστρεντερικό μας σύστημα σε περιόδους που παίρνουμε αντιβίωση (κάπου διάβασα ότι βοηθούσε κάποιον σε περίοδο χημειοθεραπείας στην αντιμετώπιση των διαρροιών), έχει βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, βοηθάει στην κατάθλιψη, αϋπνία, κίνηση των εντέρων κλπ. Ψάξτε λίγο και θα εκπλαγείτε από το πόσο καλό κάνει στον οργανισμό.

Αν έχετε να διορθώσετε ή να συμπληρώσετε κάτι, μην διστάσετε! Συμπαθάτε με για το σεντόνι. Δεν ήταν στις προθέσεις μου! Μ΄ αρέσει που απέφυγα στο προηγούμενο ποστ να μακρηγορήσω! χαχα!

update: Αν ψάχνετε σπόρους κεφίρ, διαβάστε πρώτα το παρακάτω ποστ για το πώς μπορείτε να φτιάξετε σπόρους κεφίρ από το κεφίρ του εμπορίου και μετά αναζητήστε στο ίδιο ποστ στα σχόλια όσους διαθέτουν κεφίρ σε διάφορες πόλεις. Διαβάστε το ποστ εδώ!


188 comments:

  1. Kαταπληκτικό post!!!! με την 1η ευκαιρία θα ψάξω να βρω σπόρους για να το καλλιεργήσω κι εγώ
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
    Replies
    1. καλημερα σε ολους Χριστος ανεστη εχω κεφιρ νερου για οποιον θελει με κουριερ δικα του εξοδα
      ας μου στειλει μαιλ lisanne_moraiti@hotmail.com

      Delete
  2. Πάνω στην ώρα και οι κατάλληλες πληροφορίες.Χτες πήγα κέντρο, σε ένα κατάστημα βιολογικών μου είπαν ότι απαγορεύτηκε η πώληση σε άλλο μου έδωσαν από αυτό που έχουν λέει οι ίδιοι για δική τους χρήση.
    Σήμερα ήπια το πρώτο ποτηράκι προς δοκιμή και τώρα ετοιμάζομαι να μαζέψω τους σπόρους.
    Από ότι είδα στο κατάστημα τους είχε μέσα σε μικρό γυάλινο βαζάκι δεν ξέρω αν είχε και γάλα, από εκεί μου έβαλε σε ένα μπουκάλι γάλα 2 κουτ. του γλυκού.
    Θα επανέλθω με τις εμπειρίες, βρήκα νέο παιχνίδι τώρα.
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. παρακαλώ δώστε μου τις πληροφορίες μου Θα ήθελα να αγοράσω ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου στο ajgbaldwin@yahoo.com

      Delete
    2. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΕΓΩ...ΤΟ ΚΟΥΡΙΕΡ ΔΙΚΟ ΣΟΥ

      Delete
    3. Κυρια Μαρινα καλησπερα, μενω στην Κερκυρα, θα το εκτιμουσα αφανταστα αν μου στελνατε κοκκους, με χρεωση δικη μου. Σας υπερευχαριστω,
      Στελλα 6977 715632

      Delete
  3. Νομίζω ότι κάλυψες όλα τα τυχόν ερωτηματικά. Μένει να δούμε τι γίνεται με την κατάψυξη!

    Καλημερούδια!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Πω πω πληροφορίες!!!

    ReplyDelete
  5. Τό είχα μέχρι και έξι μήνες στην κατάψυξη και πάλι ξύπνησε όταν το έβγαλα! Τώρα το έχω εκτός ψυγείου και το καϋμένο το ξεχνώ και εβδομάδα χωρίς να του αλλάξω το γάλα. Φυσικά δεν το πίνω τόσων ημερών αλλά τα κουνουπιδάκια δεν παθαίνουν τίποτα!Λίγο κιτρινίζουν μόνο αλλά μετά από συχνές αλλαγές γάλατος για 3-4 μέρες επανέρχονται.
    Μια φορά έλειψα και ξέχασα να το βάλω στο ψυγείο. Νόμιζα ότι το είχα χάσει γιατί είχε σχεδόν στερεοποιηθεί και κιτρινίσει το γάλα. Κι όμως επανήλθε!
    Έχω κεφίρ από το 2000 και είναι ακόμη από το ίδιο οι σπόροι που έχω τώρα! Το έχω χρησιμοποιήσει σε ένα σωρό εφαρμογές. Όπου και το γιαούρτι και ακόμη σε περισσότερες. Ανάλογα τις μέρες που μένουν οι σπόροι στο γάλα , συνιστάται σε διαφορετικές περιπτώσεις παθήσεων κυρίως του πεπτικού.

    ReplyDelete
  6. εχω και εγω τωρα κεφιρ!!!!!!!μας ξεσηκωσες με τις αναρτησεις σου (και καλα εκανες)!!!!!!Σημερα το πρωι ειχα την 1η παραγωγη χαχαχαχα...
    Περιμενω συνταγες με κεφιρ!!!!!!
    καλημερα Κικι φιλια απο misirlou και μαρια

    ReplyDelete
  7. Αστέρι αν θελήσεις όλο και κάποια θα έχει!

    Ξανθή, απορώ για την πώληση που είπες! Θα σου αρέσει το νέο σου παιχνίδι!

    Έφη, θα καταψύξουμε λίγο να δούμε!

    μανουσίνα είδες;;

    ReplyDelete
  8. Vita τέλεια! Άρα κατάφερες να το ξυπνήσεις! Θα βάλω κι εγώ λίγο!

    handmade+art α μπήκες κι εσύ στο κλαμπ! χαχα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα. Θέλω τη βοήθεια σας. Έβαλα το κεφίρ στο ψυγείο γιατί απουσίαζαν μια εβδομάδα. Χθες το έβγαλα και σήμερα είδα ότι ο μύκητας επιπλέει στην επιφάνεια του γάλακτος. Να υποθέσω ότι καταστράφηκε; Υπάρχει σωτηρία;

      Delete
    2. Μάλλον δεν έγινε, δώστε του άλλη μια μέρα έκτος ψυγείου.

      Delete
  9. Μου είναι αδύνατον να βρω σπόρους.Τα καταστήματα με βιολογικά προιόντα δεν διαθέτουν.Παρακαλώ βοήθεια.Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  10. Στείλε μου μέιλ :-)

    ReplyDelete
  11. ego apla 8elo na sas rotiso ti ginete ean katanalosoume to gala sto opoio itan mesa to kefir xoris na to sourosoume. edosa katala8os sto moro mou pou einai 2 eton k fusika katanalosa k ego!!!!!

    ReplyDelete
  12. Έφη δεν είμαι η κατάλληλη δυστυχώς να σου απαντήσω γιατί δεν ξέρω. Ίσως να μην τρέχει και τίποτα είναι το πιθανότερο.

    ReplyDelete
  13. Καλησπέρα, χαρίζω κόκκους ΚΕΦΙΡ στην Ηλεία ή απο 3/9 στην Αθήνα. faidrag@yahoo.gr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα!!! Θα μπορούσα να έχω κ γω κάποιους κόκκους κεφίρ? Το email μου είναι nikoskat83@gmail.com ευχαριστώ πολύ!!

      Delete
    2. Καλησπέρα!!! Θα μπορούσα να έχω κ γω κάποιους κόκκους κεφίρ? Το email μου είναι nikoskat83@gmail.com ευχαριστώ πολύ!!

      Delete
  14. Καλησπερα !Ελενη εδω. Μετα απο αρκετο ψαξιμο βρηκα λιγους κοκκους αποξηραμενους..τωρα τα μικρα ειναι ακομα κιτρινα μου ,ειπαν πως για να επανελθουν χρειαζεται καμια βδομαδα.Μονο που δε ξερω αν προκειται για μια βδομαδα συνεχομενης ζυμωσης η' 24ωρες αλλαγες με πεταμα του γαλακτος.Εσεις απο 'κει τι λετε????? Ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!

    ReplyDelete
  15. Αν ήμουν στη θέση σου, θα πέταγα τις πρώτες 2-3 φορές το γάλα. Δεν είναι απαραίτηρο να βάλεις πολύ γάλα για να κάνεις αυτή τη διαδικασία υποθέτω. Βάζε λίγο γάλα και άλλαζέ το για 2-3 μέρες. Πες μας μετά τι έγινε ε;

    ReplyDelete
  16. Ο.Κ then !!!θα ενημερωσω για την εξελιξη...

    ReplyDelete
  17. Αγαπητη kiki !! μολις ειδα πως εισαι και απο το Ζαντε!!...πατριδα.
    Any way, η Ελενη ειμαι-παλι και οπως υποσχεθηκα θα εστελνα για τη πορεια απο το κεφιρακι μου.Λοιπον,οι κοκκοι απο τις πρωτες κιολας μερες φουσκωσαν σε μεγεθος και αρχιζε να ασπριζει και το χρωμα τους.Βεβαια δεν εχουν αυτο το ασπρο που εχω δει σε φωτογραφιες και βιντεο,αλλα πιστευω πως ειναι θεμα χρονου ,χωρις να ξερω φυσικα...Τωρα εχει περασει ηδη 15ημερο και βγαζω ενα ποτηρι μεγαλο τη φορα.Αρχικα εβαζα χαμηλων λιπαρων γαλα,δοκιμασα και πληρες αλλα το καλυτερο μεχρι τωρα ειναι ενα κατσικισιο που βρηκα στο σουπερ.
    Σιγα σιγα θα ξεκινησω και με συνταγες..
    Καλο βραδυ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άρα πάνε μια χαρά! Τέλεια! Αν οι κόκκοι σου είναι μια κουταλιά σούπας, μπορείς άνετα να τους έχεις σε βάζο με 700 ml. Δοκίμασε. Το κατσικίσιο γάλα, να θυμάσαι ότι είναι πιο λιπαρό από τα υπόλοιπα.

      Delete
  18. χαρίζω κ έγω κεφίρ..
    από Καλλιθέα

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

      Delete
    2. Ρένα στείλε μου μέιλ να σου πω!

      Delete
  19. kalispera...onomazomai stayros kai eimai moriakos viologos...arxika tha ithela na pw oti uparxoun kapoia kena edw...dn uparxei kanena provlima an dn xrisimopoieite plastiko sourwtiri i koutali...dn allaze kati me tin xrisi autwn.episis o mikroorganismos fysika kai dn pethainei stin katapsuksi giati einai mi sporiotikos... aa episis na apofeeugete na plenete auta ta kounoupidakia opws lete me nero kathws to nero mporei na prosthesei panw tous epiprosthetous anepithymitous mikroorganismous... dn xreiazontai ksepluma dn exoun kati vrwmiko kai kkako panw tous...kai akoma kai an exoun to nero dn tha to apomakrynei. episis...to kefir periexei zymes kai vaktiria. mporei kai na anaptyxthei sto psugeio alla me pio argous rythmous...fysika kai dn tha pethanei sto psygeio...i idaniki thermokrasia tou kefir einai oi 30 vathmoi kelsiou gegonos to opoio tha ekane to galas athlio an to vazate se tosous vathmous...gi auto to logo kalo tha itan to gala mazik me to kefir na mpainouns to psugeio kai gika logous ugieinis alla kai geusis. telos tha ithela na dwsw mia idea...i mevgal poulaei keir...an kai dn exete sporous mporeite na parete to kefir auto kai na to valete se ena litro gala... ta vaktiria kai oi zumes tou kefir dn exoun sourwtheik apo to mevgal ennoeitai... mporeite etsi loipon me ena mpoukali kefir mevgal na ksekinisete paragwgi kefir... tha deite oti se liges meres tha exete kaik eseis auta ta kounoupidakia...ik alliws opws to leme emeis tin pasta tou mikroorganismou..eyxaristw poly ... kalwsirthate ston mikroviologiko kosmo tou proviotikou cocktail mikroorganismwn pou legetai kefir!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σταύρο ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σου!!Μήπως γνωρίζεις κάτι για την παρασκευή του Κεφίρ παρουσία οξυγόνου (αέρα);Όλοι περιγράφουν την αναερόβια παρασκευή σε κλειστά μπουκάλια ή βάζα κλπ, που δίνουν ένα ανθρακούχο ρόφημα. Φαντάζομαι πως η αερόβια θα είναι και πιο κοντά στον παραδοσιακό τρόπο!Θα έκανε μήπως το κεφίρ να λειτουργήσει καλύτερα;να παράξει κάτι πιο πλούσιο;!

      Delete
    2. Σταύρο πόσες μέρες σου πήρε για να πάρεις τους σπόρους και τι γίνεται όταν πήξει το γάλα..; Το ανακατεύω;
      Εάν το σουρώσω και δεν έχει σπόρους το αφήνω να συνεχίσει ή προσθέτω φρέσκο γάλα;

      Delete
    3. Thinker διάβασε εδώ: http://mikrikouzina.blogspot.gr/2011/09/blog-post_28.html

      Delete
    4. Σταύρο γράφεις ότι μπορούμε να παράξοτμε σπόρους κεφίρ από το κεφίρ της ΜΕΒΓΑΛ. Είσαι σίγουρος ότι σε αυτό το προϊόν ta vaktiria kai oi zumes tou kefir dn exoun sourwthei k apo to mevgal ennoeitai; Από ό,τι γνωρίζω όλα τα ροφήματα αυτά είναι σουρωμένα.

      Delete
    5. Παρόλο που έχει σουρωθει, μπορεί να παράξει σπόρους. Μπες στο λινκ που δίνω παραπάνω. Το έκανα κι εγώ. Κική

      Delete
    6. Έχω διαβάσει και αλλού οτι παράγονται σπόροι απο το ποσοστό της καλλιεργειας κεφιρ που περιέχεται σε κεφίρ εμπορίου. Το έχει κάνει κανείς; Σε πόσο χρόνο γίνονται εμφανείς οι κόκκοι;

      Delete
    7. Το έχω κάνει εγώ. Διάβασε εδώ https://mikrikouzina.blogspot.com/2014/11/blog-post_12.html?m=1

      Delete
  20. Γεια σου Σταύρο!
    Πολύτιμες οι συμβουλές σου αν και ψιλοστραβώθηκα να τις διαβάσω λόγω greeklish! :-p
    Λοιπόν, εδώ και πολύ καιρό θέλω να βάλω ένα συμπληρωματικό ποστ για το κεφίρ για επιπλέον πληροφορίες που έχω μάθει αλλά και από την εμπειρία ενάμιση χρόνου που το έχω. Μέσα σε αυτές, ήταν και το ξέπλυμα με νερό. Θα το βάλω το ποστ κάποια στιγμή και θα συμπληρώσω και τις πληροφορίες σου αν συμφωνείς ή θα τους παραπέμπω στο σχόλιό σου! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ειδικά η τελευταία για το πώς να ξεκινήσεις κόκκους κεφίρ, είναι τέλεια!

    ReplyDelete
  21. eyxaristw poly kiki...uperoxi i kinisi sou na miliseis toso omorfa gia to kefir kai tin paraskeui tou. otik apories exete...steilte edw...nomizw mporw na voithisw!:D stayros

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. Εδώ και δυο τρεις μήνες έχω τα κουνουπιδάκια μου σε πλήρη εξέλιξη και πίνω κεφίρ σε καθημερινή βάση. Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Ένας άλλος τρόπος συντήρησης του κεφίρ είναι μέσα σε νερό με σταφίδες λεπτομέρειες και επιβεβαίωση για την πληροφορία που παραθέτω εν καιρώ και όταν τα βγάλω από το νερό και δω ότι ζουν...πάντως εδώ και μια εβδομάδα το χρώμα τους είναι το ίδιο...ενώ δεν θα έλεγα το ίδιο για τις σταφίδες!!! Εγώ βάζω κεφίρ σε όλα τα γλυκά που θέλουν γάλα καθώς και σε όλες τις πίτες μου αν και δεν κάνω και κάθε μέρα!!! Μια συνταγή για dressing είναι η μίξη κεφίρ με μαγιονέζα, ταιριάζει ωραία με το μαρτούλι!!!

      Delete
  23. Γεια σας κ χαίρομαι που βλέπω άτομα από την ζάκυνθο..που θα μπορούσα να βρω σπόρους κεριφ;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πες μας πόλη μήπως βοηθήσουμε, ή διάβασε παραπάνω και στο άλλο ποστ σε ποιες περιοχές υπάρχουν άτομα που χαρίζουν.

      Delete
  24. Καλησπέρα σας , βρηκα το blog ψάχνοντας για σπόρους κεφίρ.Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας ,μου έλυσε πολλές απορίες! Ειμαι απο Θεσσαλονίκη , μήπως κάποιος διαθέτει σπόρους? Το mail μου ειναι efstratia.t@gmail.com, ευχαριστώ

    ReplyDelete
  25. Ρε παιδιά, εγώ δοκίμασα προχθές από μια φίλη μου γάλα κεφίρ που το φτιάχνει μόνη της και δε μου άρεσε...Και μου αρέσουν πολύ όλα τα γαλακτοκομικά και το ξινόγαλο φυσικά...
    Με αηδίασε από τη μυρωδιά του ακόμη...

    Κρίμα, και είναι τόσο ευεργετικό...

    Η φίλη μου το αφήνει 24 ώρες...Μήπως στις 12 ώρες θα μου αρέσει περισσότερο;

    ReplyDelete
  26. καλημερα,

    ψαχνωντας για κεφιρ οδηγηθηκα στο blog. δυστυχως μια αποπειρα που εκανα να αγορασω κεφιρ απο γνωστο μαγαζι του Πειραια, απεβει ακαρπη αφου μου το πουλανε 21.90 ευρω το ενα κουταλακι του γλυκου (σπορους).

    Οποιος διαθετει περισσευμα και μπορει να μου διαθεσει, θα ημουν υποχρεος. e-mail: jotunblod100@gmail.com

    ReplyDelete
  27. 21.90;;;; Χρυσό πουλούσαν; ντροπή!
    Ρώτα τη Βαγγελιώ εδώ, και αν δεν έχει θα σου στείλω εγώ...
    http://cretangastronomy.blogspot.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. θέλω και εγώ!!!!! αν σου περισεύουν θα ήμουν με έκανες πολύ ευτυχισμένο. Ψάχνω πάνω από χρόνο να βρω.....
      mail: giashou@gmail.com
      ευχαριστώ εκ των προτέρων

      Delete
  28. Φοβερή πηγή το blog σου σχετικά με το κεφίρ.

    Στο κοντινό μέλλον θα δοκιμάσω να φτιάξω τα τυριά που προτείνεις (ιδιαίτερα το δεύτερο, φαίνεται σαν σνακ!).

    Όσον αφορά τα μεταλλικά αντικείμενα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Δημιουργούν πήγματα πάνω στον μύκητα, και δεν είναι καλό για την υγεία του. Πλαστικό σουρωτήρι και πλαστικό κουτάλι είναι το σωστότερο.

    Όσο για το ξέπλυμα του κεφιρ, το ξεπλένω μία φορά στις 25 με 30 ημέρες. Πιστεύω, όπως και ένας φίλος μου μέ συμβούλεψε, ότι αυτή η "γλίτσα" που αφήνεται πάνω του, βοηθά τον μύκητα να κάνει πιο καλά τη δουλειά του. Έχω παρατηρήσει ότι, όταν τον ξεπλένω, θέλει μία με δυό μερες να το κάνει πηχτό, όπως το θέλω.

    Ο καθένας βέβαια φτιάχνει το κεφίρ του ανάλογα με τα γευστικά του γούστα.


    Έως τώρα, έχω δοκιμάσει δύο συνταγές-ρόφημα για το κεφίρ. Δεν ξέρω αν τις έχεις υπόψιν σου. Η μία είναι με μπανάνα. Γίνεται υπέροχο ρόφημα, ιδιαίτερα για πρωί εάν θέλει κάποιος να συνδιάσει γάλα με φρούτα. Σε μπλέντερ κεφίρ και μπανάνα. Τα λιώνεις και είναι έτοιμο! Εάν δε έχει και κομμάτια μέσα μπανάνας, είναι άλλο πράγμα.

    Η δεύτερη συνταγή, η οποία δεν με ενθουσίασε πολύ, είναι με πράσινο μήλο. Μιας και το πράσινο μήλο είναι ξινό και αυτό, ο συνδιασμός τους είναι αρκετά γευστικός. Η εκτέλεση είναι ακριβώς όπως και η προαναφερθήσα.

    Σ ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τις απαντημένες ερωτήσεις!


    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ κι εγώ για τα τιπς και τις συνταγές! Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο το ποστ! :-)

      Delete
    2. θα ηθελα και εγω κεφίρ οπωσδηποτε ...μηπως μπορειτε να με βοηθησετε roula_giannaki@yahoo.gr

      Delete
  29. Για σας . Μπορεί κανίς να με προμηθεύσει σπόρους κεφιρ ? Η γινατευόμουν είναι ρωσιδα και είχε φέρει από την χώρα της αλά δεν ήξερε τι ήταν η μάνα μου και το πέταξε. Νόμιζε πώς ήταν γάλα χαλασμένο και ήταν για πέταμα. Αν έχει κάποιος και θέλει να με βοηθήσει ας απαντήσει σε αυτό το mail. sarantopoulos1@hotlail.gr ευχαριστώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ποια πόλη είσαι; Δες παραπάνω στα σχόλια ποιοι μπορούν να χαρίσουν, όπως επίσης και σ' αυτό το ποστ http://mikrikouzina.blogspot.gr/2013/02/blog-post_17.html και αν δεν καλυφτείς μου λες.

      Delete
  30. KALEE
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΠΩΣ ΤΟ ΦΥΛΑΜΕ?? ΔΗΛ ΣΚΕΤΟ Η ΜΕΣΑ ΣΕ ΝΕΡΟ ΜΕ ΓΑΛΑ??
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΚALEE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eγώ έχω φυλάξει μέσα σε σακουλάκι μόνο τους σπόρους.

      Delete
  31. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΙΚΙ. ΘΕΛΩ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΗΣ ,ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΕΦΙΡ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΑΛΑ ΜΕ ΓΑΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΩ ΜΕΧΡΙ ΕΠΑΝΩ ΜΕ ΓΑΛΑ Η ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΚΕΝΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ?? ΥΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ? ΤΟ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΦΩΣ ,ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΦΩΣ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ?? ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΛΑΣΩ ΣΕ ΠΕΡΑΚΑΛΩ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    KALEE

    ReplyDelete
  32. Εγώ το έχω μέσα σε βάζο που κλείνει. Το βάζο είναι χωριτικότητας 700 ml και το κεφίρ που έχω μέσα, 2-3 κουτ. σούπας. Το γεμίζω σχεδόν μέχρι πάνω με γάλα, το κλείνω και το αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου (όχι απαραίτητα σε ντουλάπι, αλλά στην κουζίνα μου που δεν έχει και πολύ φως) για ένα 24ωρο. Μετά, αν δεν το σουρώσω για να το πιω, το βάζω στο ψυγείο.

    ReplyDelete
  33. EMENA H KOYZINA MOY ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΤΖΑΜΙΑ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΝΤΟΥΛΑΠΙ. Η ΠΟΣΟΣΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΙΡ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟ 3-4 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ,ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΖΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΜΙΣΑ ΜΕΧΡΙ ΕΠΑΝΩ ΜΕ ΓΑΛΑ.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ.
    KALEE

    ReplyDelete
  34. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΞΑΧΑΣΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΤΟ ΦΑΜΕ ΣΚΕΤΟ ΠΕΙΡΑΖΕΙ??? ΓΙΑΤΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΞΥΝΟ,
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    KALEE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ε πόσο θα έφαγες καλέ; Ζεις ακόμα; Ε άμα ζεις όλα καλα! Χαχα!
      Χωρίς πλάκα, δεν έχω ιδέα. Δεν νομίζω να παθαίνεις τίποτα φοβερό με μια φορά, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να το τρως έτσι σκέτο ;-)

      Delete
  35. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΡΩ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΕΦΙΡ?ΤΟ E-MAIL MOY EINAI trelos_2004@mycosmos.gr ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ!

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ,

    ΧΛΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

    ReplyDelete
  36. Καλησπέρα,

    Ενδιαφέρομαι να βρω σπόρους κεφίρ. Το e-mail μου είναι e-hathor@otenet.gr και μένω στην Αρτέμιδα Αττικής.
    Ευχαριστώ
    Ελένη Καλαβίτου

    ReplyDelete
  37. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΙΚΙ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΗΣ ΤΟ ΕΞΗΣ.ΛΟΓΩ ΣΑΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΩΡΑ ΚΕΦΙΡ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    KALEE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν διαβάσεις το ποστ παραπάνω, θα βρεις απαντήσεις στις απορίες σου. Άστο στο ψυγείο με γάλα για όσο καιρό θες!

      Delete
    2. Μπορω σε νερο να τσ φυλαξω?

      Delete
    3. Είναι διαφορετικό το Κεφίρ νερού

      Delete
  38. ΠΑΤΡΙΩΤΗΣΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ .ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΗ ΕΛΕΓΑ ΜΗΠΩΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    KALEE

    ReplyDelete
  39. Καλησπέρα,

    Μήπως μπορείτε να βοηθήσετε να προμηθευτώ σπόρους κεφιρ ;
    Το email μου είναι nivadpc@gmail.com και κατοικώ στην Αθήνα.
    Ευχαριστώ πολύ

    Νίκος

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δες στα ποστ ποιοι έχουν κεφίρ στην Αθήνα και επικοινώνησε μαζί τους.

      Delete
  40. Καλησπερα κι απο μενα kiki
    Εγω τους σπορους μου τους εχω απο Οκτωμβρη και ενω εχω δωσει ηδη 4 φορες μεγαλωνουν με γοργους ρυθμους.Εχω ξαναπαρει συμβουλες απο εδω και ολα καλα!Ομως τον τελευταιο 1 ισως και παραπανω μηνα η συμπεριφορα τους εχει αλλαξει.Κατ'αρχην να πω πως η διαδικασια που ακολουθω εγω ειναι εκτος ψυγειου και τους μηνες με πολυ κρυο η ζυμωση εφτανε τα 2 και κατι εικοσιτετραωρα,χωρις να νιωθω ποτε οτι εχει γινει καποια αλλοιωση στη μυρωδια ή τη γευση.Επισης τους πλενω καθε φορα ,δε ξερω τελικα κατα ποσο ειναι σωστο αυτο ή οχι.
    Τελικα το προβλημα ειναι το εξης :
    πλεον παρατηρω πως οι κοκκοι δεν ανεβαινουν προς τα πανω
    στην επιφανεια του κεφιρ πριν το σουρωσω υπαρχει ενα υγρο σα γλιτσα κιτρινο !
    οπως και η υφη του τεινει να φαινεται σε σημεια περισσοτερο σα κομμενο γαλα παρα σαν πηγμενο οπως πρωτα
    Ετσι καποιες φορες το πεταω και ξαναρχιζω κυκλους,αλλες φορες απλα βγαζω αυτη τη γλιτσα
    Το μονο διαφορετικο που εχω κανει ειναι οτι εχω αλλαξει το γαλα
    Δεν ξερω ,εχουν χαλασει ?
    Επειδη οπως ειπα μεγαλωνουν γρηγορα ,οταν οι κοκκοι ειναι περισσοτεροι απο οτι χρειαζεται σε ενα συγκεκριμενης χωριτικοτητας βαζο τι συμβαινει;;;;;( δεν μου πηζει πιο γρηγορα,αν σκεφτεσαι αυτο)

    Ελενη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατ' αρχήν θα σου πρότεινα να κάνεις τη διαδικασία στο ψυγείο, ειδικά αν τα αφήνεις εκτός για πάνω από ένα 24ωρο.
      Δεύτερον είναι πολύ πιθανό όπως λες να φταίει και το γάλα (αν και δεν είμαι σίγουρη).
      Όταν είναι πιο πολλοί οι κόκκοι το αποτέλεσμα είναι πιο ξινό.

      Delete
  41. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΕΦΙΡ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ Ε-ΜΑIL M:FLERY-86@HOTMAIL.COM. ΜΕΝΩ ΑΘΗΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις και στα 3 ποστ για το κεφίρ και να επικοινωνήσεις εσύ με όποιον προσφέρει. Αυτός που προσφέρει δεν θα έχει έννοια να κοιτάξει να δει ποιος χρειάζεται. Θα πρέπει εσύ να ψάξεις καλύτερα.

      Delete
  42. Σταύρο ευχαριστώ για τις πληροφορίες αλλά γράφε ελληνικά για να μπορούμε να τα διαβάζουμε εύκολα

    ReplyDelete
  43. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο αλλά και τα σχόλια, μου θύμισαν ξανά το μικρό μας "φίλο", που δυστυχώς είχα ξεχάσει για χρόνια... νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τον ξαναβρώ!
    Μια ερώτηση όμως θα ήθελα να κάνω: είναι κατάλληλο το κεφίρ και για παιδιά (ενός έτους και μεγαλύτερα); Ευχαριστώ πολύ!
    Μαρία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι!
      Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά στην ερώτησή σου! Θα πρέπει να ρωτήσεις το γιατρό σου σχετικά με τα προβιοτικά ροφήματα κλπ.

      Delete
  44. Να ρωτήσω κάτι κι εγώ? Έκανα τη χαζομάρα και το άφησα περίπου 4 μέρες στο ψυγείο σκέτο, χωρίς γάλα. Μετά παρατήρησα ότι μύριζε κάπως περίεργα (σαν μπανάνα συγκεκριμένα) ενώ πιο πριν μύριζε σαν γιαούρτι.. Υπέθεσα ότι "αρρώστησε" και μπήκα στη διαδικασία να του βάζω γάλα και να το στραγγίζω συνέχεια (κάθε μέρα) χωρίς να πίνω το υγρό που παράγεται γιατί το θεωρώ ύποπτο. Μια φορά ήπια μια γουλιά και μου χάλασε λίγο το στομάχι. Ξέρετε τι πρέπει να κάνω? Να συνεχίσω μέχρι να στρώσει να αρχίσει να μυρίζει πάλι σαν γιαούρτι ή πλέον έχει χαλάσει και να το πετάξω? Στεναχωρήθηκα γιατί μόνο μία φορά έβγαλα κεφίρ και μετά έκανα αυτή τη χαζομάρα και τέλος... :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ θα συνέχιζα μέχρι να δω αν θα στρώσει. Μην βιαστείς να το πετάξεις ακόμα...

      Delete
  45. καλησπερα, αν βαλεις λιγοτερους σπορους περισσοτερο γαλα τι γινεται; αργει να γινει? εβαλα μια κ.σ σε 500ml γαλα, το εβαλα μετα απο 12 ωρες στο ψυγειο κ δεν εγινε ακομη.νιμιζω δλδ. κ κατι ακομη καπου διαβασα που λετε για το τυρι οτι το υγρο που μενει το βαζουμε στις σουπες. μπορειτε να το εξηγησετε να το καταλαβω?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι. Αργεί ή δεν πήζει αρκετά το γάλα. Οι ιδιότητες υπάρχουν όμως υποθέτω, απλά είναι σε πιο αραιωμένο μίγμα. Στο ψυγείο θα αργείς να δεις τη διαφορά και θα αργεί να πολλαπλασιαστεί. Άφηνέ το έξω για 12 ή 24 ώρες και μετά βάζε το στο ψυγείο αν δεν το σουρώσεις άμεσα.

      Όταν σουρώνουμε τυρί, μένει ένα υγρό. Αυτό το υγρό, μπορείς να το βάλεις σε σούπες αντί για νερό ή συμπληρωματικά (τραχανά κλπ).

      Delete
  46. επειδή είμαι αρχάρια (1μήνα περίπου καλλιεργώ)θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμη. όλα καλά με το κεφιράκι μου μόνο λίγο η υφή του έχει αλλάξει γιατι το άφησε σε νερό με γάλα... αλλα βλέπω οτι το γαλατάκι το πήζει κ νομίζω πως επανέρχεται κ η υφή. κατάφερα στο μήνα να το τριπλασιάσω!!! θέλω τέλος αυγούστου να δώσω μία ποσότητα στην ξαδέρφη μου που θα ταξιδέψει γερμανία με το αεροπλάνο. μπορεί να οτ πάρει μάζί της στο ταξίδι η θα πάθει κάτι κ θα το χάσει;

    ReplyDelete
  47. Δεν θα πάθει τίποτα κατά τη μεταφορά του το κεφίρ της ξαδέρφης σου. 'Ετσι κι αλλιώς, όταν το καλλιεργούμε, το αφήνουμε έξω και 24ωρο!

    ReplyDelete
  48. γεια σας !!
    για το κεφιρ να σας πω και εγω οτι το αφηνω να γινει εξω 1-2 μερες και δεν ειναι πολυ ξινο.μετα οταν το σουρωνω το βαζω στο ψυγειο σε γυαλινο δοχειο με νερο γεματο οσες μερες θελεις,δε παθαινει τιποτε. Πανος :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όταν λες με νερό; Όχι με γάλα;

      Delete
    2. Γεια σας και παλι,
      Ναι μονο νερο εχω μες στο βαζο με το κεφιρ οσο το κρατω στο ψυγειο.εχω 2 γυαλινα βαζα με καπακι και χρησιμοποιω ποτε το ενα ποτε το αλλο. καθε 3 μερες φτιαχνω κεφιρ με 3 λιτρα γαλα.το κεφιρ το εχω πριν τα χριστουγεννα του 2013 που ξεκινησα και ειναι ακομη ασπρο και ζωντανο :) να σας πω επισης οτι στην παρασκευη κεφιριου τωρα το αφηνω 2+ μερες εξω για να μου γινει πηχτο οπως μου αρεσει και οχι αρκετα ξυνο οπως λενε, ενω το καλοκαιρι σε 1+ μερες γινεται :) Επισης το παρασκευασμα του κεφιριου ( αυτο που θα πιω), καθε φορα το ριχνω σε γυαλινα μπουκαλακια 250 ml (ηβη, κολα κτλ) με το πλαστικο καπακι οπου μπορεις να τα βαλεις και πλαγια μες στο ψυγειο χωρις φοβο,τα ξεπλενω καλα μετα την χρηση και ξανα απο την αρχη :) κατι για σκουλικακια που διαβασα παρακατω δεν εχω δει ποτε οσο φτιαχνω.κατι λαθος θα εγινε σιγουρα.
      Πανος Κιτσαντας απο Πρεβεζα :)

      Delete
    3. Σε νερό ήξερα να διατηρούν το κεφίρ νερού! Όχι αυτό που χρησιμοποιούμε για γάλα! Πολύ ενδιαφέροντα!

      Delete
  49. μπραβο.πολυ καλη προσπαθεια

    ReplyDelete
  50. Παιδιά σήμερα ενώ είχα σουρώσει το κεφίρ παρατήρησα ένα σκουλήκι να κολυμπάει στο ποτήρι...Αμέσως προσπάθησα να βρω κα΄ποια αναφορά στο διαδίκτυο αλλά στα ελληνικά δε βρήκα τίποτα, μόνο ένα άρθρο από αμερικάνικη ιστοσελίδα που ανέφερε ότι θα έπρεπε να πετάξω τους σπόρους γιατί πλέον είναι μολυσμένοι και σίγουρα επιβλαβής για την υγεία. Ξέρετε κάτι ανάλογο; σας έχει τύχει ποτέ; Σκέφτομαι ότι ίσως κάποιο έντομο να άφησε προνύμφες εκεί αλλά και πάλι ποτέ δεν είχα παρατηρ'ησει στο μυγάκια ή κάτι τέτοιο μέσα στο ντουλάπι.
    Ευχαριστώ, Δημήτρης

    ReplyDelete
  51. !!!!!!!!!!! Κάνε με να μην ξαναπιώ κεφίρ τώρα ή να το ψάχνω με το μικροσκόπιο!!!!!!!!! Δεν μου έχει τύχει ποτέ!

    ReplyDelete
  52. Καλησπέρα και χρόνια σας πολλά.
    Ξεκίνησα χθες κι εγώ καλλιέργεια κεφιρ, απλά λόγω της χαμηλής ποσότητας και επειδή έβαλα πιο πολύ γάλα, προφανώς θα πρέπει να περιμένω και περισσότερο από 24 ώρες , έτσι δεν είναι;;;

    Και κάτι άλλο που θέλω να ρωτήσω, όταν λέμε ότι αφήνουμε το γυάλινο βάζο σε θερμοκρασία δωματίου, το πρόβλημα μου είναι ότι λόγω χειμώνα είναι αρκετά κρύο το βάζο και το έβαλα σε 1-2 μέτρα απόσταση από μια σόμπα χαλαζια που έχουμε και έτσι είναι απλά χλιαρό.
    Υπάρχει πρόβλημα σε αυτό;;;;

    Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρόνια πολλά!
      Θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα να είναι κοντά σε εστία θέρμανσης. Πάντως εγώ και το χειμώνα όταν το φτιάχνω το αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου, όποια κι αν είναι αυτή. Απλά μπορεί να πάρει παραπάνω χρόνο από 24ωρο για να γίνει.

      Delete
    2. Κικη να σαι καλά για την άμεση απάντηση. Όταν γίνει αύξηση των κόκκων θα ξανά γράψω για να δώσω σε κόσμο που ενδιαφερετε. Μένω Καβάλα. :-)

      Delete
    3. Γειά σας! Λοιπόον... Είμαι καινούρια στην παραγωγή κεφίρ και θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις που και οι δύο προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν προλαβαίνω να καταναλώσω το ρόφημα άμεσα.. Αρχικά, απ΄ότι κατάλαβα, μπορούμε να σουρώσουμε το κεφίρ μας μέχρι και 48 ώρες μετά, αλλά μετά τις 12-24 ώρες καλό θα ήταν να το βάλουμε στο ψυγείο..σωστά; Ωστόσο, μπορώ να το αφήσω στο ψυγείο περισσότερο πριν το σουρώσω..πχ 3 μέρες; εναλλακτικά, μπορώ να βάζω λιγότερο γάλα προκειμένου να πήξει περισσότερο και να το καταναλώσω σαν γιαούρτι;; Ευχαριστώ πολύ!! :)

      Delete
    4. Σωστά στην 1η ερώτηση.
      Οσο για το πόσο μπορείς να το αφήσεις στο ψυγείο, η απάντηση είναι πολλές μέρες. Και 3 και 4 και μήνα το έχω αφήσει και το έχω καταναλώσει μετά...
      Μπορεί να δουλεύει αυτό που λες για το γιαούρτι. Δες και τη συνταγή που έχω βάλει για τυρί κρέμα από κεφίρ. Είναι σαν γιαούρτι.

      Delete
    5. kalispera kai xronia polla, exo tis eksis aporia...eimai sti miamisi mera pou to exo to kefir sto gialino mesa, nai men exei ginei san giaourti pixto alla den exei vgalei autes tis fouskales pou exete stis eikones sas!

      ti prepei na kano allo? na to afiso pio poli oste na einai etoimo?
      xrisimopoio gala 1,5% an paizei auto rolo

      Delete
    6. Δεν κάνει τρύπες ακριβώς. Ένα φούσκωμα κάνει. Αν έχει πήξει όπως λες είναι μια χαρά. Καλή χρονιά!

      Delete
  53. Έχω περίσσιους σπόρους κεφίρ και τους προσφέρω δωρεάν. Όποιος/α μένει Καβάλα ή στις γύρω πόλεις ας που στείλει μήνυμα. tweak.cydia@gmail.com

    ReplyDelete
  54. μπορώ να το έχω για ένα μήνα μέσα στο ψυγείο?
    μαζί με γάλα όμως η σκέτο μεσα στο βάζω?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να. Μπορείτε να το διατηρήσετε μέσα σε γάλα.

      Delete
  55. καλησπέρα! πολύ χρήσιμες όντως οι πληροφορίες σου! εγω μόλις έφτιαξα τυράκι χώρις όμως κρέμα γάλακτος σκέτο κεφιράκι. το έβρασα 10-15' το άφησα να κρυώσει κ το έβαλα σε πανί να στραγγίξει. θα το αφήσω όλο το βράδυ να στραγγίξει καλα κ άυριο θα φάμε! γιαμ... γιαμ... ήθελα να πω οτι εγώ άφησα τους σπόρους με το ίδιο γάλα στο ψυγείο για 6+ μήνες κ το επανέφερα με μερικές ζυμώσεις χωρίς να το πιούμε. επίσης κ στην κατάψυξη έιχα κ το επανέφερα κ αυτό με τη διαφορά οτι μου ξινίζει το γάλα πολύ γρήγορα κ το κάνει σαν να έχει ανθρακικό. δεν πειράζει καλό κ αυτό... τέλος πάντων το κεφιράκι είναι αθάνατο!!! το έχω ταράξει στις αντίξοες συνθήκες διαβίοσης κ όμως ακόμη αντέχει. παρακολουθώ τα σχόλια σας εδω κ ενα χρόνο κ αναμένω νέες συνταγές με κεφίρ :)

    ReplyDelete
  56. Κι εγώ το βασανίζω αρκετά :-)

    ReplyDelete
  57. Γειά σας ,,εχω τ κουνουπιδάκι μ ένα μήνα σχεδόν..δεν το βάζω στο ψυγείο αλλά του αλλάζω γάλα καθημερινά..Εχει τύχει να τ αφήσω μια φορά για 48 ώρες κ ήταν τέλειο..δεν είχε πάθει τίποτα..προχθές όμως δεν είχα γάλα να τ αλλάξω και τ άφησα περίπου 35 ώρες στο ίδιο γαλα.Οταν το άνοιξα μου μύρισε περίεργα ,του άλλαξα γαλα αφού το έπλινα καλά..όμως μέτα από 17 ώρες περίπου δεν είχε πήξει καθόλου το γάλα (μόνο λίγο γύρω από το κουνουπιδάκι)..και αποφάσησα να το αλλάξω ξανά.Το επλινα παλι κ παρατήρησα πως αν το ακουμπήσεις με το χέρι βγάζει ενα πραγμα σαν κόλλα..είναι φυσιολόγικο αυτό? Δεν το έκανε πριν..Μήπως υπάρχει πρόβλημα ,(τώρα που αρχίζει να κάνει ζέστη ) που το έχω εκτός ψυγείου..?

    ReplyDelete
  58. Και τα δικά μου τα έχω δει κολλώδη. Τώρα που αρχίζουν οι ζέστες, αν μένει έξω παραπάνω από 24ωρο, καλύτερα να μπαίνει ψυγείο νομίζω.

    ReplyDelete
  59. Κικι..Σημερα είναι σε φυσιολογική κατάσταση.Ελπίζω να συνεχίσει έτσι:)

    Ευχαριστώ, Lne

    ReplyDelete
  60. Γειά σας και από μενα, καινούρια στην ομορφη αυτη ιστορία, εγω το φωνάζω pet , δηλαδή κατοικίδιο, γιατί η καθημερινη του φροντιδα, με τόση αγάπη, ειναι λιγο ομως, πάρομοια με αυτην που δινουμε στους μικρους μας φίλους, εχω λοιπόν το ‘‘πετακι'' μου 6 μονο μερες, ειναι πολύ λιγο υποκιτρινο άκομα, ισως επειδή η φιλη μου, που μου το έδωσε δεν το περιποιοταν τελευταία πολύ συχνά!
    Θέλω να κάνω μια δήλωση, εμενα μου κοβει την όρεξη η κατανάλωση του, δεν ειδα να το έχει αναφέρει κανείς, ενα ποτήρι πινω το πρωι και αμεσως φουσκωνω, το πρωινό μου το εχω μειωσει, το μεσημερι αργω να πεινασω και μολις φάω λιγο αμεσως και παλι χορταινω εύκολα, το βράδυ τρωω πλέον ελάχιστα, το πετ μου κάνει θαύματα, αν συνεχισω έτσι σύντομα θα χάσω κιλά.......
    Εγω, αφού το αφήσω σε θερμοκρασια που δεν ξεπερνά τούς 33 βαθμους(26 με 33 υπολογίζω), από 12 έως συνήθως 24 ωρες, (επειδή δεν εχω πλαστικό σουρωτηρι άκομα), το αδειαζω σε ενα υφασματινο πουγκακι τουλινο , σαν σακουλάκι ειναι, ρίχνω εκει το περιεχόμενο της παρασκευής μου λιγο λιγο , από κάτω εχω βαλει μεγάλο πλαστικό ταπερ για να πέφτει το υλικό μου και το στραγγιζω προσεχτικά και υπόμονετικα, έτσι τα σπορακια - μυκητακια μενουν στο τουλι, το υγρό παρασκευασμα μενει στο πλαστικό ταπερ το οποιο κλείνω μετα και το βάζω ψυγείο όπου το πινω δροσερό το επομενο πρωι με περίσσια χαρά, (ειναι λιγο πηχτουλι σαν αραιο γιαούρτι και σαν πηχτό γαλα) ,
    μετα μεσα στο τουλι πλενω με άφθονο νερό (φίλτρου) τα σπορακια, τα στραγγιζω καλά καλά από τα νερα και τα φέρνω όλα μαζι σε ενα σημειο μεσα στο πουγκι, τα σμηγω και γίνεται σαν ζυμη, σαν πιττιά , έπειτα τα βαζω προσεχτικα σε καθαρό πλαστικό δοχέιο του ενός λίτρου(περιπου εχω 1 μιση με δύο κουταλιες της σούπας σποράκια) και βαζω περίπου μεσα 400 ml γάλα κάθε φορά, μάλλον επειδή το σπιτι μου ειναι σχετικά δροσερό (εχω και το κλιματιστικο που βοηθαει) έχει μεγαλώσει λιγάκι στις 6 μερες που το πήρα, εγω ψυγειο δεν το χω βαλει άκομα ασουρωτο ουτε στις 12 ούτε στις 24(το πολύ) που έτσι κάι αλλιώς το ανανεωνω, γιατί μου χουν πει πως θέλει ζέστη και για να γινει σωστά και για να αναπτυχθεί-μεγαλωσει και για να πάρει ο μυκητας, άλλα κατεπεκταση και ο οργανισμός ολα τα απαραίτητα στοιχεία, θέλει λοιπόν ζέστη αρκετή, εκτός ψυγείου....
    Κάπου αναφερθηκε ότι δεν χρειάζεται πλυσιμο, αν κάποιος γνωριζει όντως ότι δεν χρειάζεται συχνό ή και καθόλου πλυσιμο, λόγω ότι ο μυκητας χρειάζεται αυτή την γλιτσα αλλά και ότι το νερό ισως τον αλλοιώνει , ας μας πει σχετικα, για μενα ειναι κόπος αυτό το καθημερινο, σχολαστικό πλυσιμο, το κάνω για το καλό του πετ μου, αν δεν οφελει ομως ή χειρότερα αν τον αλλοιώνει και δεν αποδίδει στην υγεια μου όσο θα απέδιδε χωρις πλυσιμο θα ήθελα να το ξέρω.
    Το μεταλλο άκουσα και μου ειπαν πως τον οξυδωνει και διακόπτει την ανάπτυξη του, να ρωτήσω αν ξέρετε αν το ξύλινο κουταλακι που εχω μπορει να δημιουργησει προβλημα;
    Κατι τελευταιο, σημερα δοκιμασα από περιέργεια πολύ λιγα σπορακια από την εσοδεία μου μεσα στο ξινόγαλο πού ειχα ήδη σουρωσει, πειραζει;; Ποιος ξέρει να μας πει, αν ας πουμε γινει καταλαθος και πέσει μεσα στο σουρωμενο μας μιγμα ο μύκητας και τον πιουμε παθαινεις κάτι;;;;;;;;

    ReplyDelete
  61. Όντως κάνει λίγο φούσκωμα και έχεις την αίσθηση της πληρότητας και δεν πεινάς.
    Σχετικά με το πλύσιμο άλλοι λένε ναι, άλλοι λένε όχι. Λέει ο φίλος μας ότι το νερό μπορεί να μεταφέρει βακτηρίδια στο κεφίρ. Ακούγεται σωστό. Παρόλα αυτά, κατά καιρούς το ξεπλένω. Όχι συνέχεια όμως.
    Δεν ξέρω αν παθαίνει κάτι κάποιος αν φάει σποράκια, αλλά θα πρότεινα να μην το κάνεις τουλάχιστον όχι συχνά. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έτσι νομίζω.

    ReplyDelete
  62. ψαχνω σπορους κεφιρ, ειμαι απο αθηνα ευχαριστω

    ReplyDelete
  63. και εγω ψαχνω σπορους κεφιρ απο αθηνα οποιος-α μπορει να με εξυπηρετησει ευχαριστω.
    mmpaos@gmail.com

    ReplyDelete
  64. εγω μενω ροδο και ψαχνω σπορους κεφιρ.βρηκα εδω http://www.oleashop.gr/p.Vasi-gia-KEFIR-20gr-4-fakelakia-x5gr-BAULE-VOLANTE.938901.html αλλα λεει το καθε φακελακι μπορει να χρησιμοποιηθει για ποσοτητα γαλακτος μεχρι και 10 λιτρα.δεν εχω προβλημα να το πληρωσω αλλα ειναι το ιδιο με αυτο που εχετε εσεις?η αυτο διαφερει?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υποθέτω ότι είναι το ίδιο και επίσης το θεωρώ πανάκριβο. Ελπίζω η τσουχτερή τιμή του να οφείλεται στον τρόπο συντήρησης....

      Delete
    2. Ψάχνω κι εγώ για κεφίρ και βρήκα το παραπάνω προϊόν. Ψάχνοντας ανακάλυψα πως δεν πρόκειται για το γνωστό μύκητα, αλλά για κάποια ένζυμα υποθέτω τα οποία είναι κατασκευασμένα σε εργαστήριο και έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και απόδοσης. Γι'αυτό αναγράφονται και τα λίτρα πο μπορεί να ζυμώσει.
      Το άρθρο που διαβασα ειναι αυτο: http://www.culturesforhealth.com/learn/milk-kefir/choosing-kefir-grains-versus-powdered-culture/
      ΤΟ συγκεκριμένο site πουλάει και μύκητες κανονικούς (kefir grains) αλλά και την σκόνη αυτή γνωστή και ως kefir starter ή kefir powdered culture.
      Θεωρητικά όλα αυτά, χωρίς να έχω προσωπική εμπειρία.

      Delete
  65. Καλημέρα παιδιά. Ψάχνω σπόρους κεφίρ. Μένω στη Νέα Πέραμο Αττικής, αλλά έρχομαι συνέχεια στην Αθήνα. Στέλνω το e-mail μου για όποιον μπορεί να με προμηθεύσει: selana.nera@gmail.com. Πείτε μου επίσης εσείς που το χρησιμοποιείτε, έχει παρενέργειες; Δημιουργεί πόνο στην κοιλιά ή διάρροια κλπ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καμια απολυτως παρενεργεια, αντιθετως σου ανεβαζει τη διαθεση και εισαι ολη μερα μες την καλη χαρα, δεν ειδα να το λενε εδω και μου εκανε εντυπωση. Μαζι με το αποστεγμενο ψαρολαδο, το κεφιρ ειναι η δευτερη και μονη φυσικη τροφη με την οποια καταλαβαινεις διαφορα στη διαθεση, εγω μεχρι που ξυπναω πιο ευκολα το πρωι. Αν ακομα σε ενδιαφερει, στειλει mail και θα σου χαρισω σπορους gfilippou@gmail.com, λογικα θα εχω σε κανα 10ημερο νεο batch ετοιμο.

      Delete
  66. Χαρίζω κεφίρ στην Αθήνα. Επικοινωνία στο email sotiriaspinou@hotmail.com

    ReplyDelete
  67. καλησπερα!!! εψαχνα για κεφιρ στο διαδικτυο και βρηκα το ποστ σου!! με κατατοπισες !! μπραβο πολυ αναλυτικο!!! μου εδωσαν κεφιρ γαλακτος κ δεν ειχα ξαναδει ουτε ξαναακουσει κ πελαγωσα!! να ρωτησω αλλο το κεφιρ νερου αλλο του γαλακτος;;; το εχω ηδη μαι βδομαδα και πολλαπλασιαστεικε απλα το φοβαμαι λιγο χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Λοιπον, λένε πως είναι διαφορετικό το κεφίρ γάλακτος από κεφίρ νερού. Παρόλο που δεν έχω δει νερού, θεωρώ ότι και τα δύο ξεκινούν από τους ίδιους σπόρους αλλά στην πορεία αλλάζει η διαδικασία. Μπορεί να μην θυμάμαι και καλά και να πρέπει να ξαναμελετήσω :-p Μην το φοβάσαι καλέ! Δεν ξέρω τι φοβάσαι, αλλά μην το φοβάσαι ;-)

      Delete
    2. απλα μου φάνηκε περίεγο!! χαχαχα
      σου εκανα μαι αναφορα στην σελιδα μου http://www.dolmadaki.gr/2015/11/update.html για το κεφιρ και τις χρησιμες συμβουλες σου

      Delete
  68. ψαχνω σπορους κεφιρ απο θεσσαλονικη αν εχετε υποψην σας
    καποιον που χαριζει πειτε μου.ευχαριστω

    ReplyDelete
  69. Καλησπέρα ψάχνω σπόρους κεφιρ... είμαι απο θεσσαλονίκη...εαν έχετε κάποιον υπόωη σας παρακαλώ ενημερώστε με στο email ioustini10@gmail.com

    ReplyDelete
  70. χαριζω σπορους κεφιρ αθηνα - teomanitou@gmail.com

    ReplyDelete
  71. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ σε ολους !εχω και εγω κεφιρ και επινα καθε δυο-τρεις μερες.καποια στιγμη εβαλα ληγμενο γαλα και το κεφιρ μυριζει πολυ περιεργα .δεν ξερω αν κανει να το πιω παντως ειμαι διατεθειμενος να το παρασχω για μικροβιολογικες μελετες σε οποιον το επιθυμει μην αλλαξουμε διασταση κιολας.εμαιλ aggelosmatrix@gmail.com

    ReplyDelete
  72. καλησπερα~~!Οι σποροι ειναι βρώσιμοι ,εγω προσωπικα τους τρωω που και που,για να μην τους πεταω

    ReplyDelete
  73. Ψαχνω κι εγω κοκους κεφιρ Αθηνα, μενω νεο κοσμο κοντα. tweak.cydia@gmail.com ευχαριστω πολυ

    ReplyDelete
  74. Κική έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με το blog. Έχω βάλει σελιδοδείκτη σε πολλά από αυτά που ανεβάζεις και εγώ προσωπικά σ ευχαριστώ πολύ. Η ελαφριά σκορδαλιά με βακαλάο βραστό (όποιος δεν το έχει κάνει απλά χάνει) είναι το κάτι άλλο όπως και το παγωτό χαλβάς κλπ κλπ. Τώρα συγκεκριμένα με το κεφίρ οι πληροφορίες σου είναι πολύ κατατοπιστικές. Η μικρή κουζίνα σου έγραψε πάλι. Σ ευχαριστούμε όλοι. Και κάτι σχετικό με εμένα. Μένω στην Αθληνα συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη και χαρίζω σπόρους κεφίρ. Όποιος θέλει ας επικοινωνίσει μαζί μου στο vasopap59@gmail.com Με το μετρό που έχει η Αθήνα είναι εύκολο να γίνει συνάντηση σε κάποιο σταθμό πχ.Σύνταγμα και να παραλάβει τους σπόρους όποιος το επιθυμεί. Θα το κάνω με χαρά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για ΟΛΑ όσα είπες πολύ ευγενικά για μένα, αλλά και για την πρόθεσή σου να χαρίσεις σπόρους κεφίρ!

      Delete
  75. Ένας καλός τρόπος στραγγίσματος είναι το τούλι. Τοποθετούμε τους σπόρους μέσα σε τούλι και το δένουμε στην κορυφή του αφήνοντας κενό για την ανάπτυξη του. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε το τούλι, το στραγγίζουμε, το πλένουμε και είναι έτοιμο για την επόμενη καλλιέργεια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωωωω τι καλή ιδέαααα! Ευχαριστούμεεε!

      Delete
  76. Χαρίζω κόκκους κεφίρ γάλακτος! dimichris@hotmail.gr

    ReplyDelete
  77. Καλησπέρα παιδιά,

    Πρόσφατα προμηθεύτηκα και εγώ μύκητες κεφίρ. Βάζω γάλα αγελαδινό πλήρες, αλλά παρατηρώ ότι το γάλα που παράγεται δεν έχει άσπρο χρώμα αλλα μπεζ. Δεν είναι το ίδιο γάλα κεφίρ δηλαδή με αυτό που αγοράζω. Οι μύκητες πολλαπλασιάζονται κανονικά. Το φοβάμαι ακόμα και δεν το πίνω. Έχουν πάθει τίποτα; Κάθε μέρα αλλάζω γάλα και είναι άσπροι οι κόκκοι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν δεν είναι πικρό ή παράξενο στη γεύση σου, είναι οκ. Εμένα πικρίζει όταν κάτι δεν πάει καλά.

      Delete
    2. Ευχαριστώ για την απάντησή σας. Εσάς προκύπτει κανονικά όπως το αγοραστό;

      Delete
    3. Είναι πιο πυκνό από του εμπορίου και ανάλογα την ποσότητα των σπόρων, πιο ξινό. Κάτασπρο δεν είναι πάντα. Λένε ότι του εμπορίου δεν γίνεται απαραίτητα με κόκκους (πού να τους βρεις αλήθεια τόσους για τόσα εκατοντάδες λίτρα που πουλάνε;) αλλά με το ίδιο το ρόφημα, όπως έφτιαξα εγώ κόκκους κεφίρ (σε άλλο ποστ περιγράφω), οπότε μην περιμένετε να είναι ολόιδιο.

      Delete
  78. Μπράβο σου για το ποστ! Μου έλυσες πολλες απορίες! Θέλω να πω οτι ειναι πολυ απλή διαδικασια κ πολυ ευκολοτερη απο οτι ακουγεται!
    Έχω και μια ερώτηση! Λες στο 12ωρο να το βαζουμε στο ψυγειο. Αυτο δε το ηξερα, αυτος που μου το χαρισε μου ειπε ανα 24 ωρες να κανω τη διαδικασια κ να του βαζω νεο γαλα και πισω στο ντουλαπι. Δηλαδή δεν μπαινει ποτε στο ψυγειο με αυτον τον τροπο.
    Οταν διαβασα το ποστ σου ήμουν στις 12 ωρες περιπου και πηγα να το κοιταξω αλλα δεν ειχε πηξει ακομα για να το βαλω ψυγειο. Και να φανταστεις εχω 2 κσ κ το γαλα που του βαζω ειναι οσο να το καλυψω + αλλο τοσο.
    Εσένα σε πόσες ώρες σου πηζει τελικά αν το βάλεις ψυγειο στο 12ωρο?

    ReplyDelete
  79. καλημερα ολα αυτα εξαρτιούνται απο την θερμοκρασια περιβαλλοντος συνηθως 12 με 24 ωρες και αρχιζει και ''κοβει'' αρα ειναι ετοιμο το δοκιμαζεις με πλαστικο κουταλακι να δεις αν ειναι αρκετα ξυνο και αν σαρεσει η γευσει .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα, εγώ τους βάζω στο ψυγείο αν καθυστερήσω να τους χρησιμοποιήσω πάνω από μία μέρα. Όταν και όποτε τους βγάλω για να τους χρησιμοποιήσω "δουλεύουν" κανονικά! Τελικά είναι πολύ πιό ανθεκτικοί από όσο νομίζαμε!

      Delete
  80. Χαρίζονται σπόροι κεφίρ, για Θεσ/νίκη-Χαλκιδική!
    Στείλτε μου mail στο mkadoglou@gmail.com

    ReplyDelete
  81. Καλησπέρα σας! Μετά από δύο μήνες που άρχισα να χρησιμοποιώ κεφίρ (να είναι καλά μία φίλη που μου έδωσε τους πρώτους σπόρους) έχω να σας πω τις εξής παρατηρήσεις! Δεν είναι τόσο ευαίσθητο όσο θέλουμε να το παρουσιάζουμε. Εγώ κάποτε το ξεπλένω, κάποτε όχι! Αν καθυστερήσω να χρησιμοποιήσω τους σπόρους πάνω από μιά μέρα τους βάζω στο ψυγείο (μέσα στο γάλα τους φυσικά) και όποτε θελήσω (έχουν μείνει στο ψυγείο και πάνω από εβδομάδα) τους χρησιμοποιώ κατ' ευθεία, τους ξεπλαίνω βέβαι πρώτα μετά από τόσες μέρες, και δουλεύουβν κανονικά, δεν μου έχει χαλάσει το γάλα ούτε μία φορά! Η ποσότητα που έχω τώρα είναι υπέρ αρκετή αλλά την βάζω όλη σε ένα μπουκάνι γάλα, απλά χρειάζεται ακόμα λιγότερες ώρες για να πάρει την γεύση που θέλω! Ξεκίνησα η αλήθεια με πολύ "φόβο" με όλα τα μη, δεν και πρέπει που είχα ακούσει και διαβάσει, αλλά καταλήγω να πω ότι είναι μία πολύ απλή, γρήγορη και ασφαλής διαδιασία, όπως και αν την κάνεις (οκ δν έχω χρησιμποιήσει μεταλλικά σκεύη αν και έχω διαβάσει ότι δεν πειράζουν και αυτά) και πως οι σπόροι του κεφίρ είναι ένα "πολύ" ανθεκτικός οργανιμός! Καλή συνέχεια σε όλους!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! :)

      Delete
  82. Πολυ ενημερωτικο το ποστ σου.... εχω κεφιρ χρονια κ το λατρευω... προσφατα διαβασα πως μπορει να γινει κ γιαουρτι εαν το σουρωσει σε φιλτρο καφε ή σε τουλπανι... το δοκιμασα κ οντως βγηκε ενα πολυ νοστιμο γιαουρτι.... αλλα η απορια μου ειναι η εξης: ( κ θα με βοηθουσε πολυ εαν μπορουσατε να μου την λυσετε) το αρθρο που διαβασα για το κεφιρογιαουρτο ελεγε οτι ο ορος γαλακτος που στραγγισουμε να μην πεταχτει γιατι περιεχει πολυ καλα συστατικα για την υγεια μας( τα ανεφερε αναλυτικα) κ οτι μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε σε σμουθις ή ακομα κ σαν υγρο φυσικο λιπασμα στις γλαστρες μας.... η απορια ειναι λοιπον εφοσον υοαρχουν ολα αυτα τα καλα συστατικα στον ορο του γαλακτος μενει τπτ στο κεφιρογιαουρτο....; θα εκτεινουσα πολυ εαν μου απαντουσατε εφοσον γνωριζετε βεβαια....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν γνωρίζω καθόλου αυτό που ρωτάτε, οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη :)

      Delete
  83. Σπορους ειναι δυσκολο να βρουμε ομως! Υπαρχει κανεις που θα μπορουσε να μας χαρισει μερικους?

    ReplyDelete
  84. θα ηθελα κ εγω αν καποιος εχει να μου χαρισει σπορακια στειλτε μου mail στο k.mesaikou@gmail.com ευχαριστω!!!!!!!!

    ReplyDelete
  85. Χαρίζονται σπόροι κεφίρ (Θεσσαλονίκη)
    email: kyriazidg846@gmail.com

    ReplyDelete
  86. Θα ηθελα κι εγω σπορακια κεφιρ θα μπορουσε καποιος να μου δωσει αν εχει βεβαια....ευχαριστω ηδη....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στείλτε μου ένα ημέηλ να επικοινωνήσουμε

      kyriazidg846@gmail.com

      Delete
  87. Καλησπερα. Καλλιεργω κεφιρ εδω κι εναν χρονο ακριβως, ομως εχω 2-3 προβληματα/ερωτησεις.

    Πρωτα ομως θα αναφερω οτι φτιαχνω κεφιρ περιπου μια φορα την εβδομαδα κατα μεσο ορο, συνεπως το συντηρω στο ψυγειο. Η διαδικασια που ακολουθω ειναι η εξης: σποροι+κατσικισιο πληρες γαλα -> αμεσα στο ψυγειο (ισως εδω να κανω λαθος) -> παραμονη στη συντηρηση μεχρι να θελησω να φτιαξω κεφιρ (στο μεταξυ γινεται αργα αλλα σταθερα ο διαχωρισμος του ορου απο το κεφιρ μεσα στο βαζο) -> απομακρυνση απο το ψυγειο -> αφηνω τους σπορους να δρασουν εκτος ψυγειου οσο χρειαστει -> σουρωμα -> καταναλωση.

    Οι ερωτησεις:
    1) Ο διαχωρισμος ορου-κεφιρ ειναι εμφανης ειτε μεσα ειτε εξω απο το ψυγειο. Ως τωρα αφου σουρωσω, ανακατευω το κεφιρ (ορος+γαλα δλδ) για να γινει ενα ενιαιο μιγμα που ειναι αρκετα ξινο και πιο αραιο απο τα "καλα" κεφιρ του εμποριου (βιολογικα, κατσικισια).
    2) Υπαρχει καποιος τροπος διαχωρισμου του ορου (που ξινιζει το τελικο μιγμα) απο το ιδιο το κεφιρ οταν το σουρωνω; Δεν μπορω να σκεφτω κατι.
    3) Το τελευταιο διαστημα διαπιστωνω οτι οση ωρα κι αν αφησω να δρασουν οι σποροι, ειναι αραιο το μιγμα (κεφιρ). Δεν πηζει γρηγορα δλδ, ακομα και πανω απο 24 ωρες εκτος ψυγειου.

    Ξαναδιαβασα το αρθρο και τα σχολια σας σημερα, ισως κανω λαθος που βαζω τους σπορους+γαλα στο ψυγειο ΑΜΕΣΩΣ μετα το σουρωμα και δεν το αφηνω να ενεργησει λιγες ωρες εκτος ψυγειου πρωτα. Επισης, το κεφιρ που παραγεται απο αυτη τη διαδικασια, τις περισσοτερες ωρες εντος ψυγειου, το καταναλωνω. Ισως να επρεπε να αλλαζω γαλα οταν το βγαζω απο το ψυγειο, δλδ να πετω αυτο που ηδη χρησιμοποιησα οταν το εβαλα στη συντηρηση. Ειναι αληθεια οτι δεν μου αρεσει η ιδεα, δεν θελω να πετω τροφιμα ειδικα σε τετοιες εποχες, ειδικα στην ιδεα οτι τοσοι συνανθρωποι μας δεν εχουν καν τα βασικα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα
      Εγώ φτιάχνω κάθε μέρα γι'αυτό δεν το έχω βάλει ποτέ στο ψυγείο γιατί θα μου αρρωστήσει! Από εμπειρίες φίλων,όσοι το έβαλαν στο ψυγείο σταμάτησε να τους φτιάχνει αγελαδινό κεφίρ και ήθελε κάποιες καθημερινές 24άωρες αλλαγές με γάλα που το πετούσαν για να συνέλθει..και να ξαναγίνει...καλά.Είναι ένας τρόπος να διατηρήσεις τον σπόρο αν τον βάλεις στο ψυγείο από αυτά που διαβάζω σταματάει να τρέφεται και να αναπτύσσεται που σημαίνει ότι δεν φτιάχνει κεφίρ.. ή καλύτερα το φτιάχνει αλλά αργεί πολλές μέρες.Η γνώμη μου είναι ότι όπως σωστά επισήμανες τις πρώτες 12ώρες τουλάχιστον μην το βάλεις στο ψυγείο,αν μπορείς και τις επόμενες.Πρώτα όμως δούλεψέ τον σε θερμοκρασία δωματίου για να συνέλθει. Δέν το έχω βάλει ποτέ στο ψυγείο γι'αυτό δεν έχω εμπειρία δεν ξέρω τί παθαίνει.Ξέρω ότι δεν του αρέσει το κρύο και το χλώριο. Το δικό μου είναι ένα υγιέστατο ζωάκι που πολλαπλασιάζεται κάθε μέρα! Και το αγελαδινό κεφίρ μου υπέροχο βέβαια σε σχέση με την αναλογία πάντα μύκητα - γάλα. Στο κατσικίσιο τώρα το οποίο είναι υπέροχο γάλα δεν έχω εμπειρία! Του έχω βάλει τρεις φορές αλλά προτίμησα την γεύση του αγελαδινού.. Το κατσικίσιο είναι γαλατάρα. Κ'εμένα η αλήθεια είναι ότι μου το έφτιαξε πιο αραιό από το αγελαδινό πολύ πιο αραιό,μπορεί να ήθελε περισσότερο από 24ώρες δεν ξέρω.Ο μύκητας όμως ήταν αρκετός παρατήρησα ότι το κατσικίσιο το τρώει διαφορετικά.τώρα θα το χωρίσω μάλλον και θα φτιάχνω και κατσικίσιο!
      Γιατί θέλεις να χωρίσεις τον ορό γάλακτος από την πρωτεΐνη γιαουρτιού στο κεφίρ σου;Είναι ένα πολύ καλό υγιεινό "υγρό" ανακατέυοντάς το με το κεφίρ σου το κάνεις πιό θρεπτικό.Μέσα σε ορό γάλακτος απ'ότι διάβασα διατηρείται ο μύκητας στο ψυγείο γιά ένα μήνα.Μια σκέψη (εντελώς ερασιτεχνικά.. δεν το έχω κάνει) στο πώς να διαχωρίσεις τον ορό γάλακτος είναι όταν το σουρώσεις να προσπαθήσεις με την σωστή κλίση από το βάζο σου να βγάλεις με υπομονή πρώτα το υγρό κομμάτι και μετά το πιο πηχτό.(δεν ξέρω αν γίνεται ειδικά στο κατσικίσιο σου.στο αγελαδινό νομίζω γίνεται)
      Φιλικά..
      και γώ πειραματίζομαι ακόμα και ότι κυκλοφορεί στο ίντερνετ.

      Delete
    2. Το τελευταίο διάστημα δεν σου πήζει γρήγορα αλλά πιο παλιά προφανώς έπηζε;Μπορεί να σου αρρώστησε από το κρύο!Μια σκέψη κάνω. Το κατσικίσιο μου έγινε πολύ αραιό σε σχέση πάντα με το αγελαδινό αλλά το κατσικίσιο είναι άλλο πράμα..είδα πολλές διαφορές..είπαμε είναι γαλατάρα..γεννάνε κιόλας τώρα και είναι σε έλλειψη.. Πρέπει να προσπαθήσεις πιστεύω να διατηρήσεις τον σπόρο σου υγιή.Αν αυτό συνεπάγεται να το "ταΐζεις" κάθε μέρα..ή μέρα πάρα μέρα.Σε θερμοκρασία δωματίου.Αυτό κάνω εγώ..οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά από το να πετάω γάλα ίσως να μου βγεί λίγο παραπάνω αλλά το πίνω!Η το δίνω να το πιεί κάποιος άλλος.

      Delete
    3. Ευχαριστω για τα μνμ σου. Θα προσπαθησω να απαντησω σε ολες τις ερωτησεις σου, οσο πιο συντομα και περιεκτικα μπορω (οχι με τη σειρα που τις εκανες ομως χαχαχα).
      - Δεν εχω συγκριση με αγελαδινο. Μονο κατσικισιο χρησιμοποιω γιατι ειναι εξαιρετικο.
      - Θελω να αφαιρω τον ορο γαλακτος (το "υγρο" οπως λες) διοτι κανει πολυ αραιο το τελικο αποτελεσμα. Μοιαζει περισσοτερο με γαλα, ας ειναι κεφιρ.
      - Αν δεν πινεις καθε μερα, ειτε θα το βαλεις στο ψυγειο ή θα πετας γαλα (καθε φορα που θα μετατρεπεται σε κεφιρ, ας πουμε καθε 24-36 ωρες). Δεν μου αρεσει η ιδεα να να πετω γαλα, οποτε παει ψυγειο. Ασε που το κατσικισιο ειναι πανακριβο, δεν παει το χερι να το πεταξεις :)
      - Οταν δοκιμασα να το κρατησω εκτος ψυγειου, συμπεριφερθηκε μια χαρα. Εγινε ενα ωραιοτατο, πηχτο κεφιρ. Οταν το ξαναεβαλα στο ψυγειο (για συντηρηση, αφου δεν θα εφτιαχνα συντομα νεο κεφιρ) εγινε παλι αραιο (λογω της αναμιξης με τον ορο γαλακτος μεσα στο μπολ).
      - Προφανως η "χειροκινητη" προσπαθεια να αφαιρεσω τον ορο με την κλιση του βαζου οπως ανεφερες, ειναι το μονο πραγμα που μπορει να βοηθησει :)

      Θα κανω μερικες καθημερινες αλλαγες (παραγωγη κεφιρ) εκτος ψυγειου για να το συνεφερω λιγο, αλλα δεν ειναι οτι δεν φτιαχνει κεφιρ. Φτιαχνει ακομα κι εντος ψυγειου. Δεν πολλαπλασιαζεται ευκολα ομως κι εχει διαφορετικη συμπεριφορα. Απολυτα λογικα και τα δυο, ομως δεν εχω καταφερει ακομα να αποκρυπτογραφησω τη "συμπεριφορα" του.

      Ευχαριστω και παλι.

      Delete
    4. Ποιός μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει την συμπεριφορά του; χαχα
      Η εμπειρία σου ίσως αποδειχθεί πολύτιμη στο μέλλον το κατσικίσιο γάλα έτυχε να το βρω σε καλή τιμή αλλά έρχεται και εξαφανίζεται απ'το ράφι! Όποιος προλάβει! Προσπάθησα να φτιάξω πηχτό κεφίρ,έβαλα 1 λίτρο γάλα σε νομίζω παραπάνω από 500g μύκητα στο 24άωρο πήρα ένα υπέροχο ρόφημα ξινούτσικο αραιό πάλι σε σχέση με το αγελαδινό ωραίο όμως,χωρίς να έχω πείρα στη γεύση ούτε στου εμπορίου,πρώτη φορά πίνω! (για αγελαδινό πάνω από 1,5 λίτρο του έβαζα και πάλι έβλεπα ότι πεινάει! πολύ ξινό - πηχτό) Ίσως να παίζουν ρόλο και τα λιπαρά το κατσικίσιο έχει λιγότερα.
      αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω είναι να διατηρήσω τον μύκητα σε μικρή ποσότητα ώστε να μπορώ να το ταΐζω κάθε μέρα κι'ας μην το πίνω κάθε μέρα.Θα το μαζεύω! Δεν θέλω να το βάλω στο ψυγείο...εκτός κι'αν χρειαστεί..

      Delete
    5. Από την τελευταία μας συζήτηση πίνω κατσικίσιο κεφίρ φίλε μου jonkyr ! Ομολογώ ότι σου είμαι ευγνώμον που μ'έβαλες στο τρυπάκι να δοκιμάσω και τελικά να καταλήξω να καλλιεργώ μόνο κατσικίσιο κεφίρ!

      Delete
  88. Καλησπέρα. Καταρχήν συγχαρητήρια για το υπέροχο άρθρο. Σήμερα παρέλαβα τους πρώτους σπόρους κεφιρ και ξεκινάω την καλλιέργεια τους( αφού προμηθευτω τα κατάλληλα εργαλεία). Επειδή η κόρη μου εχει συνηθίσει να πίνει αυτό του εμπορίου ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να το βάζω σε μικρά πλαστικά μπουκαλάκια από το κεφιρ Κουκάκη.

    ReplyDelete
  89. Καλησπέρα.

    Διάβασα όλο το σεντόνι και τα σχόλια και τώρα θέλω σαν τρελός να βρω μερικούς σπόρους κεφίρ. Περισσεύουν σε κάποιον από Αθήνα (βόρεια προάστεια);

    Ευχαριστώ προκαταβολικά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Διάβασε τα σχόλια στα ποστ που υπάρχουν περί Κεφίρ, γιατί έχουν αφήσει email όσοι χαρίζουν

      Delete
  90. Καλησπέρα! Να ρωτήσω και εγώ κατι...Ζητώ προκαταβολικα συγγνώμη εάν έχει απαντηθεί ήδη.Εαν η αναλογία κεφίρ γάλα δεν είναι σωστή υπάρχει πιθανότητα να χαλάσει το γαλα όντας εκτός ψυγείου; Πιο συγκεκριμένα, έβαλα μια κουταλιά σούπας σε ένα λίτρο γαλα, το άφησα εκτός ψυγείου για 48 ώρες περίπου και μου μυρίζει σα χαλασμένο γάλα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γενικά το γάλα του Κεφίρ μυρίζει βαριά. Ναι. Υπάρχει περίπτωση κάποιες φορές να χαλάσει. Το κρίνεις από μυρωδιά γεύση και όψη.

      Delete
  91. Καλησπέρα ονομάζομαι Σοφοκλής και χρειάζομαι κεφίρ για γάλα. skonstad1@gmail.com to eimail μου. Τα έξοδα αποστολής είναι δικά μου. Ευχαριστώ..

    ReplyDelete
  92. Γεια σας, παρέλαβα από ένα φίλο κεφίρ μέσα σε γάλα που είχε σταματήσει να το καλλιεργεί εδώ και πολύ καιρό(δεν θυμάται πόσο καιρό το είχε στο ψυγείο με το ίδιο γάλα). Όταν το παρέλαβα είχε σε ορισμένα σημεία πορτοκαλί σημάδια. Το έβαλα σε γάλα κατσικίσιο για 18 ώρες και μετά το σούρωσα και το έβαλα για 24 ώρες . Όταν το σούρωσα οι κόκκοι κεφιρ δεν είχαν το λευκό χρώμα που βλέπω στο ιντερνέτ , μου φαίνονται πιο σπαστό λευκό και η μυρωδιά των κόκκων θυμίζει χαλασμένο γάλα πολλών ημερών. (και στην αρχή και στις επόμενες 2 φορές που τους στράγγισα και τους έπλυνα) . Επίσης ελάχιστοι κόκκοι ανεβαίνουν στην επιφάνεια , οι περισσότεροι παραμένουν στον πάτο αλλά δημιουργείται αυτό το «κόψιμο».Το ερώτημα μου είναι εάν είναι χαλασμένοι οι κόκκοι κεφίρ και είναι επικίνδυνο να πιω αυτό το παρασκεύασμα που βρωμάει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν γνωρίζω αν είναι χαλασμένοι. Βάζε λίγο γάλα επί 4-5 μέρες εκτός ψυγείου και άλλαζε το κάθε μέρα. Μετά από λίγες μέρες, βάλε γάλα κανονικά και δες αν λειτουργεί.

      Delete
  93. Βρωμάνε οι κόκκοι αφού τους έχεις πλένει ? Δηλαδή πώς θα καταλάβω ότι λειτουργεί και είναι ασφαλές? σε ευχαριστώ για την απάντηση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για τη μυρωδιά δεν μπορώ να σου πω γιατί έχω πρόβλημα με την όσφρησή μου. Μπορεί να μυρίζουν έντονα μετά αχρηστία, γι αυτό σου είπα να κάνεις ό,τι περιέγραψα για να επανερθουν. Όταν είναι καλοί, σε ένα 24ωρο πηζουν το γάλα που έβαλες. Δεν έρχονται στην επιφάνεια. Αντιθέτως πάνε στον πάτο τα δικά μου και κάνουν ένα πιο παχύ στρώμα εκεί. Θα έχει ελαφρώς ξινή γεύση, πηχτή υφή αλλά δε θα βρωμάει ούτε θα είναι πικρό

      Delete
    2. Σε ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  94. Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε παρατηρήσει ποτέ κάτι σαν " κλωστές" στο κεφιρ, αφού έχει μείνει μέσα στο γάλα για ένα κανονικό χρονικό διάστημα, τύπου 15-20 ώρες. Είναι σα να γλιτσιαζει, ωστόσο δε φαίνεται να έχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Αναρωτιέμαι όμως γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για τόσο λίγο διάστημα όχι, δεν το έχω παρατηρήσει. Για πολύ καιρό γλιτσιαζει όντως.

      Delete
  95. Καλημέρα, έχω και εγώ μύκητες κεφιρ και φτιάχνω συνέχεια. Απλά πλέον δεν αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαλάσει; Ξέρει μήπως κανείς; Μήπως δεν θα πρεπει να το πίνω το κεφιρ που παράγουν;

    ReplyDelete
  96. Καλησπέρα.Εχω σπόρο μέγεθος καρυδιου το οποίο είχα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα στο ψυγείο συντήρηση. Ξεκίνησα το ξύπνημα του, δεν ξέρω αν είναι ακόμα ζωντανό. Εσείς τι λέτε από την εμπειρία σας....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασε σε λίγο γάλα και δες το αύριο. Αν είναι πηχτό το γάλα δουλεύει.

      Delete
    2. Σας ευχαριστώ πολύ
      Καλή σας μέρα

      Delete
  97. Καλησπέρα. Ειχα κεφίρ στο παρελθόν και κάποια στιγμή το έδωσα όλο γιατί έτσι όπως αύξανε συνεχώς η ποσότητα του αν δεν είχα κάπου να το μοιραστώ δεν ήξερα τι να το κάνω και λυπομουν να το πετάξω. Έτσι το έδωσα εντελώς. Τώρα όμως σκέφτομαι να το ξαναβρώ και να αρχίσω να το φτιάχνω ξανά. Θα ήθελα λοιπόν να μάθω κάποιες πληροφορίες για κάτι που έχω στο μυαλό μου. Θα ήθελα να το φτιάχνω μια φορά την εβδομάδα και να φυλάω το γάλα του στο ψυγείο ώστε να πίνω κάθε μέρα. Αυτές τις ημέρες πως θα διατηρώ τα σπόρια ώστε να μην πάθουν κάτι μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα θελήσω να φτιάξω πάλι; Θα διατηρείται σε κενό βάζο στο ψυγείο η κάπως διαφορετικά; Έτσι πιστεύω ότι δεν θα το αφήνω να πολλαπλασιάζεται και πάρα πολύ γρήγορα. Θα εκτιμούσα τις πληροφορίες που θα λάβω. Ευχαριστώ πολυ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Θα φτιάχνεις την ποσότητα που θες και μετά θα βάζεις τους σπόρους στο ψυγείο σε βάζο με 2 δάχτυλα γάλα, μέχρι να αποφασίσεις πότε θα ξαναφτιάξεις. Αν όταν θελήσεις να ξαναφτιάξεις το γάλα δεν σου φαίνεται καλό, το πετάς, βάζεις όση ποσότητα θες και το φτιάχνεις. Εγώ έχω έτσι σπόρους χρόνια στο ψυγείο χωρίς να το φτιάχνω. Ανά μήνες πετάω το τα γάλα που γίνεται χάλια, και βάζω καινούριο. Στο ψυγείο δεν αναπαραγωνται γρήγορα αν δεν αλλάζεις γάλα.

      Delete
  98. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.με καλύψεις απόλυτα. Θα ήθελα να γνωρίσω αν υπάρχει άτομο που θα μπορούσε να με προμηθεύσει λίγους σπόρους. Βρίσκομαι Δυτικά προάστια αττικης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παρακαλώ. Δες αυτό το ποστ και άλλο ένα που έχουν γράψει κάποιοι το email τους και έχουν σπόρους. Στείλε τους μήνυμα.

      Delete
  99. Καλησπέρα, να ρωτήσω... Αντέχει το κεφιρ σε πλαστικο κλειστό μπουκάλι 2 μερες εκτός ψυγείου; για να μου στειλουν από μακριά. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Μια χαρά αντέχει. Δεν χρειάζεται να είναι ολόκληρο μπουκάλι. Εγώ παλιά που έστελνα, έβαζα τους σπόρους σε ένα πλαστικό σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς (zip lock) και μια δυο κουταλιές γάλα και πήγαινε μια χαρά.

      Delete
    2. Μην ανησυχείς. Σουρωσε το και άλλαζε για κάνα δυο μέρες γάλα (λίγο, όχι πολύ) και θα συνερθει

      Delete
  100. Καλησπέρα να ρωτήσω αν κάποιος ξέρει. Εδω και κάποιες μέρες το κεφιρ που μου παράγεται καθημερινά ειναι πηχτο σαν ζελέ και οχι το γνωστό ρευστό. Επίσης δεν αναπαράγονται οι σπόροι Συνέχιζα ελεγα θα επανέλθει αλλά σήμερα 4η μέρα πλέον είναι και τελείως άγευστο και σίγουρα οχι ξινό. Ούτε είναι σαν το γάλα κατσικισιο που βάζω ομως, κάτι ζυμώνει αλλά οχι καλό κεφιρ.Δεν έχω αλλάξει τίποτα. Ούτε γάλα, ουτε μέρος, ούτε μέθοδο εδω και χρόνια. Έχει κάποιος συμβουλή;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν η αναλογία των σπόρων είναι μεγάλη. Δοκίμασε να βάλεις περισσότερο γάλα, ή να μοιράσεις τους σπόρους σου σε 2 βάζα.
      Κική

      Delete
  101. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν η αναλογία των σπόρων είναι μεγάλη. Δοκίμασε να βάλεις περισσότερο γάλα, ή να μοιράσεις τους σπόρους σου σε 2 βάζα.
    Κική

    ReplyDelete
  102. Έβαλα περισσότερο εγώ αλλά δεν άλλαξε κάτι 3 μέρες τώρα. Έχει κάποιος άλλος ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει; Φαίνεται σαν να γίνεται ζύμωση γιατί έχει μία γεύση διοξειδίου σαν μπύρα και επίσης είναι παχύρευστο πολύ έως gel, όμως είναι πολύ ουδέτερο και καθόλου όξινο, flat και άγνωστο

    ReplyDelete
  103. Καλημέρα μένω Ζάκυνθο και θα ήθελα σπόρους κεφίρ γάλακτος.
    Έχω κεφίρ νερού και μπορώ να χαρίσω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα. Στείλε μου μήνυμα. Το email το βλέπεις στην αρχική σελίδα. Κική

      Delete