Tuesday, January 14, 2020

Ζακυνθινά παξιμάδια πορτοκαλιού, μαλακά

Σας το έχω πει; Λατρεύω τα ζακυνθινά παξιμάδια σε κάθε τους εκδοχή. Μαλακά, σκληρά, χωρίς ζάχαρη, κρασιού, πορτοκαλιού, με σταφίδες, με γλυκάνισο, ΟΛΑ.


Χρόνια τώρα, αφού ασχολήθηκα με τις συνταγές του βιβλίου μου, αλλά και ακόμα πιο πριν, έτρωγα τα μαλακά παξιμάδια που αγόραζε και αγοράζει η πεθερά μου απ΄τον φούρνο της γειτονιάς. Είναι μαλακά, θυμίζουν πιο πολύ σφιχτό κέικ παρά παξιμάδια και είναι απλά τέλεια. Μπορείς να φας απίστευτες ποσότητες από αυτά αν είσαι γλυκατζής όπως εγώ. Γι' αυτό και αποφεύγω να τα παίρνω. Δεν τα βρίσκει η άλλη μέρα.


Χρόνια τώρα όλο έλεγα πως θα ασχοληθώ να δοκιμάσω να φτιάξω τα παξιμάδια μου μαλακά. Όρεξη υπάρχει, χρόνος δεν υπάρχει. Πάντα κάτι άλλο προέχει. Επιπλέον, ήξερα ότι αν τα φτιάξω, θα τα φάμε σε 2 μέρες μέσα...Όπως και έγινε.

Η δοκιμή έγινε και πέτυχε. Ίδια με του φούρνου δεν είναι (πολύ θα ήθελα να δω τη δική τους συνταγή για παξιμάδια πορτοκαλιού) αλλά είναι μαλακά, νόστιμα και παραμένουν μαλακά και τις επόμενες μέρες (αν υπάρχουν ;) )

Πάμε λοιπόν να σας δείξω πώς να τα φτιάξετε;



Μαλακά Ζακυνθινά παξιμάδια πορτοκαλιού
(για μία δόση, δηλαδή  4 μικρά κουλούρια, περίπου 40 παξιμάδια)
Υλικά
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ. γλ. κανέλλα σκόνη
1/4 κ. γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ. σ. γλυκάνισο σπόρους
1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη
1 κούπα σταφίδες μαύρες 
1 κούπα σταφίδες ξανθές
1 κούπα ζάχαρη
720-750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Προαιρετικά:
Σουσάμι για το στόλισμα



Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υγρά υλικά (λάδι, χυμό πορτοκαλιού).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι μας ή σύρμα για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα μέρος από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε για να πάει παντού το διογκωτικό.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά, μέχρι να πάρει τα 700 γρ.
Αν κολλάει στα χέρια μας η ζύμη, προσθέτουμε μία-μία κουταλιά αλεύρι ακόμα, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη σαν των κουλουριών, να πλάθεται δηλαδή χωρίς να κολλάει. Η ζύμη μας θέλουμε να είναι πολύ μαλακή. Ίσα που να μπορούμε να τη διαμορφώσουμε σε κουλούρι. Όταν χώρισα σε 4 μέρη και έφτιαχνα τα κουλούρια, ήταν χαρακτηριστικό ότι κολλούσε λίγο στα χέρια μου. Μαλακή ζύμη, μαλακά παξιμάδια. Όσο περισσότερο αλεύρι θα βάζετε, τόσο πιο σκληρά παξιμάδια θα προκύψουν. 

Πλάθουμε 4 μικρά και λεπτά (θα φουσκώσουν πολύ) μακρόστενα κουλούρια (σαν φρατζόλα), τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σε λαδωμένο ταψί και τα χαράζουμε μέχρι κάτω σε στενόμακρα κομμάτια πάχους ενός λεπτού δαχτύλου. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι από πάνω.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 35 λεπτά σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Μετά τα 20 λεπτά, πρόσθεσα αλουμινόχαρτο γιατί είχαν πάρει χρώμα. Ξεκίνησα με 190 βαθμούς χωρίς αέρα και χαμήλωσα στους 180 όταν πήραν χρώμα.Δοκίμασα ένα στη μισή ώρα, ήταν έτοιμο, οπότε τα έβγαλα στα 35 λεπτά. Αν τα θέλετε πιο σκληρά, αφήστε τα παραπάνω.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και δεν τα πειράζουμε (αν αντέξουμε) μέχρι να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε μεταξύ τους, κάθε φορά όσα θέλουμε. Δεν σκληραίνουν με τις μέρες.




Φυλάξτε τα σε τάπερ που κλείνει (αν υπάρχουν την επόμενη μέρα :p)




Tip:
Μπορείτε να βάλετε περισσότερη κανέλλα, γαρίφαλο και γλυκάνισο αν θέλετε.

No comments:

Post a Comment