Thursday, March 28, 2013

Ρεβίθια σούπα

Άλλο ποστ ετοίμαζα και άλλο βάζω. Είπα να συνεχίσω με ένα νηστίσιμο φαγητό και να βάλω αυτό που προετοίμαζα, την επόμενη εβδομάδα. Έτσι κι αλλιώς, 2 χρόνια περιμένει να μπει το άλλο. Ας περιμένει λίγο ακόμα.

Δύο πράγματα έχω να πω γι' αυτό το απλό και παραδοσιακό φαγητό:


α) αν είσαστε από αυτούς που για να κάνουν τα ρεβίθια πιο βραστερά τα μουλιάζετε μαζί με σόδα, να ξέρετε ότι καταστρέφετε έτσι τη βιταμίνη Β1. Αν επίσης αλλάζετε νερά συχνά γενικά στα όσπρια ή τα ξαφρίζετε, μαζί πετάτε και πολλές βιταμίνες!

βου) Το παρακάτω tip με το χτύπημα λαδολέμονου ανήκει στην πεθερά μου που μου πρότεινε να το κάνω και όντως γίνονται νόστιμα και χυλωμένα!


Ρεβίθια σούπα
Υλικά
½ κιλό ρεβίθια
χυμό 1-2 λεμονιών
1 κ. σ. αλεύρι
λάδι (όσο θα βάζατε)
αλάτι

Εκτέλεση
Φουσκώνουμε σε νερό τα ρεβίθια αποβραδίς.
Την επόμενη μέρα, τα βράζουμε σκέτα σε νερό να τα καλύπτει (χωρίς αλάτι, με το νερό που μούλιασαν -αν δεν θέλετε να πετάξετε και τις βιταμίνες μαζί- και συμπληρώνοντας επιπλέον νερό) για 20-30 λεπτά περίπου σε χύτρα.
Μετά, σε ένα πιάτο χτυπάμε το λεμόνι, αλεύρι και λάδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα να πάρει μερικές βράσεις.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε.

Τέλος, αν και καθυστερημένα, να σας πω ότι η Θεανώ μου χάρισε αυτό

κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω σε όλες/ους σας! Ευχαριστώ Θεανώ!

Σύντομα απαντώ:
1. Ποιά blogs επισκέπτεσαι συχνά;
Επισκέπτομαι μαγειρικά, φωτογραφικά και δημιουργικά μπλογκς χωρίς απαραίτητα να προλαβαίνω να σχολιάσω πια.
2. Γιατί δημιούργησα το blog μου;
Κατ' αρχήν είμαι από τις πιο παλιές μπλόγκερς, άνοιξα μπλογκ όταν ακόμα τα διαχειριζόμασταν με γλώσσα html και όχι με παραθυράκια όπως εύκολα κάνετε/ουμε τώρα. Ήταν πρόκληση να μπορείς να προσθέσεις gadgets τότε και ακόμα και τώρα μου αρέσει να διαχειρίζομαι το κάθε ποστ από το html και όχι από τη σύνθεση! Δημιούργησα το μπλογκ μου γιατί θέλησα να έχω το δικό μου μαγειρικό μπλογκ, να λέω και να βάζω ό,τι θέλω, χωρίς κανόνες. Μου άρεσε η επικοινωνία που είχα ήδη με άτομα που είχα γνωρίσει και μου άρεσε να ανταλλάσσω ιδέες γύρω από αυτό που μου αρέσει πολύ!
3. Ποιά είναι τα αγαπημένα σου θέματα;
Θέματα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής φυσικά και ό,τι αφορά στην κουζίνα.
4. Ποια λέξη χρησιμοποιείς πάντα στο blog;
Λοιπόν, οκ, tips, πάμε για τη συνταγή :-)


41 comments:

  1. Καλημέρα Κική μου!!
    Τα ρεβίθια είναι από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα! Μπορώ να τρώω μέχρι να με πονέσει η κοιλιά μου :)
    Ωραίο το κόλπο της πεθεράς, φαντάζομαι τι ωραία σαλτσούλα που θα έχουν έτσι!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  2. Tα ρεβύθια είναι το αγαπημένο μου όσπριο, τα τρώω και τα βάζω παντού!!!!

    ReplyDelete
  3. Τά ζήλεψα τά ρεβύθια σου Κική!!Εχω καιρί νά τά φτιάξω!!Καλημέρα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  4. Καλημερα. Δεν ξερω αν υπαρχουν Ελλαδα αλλα εδω στην Νεα Υορκη εχει τα ρεβυθια σε κονσερβα του μισου κιλου βρασμενα. Το μονο που μου μενει ειναι να τα μισοστραγγισω (ετσι για να μοιωσω τα συντηρητικα που τυχον εχουν και το αλατι) να τα βαλω με ζεστο νερο να παρουν βραση κανω το λαδολεμονο μειγμα και θα ειναι ετοιμα σε 10 λεπτα.Πω, πω, μου δωσατε μια φινα ιδεα!!!!! Ευχαριστω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Και γιατί να μην τα βράσεις εσύ; Πιο υγιεινά είναι! :-)

      Delete
  5. Τα ρεβίθια έχουν γίνει το αγαπημένο φαγητό της κόρης μου. Το κολπάκι της πεθεράς το ήξερα αλλά δεν ήξερα ότι δεν πρέπει να πετάμε και το νερό που τα έχουμε βάλει να φουσκώσουν και ούτε να τα ξαφρίσουμε. Υποτίθεται ότι το κάνουμε για να είναι πιο ελαφρά για το στομάχι δεν ισχύει;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι. Για να γίνονται πιο ελαφριά πετάμε το νερό, αλλά πετάμε και βιταμίνες!

      Delete
  6. Πρόσφατα δοκίμασα φίλης μου η οποία είχε βάλει και λίγη ρίγανη, ήταν ποίημα!!!

    ReplyDelete
  7. Deli,το τιπάκι πολύ καλό,γιατί όσες φορές φτιάχνω γίνονται πολύ νερουλά-θα το εφαρμόσω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Το λαδολέμονο με το αλευράκι το ήξερα κι εγω από την μαμά μου! Πράγματι γίνονται πολύ ωραία έτσι τα ρεβύθια!!! Αλλά για το ξάφρισμα δεν το είχα σκεφθεί! Νά'σαι καλά!!!!!

    ReplyDelete
  9. μπισκότα ήταν το άλλο σου ποστ που περιμένει 2 χρόνια;-)
    Τα ρεβύθια είναι αγαπημένα μας. Εγώ το δένω με κορνφλάουρ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! ΚΑΙ μπισκότα! Χαχα! Άλλο είναι όμως ;-)
      Καλή η ιδέα με κορνφλάουρ!

      Delete
  10. Γεια σου Κική !
    Συμφωνώ μαζί σου για το ότι χάνουμε πολλά θρεπτικά συστατικά με το ξάφρισμα και το πέταγμα του νερού τους.
    Είναι πολύ κακές συνήθειες όλα τα παραπάνω και δυστυχώς πολλοί και πολλές μαγείρισες συνεχίζουν να το κάνουν...
    Τα ρεβίθια σου είναι υπέροχα, δόκίμασε να βάλεις και λίγο κύμινο την επόμενη φορά, τους πάει πολύ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς τηνε!
      Θα δοκιμάσω!

      Delete
  11. teleia rebythosoupa.h mama mou bazei kai ena oloklhro xhro kremmydi otan ta vrazei ki epeita to aferei.h to troei kapoios pou tou aresei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι αυτό το έχω ακούσει, αλλά δεν το βάζω για να μην βαραίνει κι άλλο!

      Delete
  12. Έτσι χυλωμένα μου αρέσουν κι εμένα! Βάλε ένα πιάτο και έρχομαι! Με μια φέτα από το ψωμάκι που βλέπω παραδίπλα! ;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χειροποίητο κι αυτό, από το βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες! ;-)

      Delete
  13. Φαγητό κατσαρόλας και αγαπημένο!
    Έχω καιρό να φτιάξω ρεβύθια, καλά που μου τα θύμησες!

    Έφτιαξα τον χαλβά με το αλεύρι με τον 2ο τρόπο.. όνειρο!!!!


    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωωωωω! Τι θεϊκός χαλβάς! :-)): Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Delete
  14. Αγαπημένο μου φαγητό με μόνη διαφορά οτι βάζω μέσα λίγη ρίγανη και ένα δαφνόφυλο δοκίμασε, το έφτιαχνε έτσι η γιαγιά μου η πολίτισα.Τα εγγόνια μου τα λατρεύουν και τα φτιάχνω συχνά.

    ReplyDelete
  15. Για μας είναι ο κλασικό τρόπος των ρεβυθιών το Χειμώνα! Μόνο το καλοκαίρι τα φτιάχνουμε με ντομάτα. Τα λέμε ντελμπιέ. Το αλευρολέμονο το χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές. Είναι πράγματι πολύ νόστιμα έτσι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ντελμπιε; Δεν το είχα ξανακούσει!

      Delete
  16. εξαιρετικα τα ρεβυθια!τα εφτιαξα ετσι σημερα για πρωτη φορα,και φαγωθηκαν ευχαριστα απ ολη την οικογενεια!ευχαριστουμε!
    Κατερινα απο Κομοτηνη

    ReplyDelete
  17. Συνοδέψτετα με λάχανο τουρσί , είναι μούρλια. Μικρός έβαζα τη μητέρα μου να κάνει παραπάνω για να έχω και την επόμενη μέρα να τρώω!!!
    (Πάντα με μάλωνε, γιατί έπινα όλο το ζουμί απο το λάχανο τουρσί..... Άχ τι μου θυμίσατε!!!)

    ReplyDelete
  18. epishs poly kalo einai kai me mia kokkinh kapnisth piperia mesa.fainontai teleia.Sygnomh alla den exo Ellhniko plhktrologio.

    ReplyDelete
  19. Εξαιρετικό φαϊ. Εμένα μου αρέσουν και με σάλτσα ντομάτας μέσα, γίνονται τέλεια. Να σε ρωτήσω κάτι απλό, σε κατσαρόλα 1/2 κιλό ρεβύθια (1 σακούλι) πόσο νερό χρειάζονται ξέρεις? Τις φακές για παράδειγμα τις βράζω για 1 ώρα και βάζω 3 λίτρα αλλά στα ρεβύθια?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν μετράω το νερό. Φροντίζω να τα καλύπτει καλά (3-4 δάχτυλα).

      Delete
  20. ΛΆΔΙ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ΄;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείς να βάλεις ένα ποτηράκι του κρασιού ή μια κουταλιά σούπας ανά άτομο.

      Delete
  21. Παιδί Βιολί Το ΑληθινόMarch 6, 2014 at 3:24 PM

    Στην κατσαρόλα πόση περίπου ώρα θέλουν για να γίνουν; Και η φωτιά μέτρια ή χαμηλή;

    ReplyDelete
  22. 10-15 λεπτά παραπάνω, θα τα δοκιμάσεις. Σε μέτρια γίνονται πάντα τα φαγητά καλύτερα

    ReplyDelete