Tuesday, January 21, 2020

Εύκολο Γαλλικό κέικ μήλου χωρίς μίξερ, χωρίς ζυγαριά

Η συνταγή που ακολουθεί είναι της φίλης μου της Αγγελικής. Πράγμα που σημαίνει, δοκιμασμένη και εγγυημένη! Οι φωτογραφίες της δε, πάντα δελεαστικές. Ευχαριστώ Αγγελική!



Εύκολο Γαλλικό κέικ μήλου χωρίς μίξερ, χωρίς ζυγαριά. Gâteau au yaourt aux pommes
1.      1 κούπα γιαούρτι 2% ( την κούπα θα την χρησιμοποιήσουμε για μέτρηση των υπολοίπων                      υλικών)
2.      3/4 της κούπας σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
3.      2 κούπες ζάχαρη (οι Γάλλοι βάζουν λιγότερη 1και 1/2 τους είναι αρκετή)
4.      3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5.      2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιγκ πάουντερ
6.      1 πρέζα αλάτι
7.      2 αυγά
8.      1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
9.      1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικό)
10.   1 μήλο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη του τυριού ( ή σε κυβάκια ή κομμένο σε λεπτά φετάκια). Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μέχρι 3 μήλα προσθέτοντας 1 αυγό επιπλέον και αυξάνοντας λίγο (4-5 λεπτά) τον χρόνο ψησίματος.

Ένα από τα πιο εύκολα κέικ που μπορεί να φτιάξει κάποιος, που θέλει ένα όμορφο γλυκό, αλλά δεν έχει διάθεση να ταλαιπωρηθεί, δεν έχει ογκομετρικά δοχεία, ζυγαριά, ή μίξερ…  Είναι ένα κλασσικό κέικ, που οι Γάλλοι το ονομάζουν Gâteau au yaourt, δηλαδή κέικ (γλυκό) με γιαούρτι. Γίνεται πανεύκολα ανακατεύοντας τα 7 πρώτα υλικά της συνταγής, σε ένα μεγάλο μπολ και  αρωματίζοντας την ζύμη με ξύσμα λεμονιού (ή βανίλια). Το κέικ τοποθετείται σε φόρμα προσεκτικά βουτυρωμένη και πασπαλισμενη με αλεύρι και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 40 λεπτά.
Το κέικ αυτό μπορεί να γίνει σε διάφορες παραλλαγές. Μπορούμε να το κάνουμε με σοκολάτα, μαρμπρέ, με ξηρούς καρπούς, με ινδοκάρυδο, με φρούτα…

Επειδή λατρεύω τον χειμώνα το άρωμα του πορτοκαλιού, της κανέλας και του μήλου το έφτιαξα έτσι απλά, ανακατεύοντας τα 10 υλικά που αναφέρω και ψήνοντας για 45 λεπτά σε 170 βαθμούς στο κέντρο του φούρνου! Είναι πανεύκολο και μοσχοβολάει! Δοκιμάστε το!


2 comments:

  1. Πολύ νόστιμο και αφράτο με ένα μήλο και ψήσιμο στον αέρα!!Η 5χρονη κόρη μου το λάτρεψε!!

    ReplyDelete