Monday, September 26, 2016

Μπάρες με βρώμη, ξηρούς καρπούς και χαρουπόσκονη

Πρόσφατα έφτιαξα μπάρες ενέργειας με χαρουπόσκονη. Ήταν πεντανόστιμες, απόλυτα σοκολατένιες, χωρίς να καταλάβει κανείς ότι δεν είχαν σοκολάτα!

Με την ευκαιρία που ξαναλέω για τη χαρουπόσκονη, να πω αυτό: μιλάω σεόλα τα ποστ με σιγουριά ότι η χαρουπόσκονη και το χαρουπάλευρο δεν είναι το ίδιο. Αυτό, γιατί θυμόμουν ότι όταν μου το χάρισε η φίλη μου, μου το διευκρίνισε. Ψάξε ψάξε, είδα ότι σε ξένα σαιτ η αναφορά είναι η ίδια. Συνήθως λένε χαρουπόσκονη και χαρουπάλευρο και εννοούν το ίδιο. Σε ελληνικά σάιτς, αλλού αναφέρεται ως σκόνη και αλλού ως άλευρο, χωρίς να διευκρινίζουν αν είναι το ίδιο. Η φίλη που το αγόρασε όμως, της εξήγησαν εκεί από όπου το πήρε, ότι είναι διαφορετικά, επειδή έχουν διαφορετική επεξεργασία. Στη σκόνη αλέθουν μόνο τους κόκκους που περιέχονται μέσα στο "φασόλι", ενώ στο άλευρο, όλο τον καρπό. Έτσι, στη μια περίπτωση μοιάζει με κακάο και γλυκίζει, ενώ στην άλλη όχι (χαρακτηριστικά είπε ότι μια φορά πήρε αλεύρι αντί για σκόνη και δεν τρωγόταν). Εγώ, έχω δοκιμάσει μόνο σκόνη. Πρέπει να δοκιμάσω και χαρουπάλευρο για να δω αν είναι ίδια, διότι η γεύση δεν λαθεύει (αν φυσικά αυτό που θα αγοράσω είναι αλεύρι και όχι το ίδιο με άλλο όνομα...). Τώρα αν εσείς ξέρετε κάτι παραπάνω ή άλλο, πείτε μας κι εμάς να μάθουμε, or never speak again που λένε και στους γάμους! χαχα!

Έλεγα λοιπόν ότι οι μπάρες ήταν πάαααρα πολύ νόστιμες. Είχα φυλάξει μέσα σε τάπερ μερικές, περιποιημένες, όμορφες, κούκλες, για να φωτογραφηθούν για το μπλογκ την επόμενη μέρα και αφού έγινε ο γνωστός διάλογος (γυναίκα....αυτό είναι για μένα; ΟΧΙ! ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ :-p), άφησα μερικές που δεν είχαν κοπεί καλά, ήταν και πιο μικρές, για το πρωινό του καλού μου. Λέω, αυτές, μπορείς να τις φας αύριο. Όχι όλες. Όσες θες. Σαν να είπα φάτες όλες! χαχα! Τις τσάκισε. Μετά μονολογούσε ότι δεν κάνουμε δουλειά έτσι...να ξεκινήσουμε για μία μπάρα και να φάμε 4! χαχα!


Έλεγα επίσης ότι τη χαρουπόσκονη δεν την καταλαβαίνεις. Νομίζεις ότι έχει μέσα κακάο ή σοκολάτα. Τώρα αν εσείς δεν έχετε χαρουπόσκονη ή θέλετε να βάλετε κακάο, κάντε το, αλλά δεν ξέρω πόσο γλυκές θα βγουν.


Διατηρούνται για μέρες μέσα σε τάπερ που κλείνει ή μέσα σε σακούλα φαγητού.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι αφιερωμένη σε όλους τους μπλόγκερς για τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε προκειμένου να φωτογραφίζουμε σε φυσικό φως :-p


Μπάρες με βρώμη, ξηρούς καρπούς και χαρουπόσκονη
Υλικά για 18 μπάρες περίπου
150 γρ. νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
90 γρ. χαρουπόσκονη
25 γρ. φουντούκια χοντροτριμμένα
25 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
50 γρ. cranberries
50 γρ. μαύρη σταφίδα Ζακύνθου
180 γρ. μέλι
110 γρ. φυστικοβούτυρο


Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τα υλικά μας.
Μέσα σε ένα μπωλ, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε μαζί το φυστικοβούτυρο με το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς. Δεν χρειάζεται να βράσει. Απλώς να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με το μέλι.
Ρίχνουμε το υγρό στο μπωλ και ανακατεύουμε αρχικά με κουτάλι. Στη συνέχεια, με γάντια ή με γυμνά χέρια, ζυμώνουμε, πατάμε, ζουλάμε, μέχρι που η ζύμη να μην διαλύεται. Προσθέτουμε λίγο μέλι και βούτυρο ΜΟΝΟ ΑΝ η ζύμη δεν έχει πάρει όλη τη βρώμη. Αν πάλι φαίνεται πολύ υγρή, βάζουμε λίγη βρώμη και χαρουπόσπονη ακόμα. Εμένα, με αυτές τις αναλογίες και με καλό πάτημα/ζύμωμα με το χέρι, ήταν καλή. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή, θα απλώνεται δύσκολα, αλλά δεν θα διαλύεται.
Απλώνουμε χαρτί ψήσίματος πάνω σε ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Απλώνουμε τη ζύμη πατώντας τη πάνω στη λαδόκολλα στο επιθυμητό πάχος. Τη δική μου την άπλωσα σε διαστάσεις 20x20 περίπου. Προσπαθήστε να την τετραγωνίστε ή να είναι παραλληλόγραμμη, έτσι ώστε μετά, να κόψετε παραλληλόγραμμες ή τετράγωνες μπάρες.


Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα.
Με το άγγιγμα του χεριού μας θα είναι ακόμα λίγο μαλακή, αλλά καθώς κρυώνει θα γίνει πιο σκληρή.
Όπως είναι ζεστή, κόβουμε με μαχαίρι μπάρες στο μέγεθος που επιθυμούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.


Αποθηκεύουμε σε τάπερ που κλείνει ή σε σακούλα τροφίμων. Ακόμα και μετά από μέρες, είναι πεντανόστιμες.

Tips: αν δεν έχετε χαρουπόσκονη, μπορείτε να βάλετε κακάο, αλλά θα είναι λιγότερο γλυκιές.

Τη ζύμη αυτή, μπορείτε να την κάνετε λίιιιγο πιο υγρή και να κάνετε τρουφάκια! Δεν έχει τίποτα που να χρειάζεται ψήσιμο!

Αντί για φυστικοβούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο βούτυρο.

Εννοείται ότι μπορείτε να αλλάξετε τα ξηροκάρπια κατά βούληση.

Καλή εβδομάδα!


3 comments:

  1. ωραίο,πάρα πολυ υγιεινό και θρεπτικό.Καταπληκτικό

    ReplyDelete
  2. Από τις πιο ωραίεςμπαρες που έχω δοκιμάσει! Αντικατέστησα τη χαρουπόσκονη με κακάο γιατι δεν ειχα και ειναι μια ωραία παραλλαγη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Delete