Monday, September 12, 2016

Κεκάκια με χαρουπόσκονη και κρέμα τυριού

Ημέρα αγιασμού στα σχολεία σήμερα. Μια μέρα που φέρνει λύπη και χαρά μαζί για τα παιδιά. Χαρά γιατί ξαναβρίσκουν τους συμμαθητές τους και λύπη γιατί ξαναρχίζει το διάβασμα.
Ας φτιάξουμε κάτι για να γλυκάνουμε τα παιδιά λοιπόν.


Για τη χαρουπόσκονη σας έχω ξαναμιλήσει. Δεν είναι το χαρουπάλευρο. Έχει διαφορά. Η χαρουπόσκονη μοιάζει με το κακάο και είναι πιο γλυκιά από αυτό, οπότε μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη λίγο όπου τη χρησιμοποιείτε. Τα συγκεκριμένα κεκάκια ήταν πολύ νόστιμα, ακόμα και χωρίς την κρέμα τυριού! Δοκιμάστε τα!


Κεκάκια με χαρουπόσκονη και κρέμα τυριού
Υλικά για 8
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γρ. χαρουπόσκονη (όχι χαρουπάλευρο)
1 κ. σ. κορν φλάουρ
1 μεγάλο αυγό
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανίλια
75 ml γάλα
½ κ. γ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
για την κρέμα τυριού
55 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
200 γρ. τυρί κρέμα
½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας


Εκτέλεση
Σε μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και τη χαρουπόσκονη.
Σε άλλο μπωλ, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το αυγό με μια κουταλιά αλεύρι, ξαναχτυπάμε.
Προσθέτουμε τη βανίλα, το αλάτι, στη συνέχεια το αλεύρι, το μπέκιν και τη χαρουπόσκονη μαζί με το γάλα. Αφού βάλουμε το αλεύρι κλπ, δεν χτυπάμε για πολύ.
Βάζουμε 8 καραμελόχαρτα σε ταψί για μάφινς.
Μοιράζουμε το μίγμα στις θήκες.
Ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά στους 160 με αέρα.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε 2-3 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία και τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν, φτιάχνουμε την κρέμα τυριού.
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη. Η άχνη μπορεί να δείχνει ότι είναι πάρα πολλή και δυσκολεύεται να δουλευτεί το μίγμα. Όταν νιώσουμε αυτό, προσθέτουμε το τυρί.
Χτυπάμε καλά, για να μην αφήσει κομπάκια.
Προσθέτουμε και τη βανίλια, χτυπάμε να ενσωματωθεί.
Βάζουμε σε κορνέ την κρέμα και τη μοιράζουμε στα 8 κεκάκια.
Αν δεν καταναλωθούν την ίδια μέρα, τα βάζουμε στο ψυγείο. Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, τα αφήνουμε λίγη ώρα εκτός ψυγείου.

Καλή βδομάδα! Καλή σχολική χρονιά!

4 comments:

  1. Νόστιμο φαίνεται αν και τα κέικ τα χουμε συνηθίσει να βάζουμε μέσα μπόλικο αλεύρι δηλαδή σε αυτή την περίπτωση να είχε από 200 γρ. αλεύρι.Θα το φτιάξω με αυτές τις αναλογίες να δω πως θα βγεί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σκέψου ότι όταν βάζεις κακάο σε ένα κέικ, αφαιρείς από το αλεύρι. Έτσι κι εδώ. Η χαρουπόσκονη μπαίνει σαν κακάο, ή σαν μέρος του αλευριού, οπότε συνολικά, μαζί με το αλεύρι είναι 100 γρ. Δοκίμασε και διορθώνεις ό,τι δεν σου αρέσει.

      Delete
  2. Φαίνονται τέλεια!Ότι πρέπει για πάρτυ !

    ReplyDelete
  3. Ωραία φαίνονται ομως ανησυχώ εαν θα καταλάβουν στην γεύση τα παιδιά μου την διαφορά...πολυ δύσκολοι πελάτες ειδικά με τα εναλλακτικά ...θα το δοκιμάσω ομως...δεν πτοούμαι...τα τρώω και μόνη μου...8κεκακια σιγά...σε ευχαριστώ!

    ReplyDelete