Monday, October 20, 2014

Κοτόπουλο ινδικό με αμύγδαλα και σταφίδες

Ο φίλος μου ο Θεοτόκης έζησε στην Αμερική για 18 χρόνια. Γυρίζοντας πίσω, έφερε μαζί του μαζί με τις εμπειρίες του και τις αναμνήσεις του, τα βιβλία και τετράδια μαγειρικής που είχε εκεί. Του αρέσει η κινέζικη και ινδική κουζίνα πολύ και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν ινδικές συνταγές που έκανα από τις σημειώσεις του αλλά και κινέζικες από μια βραδυά που μας μαγείρεψε. Η παρακάτω συνταγή, έδωσε ένα από τα νοστιμότερα φαγητά που έχω φάει. Σας γράφω τις ποσότητες που έλεγε, αλλά εγώ έκανα τη μισή. Για τα μπαχαρικά απευθυνθείτε σε μεγάλα μπαχαρτζίδικα. Ειδικά για το γκαράμ μασάλα, μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας αφού στο ίντερνετ υπάρχουν πληροφορίες για την παρασκευή του.
Αν θεωρείτε ότι τα μπαχαρικά είναι πολλά και καυτερά, μετριάστε τις ποσότητες και φέρτε τις στα μέτρα σας όπως έκανα κι εγώ.

Το αστείο και γελοίο του θέματος ταυτόχρονα ήταν ότι από τη βιασύνη μου να σερβίρω για να φάμε, δεν πρόσεξα τις 2 τελευταίες σειρές της συνταγής που έλεγε να βάλω τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Οι πρώτες φωτό λοιπόν βγήκαν χωρίς αυτά και ξαναφωτογραφήθηκε υπό άλλες συνθήκες με αυτά... (τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μπλόγκερς όταν τους περιμένουν με ένα πηρούνι για να φάνε).


Κοτόπουλο ινδικό με αμύγδαλα και σταφίδες
Υλικά για 6 άτομα
2,5 εκ. ρίζα τζίντζερ καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
8-9 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
6 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
4 κ. σ. νερό
7 κ. σ. σπορέλαιο (χρησιμοποίησα ελαιόλαδο)
1.350 γρ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα (χρησιμοποίησα φιλέτο στήθος) σε μικρά κομμάτια
10 ολόκληρους σπόρους κάρδαμο
1 κομμάτι κανέλλα ξύλο 2,5 εκ.
3 φύλλα δάφνης
5 γαρίφαλα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
2 κ. γ. κύμινο τριμμένο
1/8 έως 1/2 πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
7 κ. σ. γιαούρτι* (χρησιμοποίησα χωρίς λιπαρά)
1 και 1/4 (275 ml) κρέμα γάλακτος 35% *
1και 1/2 κ. γ. αλάτι
1-2 κ. σ. σταφίδα σουλτανίνα
1/4 γκαράμ μασάλα


Εκτέλεση
Βάζουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, 4 κ. σ. αμύγδαλα και 4 κ. σ. νερό σε μπλέντερ και τα λιώνουμε να γίνουν μια πάστα.
Βάζουμε το λάδι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά.
Όταν ζεσταθεί, βάζουμε όσα κομμάτια κοτόπουλου χωράει το τηγάνι στην επιφάνειά του (μία στρώση) και τηγανίζουμε να πάρει χρώμα από κάτω. Το γυρίζουμε και κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Όταν τηγανιστούν, βγάζουμε το έτοιμο κοτόπουλο και συνεχίζουμε έτσι με όσο κοτόπουλο έχει απομείνει.
Στη συνέχεια, αφού βγάλουμε όλο το κοτόπουλο, βάζουμε στο ίδιο λάδι το κάρδαμο, την κανέλλα, τη δάφνη και τα γαρίφαλα και τα γυρίζουμε για λίγο στο λάδι σε δυνατή φωτιά.
Μετά βάζουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε κι αυτό για 3-4 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
Προσθέτουμε την πάστα από το μπλέντερ, το κύμινο και το πιπέρι καγιέν.
Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να δούμε τα μπαχαρικά να παίρνουν λίγο χρώμα και να διαχωρίζονται από το λάδι (έρχονται στην επιφάνεια και φαίνονται πια).
Προσθέτουμε μια κουταλιά γιαούρτι και ανακατεύουμε να ενωθεί. Συνεχίζουμε έτσι με όλο το γιαούρτι (εδώ να σας πω ότι έβαλα ΜΟΝΟ γιαούρτι και όχι κρέμα γάλακτος και μάλιστα βαριά).
Βάζουμε το κοτόπουλο και ό,τι υγρά έχει βγάλει, την κρέμα γάλακτος (αν βάλετε) και αλάτι.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, καλύπτουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, γυρίζουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε να βράσει άλλα 10 λεπτά (να πω εδώ επίσης ότι πέρα από το ότι ξέχασα να βάλω τις σταφίδες :-p, δεν άφησα να βράσει για τόση πολλή ώρα. Σε δέκα λεπτά το είχα βγάλει).
Τέλος, προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι το υπόλοιπο αμύγδαλο (αυτό το παρέλειψα διότι και αυτό το ξέχασα :-p) και το προσθέτουμε με χάρη παρακαλώ στο κοτόπουλο όταν το σερβίρουμε.

Τα ολόκληρα μπαχαρικά σημειώνει η συνταγή, δεν είναι για να φαγωθούν :-)

Τονίζω ότι έβαλα μόνο γιαούρτι και ήταν μια χαρά. Δεν ήθελα να επιβαρύνω το φαγητό μας με κρέμα γάλακτος πολλών λιπαρών και συνέχισα με γιαουρτάκι 1,5%. Ήταν απλά τέλειο!

Καλή εβδομάδα!

7 comments:

  1. Καλά, λατρεύω το ινδικό! Ακόμη και στην εγκυμοσύνη το τσάκιζα! Αυτό το φαγάκι είναι λοιπόν πολύ του γούστου μου! Και μου άρεσε που το κράτησες ελαφρύ, χωρίς κρέμα γάλακτος!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  2. Με τα παιδιά έχουμε δοκιμάσει διάφορες κουζίνες στο Λονδίνο, εγώ βέβαια δεν είμαι των πολύ καυτερών και δοκιμάζω πάντα τα πιο ήπια. Κάθε μια έχει τη χάρη της.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Κική!!Πολύ νόστιμη καί πρωτότυπη συνταγή!!Δέν είμαι λάτρης τής Ινδικής κουζίνας,αλλά φαίνεται πολύ ελαφρύ πιάτο!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Αυτή η κουζίνα είναι στα μέτρα μου!Μου αρέσουν οι διαφορετικές γεύσεις, οι πικάντικες, εκείνες που είναι γεμάτες αρώματα! Πολύ ωραία η συνταγή σου.
    Καλή εβδομάδα Κική μου!

    ReplyDelete
  5. Πληθωρικό πιάτο, πολύ πλούσιο σε γεύση και αρώματα.
    Μου αρέσει που έμεινες στο γιαούρτι και δεν πρόσθεσες κρέμα γάλακτος, νομίζω κι εγώ ότι το πιάτο είναι υπέροχο ακριβώς έτσι!

    ReplyDelete
  6. καλησπερα και απο εμενα.ινδικο δεν εχω φαει αλλα μου αρεσει πολυ το κυμινο.και αφου εχει και αμυγδαλα θα το τολμησω.καλο βραδυ.

    ReplyDelete
  7. Αφού πρόλαβες και το φωτογράφισες Κικη να μη μιλάς καθόλου:)

    ReplyDelete