Thursday, August 1, 2013

Παγωτό μπανάνα-νουτέλα: το εύκολο παγωτό με 2 υλικά που δεν κρυσταλλιάζει

Κάθε φορά που είναι να γυρίσει η κόρη μου στο νησί, μου στέλνει από πριν παραγγελιές τι θέλει να της φτιάξω. Άλλες φορές είναι δικές μου συνταγές που έχουμε κάνει στο παρελθόν, άλλες είναι κάτι που είδε στο ίντερνετ και της έκανε κλικ.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν της έκανε απλώς κλικ, της παραέκανε. Σαν να κόλλησε το δάχτυλο σε παλιά γραφομηχανή: κλικκλικκλικκλικκλικ!


Η συνταγή κυκλοφορεί τα τελευταία 2 χρόνια συχνά στο διαδίκτυο με πολλές παραλλαγές. Για παράδειγμα, εδώ μπορείτε να δείτε την αναλογία 1 μπανάνα-μισή κούπα νουτέλα-1 κ. σ. ξηροκάρπια, ή σε μια που έχω κρατήσει 1 μπανάνα-1 κ. σ. νουτέλα (πολύ λίγη για τα γούστα μου) ή μπορείτε να τη βρείτε στο μπλογκ της Ερμιόνης με προσθήκη κρέμας γάλακτος. Ένα είναι σίγουρο: μπορείτε να τη βρείτε σε δεκάδες εκδοχές ανάλογα τα γούστα σας και θα είναι σίγουρα νόστιμη!

Θα ήθελα επίσης να πω ότι διαφωνώ με τη γνώμη της γράφουσας του πρώτου λινκ που δίνω η οποία λέει ότι το παγωτό δεν θυμίζει τη γνωστή υφή των παγωτών. Μπορεί να συμβαίνει αυτό επειδή χτύπησε τις μπανάνες φρέσκιες και μετά τις πάγωσε. Αν παγώσεις πρώτα τις μπανάνες και μετά τις χτυπήσεις στο μπλέντερ έχει καλύτερη γεύση, υφή και πιο ανοιχτό χρώμα. Το έκανα και με τους δύο τρόπους και αυτός είχε καλύτερο αποτέλεσμα και θυμίζει όντως παγωτό πλούσιο σε γεύση!



Παρόλο που κυκλοφορούν όπως είπα πολλές συνταγές, εγώ έκανα την μία και γνωστή: του κεφαλιού μου: Τουτέστιν: Υπήρχαν 3 ώριμες μπανάνες στον πάγκο πριν φύγω για Αθήνα, οι οποίες με κοιτούσαν περίλυπες καθώς πετούσα/τακτοποιούσα πριν φύγω. Πριν τις πετάξω, θυμήθηκα το παγωτό. Τις καθάρισα, τις κομμάτιασα με το χέρι σε χοντρά κομμάτια και τις έβαλα όπως-όπως στην κατάψυξη. Μόλις γύρισα, τις έβγαλα από την κατάψυξη και τις άφησα λίιιιγο να μαλακώσουν για να μπορώ να τις χτυπήσω στο μπλεντεράκι μου χωρίς να το κάψω. Τις χτύπησα και στη συνέχεια τις ένωσα με 3/4 κουτιού νουτέλα των 400 γρ. Σπάνια γράφω μάρκα προϊόντος, αλλά πραγματικά, μόνο η νουτέλα ή η μερέντα με την απαλή υφή τους πιστεύω ότι είναι ιδανικές γι' αυτό. Μια πολύ σφιχτή πραλίνα φουντουκιού δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα πιστεύω.
Το παγωτό μπορούσε να φαγωθεί αμέσως με το λιώσιμο των παγωμένων μπανανών αλλά και στην κατάψυξη που μπήκε, δεν πάγωνε σαν παγάκι. Μπορούσες να το σερβίρεις σχεδόν αμέσως από τη στιγμή που το έβγαζες από την κατάψυξη.

Μην σας ξεγελάει ότι λόγω της ύπαρξης δύο μόνο υλικών και της απουσίας της κρέμας γάλακτος 35% είναι ένα light παγωτό. Είναι αυτονόητο ότι έχει φουλ λιπαρά, αφού η πραλίνα φουντουκιού έχει σχεδόν τα ίδια λιπαρά ανά 100 γρ. με την κρέμα γάλακτος. Το μόνο καλό στην ιστορία είναι ότι φτιάχνεις λίγο παγωτό, οπότε τρως και λίγο (λέμε τώρα). Με 3 μπανάνες και 3/4 του κουτιού πραλίνα, βγαίνει περίπου 500-600 γρ. παγωτό.

Οπότε, αναλυτικά, έχουμε και λέμε:


Παγωτό μπανάνα-νουτέλα
Υλικά
3 ώριμες μπανάνες
300 γρ. νουτέλα ή (μερέντα) ή όση θέλετε εσείς, ανάλογα τα γούστα σας
3 κ. σ. γάλα φρέσκο (αν χτυπήσετε τις μπανάνες παγωμένες. Αν τις χτυπήσετε φρέσκιες, δεν χρειάζεται γάλα).

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες.
Τις βάζουμε στην κατάψυξη, σχετικά αραιωμένες για να μην γίνουν μια μάζα και τις αφήνουμε να παγώσουν (ή να μισοπαγώσουν). Αν τις "ξεχάσετε" στην κατάψυξη ή δεν μπορείτε άμεσα να φτιάξετε το παγωτό, μην ανησυχείτε. Όταν θελήσετε να το φτιάξετε, βγάλτε τις από την κατάψυξη και αφήστε τις να ξεπαγώσουν για λίγη ώρα (πχ 10 λεπτά) ώστε να μπορείτε να τις λιώσετε στο μπλέντερ και να μην το κάψετε.
Χτυπάμε τις μπανάνες στο μπλέντερ. Αν δυσκολεύονται να λιώσουν, προσθέτουμε το γάλα.

 

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη νουτέλα, ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ να ενωθούν ή ενώνουμε με κουτάλι και το παγωτό μας είναι έτοιμο. Μπορούμε να φάμε ακόμα και την ίδια στιγμή, ή να το βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσει περισσότερο.

Δεν κρυσταλλιάζει, δεν χρειάζεται ξανά χτύπημα και μπορούμε να το σερβίρουμε σχεδόν αμέσως αφού το βγάλουμε από την κατάψυξη. Το πιο σημαντικό όμως στην περίπτωση αυτού του παγωτού είναι ότι αρέσει στα παιδιά!

Άλλος τρόπος παρασκευής είναι να μην παγώσουμε τις μπανάνες, αλλά να τις λιώσουμε ενώ είναι φρέσκιες και να προσθέσουμε αμέσως μετά τη νουτέλα. Καλύτερη υφή όμως έχει αν κάνουμε όλα όσα περιέγραψα παραπάνω.

Tip: Οι μπανάνες στην κατάψυξη ΔΕΝ μαυρίζουν!!!

Update: Αφού πάγωσε και με τον 2ο τρόπο, ενημερώνω ότι και με τον 2ο τρόπο δεν κρυσταλλιάζει, για να μην σας πω ότι είναι και πιο μαλακό. Με τον 2ο τρόπο θυμίζει περισσότερο νουτέλα, ενώ με τον πρώτο θυμίζει παγωτό! Ψηφίζω υπέρ του πρώτου!

Καλό μήνα!

27 comments:

  1. Ησουν σαφεστατη σε ολα. Περιγραφικη, αναλυτικη και το παγωτο που προτεινεις ειναι φανταστικο. Ειδικα αν αναλογιστει κανεις την απλοτητα του!!

    Καλο μηνα Κικη.

    ReplyDelete
  2. Καλό Μήνα Κίκι μου!!!
    Λοιπόν μόλις γλύτωσες δύο μπανάνες απο το πέταγμα...παραγούρμασαν και ήταν έτοιμες το μεσημέρι να σουταριστούν. Για χάρη σου θα γίνουν παγωτό!
    Φιλάκια πολλάαααααααα

    ReplyDelete
  3. Κι εμένα έχει πάρει κάπου στο νετ το μάτι μου αυτή τη συνταγή και πρέπει να την κάνω άμεσα γιατί είμαι πολύ περίεργη! Έχω φτιάξει την εκδοχή με την κρέμα γάλακτος και μου άρεσε αρκετά. Αυτό είναι αν μη τι άλλο και πιο οικονομικό!
    Σ' ευχαριστούμε Κική για τις συμβουλές, καλή σου μέρα και καλό μήνα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οικονομικό και νόστιμο!
      Επίσης!

      Delete
  4. Υπέροχο μέσα στην απλότητά του!
    Καλό μήνα Κική μου!

    ReplyDelete
  5. Θα με κάψεις εσύ με τα παγωτά σου..............με σώνει που δεν έχω μπανάνες τώρα άμεσα!!!!

    ReplyDelete
  6. Φανταστικός συνδυασμός!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  7. Καλό μήνα Κική!!!Ωραία συνταγή!!!Καί σέ light εκδοχή!!!
    Συνδυαζει ωραίες γεύσεις!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  8. Καλό μήνα, χαρούμενο και δροσερό να έχεις!

    ReplyDelete
  9. Αυτή είναι συνταγή για μένα, Κική! Πρώτον, γιατί πρόκειται για παγωτό! Δεύτερον, είναι εύκολη και γρήγορη! Η ιδανική συνταγή, δηλαδη, για τις ζέστες αυτών των ημερών! Απολαυστικό και δροσερό επιδόρπιο!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασε και θα τη λατρέψεις!

      Delete
  10. Εγώ ψηφίζω υπέρ της συνταγής όπως και να είναι! Φαίνεται τέλειο! Φιλάκια :)

    ReplyDelete
  11. Μπανάνα+νουτέλα=παράδεισος!Ξελιγώθηκα!

    ReplyDelete
  12. Ωραία!! θα το φτιάξω άμεσα, θα φτιάξω και χωνάκια και θα τα τσακίσω!! Τέλεια θα είναι!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Deli,το έφττιαξα για το μικρό,του άρεσε πολύ και φτιάξαμε μεγαλύτερη δόση
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ?KAI AN ΝΑΙ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα. Το έχω κρατήσει μερικές μέρες στην κατάψυξη. Δεν μπορώ να πω πόσες, γιατί δεν φτιάχνω ποτέ μεγάλη ποσότητα. Πάντως βδομάδα και παραπάνω ήταν. Γιατί να μην μπορεί να διατηρηθεί; δεν νομίζω να έχει πρόβλημα.

      Delete