Monday, August 19, 2013

Μαρμελάδα κράνα

Χρόνια τώρα γκρινιάζω (κατά βάθος ζηλεύω) για τα φρούτα που δεν έχουμε εδώ λόγω γεωγραφικής θέσης, όπως τα κράνα. Φυσικά, έχουμε άλλα καλά και αστειεύομαι λέγοντας ότι γκρινιάζω. Ζηλεύω όμως που βρίσκουν οι βόρειοι φίλοι με ευκολία κράνα και άλλα φρουτάκια του δάσους! Εδώ, ούτε που τα ξέρουμε!


Και επειδή όπως έχουμε ξαναπεί, μέσα από το blogging έχουμε γνωριστεί με πολλά άτομα και ξέρουν τις επιθυμίες μας, πέρυσι τέτοια εποχή, ο Θοδωρής που βρέθηκε στα Γρεβενά, μου έφερε απ' όλα τα καλά! Μέσα σ' αυτά, ΚΑΙ κράνα!


Μια φορά, μου είχαν φέρει μισοτελειωμένο λικέρ κράνα, που το μόνο που ήθελε ήταν σιρόπι. Μία και μοναδική φορά ο αέρας στο μπαλκόνι μου μου έχει σπάσει μπουκάλι με λικέρ και ήταν αυτή! Γκαντεμόσαυρος; Not me! Πέρυσι όμως και λικέρ έκανα και μαρμελάδα! Φέτος, η Ξανθή μου έστειλε πάλι λίγα κράνα. Μάλλον θα γίνουν λικεράκι πάλι κι αυτά!


Αυτό το ιδιαίτερο φρουτάκι με το σφιχτοδεμένο κουκούτσι μέσα του, δίνει μια μαρμελάδα με εκπληκτικό χρώμα! Το λικεράκι, με άχρωμο ποτό, έδωσε πιο ανοιχτό χρωματάκι! Η μαρμελάδα δεν ήταν σαν τις συνηθισμένες μαρμελάδες. Θεωρώ ότι ίσως τα κράνα δεν ήταν ακόμα ώριμα, παρόλο που είχα διαλέξει τα πιο μαλακά. Ίσως πάλι να έγινε απλά έτσι όπως έγινε από τη φύση της. Εκείνο δηλαδή που είχε διαφορετικό από άλλες μαρμελάδες, είναι ότι δεν έχει τόσο ρευστή υφή, πράγμα που μπορεί να οφείλεται και στη φύση του φρούτου που δεν έχει πολλή υγρασία. Όπως και να έχει, έγινε μια ωραία μαρμελάδα, πολύ ανθεκτική στο χρόνο! Αν βρείτε κράνα, δοκιμάστε τη!



Μαρμελάδα κράνα
Υλικά
200 γρ. κράνα ώριμα
¾ κούπας νερό
¼ κούπας νερό επιπλέον
100 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα ¾ κούπας νερό με τα κράνα να βράσουν για 10 λεπτά (αφού κοχλάσει μετράμε).
Παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα τα κράνα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, το οποίο στηρίζουμε σε μπωλ ή κατσαρόλα.
Τα «πατάμε» με κουτάλι έτσι ώστε να περάσει ο πολτός στο μπωλ και να μείνουν τα κουκούτσια. Βοηθάμε με το νερό στο οποίο έβρασαν αν δυσκολεύεται να περάσει ο πολτός.
Τέλος, ρίχνουμε όσο νερό έχει μείνει (από αυτό που έβρασαν) συν το ¼ κούπας νερό για να περάσει όσο υλικό έχει απομείνει και να ξεπλύνουμε τα κουκούτσια.
Προσθέτουμε στον πολτό τη ζάχαρη και βράζουμε πάλι για 10 λεπτά.
Αφήνουμε να μισοκρυώσει και φυλάμε σε καθαρό βάζο.

update: Αν τα κράνα σας δεν είναι ώριμα, αφήστε τα στο ψυγείο σε σακουλάκι κλεισμένα για μερικές μέρες και ελέγξτε ξανά. Ωριμάζουν μια χαρά!

17 comments:

  1. Αν κρίνω από το χρώμα αυτά είναι περισσότερο ώριμα, ελπίζω το Σεπτέμβρη που θα ξαναπάω να βρω περισσότερα και πιο ώριμα.
    Η μαρμελάδα είναι και φάρμακο όπως και αυτά του λικέρ τα τρώμε εμείς έτσι λες και τρως ένα φρούτο.
    Φιλιά πάω στο σταθμό.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάντως τα κράνα ωριμάζουν άνετα στο ψυγείο μέσα σε σακο΄θλα. Θα το γράψω και στο ποστ να το ξέρει ο κόσμος!

      Delete
  2. Και μένα σαν φάρμακο μου την έδινε πριν 30 τόσα χρόνια η μητέρα του μπατζανάκη μου (πόντια, άριστη μαγείρισσα). Την ζηλεύω Κική...

    ReplyDelete
  3. Καλοφάγωτη. Έχουν και πολύ πηκτίνη και η δική μου είχε γίνει (όταν ζούσα στα ορεινά) σαν ζελέ, ξινούτσικη, χρώμα ίδιο πορφυροκόκκινο. (σε κρέπα, με σαντιγί, σοκολάτα- κόλαση). Ε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως έχει καταπληκτικό χρώμα και από πηκτίνη μια χαρά!

      Delete
  4. Φοβερό χρώμα, Κική!! Δυστυχώς και εγώ, δεν μπορώ να βρώ κράνα στον Πειραιά. Όσο για το λικέρ, που είναι ωραιότατο, το έχω δοκιμάσει σε μια επίσκεψή μας στην λίμνη Πλαστήρα.
    Καλοφάγωτη η μαρμελάδα.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Πάρα πολύ ωραία σου έγινε!!!

    ReplyDelete
  6. μμμμ τι υπέροχο χρώμα!
    Μου τρέχουν τα σάλια!

    ReplyDelete
  7. Τι όμορφο χρώμα που έχει! Καλοφάγωτη! :)

    ReplyDelete
  8. Πανέμορφο χρώμα Κική!!Κρίμα!!Δέν τήν έχω δοκιμάσει ποτέ!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  9. Μπορεί Κράνα να μην έχετε στην Ζάκυνθο, Κική, αλλά έχετε άλλα ωραία καλούδια και έτσι πάντα υπάρχει μια ισορροπία.

    Ωραίο χρώμα και ωραία υφή έχει η μαρμελάδα σου, αν και με τα κουκούτσια τους δυσκολεύει λίγο το πράγμα :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι. Κάθε τόπος και τα καλά του!

      Delete