Monday, July 29, 2013

Μαρμελάδα προύνος (ή προυνός;) - (καλλωπιστική δαμασκηνιά, σκούρα κορόμηλα)

Λίγες μέρες στην Αθήνα, με αποσυντόνισαν λιγάκι από το blogging. Τι θέλει ένας νησιώτης στην Αθήνα κατακαλόκαιρο; Αυτό με ρωτούσαν όλοι! Χαχα! Λοιπόν, όταν δεν μπορείς να πας διακοπές αλλού, πας στην πρωτεύουσα και καλά για διακοπές, συνδυάζοντας δουλίτσες που πρέπει να γίνουν. Συχνά οι φίλοι με ρωτούν τι κάνω όταν πάω στην Αθήνα, αν πήγα θέατρο ή σινεμά ή σε κάποια μουσική σκηνή. Ε λοιπόν όχι. Τίποτα από όλα αυτά δεν μου λείπουν. Ούτε το θέατρο, ούτε το σινεμά. Εκείνο που μου λείπει είναι οι φίλοι που δεν βλέπω συχνά. Οπότε, αρχίζει ένας αγώνας δρόμου να προλάβω να δω καλούς φίλους. Το άλλο που μου λείπει, είναι τα μαγαζάκια με τα μαγειρικά gadget τα οποία λατρεύω και μπορώ να περάσω ώρες μέσα τους χαζεύοντας. Αυτή τη φορά έκανα και τα δύο. Είδα φιλαράκια, είδα από κοντά τη Ρένα, γνώρισα από κοντά 2 φίλους αξιόλογους (3 μαζί με τον σκύλο τους :-) ), χάζεψα στα μαγαζάκια που μου αρέσουν, αγόρασα βύσσινο με 2 ευρώ το κιλό από τη Βαρβάκειο (yeeeeeaaaaaaaah) με το οποίο κόντεψα να καταστρέψω την καινούρια μου ηλεκτρική κουζίνα κλαψ (ευτυχώς την έσωσα) και γύρισα πάλι πίσω στην τρέλα που επικρατεί το καλοκαίρι στο νησί.

Την Ξανθή δεν την είδα γιατί ήταν στα μέρη της. Και πέρυσι τέτοιες μέρες ήταν στα μέρη της, και γυρίζοντας έφερε καλούδια από το χωριό: σαμπούκο, προυνούς, ρίγανη και άλλα. Ήμουν από τις τυχερές που παρέλαβα μέρος από τα καλούδια αυτά!


Απ' όλα όσα μου έλεγε, δεν ήξερα τι ήταν οι προυνοί. Με μια έρευνα που κάναμε μέσω των φωτογραφιών που είχε τραβήξει η Ξανθή σε καρπούς και δέντρο, κατέληξα σε ένα αστείο συμπέρασμα: οι προυνοί, ήταν το ίδιο πράγμα με αυτό που αποκαλούσα εγώ σκούρα κορόμηλα! Όχι μόνο ήξερα τελικά τι ήταν, αλλά έχω δέντρο στον κήπο μου, το έχω φωτογραφήσει και έχω φτιάξει λικέρ και μαρμελάδες από κει. Άλλη ονομασία του δέντρου είναι και καλλωπιστική δαμασκηνιά. Στο δε μπλογκ που σας παραπέμπω για να δείτε φωτό  του, το λέει προύνο και όχι προυνό! Τώρα ποιο είναι το σωστό...θα σας γελάσω! Η λατινική του ονομασία είναι Prunus cerasifera και στα αγγλικά μπορείτε να το βρείτε και σαν cherry plum, ακριβώς επειδή μοιάζουν με κερασάκια όπως βλέπετε στις παρακάτω φωτό! Τόσο το αγγλικό plum όσο και το λατινικό prunus, μαρτυράει τη συγγένεια του δέντρου με τα υπόλοιπα δαμασκηνοειδή (δαμάσκηνα, βανίλιες κλπ).
Όπως και να 'χει, μόλις τα είδα μπροστά μου κατάλαβα ότι είχα να κάνω με το ίδιο φρούτο που είχα κι εγώ. Πέρα από το όνομα που με είχε αρχικά μπερδέψει, με είχε επίσης μπερδέψει και το γεγονός ότι εδώ, επειδή είμαστε πιο νότια, όλα τα φρούτα γίνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τη βόρεια ή την κεντρική Ελλάδα. Οπότε, αυτά που εμένα γίνονταν τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου, στα μέρη της Ξανθής ωρίμαζαν 1-2 μήνες αργότερα.

Τελικά τα φρουτάκια έγιναν μαρμελάδα και λικέρ και τα δύο πολύ ωραία.
Στην παρακάτω φωτο βλέπετε τα κορόμηλα που είχα βάλει παλιότερα. Τα 2 σκούρα πάνω αριστερά, είναι προυνοί!



Αυτό είναι το φρουτάκι στο δέντρο μου. Είχε τραβηχτεί 20 Μαΐου!


Όσο γι΄ αυτά, είναι οι προυνοί που μου έστειλε η Ξανθή αρχές Αυγούστου πέρυσι! Τόσο από τα φύλλα, όσο και από τα φρούτα, καταλήξαμε ότι πρόκειται για το ίδιο δέντρο. Απλά αλλάζει η ονομασία!


Όπως κι αν τα λένε, αν τα βρείτε, μπορείτε να τα κάνετε μαρμελάδα. Κάνουν καταπληκτική, με φανταστικό χρώμα!


Μαρμελάδα προύνος
Υλικά
1.400 γρ. προυνοi
800 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε από κουκούτσια τους προυνούς. Δεν βγάζουμε τη φλούδα απαραίτητα. Βράζουμε για 20 λεπτά χωρίς νερό.
Αν τους έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, δεν χρειάζονται λιώσιμο.
Αφήνουμε να μισοκρυώσει η μαρμελάδα και φυλάμε σε καθαρά βάζα.

Καλή εβδομάδα!

17 comments:

  1. κικη δεν το πιστευω! βυσσινο με 2 κιλα το ευρω!!!
    τελεια.
    τα προυνους, εδω τα λενε αμολα και δεν ειναι καθολου διαδεδομενα. τα δαμασκηνα στα ιταλικα λεγονται προυνιε οποτε μαλλον απο εκει πηγαζει το ονομα.
    καλη σου μερα
    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειρήνη ΑΝ έφερναν εδώ, θα είχε 5-6 το κιλό. Τα καλά της Αθήνας!
      Καλημέρα!

      Delete
  2. Καλημέρα Κική! Αυτό το φρούτο το ανακάλυψα στην Ολλανδία, στην Ελλάδα να σου πω την αλήθεια μπορεί και να το είχα φάει αλλά δεν το θυμάμαι καθόλου. Είναι πολύ γευστικό. Φαντάζομαι και σε μαρμελάδα θα είναι πολύ ωραίο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι τέλεια μαρμελάδα!

      Delete
  3. Kαλημέρα Κική!!!
    Τί υπέροχο χρώμα!!!Φαντάζομαι τήν γεύση του!!!
    Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  4. Έχω ένα τέτοιο δέντρο ακριβώς έξω από το μπαλκόνι της κουζίνας μου. Τι να λέμε τώρα; Τρώω τους καρπούς και στο τσακίρ κέφι φτιάχνω μαρμελάδα!

    ReplyDelete
  5. Χεχε τι ανακαλύπτει κανείς ότι έχει στην αυλή του!!!
    Έβαλα στο χώμα πολλά κουκούτσια μπας και βγει δέντρο μιας κι αυτά που μαζεύω είναι από ξένη αυλή μεν εγκαταλελειμμένα όμως.
    Ετοιμάσου για καλούδια μόλις γυρίσω! Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μωρέ ήξερα τι είχα. Δεν ήξερα ότι είναι ίδιο με αυτό που έστελνες! χαχα!
      Ευχαριστώωω!

      Delete
  6. Κική μου καλοφάγωτη, πάρα πολύ ωραία μαρμελάδα!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Χα χα ευτυχώς βγάλατε άκρη με την Ξανθή!
    Περιέργως το cherry plum το είχα ξανακούσει αλλά δεν γνώριζα το ελληνικό του αντίστοιχο.
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάτι μάθαμε πάλι όλοι :-)

      Delete
  8. Καλησπέρα!δεν ειναι Προύνος ή προυνός.Είναι prawns (προφέρεται Πράουνς) και ειναι από την αγγλική λέξη : Δαμάσκηνα.

    ReplyDelete
  9. Γλυκό του κουταλιού έχει κάνει κάποια κυρία...να υποθέσω θα Είναι Ίδια διαδικασία με το κερασι

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ όχι. Αν βγάλεις το κουκούτσι, ναι. Όπως το κεράσι

      Delete