Thursday, July 4, 2013

Παγωτό με καραμέλα γάλακτος και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα συνδεδεμένο με την κατανάλωση παγωτών. Εσείς αλήθεια μετρούσατε πόσα παγωτά τρώγατε όταν ήσασταν πιτσιρίκια;
Παρόλο που η Ελλάδα είναι μια γαλακτοπαραγωγός χώρα, η κατανάλωση παγωτού το χειμώνα, είναι κάτι σχεδόν άγνωστο για τον έλληνα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε κάποιες άλλες χώρες. Ακόμα και το καλοκαίρι, αν οι μέρες δεν είναι απόλυτα ζεστές, δεν θα δείτε εύκολα έλληνες να κάθονται σε παγωτατζίδικα. Κακά τα ψέματα: το παγωτό στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με τη ζέστη.


Τις τελευταίες μέρες, δεν θα το έλεγες ζέστη αυτό που είχαμε στο νησί. Έχει μπει Ιούλιος και ακόμα κυκλοφορούμε με μπουφανάκι στο χέρι το βράδυ (τις τελευταίες μέρες και το απόγευμα), η θάλασσα είναι ακόμα δροσερή (για να μην πω κρύα), το βράδυ είμαστε ακόμα με καλοκαιρινή κουβέρτα. Παράξενο για την εποχή αλλά μάλλον πληρώνουμε την καλοκαιρία του Απριλίου (λέω εγώ τώρα...). Από χτες άρχισε επιτέλους η θερμοκρασία να ανεβαίνει λιγάκι σταδιακά και η όρεξη για παγωτό επανήρθε. Σας προτείνω ένα εύκολο παγωτό με καραμέλα γάλακτος, βασισμένο πάνω στην εύκολη συνταγή παγωτού που δεν κρυσταλλιάζει. Δοκιμάστε το αν σας αρέσει η καραμέλα γάλακτος!


Παγωτό me καραμέλα γάλακτος και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς 
Υλικά 
για το παγωτό 
2 φακελάκια σκόνη σαντιγύ
400 ml φρέσκο γάλα
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 κουτί γάλα εβαπορέ
για την καραμέλα 
100 ml ζάχαρη λευκή
100 ml κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου (18% χρησιμοποίησα)
μερικές σταγόνες λεμονιού και νερού
για τα καραμελωμένα ξηροκάρπια 
25 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
25 γρ. πεκάν χοντροκομμένα
3 κ. σ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση 
Χτυπάμε τη σαντιγύ με το φρέσκο γάλα, μέχρι να στέκεται.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και το εβαπορέ γάλα.
Χτυπάμε για λίγο να ενωθούν. Αν θέλετε το παγωτό να είναι σοκολατένιο, προσθέστε λίγο κακάο ή σκόνη σοκολάτα.
Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη σε μεταλλικό (αν έχετε) μπωλ ή πλαστικό που να κλείνει, για 2-3 ώρες μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.


Φτιάχνουμε τα ξηροκάρπια: 
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα ξηροκάρπια να ζεσταθούν.
Μόλις ζεσταθούν, προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Μόλις ζεσταθεί η ζάχαρη και αρχίσει να λιώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε -με ξύλινη κουτάλα πάντα- συνέχεια για να μην κολλήσουν όλα μαζί και για να καραμελώσουν όμορφα παντού. Ακόμα κι αν κολλήσουν μεταξύ τους, μην ανησυχήστε. Αφήστε να κρυώσουν και σπάστε τα μετά σε ένα γουδί.

Φτιάχνουμε την καραμέλα: Για αναλυτικές οδηγίες ανατρέξτε εδώ.
Εν συντομία:
Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με μερικές σταγόνες νερό και λεμόνι.
Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία και να πάρει καστανό χρώμα.
Παραμένουμε κοντά γιατί η καραμέλα καίγεται πολύ εύκολα. Ανακατεύουμε και όταν πάρει το επιθυμητό καραμελένιο χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος λίγη-λίγη, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια για να ενωθεί με το μίγμα.
Την ξαναβάζουμε στη φωτιά για να πάρει μια βράση για ένα δύο λεπτά και να πήξει.
Αν τυχόν η καραμέλα σας πετρώσει ξαφνικά όταν βάλτε την κρέμα, μην φοβηθείτε. Βάλτε τη σε σιγανή φωτιά και θα επανέρθει σιγά-σιγά ανακατεύοντας.
Αφήστε να κρυώσει λίγο πριν την προσθέστε στο παγωτό.


Όταν το παγωτό έχει αρχίσει να πήζει λιγάκι, ρίξτε την καραμέλα και τα ξηροκάρπια στην επιφάνειά του. Τοποθετείστε το πάλι στην κατάψυξη για 2-3 ώρες ακόμα για να πήξει εντελώς.

28 comments:

  1. Κικήηηη το θελωωωωω!!!!θα κανω αυτη την τέλεια καραμέλα μόλις φαω το παρφέ....(και μετά να κρύψω τη ζυγαριά!)

    ReplyDelete
  2. Ωραίο και πολύ πλούσιο σε γεύση το καραμελένιο σου Κική!!!!
    Οι ξηροί καρποί πάντα μου αρέσουν στα παγωτά όπως και να είναι!!

    Σούπερ!

    ReplyDelete
  3. Παίρνω το ΚΤΕΛ κι έρχομαι άμεσααααα..........αν βάλεις λίγη από την καραμέλα μέσα την ώρα που το χτυπάς θα γίνει ακόμη πιο αφράτο και καραμελένιο!! Φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε περιμένω!
      Ωραία ιδέα!

      Delete
  4. Υπέροχο το παγωτό σου Κική μου! Φυσικά το αντιγράφω, είμαι σίγουρη ότι θα γίνει το αγαπημένο της κόρης μου:)

    ReplyDelete
  5. Κική, απίθανο το παγωτό σου!!! Και μόνο που το βλέπω, θέλω να πάρω το κουτάλι μου και να το βουτήξω μέσα! Όχι στο πιατάκι, στο παγωτοδοχείο! Φτιάχνω παρόμοιο παγωτό και είναι από τα αγαπημένα μας!!! Εξαφανίζεται, όσο και να φτιάξω!! Από τις πιο ωραίες γεύσεις παγωτού!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οι ξηροί καρποί, είναι ψημένοι η ωμοι(εννοείται πριν τους καραμελωνουμε)......

      Delete
    2. Αν θυμάμαι καλά, ωμοι. Μπορείς όμως να τους περάσεις λίγο στο τηγάνι χωρίς λάδι εννοείται να ψηθούν λίγο και τους καραμελωνεις μετά

      Delete
  6. Εννοείται ότι μετρούσα τα παγωτά που έτρωγα όταν ήμουν μικρή, όπως επίσης και τα μπάνια που έκανα στη θάλασσα!
    Παγωτό καταναλώνω χειμώνα καλοκαίρι και μάλιστα σε απίστευτες ποσότητες!
    Η πρόταση σου θα μας αρέσει πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Παγωτό υπερπαραγωγή, υπέροχο!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  8. Καταπληκτικό, Κικίτσα!!! Δείχνει πολύ λαχταριστό στις φωτογραφίες!! Αντιγράφω τη συνταγή, τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμωνιάτικες παγωτολιγούρες..Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  9. Φεύγω τάχιατα... Είμαι σε δίαιτα!

    ReplyDelete
  10. Κικήηηηηηη!!!Καταπληκτικό τό παγωτό σου!!!
    Τρελαίνομαι γιά καραμέλα αλλά καί γιά οποιοδήποτε παγωτό!!!
    Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  11. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ 10 ΚΙΛΑ!!!!!
    ΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΚΙΚΗ ΜΟΥ!!!!
    ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αααα! Έχω πολλέεεεεεεεεεεεεες light συνταγές στο μπλογκ! Αυτή είναι παρασπονδία που δεν συμβαίνει συχνλά! ;-)

      Delete
  12. Υπέροχο το παγωτό σου, για το καλοκαίρι αλλά και για το χειμώνα!

    ReplyDelete
  13. Ως παιδάκι, πάντα μετρούσα τα παγωτά που έτρωγα το καλοκαίρι. Τώρα που μεγάλωσα, τρώω και το χειμώνα και έχασα το μέτρημα... χαχαχα!
    Υπέροχο το παγωτό σου! Χαλάλι και η τελευταία θερμίδα!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete