Monday, September 6, 2010

Κομπόστα δαμάσκηνο

Η εποχή των δαμάσκηνων έφτασε και η καλή μου η Μαρία Σ. πάντα με σκέφτεται. Προχτές, πήγα να παραλάβω το πεσκέσι της, ένα καλάθι γεμάτο φρεσκοκομμένα δαμάσκηνα.

Το ίδιο βράδυ, πήγα και αγόρασα ζάχαρη για τις δουλειές που θα έκανα το σαββατοκύριακο. Ήδη 1 κιλό έγινε γλυκό κουταλιού, 1 κιλό έγινε μαρμελάδα, 1,5 κιλό έγινε κομπόστα, 1 κιλό κράτησα για λικέρ (τα οποία μετά θα τα κάνω μεθυσμένη μαρμελάδα για ψητά) και είναι άλλα τόσα που θα τα αφήσω να ωριμάσουν λίγο για να κάνω κι άλλη μαρμελάδα, καμία τάρτα και ό,τι άλλο σκεφτώ. Πέρυσι, είχα φτιάξει κομπόστα πάλι με τα δαμάσκηνα της Μαρίας. Το ένα βαζάκι, το άνοιξα κοντά το Πάσχα. Το είχα κρατήσει σφραγισμένο, σε ένα ντουλάπι και ήταν άθικτο.

Η κομπόστα μου άρεσε πολύ, γιατί δεν έχει τόση πολλή ζάχαρη όπως το γλυκό κουταλιού και φέτος έκανα (και θα ξανακάνω) περισσότερη. Δοκιμάστε κι εσείς να κάνετε κομπόστα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει! Μαράκι ευχαριστώ! Και φυσικά, σε περιμένουν βάζα από ό,τι έφτιαξα!

Δαμάσκηνα κομπόστα
Υλικά
1 κιλό δαμάσκηνα όχι ώριμα
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 ξύλο κανέλλας

Εκτέλεση
Πλένουμε τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό και τα αφήνουμε για 2 ώρες.
Προσθέτουμε στα υλικά το ξύλο κανέλλας και τα βράζουμε όλα μαζί για 12-15 λεπτά.
Φυλάμε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο αν δεν είναι σφραγισμένα, ή εκτός ψυγείου αν είναι σφραγισμένα. Τα σφραγισμένα διατηρούνται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.

Tips:
Αν θέλετε να σφραγίσετε τα βάζα σας, βάλτε μέσα την κομπόστα όσο είναι ζεστή, γεμίστε μέχρι πάνω, κλείστε τα και αναποδογυρίστε τα. Μετά το άνοιγμα, διατηρήστε τη στο ψυγείο.

Την κανέλλα δεν την πρόσθεσα από την αρχή του βρασμού, για να μην καλύψει το άρωμά τους. Μπορείτε να την παραλείψετε.

Καλή εβδομάδα!

22 comments:

  1. Τα τρώω πολύ γιατί έχω πρόβλημα με την δυσκ....τα!

    ReplyDelete
  2. Σλουρπ!!!!! μου' ρχεται να ορμήξω στο πιατάκι όπως το βλέπω στην φωτό!!!!!
    Σμουάτςςςςςςςςςςς
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  3. Κική μου καλημέρα και καλή βδομάδα.
    τι νοστημιές ειναι αυτές!!!!
    Τα σάλια μου τρέχουν!!!!
    Και η φωτό πολύ ωραία.
    Και του χρόνου και του χρόνου.

    ReplyDelete
  4. πωπωπω λιχουδιές! :-)

    ReplyDelete
  5. Αχτίδα, είναι σωτήρια!


    Αστέρι και δεν ορμάς; χαχα!

    Μαρία μου, μια σακουλίτσα με καλούδια σε περιμένει! Ευχαριστώ που με προμηθεύεις με δαμασκηνάκια!

    Λιβύα, κόπιασε!

    ReplyDelete
  6. πάρα πολύ ωραία!!!λαχταριστά φαίνονται.Πως θα γίνει να μας κεράσεις;

    ReplyDelete
  7. πήρα κι εγώ πεσκέσι ένα ζεμπίλι δαμάσκηνα:) έφτιαξα ψητά με λίγο μέλι και μπαχαρικά και μαρμελάδα με λίγη ζάχαρη. τιπ: σπάμε τα κουκούτσια και βγάζουμε το "μύγδαλο" που έχουν μέσα, δίνει ωραίο άρωμα στη μαρμελάς:)

    ReplyDelete
  8. Πάω αυτή τη στιγμή να κάνω το λικέρ.Θα το κάνω όμως με μισή ρακή μισό κονιάκ( τα συνηθίζουμε έτσι τα λικέρ εδώ, λόγω παραγωγής ρακής) Η δική μας ρακή δεν έχει γλυκάνισο και δεν επιδρά στην μυρωδιά των φρούτων.Έχω κάνει θαυμάσιο λιμοντσέλο με ρακή

    ReplyDelete
  9. Τι καταπληκτικό χρώμα έχουν!

    Μου αρέσουν τα δαμάσκηνα, αλλά δεν έχω φάει κομπόστα.

    Γεια στα χέρια σου Κική !
    Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  10. Και του χρόνου Κικίτσα!!
    Το χρώμα υπέροχο!!
    Καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  11. Δαμασκηνοκατασταση δηλαδη Κικη.Καλη επιτυχια να εχεις και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις.

    ReplyDelete
  12. Απίστευτα δείχνουν. Ετρωγα εύκολα 5-6 με παγωτο !

    ReplyDelete
  13. Ι LIKEEEEEEE!!!
    Κική μου μπράβο κι του χρόνου!
    Υπέροχη και λατρεμένη!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  14. Love κομπόστες:)
    Πέρνα λίγο από το μπλογκ μου Κική!
    Φιλάααακι!

    ReplyDelete
  15. Τι έκανες πάλι! Γεια στα χέρια σου!
    Δεν είμαι εγώ για τέτοια! Πολύ δύσκολα!

    ReplyDelete
  16. Μαρία είναι νόστιμα όντως! Ελάτε! :-)

    Χαρτ, χτες έφαγα ένα για να το δοκιμάσω και ήταν σούπερ! Γύρισες;

    Vita καλή επιτυχία. Κι εγώ κάνω λικέρ με ρακή!

    Μάριον το χρώμα τους είναι μοναδικό όταν γίνεται γλυκό και κομπόστα. Η κομπόστα είναι πιο ελαφριά! Τέλεια!

    ReplyDelete
  17. Έλενα ευχαριστώ! Επίσης!

    Δημιουργία, κανονικότατη! Ευχαριστώ!

    Efi, θα κάναμε διαγωνισμό ποια θα τα πρωτοφάει!

    ReplyDelete
  18. Eva κι εγώ! Άσε!
    Ευχαριστώ!

    Μάγδα πέρασα. Θα παίξω αν προλάβω γιατί πνίγομαι. Οκ κουκλίτσα; Σμουτς!

    Big mama, εσύ είσαι για ακόμα πιο ωραία! Σμακ!

    ReplyDelete
  19. Καλέ πόσες δαμασκηνιές αδειάσατε??? Εμείς δυστηχώς δεν έχουμε, και τα βρίσκουμε δύσκολα στην αγορά... γι' αυτό να πάρω λίγη κομπόστα απ' τη δική σου???

    Μάκιααααααααααα

    ReplyDelete
  20. Painter τώρα αν σου πω ότι ήταν από μια, θα σε γελάσω! χαχα! Και όσα πήρα εγώ, επί 3 πήραν κι άλλοι! χαχα!

    ReplyDelete
  21. δεν εχω δοκιμάση κομπόστα δαμάσκηνα, μήπως περισεύη και για μένα κανένα βαζάκι?

    ReplyDelete