Monday, December 10, 2012

Νηστίσιμα σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα (βραχάκια ή ανώμαλα)

Ομολογώ ότι άλλη συνταγή είχα σκοπό να βάλω και άλλη βάζω. Επειδή πολλοί νηστεύουν, είπα να βάλω μια πιο...ενάρετη συνταγή και να αφήσω την αμαρτωλή που είχα σκοπό να βάλω για την επόμενη φορά. Τώρα βέβαια, τι ενάρετη συνταγή είναι αυτή που τη λένε "ανώμαλα", ο Θεός ξέρει! χαχα!

Δεν θα πω κάτι καινούριο σήμερα. Αντιθέτως θα πω για την πιο γνωστή, πιο εύκολη, πιο συνηθισμένη και πιο ευέλικτη συνταγή για σοκολατάκια που υπάρχει! Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότερες έμπειρες μαγείρισσες την έχουν κάνει πολλές φορές. Επειδή όμως δεν με παρακολουθούν μόνο έμπειρες μαγείρισσες, ας δούμε πώς γίνονται.

Τα μόνα υλικά που χρειάζεστε, είναι σοκολάτα κουβερτούρα (που είναι νηστίσιμη) και αμύγδαλα ή άλλους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα γάλακτος, αλλά και πάρα πολλά υλικά που μπορείτε να "ντύσετε" με τη σοκολάτα. Ποσότητες δεν έχει νόημα να δώσω, γιατί εξαρτάται τι θέλετε να προσθέστε στη σοκολάτα. Ξεκινήστε με 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα και τους ξηρούς καρπούς που θέλετε.



Σοκολατάκια με ξηροκάρπια ή ξερά φρούτα
Υλικά
σοκολάτα κουβερτούρα (πχ 200 γρ.)
αμύγδαλα ανάλατα με ή χωρίς φλούδι
εναλλακτικά:
καρύδια
σταφίδες
κράνμπερις
δαμάσκηνα αποξηραμένα
βερύκοκα αποξηραμένα
σύκα κλπ


Εκτέλεση
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε σε μικρό μεταλλικό σκεύος που να χωράει σε ένα μεγαλύτερο μεταλλικό σκεύος, έτσι ώστε να τη λιώσουμε σε μπεν μαρί.
Για το μπεν μαρί:
Στο μεγαλύτερο μεταλλικό σκεύος βάζουμε νερό (υπολογίστε 2-4 εκατοστά από τον πάτο του σκεύους) και το βάζουμε να ζεσταθεί.
Μέσα στο σκεύος με το νερό, βάζουμε το μικρότερο σκεύος με τη σοκολάτα.
Το νερό που θα βάλετε, δεν θα πρέπει να έχει υψηλή στάθμη, γιατί σε περίπτωση που κοχλάσει και πέσει έστω και μια σταγόνα μέσα στη σοκολάτα σας, θα την σκληρύνει. Υπάρχουν ειδικά σκεύη, που δεν ακουμπάει καν το νερό στο μπωλ της σοκολάτας!
Αφήνουμε να κάψει το νερό (δεν χρειάζεται να βράζει και να κοχλάζει) και αφήνουμε τη σοκολάτα να λιώσει.
Αν σας πέσει κατά λάθος νερό και σφίξει η σοκολάτα σας, ρίξτε λίγο βουτυράκι και με υπομονή ξανακάνετε τη διαδικασία του λιωσίματος.
Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, όλο αυτό γίνεται εύκολα βάζοντας τη σοκολάτα σε ειδικό σκεύος στο φούρνο για ένα λεπτάκι.

Μετά, αφού λιώσει, αρχίζει το παιχνίδι.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

Ρίχνουμε αρκετά ξηροκάρπια στη σοκολάτα. Με πηρουνάκι (βολεύει περισσότερο) ανακατεύουμε να καλυφτούν. Παίρνουμε πηρουνιές από το μίγμα και το τοποθετούμε στη λαδόκολλα. ΜΗΝ γλύφετε. Δεν θα μείνει σοκολάτα για τα σοκολατάκια σας! Το πόσο μεγάλα θα είναι τα σοκολατάκια, εξαρτάται από το προσωπικό μας γούστο.


Αντί για σκέτα αμύγδαλα ή καρύδια, μπορούμε να ρίξουμε μαζί και σταφίδες ή κράνμπερις.
Αντί για ξηροκάρπια, μπορούμε να βάλουμε βερύκοκα ή δαμάσκηνα, σκέτα ή γεμισμένα με αμύγδαλο ή καρύδι. Μπορούμε ακόμα να ενώσουμε μισά καρύδια με βανίλια (υποβρύχιο) και να τα βουτήξουμε στη σοκολάτα.
Στη συνέχεια, αφήνουμε τα σοκολατάκια να σφίξουν σε θερμοκρασία δωματίου ή αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Σοκολαστείτε άφοβα. Είναι νηστίσιμα και είναι υγιεινά!

ΤΩΡΑ μπορείτε να γλύψετε το σκεύος με τη σοκολάτα! Επιβάλλεται!

Ξεκινώντας να γράψω τη συνταγή, έλεγα πως θα γράψω δυο σειρές όλες-όλες. Τελικά, ακόμα και η πιο απλή συνταγή με ελάχιστα υλικά, έχει τα tip της και θέλει το χώρο της!

Καλή εβδομάδα!

15 comments:

  1. Χαχαχα!Τώρα μπορείτε να γλύψετε το σκεύος!!!! Με το ένα με το δύο με το τρια! Χαχαχα

    ReplyDelete
  2. Κι εγω αυτο παθαινω Κικη, λεω αυτη την συταγη θα την γραψω στα γρηγορα και μου παιρνει μια μερα να σκεφτω πως θα γραψω τι, να μπορει να το καταλαβει και ο αλλος...
    Ενσταση στο "μην γελιφετε"! Μα να μην ξερω αν εγινε καλο?? :)
    Αγαπημενες σοκολατολιχουδιες που ειναι και ευελικτες, αφου μπορουν να γινουν για ολα τα γουστα!
    Καλη εβδομαδα!

    ReplyDelete
  3. Πεντανόστιμες και πολύ πολύ εύκολες μπουκίτσες!!

    ReplyDelete
  4. Με Δαμάσκηνο για μένα, ευτυχώς που η κουμπάρα μου φτιάχνει όλη τη χρονιά κι απολαμβάνουμε κι εμείς.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Μου αρέσει πολύ που δεν έγραψες δυο σειρές, αλλά μοιράστηκες τα μυστικά σου μαζί μας. Ακόμη και η πιο απλή συνταγή θέλει τα tips της! Ένα βραχάκι θα το πάρω για τον δρόμο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  6. Deli,θα διαλέξω μόνο όσα έχουν αμύγδαλα,αυτά μ΄αρέσουν περισσότερο!
    Σίγουρα όσο μείνει δε θα πάει χαμένο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Από τα πιο εύκολα αλλά και νόστιμα σοκολατάκια, Κική. Αν μάλιστα τα αμύγδαλα είναι και λίγο ψημένα στο φούρνο, είναι το κάτι άλλο!! Βέβαια το πρόβλημα με το....γλυψιμο της σοκολάτας, πάντα θα υπάρχει, αλλά έχω στην άκρη επιπλέον κουβερτούρα, αν παρουσιαστεί έλλειψη και για ώρα ανάγκης!! Χαχαχά!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  8. σε σοκολατάκια δε λέμε ποτέ όχι νηστίσιμα ή μη!
    καλή βδομάδα :)

    ReplyDelete
  9. Αν είναι έτσι η νηστεία, τότε θέλω να νηστεύω όλο το χρόνο. Ωραία λύση τα ανώμαλα ως γλύκισμα αλλά και ως κέρασμα και δώρο!

    ReplyDelete
  10. Καταπληκτικές λιχουδιές!!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Πάνω στην ώρα! Νηστεύουμε! Μ' αρέσει και το μέγεθός τους που δεν δημιουργεί τύψεις (πολλές...)

    ReplyDelete
  12. Από τα πιο νόστιμα και πιο εύκολα σοκολατακια Κική μου.Εγώ τα φτιάχνω με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

    ReplyDelete
  13. Eχθές που τα είδα με παραπλάνησαν τα σπιτάκια και δεν έγραψα.
    Σήμερα που τα ξαναβλέπω τα λιγουρεύομαι.
    Οι κουζίνες είναι ίδιες, λίγη φαντασία μόνο τις κάνει να διαφέρουν.

    Φιλιά θαλασσένια

    ReplyDelete
  14. όπως και να τα ονομάσεις εγώ θα τα τρώω δύο δύο

    ReplyDelete
  15. Ευχαριστώ κορίτσια!

    ReplyDelete