Monday, April 9, 2012

Κατσίκι με βερύκοκα ξερά και φρέσκο δεντρολίβανο

Οι μέρες που διανύουμε ιερές, αλλά και μετρημένες μέχρι το Πάσχα. Αφήνω τις νηστίσιμες συνταγές και τις 2-3 επόμενες μέρες, σας προτείνω μερικά πιάτα για το Πασχαλιάτικο τραπέζι.

Κάθε χρόνο, σκέφτομαι πώς να φτιάξω το αρνί ή κατσίκι το Πάσχα. Εμείς δεν σουβλίζουμε και επειδή εμένα δεν μου αρέσουν τα συνηθισμένα φαγητά για μια τέτοια μέρα, ψάχνω κάτι ιδιαίτερο. Έτσι πέρυσι, έπεσα πάνω σ΄αυτή τη συνταγή εδώ, η οποία μου άρεσε πολύ. Στη γέμιση ήθελε αυγό, που δεν το έβαλα όπως εξηγώ παρακάτω. Άρεσε πολύ σε όλους και σκέφτομαινα το ξανακάνω, εκτός και βρω κάτι ακόμα καλύτερο!

Επίσης, με αυτή τη συνταγή συμμετέχω στα παιχνίδια της κουζίνας με θέμα τις Πασχαλινές συνταγές, βαφτίζοντάς τη πασχαλιάτικη λόγω του αρνιού/κατσικιού, αφού δεν βλέπω να βάζω κάτι άλλο σχετικό στις επόμενες αναρτήσεις.


Κατσίκι με βερύκοκα ξερά και φρέσκο δεντρολίβανο
Υλικά (οι ποσότητες στη συνταγή αναφέρονταν σε 1.750 γρ. αρνί. Αν θέλετε παραπάνω, προσαρμόστε και τα υλικά της γέμισης. Εγώ είχα βάλει παραπάνω και είχα υπολογίσει τα υλικά της γέμισης με το μάτι)
1.750 κιλά αρνί ή κατσίκι από κομμάτι χωρίς κόκκαλα (η ποσότητα του αρνιού εξαρτάται από τα άτομα που θα έχετε. (Υπολογίστε 200 γρ. περίπου για κάθε άτομο)
150 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση:
100 γρ. τρίματα ψωμιού
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
10 ξερά βερύκοκα, κομμένα στα τέσσερα
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο ολόκληρα και επιπλέον βερύκοκα για το δέσιμο)
(Παρέλειψα το 1 χτυπημένο αυγό που ζητούσε η γέμιση. Υποθέτω ότι το ήθελε για να δέσει το μίγμα, αλλά δεν το έβαλα λόγω ενός καλεσμένου που δεν έπρεπε να φάει αυγό και έγινε μια χαρά).


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά της γέμισης και αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε το αρνί πάνω στο ταψί ή σε μια σανίδα, με την πλευρά χωρίς κόκκαλα προς τα πάνω και απλώνουμε τη γέμιση.



Τυλίγουμε και δένουμε με κορδόνι σφιχτά. Για επιπλέον γεύση, προσθέτουμε κλωνάρια δεντρολίβανο και μερικά βερύκοκα κάτω από το κορδόνι καθώς δένουμε.



Λαδώνουμε απ’ έξω το αρνί, το βάζουμε σε ταψί μαζί με το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε καλά, ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 και ψήνουμε για ακόμα μιάμιση ώρα. Μπορείτε να σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο το ταψί και να σιγοψήσετε το αρνί για πολλές ώρες σε χαμηλότερη θερμοκρασία, κάτι που κάνω πάντα με τέτοια ψητά.
Κατά καιρούς περιχύνουμε με τους χυμούς από το ταψί.
Μόλις ψηθεί, αφήνουμε να μισοκρυώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε. (Είχε πολύ πλάκα μετά το ψήσιμο, που το κατσίκι είχε "μπει" και οι κλωστές είχαν μείνει στη θέση τους. Μπορείτε να το δείτε σε κ'αποια σημεία).


Μπορούμε να σερβίρουμε με πατάτες, τις οποίες μπορούμε να ψήσουμε χώρια με το ζουμί του κρέατος ή να ψήσουμε παράλληλα, αλλά όχι από την αρχή, μαζί με το κρέας. Εναλλακτικά, σερβίρουμε με ρύζι ή απλά με σαλάτα.

Καλή εβδομάδα!

24 comments:

  1. Κική μου έγραψες! Πρέπει να είναι απίθανο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άρεσε πολύ σε όλους Αγγελική!

      Delete
  2. Καλη Μεγαλοβδομαδα να εχεις Κικη μου, με υγεια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  3. δεν έχω λόγια!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σπιτσλες :-) Ευχαριστω!

      Delete
  4. Είναι πάρα πολύ ωραία εκδοχή.
    Στα πεθερικά μου συνήθως το αρνί γίνεται σουβλιστό, αλλά κι' εγώ φέτος θα κάνω τα δικά μου που μάλλον τα βλέπω για το βράδι της Αναστάσεως μιας και με την μαγειρίτσα προσωπικά δεν τα πάω και πολύ καλά.
    Και φέτος πάλι με υγεία σας εύχομαι Κική.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστω! Εγώ μόνο από την πεθερά τρώω μαγειρίτσα. Καλά να περάσετε!

      Delete
  5. Τι νόστιμο που φαίνεται!
    Εμείς κλασσικά θα σουβλίσουμε, αλλά το γεμιστό αρνάκι σου μπορεί άνετα να μαγειρευτεί οποιαδήποτε εποχή!
    Καλή Μεγαλοβδομάδα Κική μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εμείς δεν σουβλίζουμε για διάφορους λόγους, αλλά όπως λες, μπορεί να γίνει οποτεδήποτε!

      Delete
  6. Καλημέρα Κική μου και καλή μεγάλη εβδομάδα εύχομαι!!
    καλέ τι απίθανο πιάτο είναι αυτό! Τι φανταστικά χρώματα!! Πρέπει να είναι πάρα πολύ νόστιμο, όντως εξαιρετική επιλογή για τους μη σουβλίζοντες!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή μεγάλη εβδομάδα! Όντως ήταν πολύ νόστιμο Ερμιόνη!

      Delete
  7. Καλάε! υπερπαραγωγή έκανες Κική! Και σαν συνταγή και σαν παρουσίαση. Μας κολάζεις μεγαλοβδομαδιάτικα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Τι να κάνω; Οι μέρες πλησιάζουν και την Τετάρτη μάλλον θα σταματήσω να βάζω συνταγές!

      Delete
  8. Ωχ μάνα μου! Τι καταπληκτική εκτέλεση!
    Μου ρχεται να γλύψω την οθόνη! :)
    Και του χρόνου Κικίτσα, καλό Πάσχα σου εύχομαι!!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Καλό Πάσχα Μπέττυ μου!

      Delete
  9. Κική μου φοβερή εκδοχή, μπράβο σου!!!
    Καλό Πάσχα!!!
    Φιλιά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  10. Την συνταγή με το βερίκοκο στο κρέας την ήξερα για το χριστουγεννιάτικο ψαρονέφρι που φτιάχνω. Να που τώρα τη γνωρίζω και με το πασχαλινό αρνί. Το φαγητό ως εμφάνιση δείχνει πολύ εντυπωσιακό και σίγουρα θα είναι και σε γεύση. Πολύ καλή πρόταση για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα.
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλό Πάσχα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με ψαρονέφρι έχω κάνει κι εγώ. Πάντως εδώ το δεντρολίβανο και το βερύκοκο πήγαιναν τέλεια! Καλό Πάσχα!

      Delete
  11. Η συνταγή φαίνεται καταπληκτική...υπέροχη εικόνα, με γέμισες μυρωδιά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι και ευχαριστώ!

      Delete
  12. Φαίνεται σπουδαία συνταγή!
    Θα τη φτιάξω με πρώτη ευκαιρία τραπεζιού.

    Χριστός Ανέστη Κική μου

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αληθώς ανέστη Ρεγγίνα μου! Εύχομαι να την κάνεις και να σου αρέσει! Φιλιά!

      Delete