Η κρέμα Καταλάνα είναι η ισπανική απάντηση της γαλλικής κρεμ μπρουλέ. Για τις ρίζες και την ιστορία της μπορείτε να διαβάστε εδώ.
Την πρωτόφαγα πριν μερικά χρόνια εδώ στο Peppermint και ομολογώ ότι την είχαν κάνει πολύ ωραία. Από τότε είχα στο μυαλό μου να την κάνω. Πέρυσι το Πάσχα, μου χάρισαν ένα φλόγιστρο. Πολλές φορές έχω πει, ότι μερικές συνταγές ή gadgets, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν χρόνια πριν χρησιμοποιηθούν. Έτσι έγινε και με τη συνταγή και με το φλόγιστρο. Ειδικά το δεύτερο, περίμενε υπομονετικά. Κάτι ο φόβος μου μη βάλω μπουρλότο στο σπίτι, κάτι ο φόβος μου μη βγω χωρίς φρύδια ή μαλλί κατά τη χρήση, κάτι που δεν ήθελα να φάω τα 4 μπωλάκια μόνη, περίμενε καρτερικά.
Φέτος, είπα να τη φτιάξω το Πάσχα. Και όντως θα είναι ένα από τα γλυκά που θα σερβίρω. Φυσικά, τη δοκίμασα πρώτα. Και τη συνταγή και τα 2 μπωλάκια. Στο πρώτο δεν ήμουν ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουρη για τη γεύση και για το αν είχα καραμελώσει καλά τη ζάχαρη, οπότε την επόμενη μέρα, έφαγα και δεύτερο. Άλλωστε θα νήστευα από τη Μεγάλη Δευτέρα και έπρεπε να τελειώσει.
Τώρα...τι να σας πω για τη γεύση της...Μου άρεσε πολύ περισσότερο από κρέμα καραμελέ και είμαι σίγουρη ότι μου αρέσει περισσότερο από κρεμ μπρουλέ, επειδή μάλλον εκείνη γίνεται πιο πυκνή. Η Καταλάνα μου άρεσε που παρέμεινε σχετικά αραιή. Μου άρεσε επίσης που δεν χρειάστηκε να φουρνίσω, όπως στην κρέμα καραμελέ ή στην κρεμ μπρουλέ. Ο άντρας μου μονολόγησε καθώς έτρωγε: αυτό είναι σαν το αυγό που χτυπάγαμε μικροί. Και την επόμενη μέρα που τον ρώτησα γιατί δεν έτρωγε το 2ο κουπάκι που του αναλογούσε, μου είπε: Γιατί δεν έχει εκείνο το αποπάνω! Το αποπάνω θα στο βάλω μόνο αν είμαι σίγουρη ότι θα τη φας! Απάντησα. Το αποπάνω, είναι θεϊκό καθώς σπάει με την πρώτη βουτιά του κουταλιού.
Αλλά, καλύτερα να το τρώμε, παρά να το συζητάμε. Σωστά;
1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα λεμονιού
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 μέτριοι κρόκοι αυγού (σε κάποιες συνταγές, αναφέρονται και λιγότεροι)
1 κ. σ. κορν φλάουρ
½ - 3/4 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ. γ. ζάχαρη καστανή ψιλή* για κάθε μπωλάκι
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με το κορν φλάουρ και τα ¾ κούπας ζάχαρης μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχετε μια παχιά κρέμα. (μπορείτε να μειώστε μέχρι ½ κούπας γιατί είναι αρκετά γλυκιά η κρέμα). Βάζουμε λίγο από το γάλα στην κρέμα και ανακατεύουμε, ώστε να γίνει πιο αραιό το μίγμα.
Ξαναβάζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μίγμα των αυγών, ενώ ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς. Ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι το μίγμα αρχίζει να πήζει, αλλά όχι να βράζει. Μόλις πάει να βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε το μίγμα σε 4 πυρίμαχα μπωλάκια, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή για όλη τη νύχτα.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, τα βγάζουμε από το ψυγείο και σκορπάμε στην επιφάνεια 2 κ. γ. καστανή ζάχαρη ψιλή, ή όσο χρειάζεται για να καλύψουμε την επιφάνεια του πυρίμαχου μπωλ. Η ζάχαρη πρέπει να είναι σε όλη την επιφάνεια.
Προτιμάμε ψιλή γιατί καίγεται πιο γρήγορα. Αν δεν είναι ψιλή η ζάχαρή σας, μπορείτε να τη χτυπήσετε στο μπλέντερ. Αποφεύγουμε την σκούρα καστανή, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κρυσταλλική.
Ανάβουμε το φλόγιστρο και καίμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη που είναι στην επιφάνεια της κρέμας. Θα πρέπει να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα. Αν δεν έχουμε φλόγιστρο, ανάβουμε το γκριλ, περιμένουμε να κάψει καλά ο φούρνος και βάζουμε την κρέμα με τη ζάχαρη στο φούρνο για μερικά λεπτά (4-5).
Με αυτή τη συνταγή, σταματώ τις αναρτήσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το μπλογκ κι εγώ θα ξεκουραστούμε λιγάκι και θα νιώσουμε το κλίμα των ημερών. Σας εύχομαι να περάσετε καλά και με υγεία αυτές τις μέρες, με τις οικογένειές σας και με όποιον ποθείτε!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!
Την πρωτόφαγα πριν μερικά χρόνια εδώ στο Peppermint και ομολογώ ότι την είχαν κάνει πολύ ωραία. Από τότε είχα στο μυαλό μου να την κάνω. Πέρυσι το Πάσχα, μου χάρισαν ένα φλόγιστρο. Πολλές φορές έχω πει, ότι μερικές συνταγές ή gadgets, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν χρόνια πριν χρησιμοποιηθούν. Έτσι έγινε και με τη συνταγή και με το φλόγιστρο. Ειδικά το δεύτερο, περίμενε υπομονετικά. Κάτι ο φόβος μου μη βάλω μπουρλότο στο σπίτι, κάτι ο φόβος μου μη βγω χωρίς φρύδια ή μαλλί κατά τη χρήση, κάτι που δεν ήθελα να φάω τα 4 μπωλάκια μόνη, περίμενε καρτερικά.
Φέτος, είπα να τη φτιάξω το Πάσχα. Και όντως θα είναι ένα από τα γλυκά που θα σερβίρω. Φυσικά, τη δοκίμασα πρώτα. Και τη συνταγή και τα 2 μπωλάκια. Στο πρώτο δεν ήμουν ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουρη για τη γεύση και για το αν είχα καραμελώσει καλά τη ζάχαρη, οπότε την επόμενη μέρα, έφαγα και δεύτερο. Άλλωστε θα νήστευα από τη Μεγάλη Δευτέρα και έπρεπε να τελειώσει.
Τώρα...τι να σας πω για τη γεύση της...Μου άρεσε πολύ περισσότερο από κρέμα καραμελέ και είμαι σίγουρη ότι μου αρέσει περισσότερο από κρεμ μπρουλέ, επειδή μάλλον εκείνη γίνεται πιο πυκνή. Η Καταλάνα μου άρεσε που παρέμεινε σχετικά αραιή. Μου άρεσε επίσης που δεν χρειάστηκε να φουρνίσω, όπως στην κρέμα καραμελέ ή στην κρεμ μπρουλέ. Ο άντρας μου μονολόγησε καθώς έτρωγε: αυτό είναι σαν το αυγό που χτυπάγαμε μικροί. Και την επόμενη μέρα που τον ρώτησα γιατί δεν έτρωγε το 2ο κουπάκι που του αναλογούσε, μου είπε: Γιατί δεν έχει εκείνο το αποπάνω! Το αποπάνω θα στο βάλω μόνο αν είμαι σίγουρη ότι θα τη φας! Απάντησα. Το αποπάνω, είναι θεϊκό καθώς σπάει με την πρώτη βουτιά του κουταλιού.
Αλλά, καλύτερα να το τρώμε, παρά να το συζητάμε. Σωστά;
Κρέμα Καταλάνα
προσαρμοσμένη από εδώΥλικά για 4 μερίδες
½ λίτρο γάλα (χρησιμοποίησα λάιτ) 1 ξύλο κανέλλας
1 φλούδα λεμονιού
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 μέτριοι κρόκοι αυγού (σε κάποιες συνταγές, αναφέρονται και λιγότεροι)
1 κ. σ. κορν φλάουρ
½ - 3/4 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ. γ. ζάχαρη καστανή ψιλή* για κάθε μπωλάκι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κανέλλα, τη φλούδα και τη βανίλια να πάρουν μία βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με το κορν φλάουρ και τα ¾ κούπας ζάχαρης μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχετε μια παχιά κρέμα. (μπορείτε να μειώστε μέχρι ½ κούπας γιατί είναι αρκετά γλυκιά η κρέμα). Βάζουμε λίγο από το γάλα στην κρέμα και ανακατεύουμε, ώστε να γίνει πιο αραιό το μίγμα.
Ξαναβάζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μίγμα των αυγών, ενώ ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς. Ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι το μίγμα αρχίζει να πήζει, αλλά όχι να βράζει. Μόλις πάει να βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε το μίγμα σε 4 πυρίμαχα μπωλάκια, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή για όλη τη νύχτα.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, τα βγάζουμε από το ψυγείο και σκορπάμε στην επιφάνεια 2 κ. γ. καστανή ζάχαρη ψιλή, ή όσο χρειάζεται για να καλύψουμε την επιφάνεια του πυρίμαχου μπωλ. Η ζάχαρη πρέπει να είναι σε όλη την επιφάνεια.
Προτιμάμε ψιλή γιατί καίγεται πιο γρήγορα. Αν δεν είναι ψιλή η ζάχαρή σας, μπορείτε να τη χτυπήσετε στο μπλέντερ. Αποφεύγουμε την σκούρα καστανή, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κρυσταλλική.
Ανάβουμε το φλόγιστρο και καίμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη που είναι στην επιφάνεια της κρέμας. Θα πρέπει να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα. Αν δεν έχουμε φλόγιστρο, ανάβουμε το γκριλ, περιμένουμε να κάψει καλά ο φούρνος και βάζουμε την κρέμα με τη ζάχαρη στο φούρνο για μερικά λεπτά (4-5).
Με αυτή τη συνταγή, σταματώ τις αναρτήσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το μπλογκ κι εγώ θα ξεκουραστούμε λιγάκι και θα νιώσουμε το κλίμα των ημερών. Σας εύχομαι να περάσετε καλά και με υγεία αυτές τις μέρες, με τις οικογένειές σας και με όποιον ποθείτε!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!
Εμ, αυτό το από πάνω που λέει ο καλός σου είναι που κάνει το κάτι παραπάνω! Με εψησες και μάλλον θα το χρησιμοποιήσω το φλόγιστρο...οι φόβοι μας ίδιοι...χαχαχαχαχ!!!
ReplyDeleteΚαλή Ανάσταση Κικίτσα μου και καλό Πάσχα να έχεις!
Ψιτ, αυτό δεν μετράει για κέρασμα γενεθλίων, οκ??? Θέλουμε κι άλλο! Σμουατς!!!
Κι εσύ δεν το έχεις χρησιμοποιήσει; Σχεδόν μαζί το αποκτήσαμε! χαχα! Να η ευκαιρία! Καλό Πάσχα!
Deleteυγ. Οκ! Θα ξανακεράσω! Χαχα!
Αχ Κικίτσα,πάνω που έλεγα να συμμαζευτώ λίγο...Τι υπέροχη κρεμούλα!! Εγώ δε θά'δινα ούτε κουταλιά για δοκιμή στον άντρα μου..χιχι..Η συνταγή κατάσχεται προς τάχιστη παρασκευή..Εύχομαι να περάσετε Χαρούμενη Ανάσταση,πολλά φιλιά!!!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα Χαρούλα! Ε να μη φάει κι αυτός ο καημένος; Αφού του άρεσε που είναι της σοκολάτας...φαντάσου!
DeleteΛαχταριστή φαίνεται η κρεμούλα και θα αρέσει σίγουρα στο γιο μου, οπότε είναι σίγουρο ότι θα την φτιάξω.
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, καλή ξεκούραση.
Φιλιά
Καλό Πάσχα Μαράκι!
DeleteΚική, καλημέρα. Πολύ ωραία, η ανάρτησή σου σήμερα. Και οι φωτογραφίες και το κείμενο! Τελικά κάποια πράγματα που δεν τα θεωρούμε χρηστικά έρχεται και εκείνων η ώρα τους. Και μάλιστα, κάνουν και καλή δουλειά, από ότι φαίνεται.
ReplyDeleteΤελικά όμως, δεν κατάλαβα, έφαγες και το δεύτερο κουπάκι, γιατί δεν ήσουν σίγουρη για τη γεύση, για το αν έκανε καλή δουλειά το φλόγιστρο, γιατί ερχόταν Μεγάλη Δευτέρα και η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ή γιατί απλά πέτυχε η Καταλάνα και σου άρεσε πολύ; Μάλλον για το τελευταίο πρόκειται!!
Εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.
Ειρήνη, έχω πολλά γκάτζετ που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιηθούν. Υπομονή υπάρχει! Όπως κατάλαβες, απλά έψαχνα δικαιολογία για να φάω και το 2ο! Χαχα! Καλό Πάσχα!
DeleteΤο είπες και το έκανες! Τέλεια η κρέμα καταλάνα σου! Και εγώ την προτιμώ από την κρεμ μπρουλέ γιατί έχει σαν βάση γάλα (ενώ η μπουλέ έχει κρέμα) αρωματίζεται με κανέλα και λεμόνι (η μπρουλέ με βανίλια), όπως είπες γίνεται στην κατσαρόλα (η μπρουλέ σε μπαίν μαρί στο φούρνο)!
ReplyDeleteΒέβαια οι Καταλάνοι το παρακάνουν με τα αυγά! Έχω μειώσει τους κρόκους στο μισό (το ξέρεις ότι δεν είμαι φαν των αυγών) και έχω αυξήσει λίγο το κορν φλάουρ και μου άρεσε περισσότερο. Βέβαια ο δικός μου "δοκιμαστής" είπε ότι του θύμισε κρέμα άνθος αραβοσίτου καραμελωμένη, αλλά ξέρεις πόση σημασία δίνω σε τέτοια σχόλια...
Κική μου καλή ξεκούραση (από το μπλογκ) να περάσεις καλά! Ευχές πολλές!
Για όλα όσα είπες, την προτιμώ κι εγώ! Ούτε εγώ είμαι φαν των αυγών και την επόμενη φορά θα μειώσω τους κρόκους. Καλό Πάσχα!
Deleteεχω την εντύπωση μερικές φορές ότι το γάλα έχει ιδιότητες ψυχοθεραπευτικές.Ειδικά όταν απωματίζεται και πέφτει και η ζάχαρη μετά που το γλυκαίνει
ReplyDeleteΤι να σου πω...Ίσως...Καλό Πάσχα!
DeleteΆλλο ένα γλυκάκι που δεν έχω φτιάξει ποτέ και που λιγουρεύτηκα από τις φωτογραφίες σου!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα Κική μου και καλή ξεκούραση! Φιλάκια!
Κι εγώ το είχα στο νου μου καιρό Ερμιόνη! Καλό Πάσχα!
DeleteΚική μου φαίνεται πολύ λαχταριστή.Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τη φτιάξω, πολύ θα ήθελα όμως!!!!!!
ReplyDeleteΝα περάσεις καλά!!!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
Φιλιά!!!
Ευχαριστώ! Καλό Πάσχα!
DeleteΑγαπημένη κρέμα καταλάνα, δεν την έχω φτιάξει, αλλά την έχω γευτεί και μου αρέσει πολύ!!!
ReplyDeleteκαλό Πάσχα με υγεία!!!
Φιλιά!!!
Κι εγώ τη γνωρίζω αλλά δεν την έχω φτιάξει. Το συγκεκριμένο γκατζετάκι - φωτιά είναι μάλλον απαραίτητο, αφού το όλο θέμα στο γλυκό είναι η τραγανή καραμελένια κρούστα.
ReplyDeleteΦαίνεται ότι σου πέτυχε πάντως, πολύ ωραίο για γιορτινό γλυκό!
Καλά να περάσεις, καλή ξεκούραση και πολλές νοστιμιές!
Όντως το γκατζετάκι βοηθάει!
DeleteΕυχαριστώ! Καλό Πάσχα!
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!!!!
ReplyDeleteΣου Ευχομαι ομορφες , οικογενιακες γιορτες
Καλη Ανασταση!!!!!
Φιλια!!!
Ευχαριστω Μαριάννα μου! Καλό Πάσχα!
DeleteΑπλά υπέροχο!Καλό Πάσχα!
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΚΑΛΗ!
ReplyDeleteΚΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Ευχαριστώ! Καλό Πάσχα!
DeleteΟταν το ξαναφτιάξεις ειδοποία να έρθω..να είσαι με το φλόγιστρο στο χέρι..πολύ ωραία ιδέα για το πασχαλινο τραπέζι.
ReplyDeleteΚαλή ξεκούραση Κική μου
Να περάσεις καλά κι εύχομαι Καλή Ανάσταση & καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου
Φιλιά
Έγινε! Χαχα!
DeleteΚαλό Πάσχα! Φιλάκια!
Τέλειο το γλυκό σου και ταιριάζει με το Κυριακάτικο τραπέζι
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα
Ευχαριστώ!
DeleteΚαλό Πάσχα!
υπεροχη φαινεται. ωραιες φωτογραφιες.
ReplyDeleteκαλο πασχα κικη, καλη ανασταση!
ειρηνη
Να είσαι καλά Ειρήνη μου! Καλό Πάσχα!
DeleteΤο από πάνω πράγματι κάνει τη διαφορά:) Με τις κρέμες γενικά δεν τα πάω καλά αλλά αυτή μέχρι και εγώ τη λαχτάρισα! Καλό Πάσχα Κικίτσα!
ReplyDeleteΕγώ τα πάω καλά. Οι άλλοι δεν τα πάνε, αλλά την τίμησε ο σύζυξ! Καλό Πάσχα!
DeleteΕπειδή σας θυμάμαι που συναρτούσατε την παρέα στο μπλογκ beautyelixirs και επειδή όσοι το ακολουθούσαμε ανησυχούμε πολύ για τη μάγισσα, μπορείτε να μας πείτε αν ειναι όλα εντάξει; Δεν βρίσκω άλλο μέλος που να έχει ενεργό μπλογκ για να ρωτήσω :(
ReplyDeleteΔεν έχω κανένα νέο της εδώ και ενάμιση χρόνο...
DeleteEυχαριστώ για την απάντηση..
DeleteΕλπίζω όλα να είναι καλά και να έχουμε νέα της
Παρακαλώ!
DeleteΚαλό Πάσχα Κικίτσα μου, με Υγεία κι Ευτυχία για σένα και την οικογένειά σου!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά
πολυαγαπημένο γλυκο!!!!!
ReplyDeleteΚαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα :))
Kαλη Ανασταση και Καλο Πασχα Κικη .Η χαρη του Χριστου να σου χαρισει ο,τι αναζητας.
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΚική Χριστός Ανέστη! Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν κι εγώ στη Ζακυνθούλα κι έτσι δεν είχα χρόνο να σερφάρω στο Ιντερνετ. Τόσες ομορφιές έξω στη φύση πού να βρεθεί χρόνος. Τώρα λοιπόν που ξαναγύρισα βλέπω την κρέμα καταλάνα σου και μου τρέχουν τα σάλια. Σ' ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή, την έχω βάλει σε πρώτη προτεραιότητα για να τη φτιάξω!
ReplyDeleteΑληθώς! Ήσουν εδώ; Μας τα χάλασε η βροχή...Όλο μέσα ήμασταν εκτός από Πέμπτη, Παρασκευή...
DeleteΚαι του χρόνου!
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete