Monday, April 2, 2012

Πουρές κόκκινης φακής με καραμελωμένα κρεμμύδια

Για τις κόκκινες φακές έχω ξαναγράψει. Μου αρέσουν πολύ. Το αποτέλεσμα βέβαια, πιο πολύ στη φάβα φέρνει όταν τις μαγειρεύεις, παρά στις κλασικές φακές. Αν δεν τις παραβράσεις, μπορείς να τις κάνεις σαλάτα και αν τις παραβράσεις, μπορείς να τις κάνεις φάβα, όπως έκανα εγώ τώρα. Έχουν ένα κακό: Χάνουν το υπέροχο πορτοκαλί (κόκκινο στην υπερβολή του λόγου)  χρώμα τους που έχουν πριν βράσουν. Έχουν όμως κι ένα καλό (μαζί με πολλά άλλα): βράζουν μέσα σε 10-15 λεπτά ΧΩΡΙΣ να χρειάζονται χύτρα ή φούσκωμα. Φαγητό του 15/20λεπτου δηλαδή και μάλιστα όσπριο, χωρίς φούσκωμα σε νερό από πριν.


Πουρές κόκκινης φακής με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά για 2-3 μερίδες
250 γρ. κόκκινες φακές
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο ή όσο θέλουμε για μέσα στον πουρέ
αλάτι
πιπέρι
1 κ. σ. ελαιόλαδο (για το κρεμμύδι)
1 κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα
1 κ. γ. καστανή ζάχαρη
κόκκινο γλυκό πιπέρι


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Μέσα σε κατσαρόλα, βάζουμε λίγο νερό και όταν βράσει προσθέτουμε τις φακές και το ¼ του κρεμμυδιού.
Το νερό θα πρέπει να καλύπτει και να είναι λίγο παραπάνω από τις φακές.
Αν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Θα πρέπει να μείνουν με λίγο νερό και όχι εντελώς στεγνές. Βράζουμε γύρω στα 15 λεπτά και προσθέτουμε αλατοπίπερο και λάδι κατά το τέλος του μαγειρέματος.
Λιώνουμε με μπλέντερ χειρός τις φακές με το κρεμμύδι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε τηγάνι, βάζουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες.
Μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο αλάτι και τη ζάχαρη.
Σερβίρουμε αμέσως με κρεμμύδια και κοκκινοπίπερο. Αν θέλουμε βάζουμε και λάδι στο πιάτο μας.


Τρώγεται ευχάριστα ζεστό, όσο και κρύο. Συνοδέψτε το φαγητό σας με φρεσκοψημμένο χειροποίητο ψωμάκι! Το αξίζει!

Μην ξεχνάτε οι κάτοικοι εδώ, ότι τώρα μπορούμε να βρούμε κόκκινες φακές και στη Ζάκυνθο!

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

43 comments:

  1. Δεν έχω δοκιμάσει κόκκινες φακές! Θα με κάνεις να ψάχνω...
    Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σου αρέσουν! Σε μαγαζί με μπαχαρικά τις παίρνω!

      Delete
  2. σωστα οσα ειπες για τις κοκκινες φακες. επισης και για το χρωμα που χανουν!
    ομορφο το πιατο σου.
    καλη εβδομαδα

    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  3. Καλημερα!!! Υπεροχο πιατο!!!!
    Θα το δοκιμασω!!!

    ReplyDelete
  4. Τις ξέρω αλλά δεν τις έχω μαγειρέψει τις κόκκινες φακές.
    Ευκαιρία τώρα με την ενδιαφέρουσα συνταγή σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευκαιρία να δοκιμάσεις!

      Delete
  5. Καλημέρα!!Μια φορά βρήκα αλλά δεν αγόρασα, πρέπει αν το ξαναψάξω.
    Καλό μήνα!!

    ReplyDelete
  6. Έχω και το σκεφτόμουν χτες! Ωραία ιδέα για σήμερα Κική! Ματς

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μμμμμακια καροτάκι!

      Delete
  7. Ωραία ιδέα!
    Καλή βδομάδα Κική μου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Δεν έχω φτιάξει ποτέ κόκκινες φακές και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορούν να γίνουν και φάβα. Ότι γίνεται σε τόσο λίγο χρόνο είναι ένα παραπάνω προτέρημα, πάω σούπερ για κόκκινες φακές!!
    Φιλιά, καλό μήνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τελευταία παίζω κι εγώ με τα όσπρια και ανακαλύπτω γεύσεις! ;-)

      Delete
  9. Τις γνωρίζω τις κόκκινες φακές, αλλά όντως θέλουν λίγο ψάξιμο γιατί στα συνηθισμένα Σ/Μ μάλλον δεν υπάρχουν.
    Θα τις δοκιμάσω κι εγώ κάποια στιγμή, η απλή κι ωραία αυτή συνταγή θα βγάζει καλύτερα προς τα έξω και τη φυσική τους γεύση για όποιον τις δοκιμάζει πρώτη φορά!
    Καλό μήνα Κική! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ δεν τις βρίσκω σε σμ. Μόνο σε μπαχαρτζίδικα.
      Καλό μήνα!

      Delete
  10. Καλημέρα και καλό μήνα Κική μου!
    Δεν έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής κόκκινες φακές(δυστυχώς δε βρήκα μέχρι στιγμής) αλλά πρέπει να είναι καταπληκτικές. Ο πουρές με τα κρεμμύδια σκίζουν απο παρουσίαση!!!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασε σε πρώτη ευκαιρία! Καλό μήνα!

      Delete
  11. Καλημέρα Κική μου και καλό μήνα!
    Δεν ήξερα ότι οι κόκκινες φακές είναι τόσο εύκολες στο βράσιμο! Θα φροντίσω να προμηθευτώ άμεσα!!
    Έλα μια βόλτα και από τα μέρη μου, έχω βραβειάκι για σένα!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό μήνα! Ναί! Βράζουν εύκολα!
      Έφτασαααα!

      Delete
  12. Η φάβα είναι λατρεμένη και αφού τους μοιάζουν θα μου αρέσουν και οι κόκκινες φακές!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σου αρέσει σίγουρα!

      Delete
  13. Διαβαζοντας το ,μου τρεχανε τα σαλια!!! Απο τα ωραιοτερα φαγητα για μενα!!!Η μεζες,πεστο οπως θες!! Και υπαρχουν αφθονα εδω στην Ολλανδια!!Φιλια,φιλη απο Ολλανδια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωωωω! Η μικρή ολλανδέζα! Καιρό έχω να σε ακούσω! Καλό μήνα!

      Delete
  14. Πω πω ωραίο πιάτο Κική! Δεν έχω δοκιμάσει κι εγώ κόκκινες φακές κι όλο ξεχνώ να πάρω! Τώρα όμως με δελέασες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε μπαχαρτζίδικο ;-)

      Delete
  15. Δεν έχω δοκιμάσει κόκκινες φακές, ξέρω όμως πως γίνονται πολύ νόστιμες. Τον ζήλεψα τον πουρέ σου Κική, μα και το ψωμάκι στο τέλος είναι τέλειο.

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ψωμάκι το ζυμωτό και να μην το ζηλέψεις; Χαχα!

      Delete
  16. Καλησπέρα...έχω κάποιο πρόβλημα με το blog σου,δεν ανοίγει εύκολα. Δεν ξέρω τι πρόβλημα υπάρχει;
    Και φυσικά έχω πρόβλημα ...που θα βρω κόκκινες φακές;
    Φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χμμμμ δεν ξέρω γιατί! Σε μαγαζί με μπαχαρικά Δήμητρα!

      Delete
  17. Mα τι τυχερή που είμαι. Σήμερα ερχόμενη στο σπίτι αγόρασα κόκκινες φακές που κατά ένα περίεργο λόγο τις έχουν μονο στο τμημα των bio προιοντων που τις αγαπω πολυ. Και μολις μπηκα στο blog μου ειδα την συνταγη σου στο blogroll μου. Ααααα νεα συνταγουλα να δοκιμασω σκεφτηκα. Ευχαριστωωωωωωω πολύ πολύ - καλό μήνα καθιστερημένα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αααα! Να μου πεις αν σου άρεσε αν την κάνεις! Καλό μήνα!

      Delete
    2. Επέστρεψα με την επαλήθευση. Νοστιμότατες!!!!!! Κι επειδή το έχω σε κακό να μην αλλάξω κάτι έστω και το παραμικρό σε μιά συνταγή .... αντί γιά κοκκινοπίπερο ότι τις σερβίρισα έριξα σκόνη πάπρικα καπνιστή. Υπέροχη γεύση εκτόξευσε εντελώς τις φακές. Η πάπρικα αυτή δυστυχώς έρχεται μόνο απ' την Ισπανία (αν κι εδώ που ζω είναι η χώρα της πάπρικας εδώ και μερικούς αιώνες). Είναι ακριβούτσικη η πάπριπα αυτή γι'αυτό αξίζει κανείς να την χρησιμοποιεί την ώρα του σερβιρισματος και όχι στο μαγείρεμα. Και πάλι ευχαριστώ γιά την συνταγή Κική μου. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα εύχομαι αν δεν τα ξαναπούμε.

      Delete
    3. .....(συγνώμη ξέχασα) πρόσθεσα και λίγες σταγόνες μηλόξυδο....

      Delete
    4. Μια χαρά σε βρίσκω! Μου έφερνα πάπρικα από την Ουγγαρία! Καλό Πάσχα!

      Delete
  18. Τι ωραίο! Και είναι και εύκολο από ότι φαίνεται! Αυτές τις κόκκινες φακές πρέπει να τις πάρω τελικά:)

    ReplyDelete
  19. Μας βάζεις ιδέες πάλι!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  20. Μ'αρέσουν πολύ οι κόκκινες φακές, αν και συνήθως τις κάνω σούπα. Μπορεί να δοκιμάσω και τον πουρέ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν λιώνουν στη σούπα;

      Delete