Για τις κόκκινες φακές έχω ξαναγράψει. Μου αρέσουν πολύ. Το αποτέλεσμα βέβαια, πιο πολύ στη φάβα φέρνει όταν τις μαγειρεύεις, παρά στις κλασικές φακές. Αν δεν τις παραβράσεις, μπορείς να τις κάνεις σαλάτα και αν τις παραβράσεις, μπορείς να τις κάνεις φάβα, όπως έκανα εγώ τώρα. Έχουν ένα κακό: Χάνουν το υπέροχο πορτοκαλί (κόκκινο στην υπερβολή του λόγου) χρώμα τους που έχουν πριν βράσουν. Έχουν όμως κι ένα καλό (μαζί με πολλά άλλα): βράζουν μέσα σε 10-15 λεπτά ΧΩΡΙΣ να χρειάζονται χύτρα ή φούσκωμα. Φαγητό του 15/20λεπτου δηλαδή και μάλιστα όσπριο, χωρίς φούσκωμα σε νερό από πριν.
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο ή όσο θέλουμε για μέσα στον πουρέ
αλάτι
πιπέρι
1 κ. σ. ελαιόλαδο (για το κρεμμύδι)
1 κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα
1 κ. γ. καστανή ζάχαρη
κόκκινο γλυκό πιπέρι
Μέσα σε κατσαρόλα, βάζουμε λίγο νερό και όταν βράσει προσθέτουμε τις φακές και το ¼ του κρεμμυδιού.
Το νερό θα πρέπει να καλύπτει και να είναι λίγο παραπάνω από τις φακές.
Αν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Θα πρέπει να μείνουν με λίγο νερό και όχι εντελώς στεγνές. Βράζουμε γύρω στα 15 λεπτά και προσθέτουμε αλατοπίπερο και λάδι κατά το τέλος του μαγειρέματος.
Λιώνουμε με μπλέντερ χειρός τις φακές με το κρεμμύδι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε τηγάνι, βάζουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες.
Μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο αλάτι και τη ζάχαρη.
Σερβίρουμε αμέσως με κρεμμύδια και κοκκινοπίπερο. Αν θέλουμε βάζουμε και λάδι στο πιάτο μας.
Τρώγεται ευχάριστα ζεστό, όσο και κρύο. Συνοδέψτε το φαγητό σας με φρεσκοψημμένο χειροποίητο ψωμάκι! Το αξίζει!
Μην ξεχνάτε οι κάτοικοι εδώ, ότι τώρα μπορούμε να βρούμε κόκκινες φακές και στη Ζάκυνθο!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
Πουρές κόκκινης φακής με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά για 2-3 μερίδες
250 γρ. κόκκινες φακές3-4 κ. σ. ελαιόλαδο ή όσο θέλουμε για μέσα στον πουρέ
αλάτι
πιπέρι
1 κ. σ. ελαιόλαδο (για το κρεμμύδι)
1 κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα
1 κ. γ. καστανή ζάχαρη
κόκκινο γλυκό πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.Μέσα σε κατσαρόλα, βάζουμε λίγο νερό και όταν βράσει προσθέτουμε τις φακές και το ¼ του κρεμμυδιού.
Το νερό θα πρέπει να καλύπτει και να είναι λίγο παραπάνω από τις φακές.
Αν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Θα πρέπει να μείνουν με λίγο νερό και όχι εντελώς στεγνές. Βράζουμε γύρω στα 15 λεπτά και προσθέτουμε αλατοπίπερο και λάδι κατά το τέλος του μαγειρέματος.
Λιώνουμε με μπλέντερ χειρός τις φακές με το κρεμμύδι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε τηγάνι, βάζουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες.
Μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και προσθέτουμε λίγο αλάτι και τη ζάχαρη.
Σερβίρουμε αμέσως με κρεμμύδια και κοκκινοπίπερο. Αν θέλουμε βάζουμε και λάδι στο πιάτο μας.
Τρώγεται ευχάριστα ζεστό, όσο και κρύο. Συνοδέψτε το φαγητό σας με φρεσκοψημμένο χειροποίητο ψωμάκι! Το αξίζει!
Μην ξεχνάτε οι κάτοικοι εδώ, ότι τώρα μπορούμε να βρούμε κόκκινες φακές και στη Ζάκυνθο!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
Δεν έχω δοκιμάσει κόκκινες φακές! Θα με κάνεις να ψάχνω...
ReplyDeleteΦιλάκια
Θα σου αρέσουν! Σε μαγαζί με μπαχαρικά τις παίρνω!
Deleteσωστα οσα ειπες για τις κοκκινες φακες. επισης και για το χρωμα που χανουν!
ReplyDeleteομορφο το πιατο σου.
καλη εβδομαδα
ειρηνη
Ευχαριστώ! Επίσης!
DeleteΚαλημερα!!! Υπεροχο πιατο!!!!
ReplyDeleteΘα το δοκιμασω!!!
Ναιιιι!
DeleteΤις ξέρω αλλά δεν τις έχω μαγειρέψει τις κόκκινες φακές.
ReplyDeleteΕυκαιρία τώρα με την ενδιαφέρουσα συνταγή σου.
Ευκαιρία να δοκιμάσεις!
DeleteΚαλημέρα!!Μια φορά βρήκα αλλά δεν αγόρασα, πρέπει αν το ξαναψάξω.
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!
Ξαναψάξε!
DeleteΈχω και το σκεφτόμουν χτες! Ωραία ιδέα για σήμερα Κική! Ματς
ReplyDeleteΜμμμμακια καροτάκι!
DeleteΩραία ιδέα!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα Κική μου!
Φιλιά!
Δεν έχω φτιάξει ποτέ κόκκινες φακές και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορούν να γίνουν και φάβα. Ότι γίνεται σε τόσο λίγο χρόνο είναι ένα παραπάνω προτέρημα, πάω σούπερ για κόκκινες φακές!!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό μήνα.
Τελευταία παίζω κι εγώ με τα όσπρια και ανακαλύπτω γεύσεις! ;-)
DeleteΤις γνωρίζω τις κόκκινες φακές, αλλά όντως θέλουν λίγο ψάξιμο γιατί στα συνηθισμένα Σ/Μ μάλλον δεν υπάρχουν.
ReplyDeleteΘα τις δοκιμάσω κι εγώ κάποια στιγμή, η απλή κι ωραία αυτή συνταγή θα βγάζει καλύτερα προς τα έξω και τη φυσική τους γεύση για όποιον τις δοκιμάζει πρώτη φορά!
Καλό μήνα Κική! :)
Κι εγώ δεν τις βρίσκω σε σμ. Μόνο σε μπαχαρτζίδικα.
DeleteΚαλό μήνα!
Καλημέρα και καλό μήνα Κική μου!
ReplyDeleteΔεν έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής κόκκινες φακές(δυστυχώς δε βρήκα μέχρι στιγμής) αλλά πρέπει να είναι καταπληκτικές. Ο πουρές με τα κρεμμύδια σκίζουν απο παρουσίαση!!!
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!
Δοκίμασε σε πρώτη ευκαιρία! Καλό μήνα!
DeleteΚαλημέρα Κική μου και καλό μήνα!
ReplyDeleteΔεν ήξερα ότι οι κόκκινες φακές είναι τόσο εύκολες στο βράσιμο! Θα φροντίσω να προμηθευτώ άμεσα!!
Έλα μια βόλτα και από τα μέρη μου, έχω βραβειάκι για σένα!
Φιλάκια πολλά!
Καλό μήνα! Ναί! Βράζουν εύκολα!
DeleteΈφτασαααα!
Η φάβα είναι λατρεμένη και αφού τους μοιάζουν θα μου αρέσουν και οι κόκκινες φακές!!!!
ReplyDeleteΘα σου αρέσει σίγουρα!
DeleteΔιαβαζοντας το ,μου τρεχανε τα σαλια!!! Απο τα ωραιοτερα φαγητα για μενα!!!Η μεζες,πεστο οπως θες!! Και υπαρχουν αφθονα εδω στην Ολλανδια!!Φιλια,φιλη απο Ολλανδια
ReplyDeleteΩωωω! Η μικρή ολλανδέζα! Καιρό έχω να σε ακούσω! Καλό μήνα!
DeleteΠω πω ωραίο πιάτο Κική! Δεν έχω δοκιμάσει κι εγώ κόκκινες φακές κι όλο ξεχνώ να πάρω! Τώρα όμως με δελέασες!
ReplyDeleteΣε μπαχαρτζίδικο ;-)
DeleteΔεν έχω δοκιμάσει κόκκινες φακές, ξέρω όμως πως γίνονται πολύ νόστιμες. Τον ζήλεψα τον πουρέ σου Κική, μα και το ψωμάκι στο τέλος είναι τέλειο.
ReplyDeleteΦιλιά
Το ψωμάκι το ζυμωτό και να μην το ζηλέψεις; Χαχα!
DeleteΚαλησπέρα...έχω κάποιο πρόβλημα με το blog σου,δεν ανοίγει εύκολα. Δεν ξέρω τι πρόβλημα υπάρχει;
ReplyDeleteΚαι φυσικά έχω πρόβλημα ...που θα βρω κόκκινες φακές;
Φιλιά.
Χμμμμ δεν ξέρω γιατί! Σε μαγαζί με μπαχαρικά Δήμητρα!
DeleteMα τι τυχερή που είμαι. Σήμερα ερχόμενη στο σπίτι αγόρασα κόκκινες φακές που κατά ένα περίεργο λόγο τις έχουν μονο στο τμημα των bio προιοντων που τις αγαπω πολυ. Και μολις μπηκα στο blog μου ειδα την συνταγη σου στο blogroll μου. Ααααα νεα συνταγουλα να δοκιμασω σκεφτηκα. Ευχαριστωωωωωωω πολύ πολύ - καλό μήνα καθιστερημένα
ReplyDeleteΑααα! Να μου πεις αν σου άρεσε αν την κάνεις! Καλό μήνα!
DeleteΕπέστρεψα με την επαλήθευση. Νοστιμότατες!!!!!! Κι επειδή το έχω σε κακό να μην αλλάξω κάτι έστω και το παραμικρό σε μιά συνταγή .... αντί γιά κοκκινοπίπερο ότι τις σερβίρισα έριξα σκόνη πάπρικα καπνιστή. Υπέροχη γεύση εκτόξευσε εντελώς τις φακές. Η πάπρικα αυτή δυστυχώς έρχεται μόνο απ' την Ισπανία (αν κι εδώ που ζω είναι η χώρα της πάπρικας εδώ και μερικούς αιώνες). Είναι ακριβούτσικη η πάπριπα αυτή γι'αυτό αξίζει κανείς να την χρησιμοποιεί την ώρα του σερβιρισματος και όχι στο μαγείρεμα. Και πάλι ευχαριστώ γιά την συνταγή Κική μου. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα εύχομαι αν δεν τα ξαναπούμε.
Delete.....(συγνώμη ξέχασα) πρόσθεσα και λίγες σταγόνες μηλόξυδο....
DeleteΜια χαρά σε βρίσκω! Μου έφερνα πάπρικα από την Ουγγαρία! Καλό Πάσχα!
DeleteΤι ωραίο! Και είναι και εύκολο από ότι φαίνεται! Αυτές τις κόκκινες φακές πρέπει να τις πάρω τελικά:)
ReplyDeleteΞέρεις από πού...
DeleteΜας βάζεις ιδέες πάλι!!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Γιατί όχι; :-)
DeleteΜ'αρέσουν πολύ οι κόκκινες φακές, αν και συνήθως τις κάνω σούπα. Μπορεί να δοκιμάσω και τον πουρέ...
ReplyDeleteΔεν λιώνουν στη σούπα;
Delete