Στην αγορά, οι φράουλες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Ποτέ δεν βιάζομαι να πάρω φράουλες, γιατί ως φυτό που είναι σχεδόν σε επαφή με το έδαφος. μου έχουν πει ότι δέχεται εύκολα φυτοφάρμακα, όχι απαραίτητα τα δικά του, αλλά άλλων φυτών, με τις βροχές της εποχής κλπ. Οπότε, μη βιάζεστε όταν εμφανίζονται να πάρετε φραουλίτσες. Ακόμα κι όταν εμφανιστού, διαλέξτε μικρές, σε φυσιολογικό μέγεθος. Φράουλα που στο μέγεθος θυμίζει μικρή έστω πατάτα, δεν είναι φράουλα...
Αναμφιβόλως, κάνει μία από τις ωραιότερες μαρμελάδες, ιδανική για τσιζκέικ ή πάστα φλώρα, ή απλώς για μια βούτα με ψωμάκι. Ξεκινάω τη βδομάδα μου με μαρμελάδα φράουλα λοιπόν.
Αναμφιβόλως, κάνει μία από τις ωραιότερες μαρμελάδες, ιδανική για τσιζκέικ ή πάστα φλώρα, ή απλώς για μια βούτα με ψωμάκι. Ξεκινάω τη βδομάδα μου με μαρμελάδα φράουλα λοιπόν.
Μαρμελάδα φράουλα
Υλικά
1 κιλό φράουλες (ζυγισμένες αφού καθαριστούν)
600 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός μικρού λεμονιού
χυμό ενός μικρού λεμονιού
Εκτέλεση
Παίρνουμε φράουλες στην εποχή τους. Διαλέγουμε φράουλες
μικρές και γερές.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσανάκια
τους.
Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα σε στρώσεις,
εναλλάξ με τη ζάχαρη.
Τις αφήνουμε έτσι για 2-3 ώρες περίπου ή μέχρι να έχουν
βγάλει αρκετό σιρόπι. Αν βγάλουν πολύ σιρόπι, θα θέλουν πολλή ώρα βράσιμο για
να δέσουν και θα σκουρύνει το χρώμα τους.
Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνει. Ξαφρίζουμε συνέχεια καθώς βράζει. Αν φουσκώνει, αποσύρουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε να ηρεμήσει για λίγα δευτερόλεπτά και ξαναβάζουμε στη φωτιά.
Μετά από 10 λεπτά, αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά την
οποία σβήνουμε και λιώνουμε με μίξερ χειρός τις φράουλες, όσο θέλουμε. Εναλλακτικά,
τις πατάμε με πρέσα λαχανικών.
Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας που
σβήσαμε και την αφήνουμε εκεί μέχρι την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα, ελέγχουμε την πυκνότητά της και αν είναι εντάξει, τη φυλάμε σε καθαρά βάζα. Αν θέλουμε να τη φυλάξουμε εκτός ψυγείου, θα πρέπει να τη ζεστάνουμε ελαφρώς, για να μπει ζεστή στο βάζο και να σφραγίσει. Αν η μαρμελάδα σας την επόμενη μέρα που θα ελέγξετε δεν έχει δέσει, βράστε ακόμα 5 λεπτά και μετά φυλάξτε τη σε βάζα.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ρίξετε το χυμό λεμονιού στο τελευταίο βράσιμο, αν και δεν είναι από τις μαρμελάδες που το έχουν απόλυτη ανάγκη.
Χτες βράδυ, στην προσπάθεια να φτιάξω τις φωτό για το ποστ (για να τις κάνω μεγαλύτερες), ενδέχεται να δημιούργησα πρόβλημα σε έναν εξωτερικό δίσκο μου. Αν έχασα δεδομένα, θα το καταλάβετε. Το μπαμ που θα κάνω όταν θα σκάσω, θα ακουστεί παντού....
Καλή εβδομάδα!
Παρόμοια δουλειά κάναμε χθες! Καλημέρα και καλή δύναμη! Δύσκολοι καιροί από τώρα και μετά :-)!
ReplyDeleteΆσε Βαγγελιώ! Ουφ!
DeleteΑυτή τη στιγμή κάθομαι και απολαμβάνω το τσάι μου με την μαρμελάδα που έφτιαξα το Σάββατο, έγινε τέλεια, αλλά την έβραζα 2-3 ώρες για να πήξει...
ReplyDeleteΤην επόμενη φορά, θα τις αφήσω πριν το βράσιμο όπως λες...
Καλώς την Αναστασία! Δοκίμασε έτσι την άλλη φορά! Ωραίο μπλογκ!
DeleteΚαλημέρα όχι να μην κάνεις μπαμ δεν κάνει!!
ReplyDeleteΌλες οι φράουλες προχτές στη λαϊκή ήταν σαν πατάτες, περιμένω λίγο ακόμη να δούμε.Καλοφάγωτη!!
Το γλύτωσα το μπαμ για λίγο ;-)
DeleteΕγώ πάλι Κικίτσα μου οσες φράουλες έχω πάρει μέχρι τώρα μου βγήκαν πολύ καλές!
ReplyDeleteΗ μαρμελάδα σου υπέροχη, η φράουλα δίνει από τις ωραιότερες μαρμελάδες!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Καλημέρα Κική μου! Ήρθε επιτέλους η εποχή της φράουλας!
ReplyDeleteΗ μαρμελάδα φράουλα είναι από τις αγαπημένες μου και η σπιτική εκδοχή απλά δεν παίζεται!
Φιλιά!
Όντως η σπιτική εκδοχή είναι άπαιχτη!
DeleteΜαρμελαδίτσες δεν τρώμε γιατί έχουμε το μέλι άφθονο όλο το χρόνο. Όπου τις βλέπω όμως τις λιγουρεύομαι!!!
ReplyDeleteΤυχεροί με το μέλι σας!
DeleteΚική μου η μαρμελάδα φράουλα είναι απο τις αγαπημένες μας. Κάθε χρόνο φτιάχνω μπόλικη για να περάσουμε αρκετό καιρό!!!Ετοιμάζομαι και γω για τη φετινή. Απίθανη σου έγινε!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Καλή επιτυχία! Φιλιά!
DeleteΘα με πυροβολήσει η διαβητολόγος μου!
ReplyDeleteΕγώ όμως θα κάνω, όπως κάθε χρόνο και....ας πάει και το παλιάμπελο!!
Με μια εκδρομούλα θα βρω βιολογικές, εδώ κοντά μας!
Καλή Εβδομάδα!!
Καλέ πρόσεχε! χαχα!
DeleteΑπό τις πιο αγαπημένες μαρμελάδες, η φράουλα και τις πιο αρωματικές. Την φτιάχνω και εγώ κάθε χρόνο σχεδόν, με τις φράουλες του Μαίου.
ReplyDeleteΠράγματι ταιριάζει με πολλά γλυκά, αλλά και το πιο απλό, πάνω σε ψωμάκι με βούτυρο, εξίσου ταιριαστή. Πάντα τελειώνει πριν από όλες τις άλλες μαρμελάδες, που φτιάχνω.
Και του χρόνου, να είσαι καλά, να την ξανακάνεις.
Από παρασκευή μαρμελάδας δεν σκαμπάζω πολλά.
ReplyDeleteΚαλά να είναι η μαμά.
Ίσως το τολμήσω με λίγες φράουλες.
Η δική σου έγινε ωραία.
Την περνάς από σήτα τη μαρμελάδα;
Δεν βλέπω σπόρους.
Καλημέρα.
Όχι Στέλλα! Δεν την περνάω από σίτα! Κοίτα προσεχτικά τις φωτό πάνω στις φρυγανιές!
DeleteΤι απίστευτο χρώμα έχουν αυτές οι φράουλες. Νομίζω είναι η καλύτερη μαρμελάδα. Πολύ ωραία σου έγινε Κική.
ReplyDeleteΦιλιά
Όντως είναι πολυ εντυπωσιακό το χρώμα τους!
DeleteΕυχαριστώ!
Όντως είναι πολυ εντυπωσιακό το χρώμα τους!
DeleteΕυχαριστώ!
Όντως είναι πολυ εντυπωσιακό το χρώμα τους!
DeleteΕυχαριστώ!
Κική ειναι και τέλεια η μαρμελάδα και εύκολη. Με αναγκάζεις να δοκιμάσω να την φτιάξω, καταλαβαίνεις;;;;
ReplyDeleteΚαημένο παιδί! Παρασύρεσαι! χαχα!
Deleteκαλημερα κικη μου!!!οι φραουλιτσες ειναι τελειες!!!!Μα ακομη πιο τελεια ειναι η μαρμελαδα φραουλα!!!Τρελενομαι γιαυτην την μαρμελαδα!φτιαχνω μεγαλη ποσοτητα να εχω και τον χειμωνα!!!
ReplyDeleteφιλια καλημερα
βικη
Καλοφάγωτη Βίκη!
Deleteκοριτσια, ειστε πολυ ευχαριστες και μ αρεσει ποθ δεν το παιζετε νοικοκυρες-αυθεντιες. Δημητρα
ReplyDeleteDeli,κάθε χρόνο φτιάχνω,λίγο αργότερα,να ωριμάσουν καλύτερα.
ReplyDeleteΜ΄αρέσει πολύ!Πάντα δίνω στη μεγάλη κόρη,γιατί φτιάχνει ωραίο cheesecake.
Φιλιά!
Κι εγώ αργότερα!
Deletekalispera !epeidi eimai arketa asxeti...tis fraoules k tin zaxari ta bazw stin katsarola xwris nero?sketa mona tous???elpizw na min sas pesoun ta aftia me tis erwtiseis m...!!
ReplyDeleteΧωρίς να μου πέσουν τα αυτιά, απαντώ :-)
ReplyDeleteΧωρίς νερό τις βάζουμε, επειδή θα βγάλουν νερό οι ίδιες με τη ζάχαρη! Σε άλλα φρούτα βάζουμε νερό! ;-)
Ερώτηση: το βράδυ που αφήνουμε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα την αφήνουμε ξεσκέπαστη;
ReplyDeleteΑν δεν φοβάσαι μην πέσει τίποτα μέσα ναι. Εγώ ξέσκεπη την αφήνω.
ReplyDelete