Monday, January 30, 2012

Φακή σούπα

Η φακή, όπως συνηθίζεται να φτιάχνεται στα ελληνικά σπίτια, είναι ένα πιάτο που "παίζει" στο σπίτι μας από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι τώρα. Ένα απλό, συνηθισμένο, αλλά υγιεινό πιάτο, που κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά έχει φτιάξει ή προτίθεται να φτιάξει. Στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει όσπρια ή λαδερά δις εβδομαδιαίως, στα πλαίσια ακόμα-ακόμα και της θρησκευτικής μας παράδοσης που ζητάει το ίδιο Τετάρτη και Παρασκευή, η φακή, είναι ένα φαγητό, που συνηθίζεται στη χώρα μας και συνήθως αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους, αν εξαιρέσει κανείς τις παρενέργειές της, που κανείς δεν αγαπάει. Αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί: Μέρα που φτιάχνετε όσπρια, καλύτερα να μην καλείτε άνθρωπο το απόγευμα για καφέ! Αφήστε το για άλλη μέρα!

Τα τελευταία χρόνια, ενώ η φακή είναι ένα φαγητό που πάντα μου άρεσε, παρατηρώ ότι με πειράζει (και δεν εννοώ τις συνηθισμένες της παρενέργειες), αλλά, μου βαραίνει πολύ το στομάχι. Η φίλη μου η Τζέλλα, μου είπε να δοκιμάσω να βάλω λίγο πιπέρι καγιέν στη φακή μου, γιατί βοηθάει. Μία φορά που το δοκίμασα, δείχνει ότι μάλλον βοηθάει! Δοκιμάστε το κι εσείς. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Στη δόση που αναφέρω παρακάτω, έβαλα 1/8 κ. γ. πιπέρι καγιέν.

Αν φτιάξετε φακή και δεν την καταναλώσετε όλη, μπορείτε να τη φυλάξετε στην κατάψυξη και να την αποψύξετε μια άλλη φορά που δεν θα έχετε φτιάξει μεσημεριανό. Διατηρείται τέλεια στην κατάψυξη!



Φακή σούπα
Για 4-5 πιάτα
½ κιλό φακή
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ. σ. γεμάτη, πάστα ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
2-3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες ολόκληρες ή κομμένες σε φλούδες
½ ποτήρι κρασιού λάδι
αλάτι
προαιρετικά
1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
ξύδι

Εκτέλεση
Βάζουμε στη χύτρα 2-3 ποτήρια νερό να ζεσταίνουν.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τη φακή σε σουρωτήρι.
Τη βάζουμε στη χύτρα (αν εσείς δεν θέλετε χύτρα, δε θα τα χαλάσουμε), προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε επιπλέον νερό, τόσο ώστε να καλύπτει 2-3 δάχτυλα τη φακή και βράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά με κλειστή τη χύτρα.
Όταν ανοίξουμε τη χύτρα και δούμε ότι έχει ακόμα νερό, βράζουμε λίγο ακόμα με ανοιχτή τη χύτρα. Αν αντιθέτως είναι πηχτή, προσθέτουμε νερό.
Αν την κάνετε σε κανονική κατσαρόλα, θέλει περισσότερο χρόνο.
Συνοδέψτε τη με φρέσκο ψωμάκι και φέτα. Για μένα επίσης, το ξύδι στη φακή είναι  must!

Καλή εβδομάδα!

39 comments:

  1. Και εμένα με πείραζε πολύ! Τι ανακάλυψα όμως; Οταν πετούσα το πρώτο νερό, γινόταν ελαφρύτερη για το στομάχι μου!
    Αν την φυλάξω στην κατάψυξη δε θα χάσει το σίδηρο;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μαρίνα, όταν πετάς το νερό, πράγματι γίνεται πιο ελαφριά, πετάς όμως και πολλές βιταμίνες κλπ. Γι' αυτό δεν το κάνω δυστυχώς!

      Delete
    2. Ξέχασα. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο η κατάψυξη για το σίδηρο, εκείνο που σίγουρα παίζει ρόλο για την απορρόφησή του σίγουρα, είναι η κατανάλωση βιταμίνης C μαζί ή μετά (λεμόνι, πιπεριές, ακτινίδιο).

      Delete
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Με τέτοιο κρύο που έχουμε σήμερα η σούπα φακή είναι ότι πρέπει!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Κι εμείς φακές θα φάμε σήμερα και μια ξαδέλφη μου είπε τις προάλλες οτι βοηθά στο φούσκωμα ο σιναπόσπορος!! Λέω να δοκιμάσω σήμερα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α! Θα τον δοκιμάσω κι εγώ! Μου αρέσει κιόλας!

      Delete
  4. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!Απίστευτο και μεις φακές θα φάμε σήμερα.Βλέπεις τι σου κάνει το κρύο;Πετώντας το πρώτο νερό διαπίστωσα και γω ότι γίνεται πιο ελαφρύ το φαγητό!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελένη, πράγματι με το κρύο, είναι ό,τι πρέπει οι σούπες. Όπως έλεγα παραπάνω, όταν πετάς το νερό, πράγματι γίνεται πιο ελαφριά, πετάς όμως και πολλές βιταμίνες κλπ δυστυχώς!

      Delete
  5. Καλημέρα Κική!Ωραίο δευτεριάτικο φαγητό το λέω γιατί συνήθως Δευτέρα το φτιάχνω,Να πω και εγώ ένα tip;Η βιολογική φακή που παίρνουμε στο Σ/Μ δε χρειάζεται καθόλου άλλαγμα στο νερό και γίνεται πιο γρήγορα.Αν έχετε μικρά παιδιά ρίξτε και καροτάκια μέσα και λεμονάκι μετά αντί για ξύδι (υποτίθεται ότι βοηθάει στην απορρὸφηση του σιδήρου)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τη βιολογική δεν την έχω δοκιμάσει! Όσο για το λεμόνι, έχεις δίκιο!

      Delete
  6. Deli,αγαπημένη μου η φακρή από μικρή-ευτυχώς αρέσει και στα κορίτσια.
    Λεμονάκι βάζω,γιατί μ΄αρέσει καλύτερα,βοηθάει και στη δέσμευση του σιδήρου.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Oh yes! We love "fakes"! Εγω παντα βαζω πιπερι Καγεν....λεσ για αυτο να μην εχουμε "ιδιαιτερο" προβλημα; Παντως θα βοηθησει πολυ κοσμο αυτο το κολπακι! Φακες για ολους λοιπον!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το βάζεις κι εσύ Κάθυ ε; Άρα πιθανό να δουλεύει όντως! ;-)

      Delete
  8. Καλημέρα, δοκίμασε να προσθέσεις λίγο κάρυ δίνει ιδιαίτερη γεύση!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μμμμ ούτε με κάρυ τις έχω δοκιμάσει!

      Delete
  9. καλημέρα, ωραία ιδέα μια φακή σήμερα!
    εγώ βάζω στο πιάτο ξυδάκι οπωσδήποτε και θυμάρι.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θυμάρι; Μμμ! Και με μπαλσάμικο είναι πολύ καλές!

      Delete
  10. Έχει δίκιο η Ξανθή! Οι φακές κάνουν ωραιότατο κάρυ!Φτιάξε τις όπως γράφεις και πριν το τέλος του μαγειρέματος 20 λεπτά βάλε στην κατσαρόλα σου γάλα καρύδας, curry powder, turmeric (κιτρινόριζα), φρεσκοτριμμένο ginger, κύμινο, πιπέρι cayenne και θα έχεις ένα Ινδικό κάρυ φακής (dal carry) που θα ξετρελάνει την οικογένεια!
    Βέβαια εμένα οι παραδοσιακές φακές σου μου αρέσουν! (Γίνονται φακές στα μικροκύματα?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλέ άμα βάλω όλα αυτά, δεν θα είναι οι φακές οι γνωστές! Χαχα! Πάντως θα μου αρέσει η ινδική εκδοχή μάλλον!
      Γίνονται όπως μου απέδειξε η Πέννυ σήμερα!

      Delete
  11. Καλημέρα αγαπητή Κική.
    Μυρίστηκα φακές και πέρασα για να δοκιμάσω και να πω μια καλημέρα
    Περιμένω
    Νάσαι καλά

    ReplyDelete
  12. Θα τον δοκιμάσω κι εγώ!

    ReplyDelete
  13. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΕΓΩ ΒΑΖΩ ΚΑΡΟΤΑΚΙ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ.ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΥΒΟ ΚΝΟΡ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΔΑΦΝΗ ΤΗΝ ΒΑΡΑΙΝΕΙ , ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΑ , ΔΕΝ....
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. Καροτάκι βάζω κι εγώ καμιά φορά, όπως και κλυβο λαχανικών. Για τη δάφνη δεν ξέρω αν τη βαραίνει!

    ReplyDelete
  15. Η φακή γίνεται νοστιμότατη με ένα μικρό μυστικό, απλά πριν τη βγάλετε από τη φωτιά προσθέσετε λίγη ρίγανη, θα εκπλαγείτε πως καλυτερεύει η γεύση της, όσο αναφορά το ξύδι καθυστέρει την πέψη για αυτό προσθέστε λίγο ή αλλάξτε με λεμόνι, λόγου του ότι είναι βαριά θέλει και καλό χύλωμα κατά τη γνώμη μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ρίγανη δεν έχω βάλει ποτέ! Θα τη δοκιμάσω. Εμένα το ξύδι με φουσκώνει γενικώς πάντως!

      Delete
  16. Η ρίγανη είναι πολύ καλό μυστικό.
    Αλλά και το ξυδάκι, ειδικά αν είναι μπαλσάμικο, κάνει τη διαφορά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα το δοκιμάσω! Καλωσήρθες!

      Delete
  17. το πιατο που κατα τον γιο μου μαγειρευω καλύτερα και ξεπερνω την αγαπημενη γιαγια του!το πιατο που κατ'έμε δε θελω να βαλω στο στομα μου!(δεν το τρωωω ποτε!)
    σου ανταποδιδω Κικιτσα!
    http://cookthebook.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Κακούργααααα! χαχα!

      Delete
  18. Επίσης για να γίνει ελαφρύτερη η φακούλα σας και να μπορέσουν να την φάνε και αυτοί που έχουν προβλήματα αφαιρέστε το σκόρδο, παρόλο που της πάει γάντι , την κάνει ακόμη πιό βαριά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε για το τιπ!

      Delete
  19. e oxi na katastrepsoume thn geysh ths fakhs me to bromokary tora ;pou moiryzei podarila asta ayta gia tous indous.aytoi den allazoun tis syntagestous emeis giati;to xerame kai apo to xorio mas to kary, bale riganh h thymari kai to kagien sto telos mazi me to xydi.thank you, kai sorry an akousthka ''bitter''.zo sto exoteriko kai sygrino katastaseis pane na mas dialysoun .akomh kai stis syntages mas
    .

    ReplyDelete
  20. Έλεγα κι εγώ να φτιάξω φακές σήμερα που έχει κρύο εδώ στη Δανία..ανυπομονώ να φάω ελληνικό φαγάκι.

    Να ρωτήσω όμως.. Αν δεν έχω χύτρα, που τις βράζει τις φακές σε 20-30 λεπτά... πόση ώρα θα χρειαστούν;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λίγη ώρα παραπάνω. 30-40 λεπτά ανάλογα τις φακές. Θα τις δοκιμάσεις.

      Delete
  21. Καλησπέρα κι από μένα! Μόλις "σκόνταψα" στο blog κι έχω χαζέψει! \ο/

    Πολύ σύντομα (όσο επιτρέπει και το "χάζεμα") να πω πως η μαμά μου, πριν βάλει τις φακές να βράσουν, τις βάζει να φουσκώσουν σε νερό της βρύσης (ούτε κρύο, ούτε ζεστό/χλιαρό) και το αλλάζει 3 φορές ανά 10 λεπτά κι από 'κει και μετά τις μαγειρεύει κανονικά, έτσι κρατάει τα θρεπτικά συστατικά αλλά φεύγει το περισσότερο άμυλο που προκαλεί το φούσκωμα. Ελπίζω να σας βολέψει όπως κι εμένα! :)

    Καλή συνέχεια σ' όλα, Κική!
    Ζωή

    ReplyDelete