Ωραίααα! Αφού κάναμε μια μικρή αποτοξίνωση από το φαγητό μετά τις γιορτές, επανέρχομαι με μια ιδιαίτερη συνταγή. Έχετε δοκιμάσει να βάλετε μανταρίνι στο ψητό; Δίνει ένα αποτέλεσμα αρωματικό και χαρίζει στο φαγητό εκείνη τη χαρακτηριστική γεύση των εσπεριδοειδών. Βέβαια, εξαρτάται πόσα πολλά μανταρίνια θα βάλετε. Στο φαγητό έβαλα και λίγο λεμόνι κονφί. Το λεμόνι κονφί, είναι λεμόνι, συντηρημένο σε άλμη. Αν δεν έχετε, δεν πειράζει. Μπορείτε να βάλετε λεμόνι κανονικό ή να περιοριστείτε στο χυμό που αναφέρω.Εννοείται, ότι μπορείτε να φάτε τα μανταρίνια ΜΕ τη φλούδα αν σας αρέσει!
2-3 κομμάτια λεμόνι κονφί
2 μανταρίνια κομμένα σε φέτες με τη φλούδα (ή και περισσότερα)
χυμός από 1 μανταρίνι
χυμός από 1 λεμόνι
πατάτες (3 μεγάλες)
αρωματικό αλάτι
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε τέταρτα ή πιο μικρές.
Πλένουμε τα μανταρίνια και τα κόβουμε σε ροδέλες μαζί με τη φλούδα. Τα τοποθετούμε στο ταψί μαζί με τις πατάτες.
Περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και μανταρινιού. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται.
Αλατίζουμε, βάζουμε το λεμόνι κονφί ενδιάμεσα και ψήνουμε για μιάμιση περίπου ώρα στους 180-190 βαθμούς.
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα μανταρίνια «αρπάζουν», τα καλύπτουμε με πατάτες ή κοτόπουλο για να μην καούν.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Κοτόπουλο με πατάτες, μανταρίνι και λεμόνι κονφί
Υλικά για 4 μερίδες
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή 8 μπουτάκια (κοπανάκια) κοτόπουλου2-3 κομμάτια λεμόνι κονφί
2 μανταρίνια κομμένα σε φέτες με τη φλούδα (ή και περισσότερα)
χυμός από 1 μανταρίνι
χυμός από 1 λεμόνι
πατάτες (3 μεγάλες)
αρωματικό αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε στο ταψί.Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε τέταρτα ή πιο μικρές.
Πλένουμε τα μανταρίνια και τα κόβουμε σε ροδέλες μαζί με τη φλούδα. Τα τοποθετούμε στο ταψί μαζί με τις πατάτες.
Περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και μανταρινιού. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται.
Αλατίζουμε, βάζουμε το λεμόνι κονφί ενδιάμεσα και ψήνουμε για μιάμιση περίπου ώρα στους 180-190 βαθμούς.
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα μανταρίνια «αρπάζουν», τα καλύπτουμε με πατάτες ή κοτόπουλο για να μην καούν.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Deli,αυτά τα αρωματισμένα φαγητά μ΄αρέσουν ιδιαίτερα!
ReplyDeleteΣίγουρα θα μαγειρευτεί,το μανταρινάκι όμως μόνο στο δικό μου πιάτο.Ακόμη καλύτερα αν το αποσιωπήσω-θα το πάρει μυρωδιά;
Καλό Σ/Κ-φιλιά!
Δεν θα μου ξεφύγει με τίποτα όμως!!! Καλό ξημέρωμα Κικίτσα!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΕξαιρετικό φαίνεται..γεία στα χέρια σας!!!!Καλό βράδυ!!!!
ReplyDeleteΛόγω παραγωγής μανταρινιών πάντα βάζω στο ψητό μανταρίνια και δίνει πραγματικά εκπληκτική γεύση!!!
ReplyDeleteΑυτά είναι αρώματα!Τέλειο Κική καλημέρα καλό Σ/Κ
ReplyDeleteΦαντάζομαι το μανταρίνι θα λειτουργεί κι αυτό όπως το πορτοκάλι, οπότε φανταστικό θα έγινε.
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ.
Καλημέρα, σε μια στιγμή χαλάρωσης χτες κάπου διάβαζα ένα ψητό με μανταρίνια ως συνοδευτικό και σκέφτομαι να το υλοποιήσω προσεχώς.
ReplyDeleteΤον χειμώνα πάντα βάζω στα ψητά μαζί με το πορτοκάλι και μανταρινάκια, ταιριάζουν πολύ όμορφα!
ReplyDeleteΠολύ ενδιαφέρον Κική, κι είχα πολλά μανταρίνια στο ψυγείο αυτές τις μέρες. Θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω έτσι. Ωραία ιδέα..
ReplyDeleteΚαλημέρες!
Τα λεμόνια τα χρησιμοποιούν έτσι στο Μαρόκο και τα φαγητά τους είναι πολύ αρωματικά. Είμαι σίγουρη ότι και αυτό θα ήταν γεμάτο αρώματα με τόσα εσπεριδοειδή!
ReplyDeleteΠολύ ενδιαφέρον και αρωματικό! Θα δοκιμαστεί!
ReplyDeleteΠεραστικός αγαπητή μου Κική.
ReplyDeleteΝα πω μια καλημέρα και να δοκιμάσω τις υπέροχες κατασκευές σου.
Νάσαι καλά
Πολύ αρωματικό και χρωματιστό το πιάτο σου! υποψήφιο για δοκιμή!
ReplyDeleteΚάπου 2 χρόνια σε παρακολουθώ,σε συμβουλεύομαι αλλά πρώτη φορά σου γράφω.
ReplyDeleteΞεκίνησα μετά απο κουβέντα με μια γιαγιά Ζακυνθινή, όταν θέλησα να δω τα υλικά της Ζακυνθινής κουλούρας. Ε, μετά μπλέχτηκα στα δύχτια σου τα μαγειρικά και τα φωτογραφικά.
Είμαι και εγώ τρόπον τινα Ζακυνθινή αφού στο νησί έρχομαι τα τελευταία 29 χρόνια.
Λοιπόν αυτό με το μανταρίνι δεν το έχω κάνει. Τυχαία των Φώτων που έφτιαχνα πατάτες φούρνου και είχα στίψει πορτοκάλι, δεν το πέταξα, το έκοψα και το έβαλα δίπλα στις πατάτες να πάρουν το άρωμα της φλούδας.
Αφού είχαν φύγει όλοι, έφαγα ένα κομμάτι απο την ψημένη πορτακόλοφλουδα. ΜΜΜΜ!!! Μιλάμε για γεύση!!! Κάπως έτσι πρέπει να είναι και το μανταρίνι που προτείνεις και θα δοκιμαστεί στην πρώτη ευκαιρία.
Φιλιά Ζακυνθινά απο μια φίλη που η καταγωγή της είναι απο τη Μυτιλήνη.
Deli,το κοτοπουλάκι ψήνεται ήδη,περιμένω τη στιγμή να το δοκιμάσω!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πρεπει να ειναι απο τα πιο αρωματικα πιατα κοτοπουλου.Καλη εβδομαδα να εχεις.
ReplyDeleteΕυχαριστώ για τα σχόλια! Όσες το βάζετε στο φαγητό ξέρετε ήδη πόσο νόστιμο είναι. Όσες δεν το έχετε δοκιμάσει, δοκιμάστε το!
ReplyDeletemarimar καλωσήρθες! Πολύ χαίρομαι που έχεις βρει ενδιαφέροντα πράγματα εδώ! Το χυμό πορτοκαλιού τον έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ πολλές φορές! Δοκίμασε και μανταρίνι λοιπόν τώρα! :-)
δεν υπαρχει περιπτωση να μη το κανω!
ReplyDeleteσημερα εφτιαξα την πορτοκαλαδα σου απο τα σερμπετια : )
Με μανταρίνι! ωραιο ακούγετε!!!!
ReplyDelete