Η στέβια, είναι ένα φυτό, που ανακαλύφτηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης. Για χρόνια καλλιεργούνταν και χρησιμοποιούνταν από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, ως γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό. Υποκαθιστά πλήρως τη ζάχαρη αφού είναι πιο γλυκιά και χωρίς καθόλου θερμίδες. Της προσδίδουν ιδιότητες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές. Ένα ακόμα πλεονέκτημά της είναι ότι αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες (άρα μπορεί να τη χρησιμοποιήσουμε σε ψήσιμο ή βράσιμο), κάτι που δεν συμβαίνει με άλλα γλυκαντικά. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαβητικούς!
περισσότερες πληροφορίες
biostevia
ethnos
el.wikipedia
Όταν αγόρασα τη στέβια από την Πάτρα, είχα μια ελπίδα ότι θα μου άρεσε και έτσι θα έβρισκα τρόπους να την συμπεριλάβω σε γλυκές δοκιμές για να τρώω χωρίς τύψεις τα γλυκά που μου αρέσουν. Φευ! Τι τα θες… Όπως έλεγε κάποτε και κάποιος στο hungry, το γλυκό, δεν είναι γλυκό αν δεν έχει ζάχαρη…Δυστυχώς, όπως πολλά υποκατάστατα ζάχαρης, έχει κι αυτή εκείνη τη γνωστή μεταλλική γεύση, που δεν μου αρέσει καθόλου. Ίσως η ποσότητα που χρησιμοποίησα να ήταν μεγάλη (μια κουταλιά της σούπας) και αν χρησιμοποιήσω λιγότερο, να μην είναι τόσο έντονη, αφού έτσι κι αλλιώς, η γλυκαντική της δράση είναι 150-300 φορές μεγαλύτερη από τη ζάχαρη. Σαν ποσότητα δηλαδή, σε αυτό που έφτιαξα, είναι μεγάλη! Ίσως ξαναλέω, με μικρότερη ποσότητα, να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς με μικρότερη ποσότητα.
Αν χρησιμοποιήσετε άλλου είδους γλυκαντικό, προσέξτε τις οδηγίες. Θα πρέπει να μπορεί να εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεν μπορούν όλα τα γλυκαντικά να χρησιμοποιηθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η στέβια που πήρα εγώ, ήταν σε σκόνη και ήταν πράσινη. Απ’ ό,τι είδα, κυκλοφορεί και επεξεργασμένη σε διάφορους τύπους και λευκή.
Σκέτα τα μπισκότα δεν μου άρεσε να τα καταναλώσω. Όμως, όταν τα βουτάω στον καφέ, δεν είναι καθόλου άσχημα. Επειδή λοιπόν συχνά μου στέλνουν email, άτομα που θέλουν να φτιάξουν κάτι για τους δικούς τους που πάσχουν από διαβήτη, σας γράφω τη συνταγή και όποιος θέλει μπορεί να τη δοκιμάσει. Τα άτομα με διαβήτη, ας πάρουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους πρώτα, πριν καταναλώσουν οτιδήποτε γλυκό!
1 κ. σ. στέβια σκόνη
3 κ. σ. γάλα χαμηλών λιπαρών
2 κ. σ. κακάο άγλυκο
½ κ. γ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. νιφάδες βρώμης
1 κ. γ. baking powder
Σε ένα μπωλ χτυπάμε με μίξερ τη μαργαρίνη με τη στέβια για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα και το κακάο, χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέκιν, το μοσχοκάρυδο και τις μισές νιφάδες βρώμης (50 γρ.) και ενσωματώνουμε με χτύπημα.
Τέλος, προσθέτουμε τις υπόλοιπες 50 γρ. νιφάδες και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν με το χέρι. Δεν χρειάζεται να ενσωματωθούν και να χαθούν μέσα στη ζύμη εντελώς, όπως φαίνεται και στις φωτό.
Σε ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και τα πατικώνουμε.
Ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου. Μην ξεχνάτε ότι τα μπισκότα σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.
Απολαύστε χωρίς τύψεις!
περισσότερες πληροφορίες
biostevia
ethnos
el.wikipedia
Όταν αγόρασα τη στέβια από την Πάτρα, είχα μια ελπίδα ότι θα μου άρεσε και έτσι θα έβρισκα τρόπους να την συμπεριλάβω σε γλυκές δοκιμές για να τρώω χωρίς τύψεις τα γλυκά που μου αρέσουν. Φευ! Τι τα θες… Όπως έλεγε κάποτε και κάποιος στο hungry, το γλυκό, δεν είναι γλυκό αν δεν έχει ζάχαρη…Δυστυχώς, όπως πολλά υποκατάστατα ζάχαρης, έχει κι αυτή εκείνη τη γνωστή μεταλλική γεύση, που δεν μου αρέσει καθόλου. Ίσως η ποσότητα που χρησιμοποίησα να ήταν μεγάλη (μια κουταλιά της σούπας) και αν χρησιμοποιήσω λιγότερο, να μην είναι τόσο έντονη, αφού έτσι κι αλλιώς, η γλυκαντική της δράση είναι 150-300 φορές μεγαλύτερη από τη ζάχαρη. Σαν ποσότητα δηλαδή, σε αυτό που έφτιαξα, είναι μεγάλη! Ίσως ξαναλέω, με μικρότερη ποσότητα, να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα. Μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς με μικρότερη ποσότητα.
Αν χρησιμοποιήσετε άλλου είδους γλυκαντικό, προσέξτε τις οδηγίες. Θα πρέπει να μπορεί να εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεν μπορούν όλα τα γλυκαντικά να χρησιμοποιηθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η στέβια που πήρα εγώ, ήταν σε σκόνη και ήταν πράσινη. Απ’ ό,τι είδα, κυκλοφορεί και επεξεργασμένη σε διάφορους τύπους και λευκή.
Σκέτα τα μπισκότα δεν μου άρεσε να τα καταναλώσω. Όμως, όταν τα βουτάω στον καφέ, δεν είναι καθόλου άσχημα. Επειδή λοιπόν συχνά μου στέλνουν email, άτομα που θέλουν να φτιάξουν κάτι για τους δικούς τους που πάσχουν από διαβήτη, σας γράφω τη συνταγή και όποιος θέλει μπορεί να τη δοκιμάσει. Τα άτομα με διαβήτη, ας πάρουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους πρώτα, πριν καταναλώσουν οτιδήποτε γλυκό!
Cookies βρώμης χωρίς ζάχαρη με στέβια (γλυκαντικό)
Υλικά για 1 δόση
120 γρ. μαργαρίνη light1 κ. σ. στέβια σκόνη
3 κ. σ. γάλα χαμηλών λιπαρών
2 κ. σ. κακάο άγλυκο
½ κ. γ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. νιφάδες βρώμης
1 κ. γ. baking powder
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς. Στο δικό μου φούρνο, ανεβάζω ψηλά τη σχάρα όταν πρόκειται για μπισκότα-κουλούρια κλπ.Σε ένα μπωλ χτυπάμε με μίξερ τη μαργαρίνη με τη στέβια για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το γάλα και το κακάο, χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέκιν, το μοσχοκάρυδο και τις μισές νιφάδες βρώμης (50 γρ.) και ενσωματώνουμε με χτύπημα.
Τέλος, προσθέτουμε τις υπόλοιπες 50 γρ. νιφάδες και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν με το χέρι. Δεν χρειάζεται να ενσωματωθούν και να χαθούν μέσα στη ζύμη εντελώς, όπως φαίνεται και στις φωτό.
Σε ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και τα πατικώνουμε.
Ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου. Μην ξεχνάτε ότι τα μπισκότα σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.
Απολαύστε χωρίς τύψεις!
Αχ Κική μου!! κι εγώ αυτό είπα όταν την χρησιμοποίησα, ζάχαρη είναι μόνο μια δυστυχώς!! Η στέβια έχει μείνει στο ντουλάπι μου εδώ και πολύ καιρό και είναι ακριβή η άτιμη!!
ReplyDeleteΚατά τα άλλα η συνταγή σου είναι υπέροχη.
Φιλιά
Καλησπέρα αγαπητή Κική.
ReplyDeleteΈχω ακούσει από φίλο μου ζαχαροπλάστη εδώ στη ΝΥ ότι η στέβια είναι πολύ πιό υγειηνή από τη ζάχαρη. Όμως θέλει προσοχή στην ποσότητα και στην θερμοκρασία.
Πιό πολλά δεν ξέρω και δεν την έχω δοκιμάσει.
Νάσαι καλά
YOU SHOULD KNOW!!!!!!!!!!!!!!! YOU ARE THEEE EXPERT AT THOSE!!!!!!!!
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!Συμφωνώ και γω τη ζάχαρη τη προτειμώ απο όποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό. Είχα διαβάσει και γω για τη στέβια, αλλά δεν ενθουσιάστηκα και πολύ μόλις τη δοκίμασα.Βέβαια η πρόταση σου είναι πολύ καλή και σίγουρα πιο υγιεινή.
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα.Δεν ξέρω τι είναι η σβέστια!
ReplyDeleteΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΒΙΑ.ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ.Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ!!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!!
Deli,δεν έχω δοκιμάσει στέβια,απλά διάβασα μερικές πληροφορίες.
ReplyDeleteΔε θα με πείραζε η γεύση,αλλά τα μπισκοτάκια φαίνονται νοστιμότατα και άκρως υγιεινά.
Φιλιά!
Ήρθε το δωράκι,που κέρδισα,θα δοκιμαστεί,για να δώσει γεύση στα κοκκινιστά μου.
Ευχαριστώ πολύ!
Δυστυχώς άλλοι τρώνε οτιδήποτε και δεν παχαίνουν και άλλοι τρώγοντας λίγη ζάχαρη δεν μπορούν να αδυνατίσουν.Αμα δεν το 'χει ο άνθρωπος....Τα μπισκοτάκια πάντως είναι πολύ ωραία και στιν καφέ και σκέτα.
ReplyDeleteΕνδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου!
ReplyDeleteΓια τη στέβια κάτι έχω διαβάσει και 'γω, αν και δεν την έχω χρησιμοποιήσει. Αυτή που έχω δει σε μαγαζί με βιολογικά ήταν πάντως άσπρη σαν την ασπαρτάμη.
Εμένα πάντως τα μπισκοτάκια έτσι όπως έχουν μπαχαρικά και κακάο θα μου άρεσαν και άγλυκα, και με τον καφέ ταιριάζουν μια χαρά!
Σημειώνω ότι δεν σου άρεσαν σκέτα...
ReplyDeleteΓιά την βρώμη έχω ακούσει στο χωριό ότι την τρώνε τα άλογα, ενώ τα γαϊδούρια που είναι πιό εκλεκτικά δεν την τρώνε!
Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικά με την στέβια, αν αρέσει στα άλογα δηλαδή, πάντως η ζάχαρη νομίζω τους αρέσει!
Μαρί...όντως τίποτα δεν είναι σαν τη γνωστή ζάχαρη. Και όντως είναι και ακριβή αν και την περίμενα ακριβότερη!
ReplyDeleteΚ. Ντένη καλά σας τα έχει πει...
Ελένη κι εγώ περίμενα να μου αρέσει περισσότερο...
Δήμητρα! Χαχα! Διάβασε στα λινκ που προτείνω!
ReplyDeleteΦωτολαβίδα, αν έχει κάποιος πρόβλημα ελέγχου βάρους ή είναι διαβητικός, είναι μάλλον ιδανική γι΄αυτόν!
Ελένη κι εγώ έχω διαβάσει από χρόνια!
Ήρθε; καλά μαγειρέματα!
Αχ Σοφία μου, εγώ ανήκω στη 2η ομάδα. Λίγο παραπάνω να τρώω, τα κιλά πάνε βόλτα...Τι να κάν που είμαι γλυκατζού;
ReplyDeleteΝταρκ σεφ έχω φτιάξει και μπισκοτάκια χωρίς καθόλου ζάχαρη. Γλύκαινε από τα μπαχαρικά και ήταν καλύτερα από αυτά που έφτιαξα τώρα!
Αγαπητέ Κωνσταντίνε, είναι φανερό ότι έχεις αίρεση που λέμε εδώ! Όλα σου φταίνε! Βρώμη έχουν τα περισσότερα δημητριακά πρωινού! Το γνωστό κουάκερ είναι βρώμη. Εκτός από τα άλογα και τα γαϊδούρια, την τρώνε καθημερινά εκατομύρρια άνθρωποι ξέρεις. Κανένας μας δεν χλιμιντρίζει. Σε διαβεβαιώ! Εκτός από φαγητά του δεκάλεπτου σε σκεύη που δεν θέλουν πλύσιμο, υπάρχει κόσμος που θέλει συνταγές για διαβητικούς κλπ. Κουλάρισε λοιπόν!
Φοβερά και υγιεινά τα cookies σου!!!Καλό απόγευμα Κική!!!!
ReplyDeleteΩραία συνταγή Κική. Αγόρασα φυτό στέβια πριν λίγο καιρό και έβαλα μερικά φρέσκα φυλλαράκια σε αφεψήματα. Δεν ήταν άσχημη αλλά δεν ήταν και ...ζάχαρη. Ευτυχώς τα αφεψήματα μου αρέσουν σκέτα. Αν κάνουμε τα μπισκοτάκια με ζάχαρη πόση λες να βάλουμε; Γιατί επί 300 φορές πολύ πάει 300 κουταλιές :-).
ReplyDeleteΤα μπισκότα με κουάκερ μας αρέσουν πολύ. Και είναι και πολύ υγιεινά.
Να τη χαίρεσαι τη στέβια αλλά εγώ θα μείνω στη ζαχαρίτσα με όλα τα επακόλουθα, χαχαχα:))
ReplyDeleteΈχω ακούσει για τη στέβια και θέλω να τη δοκιμάσω και εγώ! Δεν ξέρω από γεύση πάντως από εμφάνιση δείχνουν πολύ καλά τα κουλουράκια σου!
ReplyDeleteΕλένη ευχαριστώ!
ReplyDeleteΒαγγελιώ, θα έβαζα 100 γρ και θα δοκίμαζα επειδή δεν είναι πολλή στην ποσότητα η ζύμη. Εγώ δυστυχώς ούτε τα αφεψήματα δεν μπορώ να πιω χωρίς ζάχαρη!
Μαράκι! χαχαχα!
Κατερίνα και στον καφέ το πρωί, καλά είναι!
Στεβια δεν εχω δοκιμασει(περαν των αναψυκτικων).Αλλα τη ζαχαρη την εχω μειωσει πολυ απο τη διατροφη μου.Οσοι λετε οτι δεν αλλαζετε τη ζαχαρη με τιποτα αλλο πρεπει να διαβασετε λιγο παρα πανω για τα επακολουθα της "λευκης φιλης" μας.Υπαρχουν γλυκαντικα(οχι ασπαρταμη) που ουτε επεξεργασμενα ειναι ,ουτε επηρεαζουν τη γλυκοζη στο αιμα και μια χαρα γλυκα ειναι....Ψαξτε λιγο το θεμα....
ReplyDeleteΧριστίνα, τα "καλά" της ζάχαρης τα ξέρω...Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είναι ανάμεσα στα 3 κακά λευκά υλικά που υπάρχουν!!!
ReplyDeleteΧριστίνα, τα "καλά" της ζάχαρης τα ξέρω...Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είναι ανάμεσα στα 3 κακά λευκά υλικά που υπάρχουν!!!
ReplyDeleteκαλησπέρα κ από μένα...
ReplyDeleteστέβια VS ζάχαρη!!!
κάτι που δεν έχει αναφερθεί για τη στέβια, είναι ότι όχι μόνο δεν κάνει κακό στα δόντια, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται και στην οδοντιατρική κατά της τερηδόνας!
Από όσο έχω ψάξει το θέμα λοιπόν, η πιο κατάλληλη μορφή για γλυκά είναι σε κρυσταλλική ή άχνη, ενώ τα πράσινα φυλλαράκια τριμμένα ή ολόκληρα) είναι για αφεψήματα ή για οδοντιατρική χρήση.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
ReplyDeleteΠολύ ωραία η συνταγή σου ,μιας
ReplyDeleteκαι η στέβια είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς.Το έχω ρωτήσει στον γιατρό μου αλλά θέλει προσοχή στην ποσότητα γιατί είναι τρεις φορές πιο γλυ από τη ζάχαρη
Όλα αυτά θέλουν προσοχή 😉. Κική
Deleteκαλημέρα σας....υπάρχει μια ζάχαρη που μιμείται απόλυτα καλά τη ζάχαρη χωρίς μεταλλική γεύση αλλά είναι ακριβή. όμως αξίζει να την δοκιμάσει κάποιος.Εγω ενθουσιαστηκα
ReplyDeleteSucrin από το φυτό monk fruit
ReplyDeleteΓια άλλη λέω εγώ 😁
Delete