Πρόσφατα, βρέθηκα με αρκετά αμύγδαλα, επειδή έφτιαξα σουμάδα. Στα πλαίσια της ανακύκλωσης υλικών αλλά και δεδομένου του γεγονότος ότι η τιμή του αμύγδαλου είναι τσουχτερή για να τα πετάς, έφτιαξα μπισκοτάκια αμυγδάλου. Στέγνωσα τα αμύγδαλα που χρησιμοποίησα μέσα στο φούρνο για λίγη ώρα, προκειμένου να χάσουν την υγρασία που είχαν από το φούσκωμα με το νερό. Αν χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα κατευθείαν χωρίς να φτιάξετε σουμάδα, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι τέτοιο. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ψημένα, γιατί, όπως διάβαζα, αναδεικνύουν καλύτερα το άρωμά τους.
Επειδή χρόνο για πειραματισμούς δεν είχα τότε, βρήκα μια συνταγή από εδώ και την έκανα. Διπλασίασα τα υλικά, έβαλα περισσότερα αμύγδαλα, λίγο περισσότερο αλεύρι και αντί για λικέρ αμαρέττο έβαλα σουμάδα, λικέρ κρέμας αμυγδάλου και εσάνς αμυγδάλου μαζί. Τα μπισκοτάκια σκληραίνουν με τις μέρες, οπότε μην τα παραψήσετε (αν και χλωμό το κόβω να μένουν μέρες). Με αυτή τη δόση τη διπλασιασμένη, αν θυμάμαι καλά, έβγαλα 3 ταψιά μπισκοτάκια.
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
2,5-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κούπα χοντροτριμμένο αμύγδαλο
2 κ. γ. λικέρ αμαρέττο (ή λικέρ κρέμας αμυγδάλου-εσάνς αμυγδάλου-σουμάδα)
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τα αυγά, το αμύγδαλο και το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά. Η ζύμη δεν θα είναι συμπαγής, αλλά θα κολλάει και θα έχει ακανόνιστη μορφή.
Με μικρό κουταλάκι, ρίχνουμε μικρές κουταλιές από το μίγμα όχι κοντά τη μία στην άλλη. Το μίγμα δεν απλώνει πολύ, οπότε, αφού ρίξτε τις κουταλιές, μπορείτε αν θέλετε να διορθώσετε το σχήμα του μπισκότου.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρωματάκι.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Επειδή χρόνο για πειραματισμούς δεν είχα τότε, βρήκα μια συνταγή από εδώ και την έκανα. Διπλασίασα τα υλικά, έβαλα περισσότερα αμύγδαλα, λίγο περισσότερο αλεύρι και αντί για λικέρ αμαρέττο έβαλα σουμάδα, λικέρ κρέμας αμυγδάλου και εσάνς αμυγδάλου μαζί. Τα μπισκοτάκια σκληραίνουν με τις μέρες, οπότε μην τα παραψήσετε (αν και χλωμό το κόβω να μένουν μέρες). Με αυτή τη δόση τη διπλασιασμένη, αν θυμάμαι καλά, έβγαλα 3 ταψιά μπισκοτάκια.
Μπισκοτάκια αμυγδάλου
Υλικά
240 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
2,5-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κούπα χοντροτριμμένο αμύγδαλο
2 κ. γ. λικέρ αμαρέττο (ή λικέρ κρέμας αμυγδάλου-εσάνς αμυγδάλου-σουμάδα)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε 2 ταψιά.Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τα αυγά, το αμύγδαλο και το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά. Η ζύμη δεν θα είναι συμπαγής, αλλά θα κολλάει και θα έχει ακανόνιστη μορφή.
Με μικρό κουταλάκι, ρίχνουμε μικρές κουταλιές από το μίγμα όχι κοντά τη μία στην άλλη. Το μίγμα δεν απλώνει πολύ, οπότε, αφού ρίξτε τις κουταλιές, μπορείτε αν θέλετε να διορθώσετε το σχήμα του μπισκότου.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρωματάκι.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Λατρεμένα αμύγδαλα!!!!Πολύ ωραία τα μπισκότα σας!!!!Καλό βράδυ!!!
ReplyDeleteΛατρεύω τα αμύγδαλα και ό,τι τα περιέχει!
ReplyDeleteΚαλημέρα.
Καλημέρα!Μυρωδάτα και νόστιμα!Πολύ ωραία η σκέψη για την ανακύκλωση υλικών, συμφωνώ απόλυτα!!!
ReplyDeleteΤι ωραία μπισκοτάκια Κική μου!!!!
ReplyDeletei dont buy any store-made biscuits, so i'm always looking for a tasty cookie to make at home these days to fill my cookie jars - thank you for this delicious looking idea!
ReplyDeleteDeli,αγαπημένα μου τα αμύγδαλα και τα μπισκοτάκια σου τέλεια θα είναι!
ReplyDeleteΦέτος η παραγωγή μας δεν ήταν αρκετή,λίγα μας έδωσε ο κύριος,που φροντίζει το κτήμα μας.
Φιλιά!
Πολύ νόστιμα τα αμυγδαλομπισκοτάκια!!!
ReplyDeleteΣαν το άρωμα του αμυγδάλου... κανένα!!!
ReplyDeleteΕιδικά καβουρδισμένο, όλα τα λεφτά!!!
Καλό Σαββατοκύριακο
Έτσι και τα κάνω αυτά...θα τα τσακίσωωωω! Ξουτ..ξουτ..και έχω ένα σωρό αμύγδαλα...ψουτ..ψουτ..αποτάσομαι τον αμυγδαλοσατανά!!
ReplyDeleteΑυτό το άτιμο το βούτυρο αγελάδος που είναι τόσο νόστιμο αλλά έτσι και αρχίσω να το τρώω θα καταλήξω σαν αυτές που το παράγουν. Είμαι σίγουρη ότι είναι πεντανόστιμα δεν χρειάζεται καν να δοκιμάσω, το ξέρω!
ReplyDeleteαμα παραλείψω το amaretto και βάλω άλλο αλκοολούχο πειράζει?? δεν το μπορώ το πικραμύγδαλο!!
ReplyDeleteΤι ωραία μπισκοτάκια....
ReplyDeleteΚική αγαπημένα μπισκότα,φαίνονται λαχταριστά!!!!
ReplyDeleteΜμμμμμμ ... μυρωδάτα και νόστιμα μου φαίνονται.
ReplyDeleteΜπράβο Κική .. γεια στα χέρια σου.
Φιλιά
Φαντάζομαι θα μοσχομύρισε το σπίτι! Να είχα μερικά!!!
ReplyDeleteΕλένη
ReplyDeleteΒαγγελιώ
ευχαριστώ!
Ελένη, πάντα προσπαθώ να ανακυκλώνω υλικά. Είναι κρίμα να πετάμε!
Λιλούκα ευχαριστώ!
Μαρία καλά κάνεις! Κι εμείς σπάνια αγοράζουμε! Δοκίμασε κι αυτή τη συνταγή!
ReplyDeleteΕλένη και τα λίγα καλά είναι!
Έλενα ευχαριστώ!
painter όντως το αμύγδαλο δίνει πολύ ωραία γεύση!
αχτίδα χαχα! Μπορείς να φτιάξεις για τα εγγόνια σου!
ReplyDeleteΚατερίνα άσε! Μεγάλος πειρασμός βρε παιδί μου! Και σε ψαμάκι επάνω, σκέτο!
Pela Sofi κι εγώ το παρέλειψα! Δες στη συνταγή τι έβαλα εγώ! Φυσικά και μπορείς να βάλεις κάτι άλλο!
Живка ευχαριστώ!
ReplyDeleteΝάντια ευχαριστώ!
Conna ευχαριστώ!
Μαράκι ναι!
Καλη και γλυκια εβδομαδα να εχεις, σαν τα μπισκοτακια σου.
ReplyDeleteΔημιουργία ευχαριστώ!
ReplyDeleteΚατερίνα καλωσήρθες κι εδώ! Τις ξέρω αυτές τις υπογλυκαιμίες! χαχα! Έλα ντε. Κι εγώ αναρωτιέμαι πόσα να χωρέσουν στο σκ!