Πέρυσι σας είχα γράψει την ιστορία περί σκορδαλιάς και πέτρινου γουδιού μου (προσέξατε το μου;). Μετά από αυτό, η Τζένη μου έστειλε συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί. Εγω δεν έχω φτιάξει ποτέ σκορδαλιά με ψωμί. Πάντα με πατάτα φτιάχνω. Σας τη γράφω όμως, όπως ακριβώς μου την έστειλε η Τζένη. Η φωτό είναι από το μπακαλιάρο που έκανα βραστό με πατάτες πέρυσι και με το ζουμάκι του έφτιαξα σκορδαλιά.
Σκορδαλιά με ψωμί
Υλικά:
6-8 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. ξύδι
1/2 φλ. τσαγιού λάδι
1/2 φλ. τσαγιού νερό
125 γραμ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
λίγο αλάτι
Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδο και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το νερό και τα χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα. Κατόπιν κόβουμε την ψίχα από το ψωμί σε κομματάκια και τα ρίχνουμε από την τρύπα του μπλέντερ. Σταματάμε το μπλέντερ, το ανοίγουμε και ανακατεύουμε την σκορδαλιά. Την ξαναχτυπάμε μέχρι να λιώσει καλά το ψωμί.
Καλή όρεξη
Υ.γ. το πόσο καυτερή την θες την σκορδαλιά εσύ το αποφασίζεις. Αν πάλι την θες πιο ρευστή την αραιώνεις με λίγο ξύδι και λάδι. Επίσης μπορείς να μουλιάσεις το ψωμί και να μην προσθέσεις το νερό της συνταγής, αλλά θα πρέπει να στύψεις πολύ καλά το ψωμί.
αν βάλεις και λίγο καρύδι ψιλοκομμένο θα γίνει μούρλια.
ReplyDeleteΌσο ωραία είναι η σκορδαλιά όταν την τρως, τόσο δύσκολη είναι η συνέχεια!
ReplyDeleteΔεν μπορώ την μυρουδιά
Πατάτα και ψωμί βάζω σε ίσες ποσότητες και γίνεται πάρα πολύ ωραία.
ReplyDeleteΑν στα παραπάνω προσθέσεις και καρύδι ακόμη καλύτερη
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Deli,νόστιμη είναι,αλλά, όπως λέει η Αγγελική,η μυρωδιά....
ReplyDeleteΑν βγάλεις το πράσινο φύτρο,μυρίζει λιγότερο,έτσι λέει μια γνωστή.
Φιλιά!
Την σκορδαλιά εδώ στα Βόρεια τη κάνουμε με καρύδι, χωρίς πολύ λάδι (βγάζει το καρύδι) και παίρνει ένα ωραίο ανοικτό μωβ χρώμα.
ReplyDeleteΒάζω και άσπρο ψωμί. Για φέτος έκανα (στον αρτοπαρασκευαστή) με αλεύρι ζαχαροπλαστικής, για να γίνει "μαστιχάτο" το αποτέλεσμα, σαν την "αλιάδα", που κάνετε εσείς με πατάτα.
Καλημέρα.
Καλημέρα κι από εμένα. Κρίμα που δεν κατάφερα να έρθω για καφέ μαζί σας, αλλά η βαπτιστήρα και η κόρη μου, μου άλλαξαν τα φώτα!!!
ReplyDeleteΤην σκορδαλιά την κάνει η μαμά μου, η οποία είναι από Παξούς με πατάτα, η πεθερά μου, η οποία είναι από Άνδρο με ψωμί. Και οι δύο εκδόσεις είναι για μένα πολύ νόστιμές. Με καρύδι δεν την έχω δοκιμάσει.Ίσως φέτος το τολμήσω.
Φιλιά πολλά Γιώτα!
Σκορδαλιά φτιάχνει πάντα η μαμά μου και την περιμένω με χαρα παρόλο που με πειράζει. Θα φάω κι ας μου βγει και σε κακό;-)
ReplyDeleteΑθάνατη αλιάδα!!!!! Η μάνα μου βάζει μεσα λιγα αμύγδαλα ,αντίδοτο για τη δυσπεψια και τον τυμπανισμό (εχει αποτέλεσμα βέβαιο).Ζήτω το Εθνος!!
ReplyDeleteΚικίτσα με συγκινησες!!Η ιστορία της ζωής μου κάθε ευαγγελισμού και μεταμόρφωσης από καταβολής κόσμου. Το ίδιο γουδί, τελετουργία, συμμετέχοντες, σχόλια, καυτή πατάτα,μπακαλιαρόζουμο, πιτσιλίσματα και κατέβασμα καντηλιών....,Δεν εχουμε μαζί μας τον Κεφαλονίτη πιά οπότε φέτος η αλiάδα στο blender..
ReplyDeletean kai alergikh sto skordo ws zakynthinh paraskeuazw kaitrwgw skordalia alla pote me pswmi. isws omws dokimasw auth thn syntagh
ReplyDeleteκαι με καρύδια μου αρέσει...δοκίμασε
ReplyDeleteΤώρα έχουμε όλες τις συνταγές για σκορδαλιά στη μπλογκογειτονιά! Μακάρι να είχαμε και τον χρόνο να τις φτιάξουμε! Και του χρόνου Κική μου, φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου Κικίτσα!!
ReplyDeleteΜε ψωμί και καρύδια την φτιάχνω κι εγώ, αλλά και με πατάτα το ίδιο μου αρέσει!
Χαμός αναμένεται την Πέμπτη με μπακαλιάρους σκορδαλιές, ας αποφύγουμε να φιληθούμε εκείνη την μέρα χα χα χα!
Φιλάκια!
Φουρτουνιασμένη ψυχη, είμαι σίγουρη, αλλά δεν βάζω, επειδή με πειράζει το καρύδι.
ReplyDeleteΑγγελική εγώ βάζω λίγο σκόρδο και γίνεται ελαφριά. Της πεθεράς μου σκοτώνει κόσμο! χαχα!
Γλαρένια, εγώ πάλι, πάντα με πατάτα.
λένη, έτσι λένε για το φύτρο, ναι!
Δύσπιστε, στον αρτοπαρασκευαστή; Αυτο κι αν είναι καινοτόμο!
ReplyDeleteΓιώτα κρίμα! Την επόμενη όμως; Εγώ με καρύδι ουτε την έχω φάει, ούτε πρόκειται μάλλον.
Big mama, κανόνισε να σε τρέχουμε πάλι! χαχα!
Βυσσινάκι αμύγδαλα; Α! Μ΄αρέσει αυτή η ιδέα! Θα τη δοκιμάσω!
Σου θύμησα τα παλιά με την καφιά; (έτσι το λέγαμε εμείς το γουδί). Όμορφα δεν ήταν;
Ζακυνθινιά ανώνυμη κι εγώ ποτέ με ψωμί. Πάντα με πατάτα.
ReplyDeleteΚαι λοιπόν, όλοι το λέτε, αλλά μου κάνει αλλεργία στη γλώσσα, οπότε καλύτερα να το αποφύγω.
Μαρία, άστα...Να είχε το 24ωρο 48 ώρες...
Έλενα, ναι ναι. Μακριά από φιλιά! χαχα! Θα μασήξουμε μαϊντανό!
μπορει ο Δυσπιστος στα βορεια να την κανει με καρυδι , αλλα κι εμεις στα νοτια (Τριπολη ) με καρυδι την κανουμε , και παντα θυμαμαι η μανα μου εκανε και με πατατα για τους δυσκολους
ReplyDeleteζηλεψα μωρε παλι που δεν σε ειδα παλι , θα εβλεπα και την big mama
θα περνουσαμε ωραια αλλα ...
την επομενη φορα ομως ε ? μου υποσχεσε πως θα πεις και σε μενα , δε σνομπαρω αλλα ειχα βαρδια κικιτσα μου ...
αυριο θα αναρτησω στο νεο μου blog ψωμακι που εκανα χθες περνα να κεραστεις θα εχω και φρεσκο βουτυρο
Εγώ φέτος λέω να κάνω δύο παραλλαγές με ψωμί και καρύδι και με πατάτα και λίγο ταχίνι... Θα τις κάνω κάπως σαν ντιπ και ανάλογα τα γούστα του καθενός και η επιλογή.
ReplyDeleteΚαλά να είμαστε όλοι και του χρόνου με υγεία πάλι.
Είτε με πατάτα είτε με ψωμί την φας,η σκορδαλιά και ο βακαλάος(μπακαλιάρος,ακόμα καλύτερα)είναι το καταλληλότερο φαγητό για την 25η
ReplyDeleteΜαρτίου!!!!!!Αθάνατη Ελλάδα την βγάζεις και με αλιάδα!!!!!!
Α,δεν ξέρω αν αύριο έχετε την ονομαστική σας γιορτή(Κική από το Ευαγγελία ή από το Αγγελική)αλλά όπως και να έχει σας εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!!!!
Καλησπέρα, χρόνια πολλά,
ReplyDeleteδεν έχω φτιάξει ποτέ σκορδαλιά με ψωμί, ούτε με καρύδι αλλά έχω ακούσει ότι είναι πολύ νόστιμες, αν και τελευταία προτιμώ να κάνω το μπακαλιάρο σούπα γιατί είναι πιο ελαφρύς..
φιλιά, καλό βράδυ!!
Κικίτσα μου η γιαγιά μου (επαγγελματίας μαγείρισσα σε σπίτι γνωστής βασιλικής οικογένειας) θα έβαζε και λίγο καρυδόψιχα και ήτανε υπέροχο... γεια στα χερακια σας..
ReplyDeleteΆσπα, την επόμενη θα το κανονίσουμε καλύτερα! Σου έστειλα και μειλ, δες.
ReplyDeleteΠηνελόπη, εγώ θα παραμείνω στα κλασσικά. Με πατάτα!
Αγγελίνα (τι όμορφο όνομα..) συνονόματη, ναι. Αύριο γιορτάζω, παρόλο που είμαι Αγγελική. Παραδιοσιακά γιορτάζαμε έτσι στην Πάτρα. Ευχαριστώ!
Thumbelina, εγώ πάλι, ποτέ με καρύδι...
Νίκη, η γιαγιά σου καλά τα λέει, αλλά με πειράζει το άτιμο. Φιλάκια!