Tuesday, March 30, 2010

Μυρωδάτα πασχαλινά κουλουράκια

Φέτος δοκίμασα να φτιάξω κουλουράκια με δυνατό άρωμα μπαχαρικών. Έκανα ένα συνδυασμό γλυκάνισου, αστεροειδή γλυκάνισου και μαστίχας. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως μυρωδάτο και εντυπωσιακό. Η γεύση τους δε, ξετρέλανε τα παιδιά μου και όσους τα δοκίμασαν!

Μυρωδάτα πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά για 3 ταψιά περίπου
1 κ. γ. γλυκάνισο
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 δάκρυ μαστίχας
1 κ. σ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
200 γρ. λευκή ζάχαρη
2 ολόκληρα αυγά
1/4 κούπας γάλα χλιαρό
2 κ. σ. λικέρ μαστίχα (ή άλλο λικέρ)
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
3 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 αυγό χτυπημένο με 1 κ. γ. νερό, για άλειμμα

Εκτέλεση
Μέσα σε γουδί, κοπανάμε τους σπόρους γλυκάνισου.
Στη συνέχεια, κοπανάμε και τον αστεροειδή γλυκάνισο, καλύπτοντας το γουδί με πετσέτα, για να μην πετάγεται έξω το υλικό.
Βάζουμε τους κοπανισμένους σπόρους και τη μαστίχα σε μπλέντερ, με μία κουταλιά σούπας ζάχαρη και τα χτυπάμε, να ενωθούν τα αρώματα και να γίνει σκόνη η μαστίχα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε με μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για λίγα λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη με τα μυρωδικά. Χτυπάμε.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, εναλλάξ με το λικέρ και το γάλα, ενώ, όταν αρχίσει και σφίγγει το μίγμα, αλλάζουμε τους αναδευτήρες του μίξερ, με τους γάντζους για ζύμη. Τα τελευταία 100 γρ. του αλευριού, είναι καλύτερα να τα προσθέσουμε με το χέρι και όχι με μίξερ, για να ελέγχουμε τη ζύμη μας. Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε κι άλλο αλεύρι, παρόλο που η ζύμη είναι απαλή, γιατί θα σκληρύνουν πολύ τα κουλουράκια. Θέλουμε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια. Προσθέστε αλεύρι, μόνο αν κολλάει στα χέρια η ζύμη. Για να τσεκάρουμε αν κολλάει η ζύμη στα χέρια, είναι καλύτερο να τα έχουμε πλύνει και στεγνώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς, σε πάνω-κάτω αντιστάσεις. Όταν κάνω μπισκότα και κουλουράκια, προτιμώ να ανεβάζω ψηλά τη σχάρα του φούρνου μου, επειδή, εύκολα μου αρπάζουν τα κουλουράκια από κάτω. Έτσι, δεν κινδυνεύουν να καούν από την κάτω πλευρά.

Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος. Τα κουλουράκια μας θα φουσκώσουν, όχι υπερβολικά, αλλά ικανοποιητικά.

Όταν τα πλάσουμε όλα, τα αλείφουμε με το μίγμα αυγού/νερού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, για 12-13 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα κουλουράκια μας.

Tip: Υπενθυμίζω ότι τα κουλούρια και τα μπισκότα σκληραίνουν όταν κρυώσουν. Μην σας παρασύρει η μαλακή τους υφή όταν βγουν και τα παραψήσετε. Θα σκληρύνουν καθώς θα κρυώνουν.

Τα κουλουράκια αυτά είναι ευωδιαστά και μυρωδάτα. Τα αρώματά τους γεμίζουν την κουζίνα σας αλλά και τον ουρανίσκο επίσης! Τα παιδιά μου τα τίμησαν δεόντως όταν δοκίμασα τη συνταγή για πρώτη φορά!

22 comments:

  1. ωραία κοκαλάκια φοράνε:) και του χρόνου!

    ReplyDelete
  2. Deli,από τη μια τα μοσχομυριστά κουλουράκια σου κι απ΄την άλλη τα τσουρέκια μου,που ψήνονται-ωχ,δεν αντέχω ,όλο το βράδυ θα στριφογυρίζω-πεινάω με τη νηστεία.
    Τα κουλουράκια σου μ΄αρέσουν πολύ,γιατί τρελαίνομαι για το άρωμα γλυκάνισου.Αν έχω κέφι-είμαι λιώμα,πολλές δουλειές-θα τα φτιάξω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Hmmm!!
    Fantastic recipe!!

    Sophie

    ReplyDelete
  4. Μμμμμμμούρλιααααααααα πωπωπω μυρωδιέςςςς!!!!
    Μπράβο και του χρόνου.
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  5. Μύρισε η γειτονιά με τα κουλουράκια.
    Και του χρόνου με υγεία.
    Καλή σου μέρα Κικί.

    ReplyDelete
  6. Μοσχομύρισε ο τόπος Κική μου!!!
    Καλό Πάσχα με υγεία και πολύ πολύ αγάπη!!!!

    ReplyDelete
  7. Πόσες αισθήσεις έχουμε?
    1.Όραση Οκ!(με πέθαναν τα λουλουδάκια)
    2.Οσμή Οκ! (με τόσο ξεχωριστά μυρωδικά...)
    3.Γεύση Οκ! (με τόσο εκλεκτά υλικά!) Ακοή οκ! (θα ακούγονται κρατς κρουτς και Μμμμμμ)

    4.Αφή όμως? Προλαβαίνει κανείς να τα χαϊδέψει?

    ReplyDelete
  8. Μέχρι εδώ έφτασε η μυρωδιά!!!! Τα στολίδια τους ... μοναδικά!!

    Αλήθεια εσένα ποτε θα σε δούμε στον ΑΝΤ1;;

    Φιλάκια πολλά πολλά!!

    ReplyDelete
  9. Μοσχομυριστές κοτσιδούλες!!!!!αλλά και κοκαλάκια στα κουλούρια δεν παίζεσαι!!!
    Και του χρόνου!!!

    ReplyDelete
  10. Ωχ κι έψαχνα μια συνταγή για τσουρεκάκια χωρίς αμμωνία και δεν έβρισκα! Αν και έφτιαξα κουλουράκια βουτύρου, θα δοκιμάσω και τα δικά σου αν προλάβω...Φαίνονται υπέροχα!!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχα τα κουλουράκια, μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός των συγκεκριμένων μπαχαρικών!
    Και του χρόνου! Καλή Μ. Εβδομάδα!

    ReplyDelete
  12. Χαρτουλίνι, σαν αυτά που βάζεις στα μαλλάκια σου!

    Ελένη εγώ σ΄μερα έφτιαξα νηστίσιμα. Αυριο θα ξεκινήσω λαμπροκουλούρες και τσουρέκια. Είπα πως θα ξεκουραστώ τη Μ. εβδομάδα και είμαι ήδη πτώμα!

    Σόφη, μυρωδάτη!

    Π.Κ. κρατάαααας;

    ReplyDelete
  13. Αστέρι ευχσαριστώ! Επίσης!

    Λίνα, μοσχομύρισε! Ευχαριστώ! Επίσης!

    Λίλα, καλά να περάσετε! Φιλιά!

    Αγγελική τα λουλουδάκια τα θυμάσαι; Εσύ μου τα έφερες! Είπα να κάνω το look τους ανοιξιάτικο στη φωτό! Αχ αυτές οι αισθήσεις! Να μπορούσαν να περάσουν και μέσα από το πισι!

    ReplyDelete
  14. Πλεκτό εγκώμιο ευχαριστώ!
    Δεν έχω μωρέ τόσο μεγάλες βλέψεις. Κι εδώ καλά είμαι! Δεν είναι ωραία η παρεούλα μας;

    Ξανθή είδες; Σαν κοριτσόπουλα την άνοιξη!

    Ανεράιδα, για τσουρεκάκια ή κουλουράκια χωρίς αμμωνία έψαχνες; Και του χρόνου!

    Dark chef, ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  15. Μέχρι εδώ μοσχοβόλισαν!

    Αντιγράφω τη συνταγή, αν και δεν ξέρω που θα βρω τον αστεροειδή γλυκάνισο που αναφέρεις... ίσως σε κατάστημα μπαχαρικών...

    ααα συγχαρητήρια για την προβολή της Κουζίνας σου στον ΑΝΤ1, και με δική σου εκπομπή σου εύχομαι!

    ReplyDelete
  16. Κική, όταν λέμε εδώ τσουρεκάκια εννοούμε τα μικρά πασχαλινά κουλουράκια ...
    Όσο για την προβολή, άντε, και στο CNN (μη γελάς....)

    ReplyDelete
  17. Μπέττυ, σε μεγάλα μπαχαρτζίδικα! Ευχαριστώ πολύ! :-)))

    Ανεράιαδα ααααα! Μερσί για τη... μετάφραση! Χαχα!
    Στο CNN ε; Χαχα!

    ReplyDelete
  18. Κική νάσαι καλά,
    μοσχοβόλισε το σπίτι και το στόμα μου!
    Μόλις τα έβγαλα απο το φούρνο και άρχισα τις δοκιμές...( έτσι το λέω τώρα) Εξαιρετικά!!!
    Απλά με παίδεψε λίγο η ποσότητα του αλευριού. Χρειάστηκε να βάλω αρκετό παραπάνω. δεν ξέρω αν έφταιγε η ποιότητα του .Ήταν βιολογικό. Και επίσης τα έψησα σε αέρα 17 λεπτά.
    Η ζωή σου νάχει το άρωμα και τη γλύκα των προτάσεων σου...
    Και καλό μήνα και Καλή Ανάταση

    ReplyDelete
  19. Κλαίρη είδες μυρωδιά; Χαίρομαι που τα έκανες! Καμιά φορά η υγρασία του περιβάλλοντος, η θερμοκρασία των υλικών και η ποιότητα του αλευριού, τροποποιεί την ποσότητα. Εγώ τα άφησα πολύ απαλά, ενώ σήκωνε κι άλλο αλεύρι, για ν απαραμείνουν απαλά!
    Ευχαριστώ πολύ! Καλά να περάσετε!

    ReplyDelete
  20. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!! Ευχαριστηθηκαμε ολοι κουλουρακια!! Να σαι παντα καλα!!
    φιλη απο Ολλανδια

    ReplyDelete
  21. Αληθώς! Πολύ χαίρομαι! Και του χρόνου! Κι εγώ αυτά έκανα! :-)

    ReplyDelete