Τον τελευταίο καιρό, μου έχει κολλήσει να φτιάχνω πίτες. Είδα 1)ότι βολεύομαι στη μικρή μου κουζινίτσα να ανοίξω φύλλο (πάνω στον πάγκο που είδατε) και 2)είδα ότι τις αγαπάει και η οικογένεια εκτός από μένα. Πειραματίζομαι επίσης με διάφορες προσθήκες στο φύλλο. Εδώ και λίγες μέρες, είχα πάει στο σμ. Περνώντας από τα λαχανικά, πρόσεξα ότι μου έκλειναν το μάτι! Ε...αφού μου το έκλειναν, τι να κάνω κι εγώ, τους το έκλεισα κι εγώ. Πήρα λίγο σπανάκι, λίγα πράσα, κρεμμυδάκια και να σου η πίτα.
Τώρα, γιατί ονόμασα το ποστ τριλογία ενός φαγητού; Θα δείτε...Πάμε να τη δούμε;
Σπανακόπιτα με φτιαχτό φύλλο
Υλικά για ταψί τάρτας
για το φύλλο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα αλεύρι σκληρό
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι
2 κ. σ. γάλα κρύο
1/2-3/4 κούπας νερό χλιαρό
ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα για τη ζύμη
αλεύρι ή νισεστέ για το αλεύρωμα των φύλλων
1/4 κούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1-2 κ. σ. γάλα, για το άλειμμα των φύλλων
για τη γέμιση
300-400 γρ. σπανάκι (ζυγισμένο αφού καθαριστεί)
2 πράσα ψιλοκομμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
100 γρ. φέτα χοντροκομμένη
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε τα αλεύρια, το αλάτι, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα.
Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα με λίγο από το αλεύρι.
Προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά και ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε ενώ προσθέτουμε νερό, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή, ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακόμα.
Αλευρώνουμε πάνω κάτω τη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
Μέσα σε ένα τηγάνι, βάζουμε το λάδι και τα πράσα και τα σωτάρουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε και τα κρεμμυδάκια και τα γυρίζουμε κι αυτά για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε λίγο νερό αν χρειάζεται, σβήνουμε τη φωτιά, και αφήνουμε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι.
Το κόβουμε σε κομμάτια ανά 2-3 εκατοστά.
Το αλατίζουμε λίγο και το τρίβουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά.
Το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ την επιφάνεια, πάνω στην οποία θα ανοίξουμε το φύλλο.
Κόβουμε τη ζύμη σε 6 μέρη. Τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε κάθε φύλλο με βέργα, ενώ πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ συχνά για να μην κολλάει.
Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουμε 3 φύλλα για το κάτω μέρος του ταψιού.
Στρώνουμε ένα-ένα φύλλο, φροντίζοντας να είναι μεγαλύτερα από το ταψί μας και λαδώνοντάς τα καλά με ελαιόλαδο.
Όταν στρώσουμε τα 3 φύλλα, φτιάχνουμε τη γέμιση.
Στύβουμε πάλι λίγο το σπανάκι να φύγουν τα υγρά.
Ενώνουμε το σπανάκι, τα πράσα με τα κρεμμύδια και τη φέτα.
Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλάτι, αλατίζουμε.
Βάζουμε τη γέμιση στο ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, λίγο μικρότερα αυτή τη φορά, για να μη γίνει πολύ χοντρός ο κόθρος.
Βάζουμε ένα-ένα φύλλο στο ταψί, λαδώνοντας το.
Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων σε κόθρο.
Λαδώνουμε καλά τον κόθρο ολόγυρα και το τελευταίο φύλλο από πάνω.
Με τη βοήθεια του πινέλου, ρίχνουμε λίγο γάλα στα φύλλα.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.
Αν νηστεύουμε, δεν βάζουμε γάλα και τυρί. Γίνεται εξίσου νόστιμη.
Συνεχίζεται...
Καλή εβδομάδα!
Deli μου,αγαπημένη γεύση η σπανακόπιτα!
ReplyDeleteΤελευταία ανοίγω κι εγώ φύλλο,λίγο χοντρούτσικο,αλλά είναι χειροποίητο και πιο νόστιμο.
Α,τα κρεμμυδάκια με τα πράσα τα μαραίνεις πρώτα.Αντίθετα εγώ τα βάζω έτσι και το σπανάκι το στύβω χωρίς να προσθέσω αλάτι.
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
τι μου κανεις πρωι-πρωι.
ReplyDeleteλατρεμενη η σπανακοπιτα και ετσι, με σπιτικο φυλλο και πρασο. σημερα δεν προλαβαινω ομως αυριο... δεν τη γλυτωνει μμμμμμμμμμμ....
Λατρεύω τις πίτες γενικότερα, γι'αυτό και φτιάχνω συχνά πυκνά, πάντα με χειροποίητο φύλλο :))
ReplyDeleteΒουτάω ένα κομματάκι από την σπανακοπιτά σου γιατί μια λιγούρα την έχω :P
Φιλιά
Καλή εβδομάδα
Σε όλες τις πίτες λέμε ναί!!
ReplyDeleteΤι ωραίο που σου έγινε το φύλλο!!
Καλή βδομάδα!
Κι εγώ τώρα τελευταία με τις χορτόπιτες έχω ξετρελλαθεί και τις τρώνε και οι υπόλοιποι!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!!!!!!!!
Κική είσαι καταπληκτική. Πολύ άνετη με το φακό. Με υπέροχο χιούμορ!!
ReplyDeleteΔυστυχώς το είδα λίγο αργά λόγω δουλειάς. Με έκανες και γέλασα "για το δόντι με τον παπαρουνόσπορο". Πολύ αυθόρμητο!
Νομίζω ότι το χιούμορ ομορφαίνει τη ζωή.
Καλές Επιτυχίες!! Θα γίνεις πολύ γρήγορα διάσημη!!
Όσο για την σπανακόπιτα αυτό το φύλλο πολύ θα με κουράσει! Πρέπει να αδυνατίσω κιόλας.
Φιλιά Γιώτα
Κική η πίτα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είναι νοστιμότατη!Και επειδή έχω καταγωγή από Ήπειρο(Γιάννενα)οι πίτες ανήκουν στα αγαπημένα μου φαγητά!!
ReplyDeleteΑθηνά
Τι μου κάνεις Κικί μου τέτοια ώρα!!! Στείλε μου ένα κομμάτάκι σε παρακαλώ!! Φιλάκια πολλά, καλημέρα και καλή εβδομαδα!!
ReplyDeleteΕλπίζω το επόμενο βιβλίο σου να είναι με πίτες...
ReplyDeleteκαλή εβδομάδα!
Η χορτόπιτες είναι από τις πολύ αγαπημένες πίτες με διάφορα χόρτα!!
ReplyDeleteΠάντα με φύλλα σπιτικά και 10 τον αριθμό για κάθε πίτα!!
Καλή εβδομάδα!!
Τρελαίνομαι για σπανακοπρασόπιτα με σπιτικό φύλλο... μόνο που εγώ δεν βάζω τυρί. Έχει μια γλύκα απ'τα πράσσα, άλλο πράγμα....
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!!!
Αυτό που βλέπω και μ' αρέσει πολύ είναι που δεν βάζεις πολύ λάδι!
ReplyDeleteΓιατί πολλές πίτες "χάνουν" από τη λαδίλα!!!
Από τις φωτό και μόνο σου 'ρχεται να ορήσεις στον Η/Υ!!!
:-))
Καλημέρα και καλή 'βδομάδα!!
Ελένη, τα μαραίνω πρώτα, για να μην έχω γκρίναι από τα παιδιά, αλλιλως κι εγώ άνετα τα βάζω ωμα.
ReplyDeleteΕλευθερία, εγώ αύριο λέω να κάνω τη μανιταρόπιτα της Δήμητρας Βέργου ή κάποια δική μου παραλλαγή. Μιαμ!
Αστέρι, άστα! Οι πίτες είναι πειρασμός! Ειδικά με χειροποίητο φύλλο!
Έλενα συμφωνώ! Δεν λέμε όχι! Το φύλλο πραγματικά είχε γίνει πολύ ωραίο!
Πολύ λαχταριστή! Αυτό που έχεις να ανοίγεις φύλλο πολύ μου αρέσει. Πάντα έλεγα ότι δεν έχω στρογγυλό τραπέζι γι αυτό δεν ανοίγω:) χαχα!
ReplyDeleteΛίλα, αχ...τώρα που είπες χόρτα, με βλέπω για τη λαϊκή για άγρια χόρτα!
ReplyDeleteΓιώτα άστα, νόμιζα πως δεν τράβαγε ο κάμεραμάν και το είπα! χαχα! Μετά γελάσαμε τόσο, που είπαμε να το αφήσουμε. Εξάλλου έχω χιούμορ πολύ σαν άνθρωπος... Ευχαριστώ πολύ! Η διασημότητα δεν με νοιάζει και πολύ, οπότε, μέχρι εδώ καλά είναι και να πηγαίνει καλά το βιβλίο μου. Δεν θέλω και πολλά. Τώρα, αν φέρει κάτι άλλο το μέλλον, θα δούμε τι θα κάνουμε!
Αθηνά, εδώ τις πίτες πάλι, δεν τις συνηθίζουν, αλλά εμένα μου αρέσουν πολύ οι χειροποίητες!
Πλεκτό εγκώμιο, πιάσεεεεεεεε! χαχα!Φιλιά!
Μαριέλα, μπα! Έχω ακόμα δρόμο με τις πίτες! Αλλά ποτέ δεν ξέρεις! ;-)
ReplyDeleteΞανθή 10! Μωρέ μπράβο!
painter, όντως τα πράσα είναι τόσο γλυκά που δεν χρειάζονται υποστήριξη. Εγώ βάζω τυράκι για έξτρα ασβέστιο για τα παιδιά.
kikop80, ναι. Δεν μου αρέσουν τα πολλά λάδια γενικά στα φαγητά. Βαραίνει κιόλας η πίτε με πολύ λάδι. Καλή εβδομάδα!
Big mama, αυτό ήθελα να το γράψω στο ποστ και το ξέχασα. Θα το γράψω άλλη φορά. Αυτη την τάβλα και τη βέργα, την αγόρασα το καλοκαίρι στο πανηγύρι του Αγίου εδώ. Όλοι αγοράζουν σε πανηγύρια ρούχα και διακοσμητικά, εγώ στα κουζινικά κατευθείαν! Χαχα! Καθόλου δεν μετάνιωσα που το πήρα, γιατί βολεύει πολύ στο άνοιγμα των φύλλων!
Σπανακόπιτα η αγαπημένη μου! Μακάρι να είχα τον χρόνο να τη φτιάξω! Φιλακια Κική μου και χρόνια μας πολλά!
ReplyDeleteΩραία...και νηστεύω κιόλας...σίγουρα θα τη φτιάξω!
ReplyDeleteΗ επιτυχία μιας πίτας εξαρτάται και από τη γέμιση, αλλά πιο πολύ από το φύλλο. Το σπιτικό φύλλο μεγάλη υπόθεση! Έχω φτιάξει κι εγώ, πότε με επιτυχία, πότε χωρίς... Αλλά όσο εξασκείσαι μαθαίνεις!
ReplyDeleteΔεν θα έλεγα όχι πάντως για ένα έτοιμο κομματάκι από την πίτα που βλέπω!
Η σπανακοπιτα αγαπημενη, αλλα μονο με σπιτικο φυλλο.Αν εχεις προσεξει με το ετοιμο φυλλο το λαδι που βαζουμε στην πιτα δεν αποροφαται και η πιτα ειναι καπως.
ReplyDeleteΚαλημέρα...εγω σήμερα δεν είδα την σπανακόπιτα, αλλά το βίντεο από την εκπομπή σου.Ηταν πολύ καλό και θα ήθελα ένα πρωϊνο καφέ...εκεί κάτω από τον ήλιο μέσα στα λιόδεντρα!
ReplyDeleteΦιλιά
Η λατρεμένη μου πίτα.Ευτυχώς έχω την συμπεθέρα μου που ξέρει να ανοίγει φύλλο και την φτιάχνει με αυτό τον τρόπο, έτσι τρώω και εγώ μερικά κομματάκια.
ReplyDeleteαγπημένη πίτα η σπανακότυρόπιτα πόσο μάλλον με σπιτικό φύλλο!!!
ReplyDeleteκαλημέρα
Καλά εγώ να ανοίξω τόσο λεπτό φύλλο αποκλείεται. Κάτι πλαστοζυμαράκια μου βγαίνουν, αλλά ευτυχώς νόστιμα:)
ReplyDeleteΈχω απορίες στο έργο! Το είπες τριλογία! Αν το έλεγες υπερπαραγωγή θα συμφωνούσα! Αλλά τριλογία? Τι θέλει να πει η δημιουργός? :-))
ReplyDeleteΥπέροχη η σπανακόπιτά σου, Κική μου! Μου αρέσει που δεν την λαδώνεις και που βάζεις ολικής άλεσης αλεύρι! Θα το κάνω και εγώ!Πολύ ωραία ιδέα! Έχει και ωραίο χρώμα!
Μες τις συνταγές μου είσαι. Αλλά κι εγώ με 10 φύλλα την κάνω. Όσο για το λάδι, αυτό ειναι το μεγάλο σουξέ. Το λίγο λάδι. Φέρε και κατα δω όμως γιατί βαριέμαι να την κάνω για 2 άτομα. Θα πάρω φόρα να κάνω μια καλή και τότε θα την κάνω σε μπαστουνοφρατζόλες σχήμα οπότε να βγάζω για τους δυο μας ενα μπαστούνι να χαιρόμαστε.
ReplyDeleteΜαρία, δεν πειράζει! Θα σου στείλω εγώ ένα κομμάτι!
ReplyDeleteΑνεράιδα κι εγώ από την Κυριακή!
Dark chef, η εξάσκηση κάνει το φύλλο όλο και καλύτερο, όπως λες!
Δημιουργία, το έχω προσέξει! σαν λαδόχαρτο ένα πράμα! Άσε την επόμενη μέρα πώς είναι! Ενώ το χειροποίητο!
Δήμητρα, το καλοκαίρι! Κατηφόρησε να τον πιούμε!
ReplyDeleteErifili, για χάρη του βασιλικού ε; χαχα!
Μαρια, συμφωνώ!
Έμμυ, άνοιξε, άνοιξε, θα λεπτύνουν, τι θα κάνουν; χαχα!
Αγγελική, το 2ο μέρος της τριλογίας, απόψε στις οθόνες σας! χαχα!
ReplyDeleteΔεν έβαλα ολικής, αλλά σκληρό αλεύρι Με ολικής όμως είναι στα σχέδιά μου! Καινα σκεφτείς ότι πρώτα τη λάδωνα ακόμα λιγότερο, αλλά το φύλλο εξωτερικά, ειδικά στον κόθρο, το θέλει το λαδάκι του. Όχι όμως υπερβολές. Δεν πάμε για λαδοκολύμπι!
Νένα, με 10;;; Μωρέ τι μαστόρισσα είσαι εσύ;;; Μπράβο!!!
Γεια!
ReplyDeleteΠρώτα απ' όλα, να σημειώσω ότι βρήκαμε τη συνταγή σου ψάχνοντας για πλάκα 'υπέροχη σπανακόπιτα' (αυτό ψάχναμε μετά από τον εξής διάλογο: "τί θα φτιάξουμε;" "να φτιάξουμε μια YΠΕΡΟΧΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ".)
Όντως, βγήκε υπέροχη! Ακολουθήσαμε πιστά τη συνταγή και θα την επαναλάβουμε σύντομα με δικές μας προσθήκες (έτσι για τη χαρά του πειραματισμού). Ευχαριστούμε πολύ!
ΥΓ: Τριγυρίσαμε λίγο στο μπλογκ και μας έπιασε πείνα από τις λιχουδιές, έχουν κι άλλες συνταγές της μικρής κουζίνας σειρά!
Κύνθια και Αλέξη, χαίρομαι που την φτιάξατε και σας άρεσε, οπως και που βρήκατε ενδιαφέρουσες συνταγες! Να μας ξαναρθετε! :-)
ReplyDeleteΞαναφτιάξαμε σπανακόπιτα, με φύλλο καταΐφι αυτή τη φορά, αλλά δε το συστήνουμε, έχοντας δοκιμάσει το χειροποίητο φύλλο :P
ReplyDeleteΜας έφαγε η τεμπελιά!
Καλώς τα! Είναι καλό να μας λέτε εμπειρίες, για να τις ακούνε και οι υπόλοιποι που θέλουν να δοκιμάσουν τη συνταγή!
ReplyDeleteαγαπητη κικη μαγειρισσα,
ReplyDeleteη συνταγη σου ανθισε σε ενα ακομη σπιτι,φοιτητικο,με πρωταριδες στην κουυζινα! η μαθητευομενη στα της κουζινας,η συγκατικος και οι φιλοι λενε πολλα μιαμ μιαμ και ευχαριστω που μοιραστηκες τουτο το ξωρκι μαζι τους!( η μαμα και η γιαγια ενθουσιαστηκαν κ κεινες στην ειδηση του εργου)
Ε αυτά θέλω εγώ ν΄ακούω και να χαίρομαι! Τι καλύτερο από το να φτιάχνουν τις συνταγές μου ακόμα και πρωτάρηδες όπως λες, να πετυχαίνουν και να αρέσουν; Μπράβο σας! Καλή συνέχεια!
Deletekalimera k apo mena thelo k egw na ksekiniso na ftiaxno fullo gia trwme sunexeia pites logo pou exw pragmata ston khpo..k thelo to paidi mou na trwei spitika..h aporia mou einai ekei me to nero otan les 1/2-3/4 ti apo ta duo la valo??to fullo den thelei fouskoma ? euxaristoooo
ReplyDeletekalimeraaa simera tha kano thn proti mou pita me xeiropoioito fullo k exw kapoies apories..an valo mono aleuri gia oles tis xrisis pirazi?2 to 1/2-3/4 poia posotita na valo nero ?euxaristo
ReplyDeleteΟι ζύμες που δεν έχουν μαγιά ή προζύμι δεν χρειάζονται φούσκωμα. Μόνο ξεκούραση η ζύμη 20-30 λεπτά λόγω της γλουτένης, για να μπορείς να την ανοίξεις μετά.
ReplyDeleteΞεκίνα με μισή κούπα νερό και αν υπάρχει αλεύρι που δεν έχει ενσωματωθεί, προσθέτεις λίγο νερό ακόμα. Αν πάλι έχει πέσει πολύ νερό και κολάει η ζύμη, προσθέτεις λίγο αλεύρι. Μπορείς να βάλεις μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Καλή επιτυχία.