Τι έχει σήμερα το μενού; Φαγάκι ελαφρύ, με ελάχιστες θερμίδες, νηστίσμο, άριστο για την υγεία μας.
Αν κάνετε μια πρόχειρη αναζήτηση για τη διατροφική αξία των μανιταριών, θα δείτε πόσα καλά έχουν και πόσο εφάμιλλα είναι του κρέατος.
Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες αφού περιέχουν ελάχιστο και αμελητέο λίπος, έχουν πρωτεΐνες σαν αυτές του κρέατος, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, είναι φτωχά σε νάτριο, άρα ιδανικά για δίαιτα, έχουν πολλές βιταμίνες, έχουν αντικαρκινική δράση, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και άλλα καλά.
Αντικαθιστούν το κρέας σε συνταγές που θέλουμε να το αποφύγουμε. Έχετε φάει μανιτάρια στιφάδο ή μαγειρίτσα με μανιτάρια; Μιλάμε για νοστιμιά!
Μανιτάρια ψητά λαδορίγανη.
Τι θα χρειαστούμε:
1 πακέτο λευκά μανιτάρια εμπορίου (αγαρικά)
χυμό 1 λεμονιού
ρίγανη
λίγο λάδι
αλάτι (προαιρετικά)
Ανοίγουμε τον φούρνο στο γκριλ στους 180-200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με υγρό πανί. Τα μανιτάρια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρά, είναι ευαίσθητα, οπότε καλό είναι να καθαρίζονται με υγρό πανί και όχι απευθείας με νερό.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή 4 κομμάτια. Αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε περισσότερες φορές.
Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι. Μην σας ανησυχεί αν είναι μικρό το ταψί και φαίνονται στριμωγμένα. Μαζεύουν με το ψήσιμο.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και το χυμό ενός λεμονιού ή και παραπάνω αν σας αρέσει η γεύση του λεμονιού.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι αν θέλουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή όσο χρειαστεί για να ετοιμαστούν. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά αν θυμάμαι καλά, τόσο χρειάστηκε περίπου.
Μπορούμε φυσικά να προσθέσουμε κι άλλα πράγματα στη συνταγή μας. Ψιλοκομμένο σκορδάκι, άλλα μυρωδικά κλπ. Εγώ τα φτιάχνω έτσι. Μόνο με λάδι, λεμόνι, ρίγανη.
Φάτε τα ζεστά, χωρίς τύψεις και με τη σιγουριά ότι έχετε προσφέρει πολλά ωφέλιμα στοιχεία στον οργανισμό σας.
Αν κάνετε μια πρόχειρη αναζήτηση για τη διατροφική αξία των μανιταριών, θα δείτε πόσα καλά έχουν και πόσο εφάμιλλα είναι του κρέατος.
Περιέχουν ελάχιστες θερμίδες αφού περιέχουν ελάχιστο και αμελητέο λίπος, έχουν πρωτεΐνες σαν αυτές του κρέατος, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, είναι φτωχά σε νάτριο, άρα ιδανικά για δίαιτα, έχουν πολλές βιταμίνες, έχουν αντικαρκινική δράση, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και άλλα καλά.
Αντικαθιστούν το κρέας σε συνταγές που θέλουμε να το αποφύγουμε. Έχετε φάει μανιτάρια στιφάδο ή μαγειρίτσα με μανιτάρια; Μιλάμε για νοστιμιά!
Μανιτάρια ψητά λαδορίγανη.
Τι θα χρειαστούμε:
1 πακέτο λευκά μανιτάρια εμπορίου (αγαρικά)
χυμό 1 λεμονιού
ρίγανη
λίγο λάδι
αλάτι (προαιρετικά)
Ανοίγουμε τον φούρνο στο γκριλ στους 180-200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με υγρό πανί. Τα μανιτάρια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρά, είναι ευαίσθητα, οπότε καλό είναι να καθαρίζονται με υγρό πανί και όχι απευθείας με νερό.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή 4 κομμάτια. Αν είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε περισσότερες φορές.
Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι. Μην σας ανησυχεί αν είναι μικρό το ταψί και φαίνονται στριμωγμένα. Μαζεύουν με το ψήσιμο.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και το χυμό ενός λεμονιού ή και παραπάνω αν σας αρέσει η γεύση του λεμονιού.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ρίχνουμε αλάτι αν θέλουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή όσο χρειαστεί για να ετοιμαστούν. Δεν κράτησα χρόνο, αλλά αν θυμάμαι καλά, τόσο χρειάστηκε περίπου.
Μπορούμε φυσικά να προσθέσουμε κι άλλα πράγματα στη συνταγή μας. Ψιλοκομμένο σκορδάκι, άλλα μυρωδικά κλπ. Εγώ τα φτιάχνω έτσι. Μόνο με λάδι, λεμόνι, ρίγανη.
Φάτε τα ζεστά, χωρίς τύψεις και με τη σιγουριά ότι έχετε προσφέρει πολλά ωφέλιμα στοιχεία στον οργανισμό σας.
Καλό σκ!
Και μετα απο αυτο τι θα φαμε;
ReplyDeleteΓιατι αν περιμενεις να χορτασω με τα μανιταρια...
:)
πατατες τυρι λιωμενο σαλτσα ντοματας
DeleteΘα τα φας με μισό κιλό ψωμί! χαχα! Μα είναι για βράδυ βρε Αντωνάκη! Ή συνοδευτικό σε άλλο φαγάκι.
ReplyDeleteΣυμφωνώ με τον αξιότιμο Προλαλήσαντα!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΨωμί τόχουμε κομμένο...... Άλλο.
ReplyDeleteΜα τι να σας κάμω που δε σας χορταίνουμε εσάς τσου άντρες; Να δω τι θα τρως Π.Κ. μου 50 μέρες αν δεν τρως ψωμί! Ω έρμη Φωτεινή τι θα τραβήξεις! :-)))
ReplyDeleteΟπότε αυριο να προτεινεις μια συνταγη οπου τα μανιταρια θα ειναι συνοδευτικο
ReplyDelete:)
Καλο βραδυ!
έστειλα και νωρίτερα το σχόλιο μου αλλά ο σερβερ είχε πρόβλημα και με πετούσε έξω. ας ελπίσω τώρα να μπορέσω....
ReplyDeleteμέχρι εδώ έφθασε η μυρωδιά, (από τη φωτο και στο στόμα)
αλλά τα δικά μου θα τα προτιμήσω μόνο με το λαδάκι τους, χωρίς λεμόνι που θα καλύπτει το αρωμα και τη γεύση τους και χωρίς ψωμάκι δυο τρεις βουκιές ψωμάκι και ένα πιάτο φαγάκι ταράτσα θα την κάνω...
Καλή μου με σώζεις!!!!
ReplyDeleteΚΑΙ διαίτης ΚΑΙ κατά της χοληστερίνης (!) (δεν τόξερα)...ΚΑΙ νηστήσιμα ΚΑΙ πεντανόστιμα;
Φιλί καληνύχτας!
Υπέροχο φαγάκι,Deli μου!
ReplyDeleteΑν έχω μανιτάρια,ούτε που θέλω το κρέας.Ποτέ δε λείπουναπό το σπίτι,έστω και σε κονσέρβα.
Μαγειρίτσα,ε;Το έχω ακούσει και από άλλους-πρέπει να δοκιμάσω.
Φιλιά!
Καλημέρα Κική.
ReplyDeleteΤελειώσαμε με τις απόκριες αλλά αρώστησα από κούραση.
Πολύ καλή η συνταγ΄γ σου με τα μανιτάρια.
Φιλιά
Ναι...ναι.... να μάθουμε να τρώμε λιγότερο αλλά και πιο υγιεινά, καλό θα μας κάνει
ReplyDelete:-)
Θα το δοκιμάσω, γιατί μου αρέσουν,. Εγώ τα φτιάχνω μια ωραία σάλτσα και τα συνοδεύω με ρύζι πιλάφι ή σπαγγέτι. Απίθανο φαγητό.
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Αντώνη , αν δεν νηστεύεις, μπορείς να τα συνοδέψεις με μπριζόλες, κοτόπουλο ή ψάρι ψητό. Ρύζι σουρωτό επίσης.
ReplyDeleteΓαστεροπλήξ , σούπερ γεύμα!
Αγράμπελη , διαθέτουμε φαγητά για όλα τα γούστα! Χαχα!
Ελένη κι εγώ έχω πάντα μανιτάρια στο σπίτι. Για ομελέτες, σάλτσες, ρύζι κλπ.
Ευχαριστώ!
Δήμητρα μα δεν κάνατε κατά Θεού! Το παραρίξατε έξω! Χαχα! Δεν πειράζει! Και του χρόνου!
Ευχαριστώ!
Γλαρένια έτσι. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας. Μόνο καλό θα μας κάνει!
Τα μανιταρια με το ζορι τα τρωω...Αλλα αυτα φαινονται λαχταριστα!Να μας βαλετε κι αλλη μανιταροσυνταγη να την τιμησουμε!
ReplyDeleteΑπό τα πολύ αγαπημένα μου,τρελλαίνομαι για μανιτάρια και σε περίοδο μη νηστείας!Έτσι δεν τα έκανα ποτέ.Θα το επιχειρήσω!Να 'σαι καλά Κική..ΌΛγα
ReplyDeleteΑαααααααχχχ αγαπημένα μανιτάρια....
ReplyDeleteεκτός από το φαγητό που σίγουρα είναι φοβερό, ακόμα πιο φοβερή είναι η φώτο που φαίνονται οι ατμοί του, σαν να μου έρχεται η μυρωδιά τους εδώ ένα πράμα....
σλουυυυυυυυυυυυυυυυρρρρρπ
λαχταριστά !
ReplyDelete:) χτες έψαξα και βρήκα τα μανιτάρια μαγειρίτσα, σήμερα μας τα κάνατε λαδορίγανη, μμμ, μου βάλατε και ιδέες για στιφάδο, χατ τρικ τα μανιτάρια!
ReplyDeleteτην καλησπέρα μου και ευχες για ενα ευχάριστο Σ.Κ>
ReplyDeleteφιλιά καρυστινά
Kαι νόστιμη συνταγή και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες. Merci Κική!
ReplyDeleteΚική μου, φιλάκια απο την Θεσσαλονίκη!Ετοιμάζουμε, να τσιμπήσουμε κάτι βραδυνό με την αδελφή μου,και βέβαια, το αγαπημένο της, είναι, τα μανιτάρια, όπως τα περιγράφεις ακριβώς εσύ, με σκορδακι
ReplyDeleteκαι μαιντανό! Έπεσες στην
..περίπτωση...Καλό ΣΚ...
Υ.Γ.Ευχαριστώ, για την εξήγηση,των κουρκουτσελίων...
Ψηφίζω και σκόρδο και μπόλικη ρίγανη και λεμόνι!
ReplyDeleteΕμένα μου αρέσουν πολύ,αλλά κάτι άλλοι(εντός της οικίας)στραβώνουν με μανιταροσυνταγές,μόνο στην πίτσα τα τρώνε!
Πάντως η συνταγή είναι στα υπόψην.Θα την κάνω κάποια στιγμή και ο θεός βοηθός...:-))
moukelis , καλωσηήρθες. Θα βάλω κι άλλη συνταγή στο μέλλον. Μα πως θα την τιμήσετε αφού τα τρώτε με το ζόρι;
ReplyDelete:-)))
Όλγα , δοκίμασέ τα έτσι. Είναι γρήγορο, εύκολο και νόστιμο.
Αμαλί , οι ατμοί μπήκαν για να σας γαργαλίσουν τη μύτη!
:-)
Νατάσσα , μερσί! Σμακ!
Χαρτ , χατ δε λες τίποτα! Και στιφάδο είναι πάρα πολύ νόστιμα!
Venceremos , ευχαριστώ! καλό σκ!
Ρένα , ευχαριστώ!
Όλγα , μεζεδάκι με την αδερφούλα; Τέλεια! Καλά να περάσετε! Καλό σκ!
Λίλα , οι άντρες μου δεν τα τρώνε με ευχαρίστηση. Η κόρη τρώει μετά μανίας της κονσέρβας και όταν τα βάζω σε φαγητό μέσα κι εγώ τα τρώω όπως να' ναι. Κάνε τα μισά μόνο για σένα. Εξάλλου λίγες θερμίδες έχουν, μαζεύουν κι όταν ψήνονται, τίποτα δεν θα μέινει!
;-)
Δος μου ψητά πλευρώτους με ψητά λαχανικά και δεν θέλω τίποτε άλλο!!
ReplyDeleteΠάντα αγαπημένα τα μανιτάρια:)
Επίσης θέλω να σε επιπλήξω, που πας να χορτάσεις τον Αντώνη μόνο με ψητά μανιτάρια. Βάλε και κανένα παϊδάκι από δίπλα και ... it's ok.
Εχει να ανταπεξέλθει και στον ρόλο του πατέρα, με λίγα μανιταράκια θα σταθεί στα πόδια του??
Παρα πολυ ωραια γαρνιτουρα,και πολυ ελαφρια.Θα τη φτιαξω στα παιδια.
ReplyDeleteΈλενα κι εγώ μανιταρού! Έχεις δίκιο για τον Αντώνη. Μόνο για side dish του κάνουν τα μανιταράκια με τις αυξημένες υποχρεώσεις τώρα! Άντε για επιδόρπιο, χαχα!
ReplyDeleteΔημιουργία , αν τους αρέσουν τα μανιτάρια, θα γίνουν fun!
Εγλω διαφωνώ, λατρεύω τα μανιτάρια όπως και αν μου τα κάνεις και τα τρώω σαν φαγητό κύριο πιάτο.Το ίδιο αγαπά και η Ειρήνη η κόρη μου.
ReplyDeleteΑχ Αχτίδα μου ... μόνο εσύ με καταλαβαίνεις. Κι εγώ για κύριο φαγητό το έβαλα και μάλιστα ελαφρύ βραδυνό, αλλά έλα που έχω μερικούς-μερικούς εδώ μέσα που δεν τους χορταίνω ΜΟΝΟ με μανιτάρια! Χαχα!
ReplyDeleteΚική μου, εγώ θα σταθώ στις φωτογραφίες που αχνίζουν! Τις βλέπω και ονειρεύομαι μυρωδιές σπιτικού φαγητού!
ReplyDeleteΥπέροχο!
Αγγελική μου, εγώ σ' ευχαριστώ για τις κουβέντες που κάναμε περί φωτογραφίας και μπόρεσα και έβγαλα ατμούς!
ReplyDeletehttp://hgwnitsamas.blogspot.com/ μπές να δεις στο μπλοκ μας αυτό
ReplyDeleteαπαπα... το καλύτερο έχασα...τα φάγατε όλα τώρα δλδ;
ReplyDelete:)
Αχτίδα , πολύ όμορφο το μπλογκ σας! Θα σας παρακολουθώ!
ReplyDeleteΜαγισσούλα!!! . Θα έφτιαχνα εγώ μανιτάρια ψητά και δεν θα σου φύλαγα;;;; Αφού για σένα τα έκανα!!!
ΣΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΑΚ!
:) :)
ReplyDelete:-p
ReplyDeleteΗ συνταγή δοκιμάστηκε, πέτυχε και εξαφανίστηκε!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΜε 2 μικρές παραλλαγές αντί για λεμόνι είπα να το δοκιμάσω με ξύδι να δω τι θα βγεί και παράλληλα έριξα και λίγη μουστάρδα, δεν έμεινε ούτε για δείγμα, εύγε
φιλιά
Αμαλί! Πολύ χαίρομαι! Λοιπόν, ξύδι και μάλιστα μπαλσάμικο, βάζω όταν ψήνω πλευρώτους! Δοκίμασέ τα κι αυτά. Καταπληκτικά με μπαλσάμικο!
ReplyDeleteΤ έ λ ε ι α!!!Και σκέτα σαν συνοδευτικό (1η φορά) και σε μια πράσινη σαλάτα με διάφορες πρασινάδες, τα μανιτάρια και βαλσάμικο(2η φορά)
ReplyDeleteΕύα
Εύα τα έκανες; Μπράβο! Χαίρομαι που σου άρεσαν!
ReplyDeleteΑΥΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΩΡΑ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΟΧΙ ΣΚΕΤΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
ReplyDeleteυπέροχη συνταγή
ReplyDeleteΕυχαριστω!
Deleteεπειδη ειχα αρκετα μανιταρια και θα χαλουσαν ηθελα κατι απλο και οχι τηγανητο.
ReplyDeleteεψαξα και βρηκα τη συνταγη σου.
απλα υπεροχα.
μολις τα φαγαμε.
απο δω και περα τερμα τα τηγανιτα .
🤗🤗🤗
Χαίρομαι!
Delete