Friday, February 6, 2009

Κοτόπουλο με κάρυ της Αγγελικής

Το έχω ξαναπεί πολλές φορές ότι μέσα από το blogging γνώρισα πολλά αξιόλογα άτομα. Γνώρισα και σούργελα, δεν μπορώ να πω, χεχε, αλλά είναι λίγα, πιστέψτε με! Με κάποιους μιλάμε με emails, με κάποιους και τηλεφωνικά, με κάποιους τα έχουμε πει κι από κοντά. Ένα από αυτά τα αξιόλογα άτομα είναι η Αγγελική Ν. Η Αγγελική είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος και με πολλά ταλέντα.

Εδώ και πολυυυυύ καιρό η Αγγελική είχε βάλει μια συνταγή στο Hungry For Life για κοτόπουλο με κάρυ. Μου άρεσε η συνταγή και την είχα κρατήσει για να την κάνω. Βέβαια, το να βρεις γάλα καρύδας εδώ, μέχρι πρόσφατα ήταν ανέκδοτο. Τώρα βρίσκω, αλλά τότε δεν υπήρχε γάλα καρύδας εδώ (εκτός και δεν είχα ψάξει όοοοοοολα τα σμ).

Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε με την Αγγελική. Δεν είχαμε χρόνο να μιλήσουμε πολύ γιατί είμαστε μεγάλη παρέα. Μου έφερε ένα δωράκι σε σχήμα κυλινδρικό. Θυμάμαι ακόμα την ατάκα της :
«Μην σε ανησυχήσει αυτό το βαθούλωμα που έχει. Εγώ το έριξα κάτω…»

Τι να είναι αυτό το βαθούλωμα που δεν πρέπει να με ανησυχήσει; Και αφού της έπεσε πώς δεν έσπασε; Δεν το άνοιξα εκείνη τη στιγμή, αλλά μετά στο σπίτι λύθηκε το μυστήριο. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όταν ξετύλιξα το περιτύλιγμα και εμφανίστηκε ένα κουτί γάλα καρύδας! Δεν πίστευα στα μάτια μου, όχι για το γάλα και τη συνταγή που θα έκανα επιτέλους, αλλά είχα εκπλαγεί, που θυμόταν από κείνο το ποστ ότι δεν έβρισκα γάλα καρύδας εδώ στο νησί! Ήταν μεγάλη έκπληξη ομολογώ. Σ’ ευχαριστώ Αγγελικούλα.

Έτσι, είχα επιτέλους το γάλα που χρειαζόμουν για τη συνταγή. Παρόλα αυτά, χρειάστηκε να περιμένει στο ντουλάπι ένα χρόνο για να τη φτιάξω. Μέχρι που στο τέλος έφεραν κι εδώ γάλα καρύδας!!! :-)))
Εκείνο που με έκανε να καθυστερώ να την φτιάξω, ήταν η πιθανή αντίδραση των παιδιών, επειδή η συνταγή είχε φρούτα. Μετά όμως από πολλή προπόνηση φέτος (βλέπε χοιρινό με δαμάσκηνα, κοτόπουλο με σταφύλια κλπ), θεώρησα ότι μπορούν να το δοκιμάσουν. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν στις ποσότητες των υλικών. Αν θέλετε να δείτε τις ποσότητες που είχε γράψει η Αγγελική, πάμε μια βόλτα εδώ.

Κοτόπουλο ινδικό με κάρυ και ρύζι μπασμάτι
Τα υλικά που χρησιμοποίησα εγώ

3 στήθη κοτόπουλου, σε κύβους
4 κουταλιές της σούπας κάρυ (από το νοστιμότατο που μου έφερε ο Γιάννης)
1/2 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
400 ml coconut milk
1 μήλο μικρό, σε κομμάτια
1 μπανάνα, σε φέτες
1 μικρή ντομάτα, σε κύβους
Αλάτι πιπέρι
Λάδι
Ρύζι Basmati
(η συνταγή περιείχε και κορν φλάουρ το οποίο δεν χρειάστηκα)

Τα υπόλοιπα είναι όπως ακριβώς τα περιέγραψε η Αγγελική και με την άδεια της επαναλαμβάνω:

Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με ελάχιστο νερό και το βράζουμε να εξατμιστεί το νερό. Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ελαφρά, προσθέτουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το curry και "σβήνουμε" με το coconut milk. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρούτα και την ντομάτα. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε προσεκτικά πιπέρι, γιατί το curry είναι καυτερό. Σε περίπτωση που χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα 45 λεπτά. Στο τέλος δένουμε την σάλτσα με λίγο κορν φλάουερ.
Ετοιμάζουμε ρύζι Basmati και σερβίρουμε!

Τι έχω να προσθέσω: Νερό χρειάστηκε αρκετές φορές να προσθέσω στο φαγητό. Μάλιστα δεν ολοκλήρωσα σε 45 λεπτά, αλλά νωρίτερα.
Το μαγείρεμα της σάλτσας το έκανα σε χαμηλή φωτιά.
Θέλει συχνά ανακάτεμα γιατί η σάλτσα κάνει κρούστα στον πάτο του σκεύους (σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το έκανα).

Η αντίδραση των παιδιών: «πότε θα το ξαναφτιάξεις;» Όλοι, βάλαμε δεύτερη μερίδα στο πιάτο. Για όσους φοβούνται τα φρούτα στο φαγητό, σας διαβεβαιώνω ότι δεν φαίνονται. Η μεν μπανάνα λιώνει, το δε μήλο αν δεν λιώσει, δεν το καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μήλο. Δοκιμάστε το και θα πειστείτε. Είναι απίστευτα νόστιμο.

Και τώρα τα μαντάτα. Μαζί με τη συνταγή, προέκυψε ένα ωραίο νέο. Εδώ και καιρό έλεγα στην Αγγελική να ανοίξει ένα μπλογκ. Πιστεύω πως έχει να πει πολλά. Για την πανέμορφη χώρα που ζει, για τα ταξίδια της, για τα κοσμήματα που φτιάχνει, για τις φωτογραφίες που βγάζει και για τις συνταγές της. Φαίνεται ότι το σκέφτηκε και το άνοιξε. Πάμε λοιπόν να μας κεράσει; Ελάτε. Πάρτε το κατιτί σας μαζί! Ένα λικεράκι, ένα σαπουνάκι, μια κρεμούλα, ένα γλυκάκι, την καλή σας τη διάθεση, κάτι για το καλό βρε αδερφέ και πάμε στο σπίτι της. Χτυπήστε στο κουδούνι που γράφει:


Να είστε σίγουροι πως θα σας ανοίξει!

22 comments:

  1. Μου άρεσουν πολύ τετοιου είδους συνταγές
    η φιλη σου απο σημερα ειναι και αυτη οπωσ και εσυ μεσα στην καρδια μου
    καλο βραδυ

    ReplyDelete
  2. To κοτόπουλο με κάρυ της Αγγελικής το έχω κάνει πάρα πολλές φορές από τότε που έδωσε την συνταγή.
    Είναι απλά τέλειο, το έχουμε καθιερώσει σαν ένα από τα ωραιότερά μας φαγάκια.
    Αχ, πολύ συγκινήθηκα που έφτιαξε η Αγγελικούλα το δικό της σπιτάκι.
    Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον blog!!

    ReplyDelete
  3. Deli,ωραία συνταγή,εξωτική!
    Γάλα καρύδας έχω ένα πρόβλημα να βρω-μόνο παραγγελία.
    Μα μπανάνα;Πώς είναι στη γεύση;Όχι τίποτα άλλο,λες να έφτασε η στιγμή να μου έρθει κανένα πιάτο στο κεφάλι;Πολύ φρούτο στο φαγητό έχει πέσει τελευταία!
    Εγώ θα το έτρωγα ευχαρίστως!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Κική μου, χαίρομαι που σου άρεσε! Τολμώ και δοκιμάζω τα εξωτικά φαγητά και μου αρέσουν! Ιδιαίτερα η Ινδική κουζίνα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα! Διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και σίγουρα αυτή που δοκιμάζουμε είναι προσαρμοσμένη στα δυτικά γούστα μας!
    Χρειάζεται να κάνουμε μια έρευνα και σε άλλες συνταγές!
    Σε ευχαριστώ και για την πρόσλκηση στο φτωχικό μου! Και για όλη την συμπαράσταση και βοήθεια!

    ReplyDelete
  5. καταπληκτικη συνταγη , μονο μια αφορα εχω δοκιμασει φαγητο με γαλα καρυδας , σουπα με γαλα καρυδας και καλαμποκι, πως της ηρθε εκεινης της γυναικας και το εφτιαξε δεν ξερω, ηταν ευγεστο ομως , θα δοκιμασω και αυτην για να εχω ολοκληρωμενη αποψη, επισκεφθηκα και τη φιλη σου , πραγματι φαινεται ανθρωπος με ενδιαφερον
    καλο Σ/Κ

    ReplyDelete
  6. καιρό είχατε να βάλετε συνδυασμό κρέας με φρούτα, μου έλειψε;-)

    ReplyDelete
  7. Kάθε φορά που μπαίνω εδώ... κάτι με πιάνει....
    κάτι σαν πείνα, κάτι σαν επιθυμία, κάτι σαν.... μμμμμμμμμμμ!!!!!

    ReplyDelete
  8. μ' αρεσουν τα φρουτα στο φαγητο (εκτός της μπανάνας).
    χτες επιτέλους έκανα το λικερ μανταρινι, αλλά την αμαρτια μου τη λεω, έβαλα παραπάνω ζάχαρη.
    πολύ παραπάνω, ομολογώ κοκκινίζοντας.

    φιλια
    καλο σαββατοκυριακο :))

    ReplyDelete
  9. Βίκυ , παλιότερα δεν μαγείρευα κρέας με φρούτα. Τώρα.. το 'χω παρακάνει αλλά μ' αρέσει!
    Ευχαριστούμε πολύ!

    Έλενα , εγώ ένεκα ότι ήμουν συνέχεια στη δίαιτα πέρυσι, δεν το ειχα κάνει. Άσε που φοβόμουν ότι δεν θα το φάνε τα παιδιά!

    Ελένη , το ίδιο πρόβλημα είχα κι εγώ εδώ με την καρύδα. Τώρα φέρνουν 2-3 σμ μάλιστα! Αν θες πες μου να σου στείλουν. Όσο για τις αντιδράσεις. Πίστεψέ με, ειδικά σ' αυτή τη συνταγή δεν θα καταλάβουν ότι είχε φρούτα μέσα γιατί λιώνουν! Είναι απλό: δεν θα το πεις! χαχα!

    Αγγελική Ν , κι εγώ ευχαριστώ που ανταλλάσσουμε ιδέες!
    Σιγά τη βοήθεια καλέ! Μια χαρά θα τα κατάφερνες και μόνη!

    Άσπα , ωραία θα ήταν και σε σούπα! Καλό σκ!

    Μαγισσούλα , εσένα σκέφτηκα και την έβαλα! χεχε! Το αστείο είναι, ότι από τις 8 συνταγές που έχω βάλει με κρέας, οι 5 είναι με φρούτα!!! Ακόμα και για μένα αποτελεί έκπληξη γιατί δεν το έκανα παλιότερα!

    Μαριέλα , ένα κατιτίς σε πιάνει πάντως! χεχε!

    Μαριλένα , καλά έκανες. Καλή επιτυχία. Αν εξακολουθεί να σου φαίνεται δυνατό όταν λιώσει η ζάχαρη, να προσθέσεις νερό!

    ReplyDelete
  10. Σήμερα έφτιαξα το λικέρ..."ψήνεται" μέχρι νεωτέρας
    :-)
    Φεύγω για τη Ν. Αφρικάνα φίλη,

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  11. Πωπω, Κική, φαίνεται πολύ νόστιμη η συνταγή, πέρα από πρωτότυπη.. Θα ρισκάρω να την υλοποιήσω αυτό το Σαββατοκύριακο..

    ReplyDelete
  12. Γλαρένια, καλή επιτυχία!

    Αγνή, δοκιμασέ τη. Πιστεύω πως θα σ' αρέσει!

    ReplyDelete
  13. καλημέρα. γάλα Καρύδας??
    κάτι θα ξέρεις εσυ για να το προτείνεις..
    Αμα πάρω σύνταξη ποτε...αμα ζήσω δηλαδή μπορει και να το κάνω.
    καλο Σ.Κ εύχομαι συνχορεύτρια
    φιλιά καρυστινά

    ReplyDelete
  14. Αξίζει να δοκιμαστεί!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  15. Πολυ ωραια συνταγη! Αν και δεν εχω κανει ποτε φαγητο με φρουτα, θα το κανω και θα σου πω αντιδρασεις.
    μπραβο στη φιλη σου την Αγγελικη πολυ ωραιο, πηγα μια βολτα και το ειδα.

    ReplyDelete
  16. Ευτυχώς που μας ενημερώνεις κι εσύ, πατριώτισσα, γιατί δεν είχα ιδέα για το Blog της συνονόματης! Πάω να δω!

    ReplyDelete
  17. Venceremos χορευταρού, άμα πάρεις σύνταξη, δοκίμασε τη! χαχα!

    None, αξίζει, αξίζει!

    Coyote, ούτε εγώ συνήθιζα να φτιάχνω φαγητά με φρούτα και τώρα θέλω μόνο τέτοια να τρώω...Πιστεύω πως θα σ' αρέσει!

    Άλλη Αγγελικούλα, μην ανησυχείς. Είναι πολύ φρέσκα τα νέα!

    ReplyDelete
  18. Τη συνταγή την είχα δεί στο Hungry, αλλά δεν έχω τολμήσει να τη φτιάξω, περισσότερο γιατί δεν ξέρω αν θα το φάνε τα παιδιά. Αλλά μου φαίνεται ότι τελικά θα το επιχειρήσω!

    ReplyDelete
  19. Δημιουργία κι εγώ αυτό φοβόμουν αλλά είδες τα αποτελέσματα...

    ReplyDelete
  20. Κικιτσα τα ΑΒ εχουν παντα γαλα καρυδας!
    συμπτωση πριν λιγο αγορασα γαλα καρυδας...σε 2 μερες κατι αναλογο σχεδιαζω να μαγειρεψω(επετειος γαμου γαρ!)

    ReplyDelete
  21. Κουκ , μέχρι πριν 1-2 χρόνια εδώ δεν υπήρχε ούτε ΑΒ. Κααι παρόλο που υπάρχει, δεν φέρνει όλα όσα έχει στη μεγάλη πόλη! Γάλα καρύδας βέβαια έχει τώρα...
    Να τα χιλιάσετε και να γιορτάσετε ωραία!

    ReplyDelete
  22. Πολύ απογοητεύτηκα,δεν έπρεπε να κάνει blog η Αγγελική της το πα και από κοντά

    ReplyDelete