Monday, October 27, 2008

Χοιρινό με δαμάσκηνα

Πριν λίγες μέρες είχαμε πάει σε μια ταβέρνα, στην οποία έφαγα ένα καταπληκτικό χοιρινό με δαμάσκηνα. Η γεύση ήταν μοναδική. Εκείνο που σκέφτηκα τρώγοντάς το, ήταν το εξής: Γιατί μπορεί να το φτιάχνει αυτός και όχι εγώ;
Τα τελευταία χρόνια, με την εμπειρία που έχω αποκτήσει μετά από τόσα χρόνια μαγειρέματος, μου είναι αρκετό να δω και να γευτώ κάτι, για να καταλάβω πώς το έχουν κάνει. Εκείνη τη μέρα, αφού έκανα γευστική και οπτική ανάλυση (χεχε), είπα πως θα το κάνω κι εγώ. Κόλλησα σε ένα μόνο υλικό, που το έβλεπα και δεν ήμουν σίγουρη για το τι ήταν.
Εντελώς μελιστάλαχτα και ευγενικά, ρώτησα τον κύριο της ταβέρνας να μου πει τι είναι γιατί δεν καταλαβαίνω. Απόρησε, γιατί το μόνο που είχε μέσα είπε, ήταν τα δαμάσκηνα. Όταν όμως του είπα: «Μήπως ήταν σιναπόσπορος»; Έφαγε φλασιά και μου είπε το μυστικό: είχε μέσα λίγη μουστάρδα (η οποία είχε ολόκληρο σιναπόσπορο μέσα). Τα τααααααααααααααααα! Είχα το μυστικό! Χαχα!
Μια και δυο, πήρα χοιρινό μέσα στη βδομάδα για να το κάνω την Κυριακή.
Πάμε να το κάνουμε;

Χοιρινό με δαμάσκηνα
(υλικά για 4 άτομα)
Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό μπούτι χοιρινό (ενώ είπα στον σύζυξ να φέρει τηγανιά για πιο ευκολία, μου έφερε μπούτι ολόκληρο και καθόμουν κι έκοβα)
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
½ ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο (ή ό,τι έχετε)
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κ. σ. μουστάρδα
1 κ. γλ. σιναπόσπορο -όχι σκόνη αλλά σπόρους (αν δεν έχετε σιναπόσπορο, προτιμείστε μια μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο ή απλά παραλείψτε το)
2 δαφνόφυλλα
1 κύβο σκόρδου ή ½ κ. γλ. σκόνη σκόρδο ή 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή λιωμένο
250 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
1 κ. σ. μέλι
αλάτι
πιπέρι
4 ποτήρια νερού νερό

Τι κάνουμε:
Τεμαχίζουμε το χοιρινό σε μικρά κομμάτια (μπουκιές), ενώ το καθαρίζουμε από τα λίπη του.
Μπορεί το χοιρινό να υστερεί σε ποιότητα από το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά έχει ένα καλό: το λίπος του είναι ορατό και μπορεί να αφαιρεθεί σε αντίθεση με το μοσχαρίσιο που δεν είναι εύκολο πάντα.

Το πλένουμε και το αφήνουμε να σουρώσει.

Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι το λάδι και βάζουμε το κρέας.

Το γυρίζουμε στη φωτιά να ασπρίσει από όλες τις μεριές. Η διαδικασία αυτή μου πήρε 15 λεπτά.

Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (αν θέλετε μπορείτε να τα προσθέσετε και πριν το σβήσιμο).

Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το σιναπόσπορο, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, το αλατοπίπερο και 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά.

Συνολικά, μου πήρε 1 και ½ ώρα για να ετοιμαστεί. Στη διάρκεια του μαγειρέματος, πρόσθεσα άλλα 2 ποτήρια νερό, κατά το τέλος του μαγειρέματος μάλιστα.

Στην μιάμιση ώρα, χαμήλωσα τη φωτιά, φρόντισα να έχει νερό αλλά όχι τόσο ώστε να θέλει πολλή ώρα βράσιμο και πρόσθεσα τα δαμάσκηνα και το μέλι.
Άφησα να βράσουν για 5 λεπτά και έσβησα τη φωτιά.

Συνοδεύτηκε και ρύζι σουρωτό, σαλάτα λάχανο καρότο και κρασί χαρισμένο από φίλους (ίδιο με αυτό που προστέθηκε μέσα).

Η γεύση ήταν ένα ποίημα. Η σάλτσα, επίσης! Τα παιδιά μου το έφαγαν και το καταφχαριστήθηκαν, χωρίς να φάνε βέβαια τα δαμάσκηνα (μην έχουμε και απαιτήσεις τέτοιες…). Τη σάλτσα πάντως την τίμησαν δεόντως.
Οι ποσότητες στο κρέας και τα δαμάσκηνα μπορούν όπως καταλαβαίνετε να διαφοροποιηθούν.

Είναι ένα εντυπωσιακό φαγητό πάντως και είναι ό,τι πρέπει για γιορτινό τραπέζι.
Στη φωτό είναι όλο το κρέας με όλα τα δαμάσκηνα (για να καταλάβετε τις ποσότητες) και μόλις που έφτασε για όλους μας (4 άτομα).
Έμειναν μόνο λίγα δαμασκηνάκια και 2-3 μπουκιές κρέας που σας αφήνω να μαντέψετε ποιος τα έφαγε!

update 3-11-08
Το φαγητό δοκιμάστηκε χτες με μοσχάρι και ήταν εξίσου τέλειο! Συνοδεύτηκε αυτή τη φορά με άγριο ινδιάνικο ρύζι.

30 comments:

  1. Τα λίγα δαμάσκηνα και τις 2-3 μπουκιές κρέας τα έφαγε ... τα έφαγε ... τα έφαγε ... ο γάτος!
    Σωστά μάντεψα;
    Καταπληκτικό τα φαγάκι σου Κική μου!

    ReplyDelete
  2. Πολυ ωραιο φαγητο, το εχουμε φτιαξει και μεις αφου πρωτα το φαγαμε εξω.
    Αλλά εμας εχει μερικες "μικρες" παραλλαγες που το κανει ακομα πιο νοστιμο...
    Μαντεψε.

    :)

    ReplyDelete
  3. Αααα, εδώ δεν είναι μπλογκ, το μαντείο των Δελφών είναι! Μάντεψε ο ένας, μάντεψε ο άλλος...κι εμείς λίγο φαγητάκι ζητήσαμε οι φτωχοί, τι ζητήσαμε;
    Ερώτηση ασχέτου:Μια τζουρίτσα μέλι θα το χάλαγε το χοιρινάκι μας; Ούτως ή άλλως τα δαμάσκηνα δεν έιναι τόσο γλυκά.

    ReplyDelete
  4. Just a friend χάσατε. Όχι ο γάτος, χεχε! Ευχαριστώ!

    Αντώνη...χμμμ...κανα ξηροκάρπι; Κουκουνάρι;

    Διονύση είδες; Σε έχω μάρτυρα. Είπα να τους βασανίσω και αντ' αυτού με βασανιζουνε. Κάτσε φάε παιδί μου και άσε τα κουίζ στους άλλους.

    Τι εννοείτε κ. Μάνεση για το μέλι; Μέλι έβαλα, δεν το προσέξατε;

    ReplyDelete
  5. Κικη, η συνταγη που φαγαμε εμεις εχει τις εξης παραλλαγες:
    -Μαγειρεμενο στο φουρνο, σε γαστρα.
    -Ειναι μαγειρεμενο σε κρασι σε αναλογια οση και το κρεας.
    -Και ναι, εχει κουκουναρια και σταφιδες.

    (και σιγουρα θα εχει και καποιες αλλες μικροδιαφορες, τις οποιες ομως πρεπει να ρωτησω γιατι δεν τις θυμαμαι)

    :)

    ReplyDelete
  6. Deli
    Αυτές τις μέρες τρέχω σαν τρελή να προλάβω να ετοιμάσω φαγητά για τα κορίτσια,που ήρθαν για αυτές τις μέρες-όχι δε σε ξέχασα.

    Λοιπόν το φαγητό αυτό είναι εξαιρετικό,το τρώμε -ο σύζυγος χωρίς τα δαμάσκηνα.Όμως δεν έβαζα όλα αυτά που προτείνεις..την επόμενη φορά θα εκτελεστεί κατά γράμμα.Πολύ μ΄αρέσουν τα φρούτα στο φαγητό.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Τοσο απλα υλικα,αλλα το αποτελεσμα πολυ μουρατο, νομιζω?

    ReplyDelete
  8. Αντώνη, τις σταφίδες τις φαντάστηκα αλλά δεν τις είπα γιατί θεώρησα το αποτέλεσμα πολύ γλυκό.
    Στο φούρνο ε; Ωραίο ακούγεται. Η αναλογία του κρασιού είναι μεγάλη! Δε βγαίνει μεθυσμένο; Χικ!

    Ελένη, ήρθαν τα κοριτσάκια σου; Τι καλά! Δοκίμασέ το κι έτσι! Φιλιά!

    Κατερίνα, είδες με απλά υλικά τι μπορείς να κάνεις; Απλά, λιτά και όχι απαραίτητα πολλά λιπαρά.

    ReplyDelete
  9. Καλημερα!
    Σε γαστρα ομως, οχι σε ταψι.

    Βγαινει πολυ νοστιμο, καθολου χικ.

    :)

    ReplyDelete
  10. πωπω ξελιγώθηκα η γυναίκα!!!Καταπηκτικό φαγητό!!!Θα το δοκιμάσω!!! φιλιά

    ReplyDelete
  11. Αντώνη, ωραίο πράγμα η γάστρα...

    Eve, δοκίμασέ το! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  12. Αγγελική Λ.October 29, 2008 at 1:01 PM

    Ωραίο φαγητό και πολυαγαπημένο.
    Και μια και το ρίξαμε στις παραλλαγές, όταν θα το ξανακάνω αντί για μέλι θα βάλω πετιμέζι μπας και καταναλωθεί τόσο που έφτιαξα!!!
    Αυτό με την μουστάρδα δεν το ήξερα να πω την αλήθεια..ακουγεται όμως ενδιαφέρον και έχω και πολύ ωραία μουστάρδα με ολοκληρο σιναπόσπορο!

    ReplyDelete
  13. Αγγελική κι εγώ θα το κάνω για τον ίδιο λόγο. Όμως....αναμείνατε συνταγή φαγητού που έκανα με πετιμέζι!

    ReplyDelete
  14. Τι μου κάνεις μεσημεριάτικα....
    ;-)))

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

    ReplyDelete
  15. Γλαρένια, απλά σε βασανίζω :-)))

    ReplyDelete
  16. Μου δώσατε μία πολύ καλή ιδέα για το τι να μαγειρέψω σήμερα !!!
    Σας ευχαριστώ ...με βγάλατε από τη δύσκολη θέση της καθημερινότητας

    ReplyDelete
  17. Κική μου, ωραίο το χοιρινό σου!
    Θα το κάνω μόλις σπάσω την δίαιτα! Χοιρινό και περισσότερο κοτόπουλο με μέλι, δαμάσκηνα, κρεμμύδι και σαφράν μαγειρεύω συχνά στη γάστρα. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ την μουστάρδα και το σινάπι!
    Ερώτηση τι είναι ο κύβος σκόρδου?

    ReplyDelete
  18. Δήμητρα χαίρομαι! Καλή όρεξη!

    Αγγελική...αχ...δίαιτα...ναι...
    Ο κύβος σκόρδου είναι όπως οι κλυβοι λαχανικών, αλλά τρίβεται, είναι σκόνη και μπορείς να τον προσθέσεις πάνω από φαγητό χωρίς απαραίτητα να βράσει για να λιώσει. Τα έχει τα συντηρητικούλια του, αλλά για μια ώρα ανάγκης που δεν υπάρχει σκόρδο στο σπίτι, καλό είναι. Ένα κυβάκι, αντιστοιχεί σε μια σκελίδα σκόρδου.

    ReplyDelete
  19. 10 φορές έχω μπει και το κοιταζω...το κακό είναι ότι εκτός του ότι δεν μεταφέρει μυρωδιές το ιντερνετ...δεν μεταφέρει ούτε μια μπουκίτσα ! ...ανίκανο πράμα αυτό το ιντερνετ ...φτου του ...

    ReplyDelete
  20. Natassa, αχ...Φάτε μάτια ψάρια δηλαδή.. :-)

    ReplyDelete
  21. το έκανα σήμερα κι έγινε τέλειο!!! σ'ευχαριστώ πολύ πολύ! :)

    ReplyDelete
  22. Κι εγώ ευχαριστώ! Καλοφάγωτο!

    ReplyDelete
  23. Αλέξης και ΚύνθιαNovember 22, 2010 at 8:59 PM

    Το έφτιαξα μόλις τώρα και είναι πάρα πολύ καλό, φοβάμαι μην έχω φάει το μισό μέχρι να έρθει σπίτι η Κύνθια.

    Το έκανα με κοτόπουλο μάλιστα, από το λίγο βράσιμο στο κόκκινο κρασί παίρνει χρώμα και μοιάζει λίγο με χοιρινό, καλή απάτη χεχεχ.

    ReplyDelete
  24. Ω! Με κοτόπουλο δεν το έχω δοκιμάσει! Ωραία ιδέα μου έδωσες! Άφησες καθόλου τελικά ή το έφαγες όλο;;; :-)))

    ReplyDelete
  25. Τίποτα δεν έφαγε πριν έρθω, με περίμενε! *χαίρεται*

    Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν καταπληκτικό και νομίζω του πάει πολύ το κοτόπουλο! Τί καλά που είναι να 'χεις αγόρι που του αρέσει κι εκείνου να μαγειρεύει! :P

    ReplyDelete
  26. Και μπράβο που σε περίμενε!!! :-)))

    ReplyDelete
  27. εξαιρετικο!το τυπωνω για μια φιλη!

    ReplyDelete
  28. Το έκανε κουκίτσα;

    ReplyDelete
  29. dokimaste to kai me arnaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστούμε για την ιδέα!

      Delete