Thursday, December 10, 2015

Δίπλες

Μπορεί τη συνταγή της μάνας μου να μην τη βρήκα και να μην πρόλαβα να καταγράψω, όμως οι μνήμες καλά κρατούν. Λίγο η μνήμη η δική μου, λίγο η μνήμη της αδερφής μου, λίγο η τύχη του πρωτάρη, και εγέννετο συνταγή για δίπλες.


Στο πατρικό μου σπίτι λοιπόν, επειδή γιόρταζε ο πατέρας μου ανήμερα τα Χριστούγεννα και τον γιορτάζαμε μεγαλοπρεπώς, η μάνα μου έφτιαχνε απ' όλα τα καλά.


Δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπακλαβά, αλλά και γλυκά ψυγείου. Για να γλυτώσουν τα γλυκά και να υπάρχουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, τα άφηνε σε ένα υπνοδωμάτιο που δεν χρησιμοποιούσαμε πια (αφότου είχαμε φύγει όλοι από το σπίτι). Εκεί, έμπαινες μέσα και δεν ήξερες τι να προωτοκλέψεις! χαχα!


Εγώ για να πω την αλήθεια, δεν ήμουν τρελή και παλαβή με τις δίπλες. Χτυπούσα αλύπητα τα μελομακάρονα, τα οποία ακόμα και τώρα μπορώ να φάω ασταμάτητα. Δεύτεροι στην προτίμησή μου έρχονταν οι κουραμπιέδες, που πιο πολύ έτρωγα για τη ζάχαρη :-p Τελευταίες έρχονταν οι δίπλες και ο μπακλαβάς. Το πρώτο επειδή δεν είμαι φαν γενικά των τηγανητών γλυκών (εξαιρούνται οι λουκουμάδες) και τον μπακλαβά για το καρύδι. Γενικά το καρύδι το αποφεύγω. Παρόλα αυτά φυσικά, στην αναβροχιά, έτρωγα ό,τι υπήρχε. Γλυκό να ήταν.


Οι προχτεσινές δίπλες έγιναν πολύ καλές. Μου θύμισαν της μάνας μου αλλά απόλυτα ίδιες δεν είναι. Θύμιζαν όμως τη δομή τους. Τις φουσκάλες που έκαναν αμέσως όταν τις έριχνες στο καυτό λάδι. Ο καλός μου είπε ότι ήταν καλύτερες από της μάνας μου (τις τσάκιζε αλύπητα, όπως και τον μπακλαβά...Δεν τσακωνόμασταν όπως βλέπετε στα γλυκά. Μισά ο ένας, μισά ο άλλος, χεχε!). Οι συγκεκριμένες δεν κράτησαν και πολύ λάδι. Ιδανικό για μένα δηλαδή. Τόσο ιδανικό, που μου αρέσουν και τις τρώω δυστυχώς. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, έφτιαξα πολύ λίγες, γιατί όσες κι αν έχουμε, θα τις φάμε οι δυο μας, οπότε δεν χρειάζεται! Καλή επιτυχία εύχομαι αν αποφασίσετε να τις κάνετε!




Δίπλες
Υλικά (για 25 περίπου δίπλες, ανάλογα το μέγεθος)
¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κ. σ. ζάχαρη
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
1 κ. σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά
½ κ. γ. μπέκιν
περίπου 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σπορέλαιο για τηγάνισμα
2-3 κ. σ. τριμμένο καρύδι
για το σιρόπι
1/3 κούπας νερό
1/3 κούπας μέλι
1/3 κούπας ζάχαρη


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μπέκιν.
Τα χτυπάμε λίγο με ένα σύρμα να ενωθούν.


Βάζουμε το μπέκιν, αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι και να ανακατεύουμε αρχικά με το σύρμα και στη συνέχεια με το χέρι μας. 
Προσθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον μισή ώρα και ή και περισσότερο αν έχουμε δυνατότητα χρόνου.


Μετά από το χρόνο αναμονής, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασία και ανοίγουμε ένα από τα κομμάτια ζύμης σε λεπτό φύλλο με πλάστη.
Αλευρώνουμε καλά αν κολλάει το φύλλο.
Κόβουμε με ροδέλα δαντελωτή ή μαχαίρι  φύλλα πλάτους 2-4 εκατοστών. Σχηματίζουμε φιογκάκια ή ό,τι σχέδιο θέλουμε.


Ζεσταίνουμε λάδι (καλύτερα κάποιο σπορέλαιο).
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε 2-3 δίπλες, ανάλογα πόσα χωράει το σκεύος μας.
Τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό από τη μια πλευρά και λιγότερο από 1 λεπτό από την άλλη, Αν χρειάζεται, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, για να προλαβαίνουμε να τις γυρίζουμε και να μην καίγονται. Δεν βάζουμε πολλές μαζί επίσης, για να μπορούμε να τις γυρίζουμε άνετα.
Τις αφήνουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα λάδια.
Όταν τελειώσουν όλες, τις αφήνουμε να κρυώσουν και φτιάχνουμε το σιρόπι, το οποίο θα ρίξουμε ζεστό. Έτσι θα παραμείνουν τραγανές.
Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 4-5 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί φουσκώνει.
Μοιράζουμε τις δίπλες στα δύο.
Ρίχνουμε το μισό σιρόπι να πάει παντού και λίγο τριμμένο καρύδι,
Βάζουμε από πάνω τις υπόλοιπες, ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και το υπόλοιπο καρύδι. Αν θέλουμε, μπορούμε να ρίξουμε επιπλέον λίγο μέλι από πάνω.
Τρώμε με τύψεις, αλλά είναι Χριστούγεννα ;-)

Διπλίτσα κανείς;


10 comments:

  1. Kι εγώ παλιά δεν τις έτρωγα... δηλαδή δεν τις κυνηγούσα.
    Τώρα αμα βρω καλή δίπλα την χτυπάω ;)
    Ωραίες έγιναν και τις έκανες και φιογκάκια, βολικά κι όμορφα.

    Και του χρόνου με υγεία.

    ReplyDelete
  2. Λαχταριστά αυτά τα χρυσαφένια φιογκάκια! Οι δίπλες είναι το αγαπημένο μου γλυκό και εδώ στην περιοχή μας το πιο γιορτινό, σερβίρονται σε κάθε χαρούμενη στιγμή!
    Αυτή είναι η εκδοχή μας,μοιάζει πολύ με τις δικές σας!
    http://oneiropeioio.blogspot.gr/2015/06/blog-post.html
    Καλές γιορτές!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την. Δεν καταλαβαίνω γιατί έβαλες το λινκ! Δεν μοιάζουν καθόλου! :-)

      Delete
  3. Δεν έχω κάνει ποτέ παρ οτι τις αγαπω πολύ!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να η ευκαιρία να κάνεις δίπλες!

      Delete
  4. Υπέροχες! Γεια στα χέρια σου και του χρόνου! Η τελευταία φωτογραφία μου αρέσει πολύ ;)

    ReplyDelete
  5. φαινονται τελειες. και του χρονου

    ReplyDelete