Friday, July 18, 2014

Γρανίτα λεμόνι. Ναι, αλλά μια ροζ γρανίτα λεμόνι!

Έχουν περάσει ήδη 6 χρόνια από τότε που πήγαμε στην Αμερική. Πώς περνάνε έτσι γρήγορα τα άτιμα, δεν έχω καταλάβει.
Στην επιστροφή μας, το ταξίδι ξεκίνησε αργά το απόγευμα. Μετά από λίγο, ξεκίνησε μια νύχτα που δεν νύχτωσε ποτέ (δείτε φωτό εδώ). Έμεινα άυπνη όλη νύχτα να δω τι θα απογίνει εκείνο το σούρουπο. Ήταν το πιο όμορφο σούρουπο που είχα δει ποτέ. Που δεν έγινε ποτέ απόλυτο σκοτάδι, παρά ήταν ένα σούρουπο που καθώς πετούσαμε από τη δύση στην ανατολή, έγινε ξημέρωμα κι ανατολή. Πανέμορφο...


Ύπνος δεν μου κόλλαγε. Δύσκολα κοιμάμαι σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλο κάτι διάβαζα, όλο κάτι έκανα μπας και με πάρει ο ύπνος, αλλά κάτι που δεν μπορώ να κοιμηθώ έτσι, κάτι η ομορφιά έξω, έμεινα ξάγρυπνη. Έπιασα ένα περιοδικό στα χέρια μου, από αυτά που εκδίδουν οι ίδιες οι εταιρείες με τις οποίες πετάς. Και σαν καλή μαγείρισσα που σέβεται τον εαυτό της, το μάτι μου έπεσε στη σελίδα με τη συνταγή. Ροζ γρανίτα λεμόνι! Μα τι όμορφη που φαινόταν! Τώρα να σας πω ότι έσκισα τη σελίδα;. Το παραδέχομαι. Το έκανα! Η σελίδα έμεινε όλα αυτά τα χρόνια εδώ δίπλα μου, στις συνταγές προς δοκιμή. Και φέτος μόλις, αξιώθηκα να τη φτιάξω.


Το ροζ χρώμα της γρανίτας, αποδίδεται στη γρεναδίνη που προσθέτουμε. Η δική μου χειροποίητη γρεναδίνη, καφέτιζε λίγο, οπότε δεν θα είχα το απαιτούμενο χρώμα. Γι΄ αυτό το λόγο, το ενίσχυσα με 2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Την επόμενη φορά, πρόσθεσα σιρόπι βύσσινο και έγινε ροζ, απλά όχι τόσο έντονο όσο με το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Σαφώς προτείνω να προσθέστε σιρόπι από βύσσινο ή κεράσι, παρά να βάλετε χρώμα. Τη 2η φορά, εκτός από σιρόπι βύσσινο έβαλα και λικέρ φράουλα. Επίσης, καλό είναι να σουρώστε το χυμό σας. Η μόνη αλλαγή που έκανα στη συνταγή, ήταν ότι πρόσθεσα 2 κουταλιές λικέρ, γιατί όπως σας ξαναείπα πρόσφατα, το αλκοόλ βοηθάει να μην γίνει η γρανίτα σκέτος πάγος.

Ροζ γρανίτα λεμόνι
Υλικά
1 και 1/2 κούπα νερό
3/4 κούπας συν 2 κ. σ. ζάχαρη (μπορείτε να παραλείψετε λίγη ζάχαρη, αλλά η διαφορά στην ξινάδα είναι έντονη)
3/4 κούπας χυμό λεμονιού (σουρωμένος)
2 κ. γ. γρεναδίνη ή σιρόπι από βύσσινο/κεράσι
2 κ. σ. λικέρ (για να ενισχύστε το χρώμα χρησιμοποιήστε φράουλας, βύσσινου κλπ


Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Απλό, πολύ απλό, δεν θέλει καν βράσιμο!
Μετά, βάζουμε το υλικό σε ένα μεταλλικό μπωλ. Εγώ χρησιμοποίησα ένα ταψάκι αλουμινίου από γλυκό.
Όταν αρχίσει να παγώνει, παίρνετε με πηρούνι το υλικό από τα τοιχώματα και το ανακατεύετε.
Στη συνέχεια που θα παγώνει όλο και περισσότερο, κάθε μισή ώρα, ξύνετε την επιφάνεια κάθετα και οριζόντια στη γρανίτα, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου. Θα χρειαστεί να ξύστε τις πρώτες 2 ώρες που θα έχει αρχίσει να παγώνει, αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνετε, το αλκοόλ βοηθάει να μην γίνει πάγος.


Στις πρώτες φωτό είναι με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Στην τελευταία φωτό, είναι με το σιρόπι βύσσινο και το λικέρ φράουλα. Πιο απαλό, αλλά φυσικό χρώμα. Και στις δύο περιπτώσεις, το χρώμα φαίνεται πιο έντονο όταν το υλικό παγώσει.

Καλό πσκ!

14 comments:

  1. Λατρεύω το λεμόνι και μου αρέσει πολύ και το χρωματάκι, είναι πολύ γλυκό! Δεν μπορώ να φανταστώ την ομορφιά του τοπίου που αντίκρυσες εκείνη τη νύχτα που δεν νύχτωσε, μακάρι να αξιωθώ κι εγώ κάποτε να δω κάτι τόσο μαγικό! :)

    ReplyDelete
  2. Η ροζουλί γρανίτα σου,εξαιρετική Κική!
    Υπέροχη συνταγή!!Πολύ όμορφη η παρουσίασή σου!!
    Καλό Σ/Κ!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  3. Βρε χαμένο,αφού είχες τέτοια συνταγή,γιατί μ άφησες να πλερώσω 15Ε την συνηθισμένη;;; ;;;;εεεεεεεεεε;;;;
    ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΣ! οχι λεφτά,ροζ γρανίτα λεμόνι! ΑΜ πως

    ReplyDelete
  4. Μόνο που θα είναι ροζ και θα έχει γεύση λεμόνι αξίζει,χαχα

    ReplyDelete
  5. Για το καλοκαίρι ό,τι πρέπει! Γρεναδίνη λοιπόν σε συνδυασμό με σιρόπι για να πάρουμε αυτό το υπέροχο ροζ χρώμα! Καλό Σαββατοκύριακο Κική!

    ReplyDelete
  6. Το θυμάμαι και εγώ αυτό το χρώμα στον ουρανό, αααααχ τι μου κάνεις τώρα!
    Πολύ ωραία η ροζούλα γρανίτα σου!

    ReplyDelete
  7. Μυρωδία πάτα το λινκ να δεις τι έβλεπα!

    ReplyDelete
  8. Ντίμη ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  9. Χαρά, αμ με τόσα λεμόνια εδώ, μου ήθελες ρομαντζάδα για να φας γρανίτα τρομάρα σου!!! Χαχαχα!

    ReplyDelete
  10. Λίλα εκπληξηηηη! χαχαχα!

    ReplyDelete
  11. Μαράκι πάμε του χρόνου; ;-)

    ReplyDelete
  12. Ροζ γρανίτα σαν συννεφάκι και... ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις!
    Μ αρέσουν και τα δυο:)

    ReplyDelete