Thursday, August 11, 2011

Τούρτα παγωτό-μπεζέδες

Θυμάστε την τούρτα παγωτό που είχα φτιάξει; Τώρα, πλησιάζοντας Παναγίας, ήρθε η στιγμή να σας την περιγράψω, έτσι ώστε αν θέλει κάποιος να τη φτιάξει. Η Έφη την έκανε ήδη και άρεσε σε όλους. Μάλιστα, δεν είχε ξανακάνει δίσκους μαρέγκας, αλλά δεν δυσκολεύτηκε καθόλου. Αν ακολουθήσετε σωστά τα βήματα και κάνετε τους μπεζέδες που θεωρείται το δύσκολο στην υπόθεση, θα έχετε μια μοναδική τούρτα παγωτό. Φυσικά, αυτό ισχύει για όσους λατρεύουν τους μπεζέδες! Να πω επίσης, ότι η Έφη χρησιμοποίησε 4 ασπράδια για τους δίσκους μαρέγκας, αλλά με 4 ασπράδια, βγαίνουν σχετικά λεπτοί, ανάλογα βέβαια πάντα, τη διάμετρο που θα τους κάνετε.


Το παγωτό της τούρτας, δεν είναι τίποτα άλλο, από το απλό παγωτό που περιέγραψα πριν λίγο καιρό εδώ. Εύκολο, απλό, γρήγορο. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε έτοιμο παγωτό, όπως επίσης και έτοιμες μαρέγκες. Αν είσαστε όμως από αυτές που την καταβρίσκουν να είναι στην κουζίνα, τότε, μόνο αν φτιάξετε την τούρτα μόνες σας θα είσαστε απόλυτα ικανοποιημένες! Αφήστε τις έτοιμες λύσεις για κάποια στιγμή που δεν θα έχετε χρόνο, ή αν δεν έχετε εμπιστοσύνη ότι θα φτιάξετε καλά ένα από τα δύο. Τότε, τόσο το έτοιμο παγωτό, όσο και οι έτοιμοι μπεζέδες, θα ακούγονται μια χαρά!





Τούρτα παγωτό-μπεζέδες
Υλικά
για το παγωτό
2 φακελάκια σκόνη σαντιγύ
400 ml φρέσκο γάλα
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 κουτί γάλα εβαπορέ
3-4 κ. σ. σκόνη σοκολάτα
(αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκόνη σαντιγύ, τότε φτιάξτε παγωτό με ένα μέρος ζαχαρούχο γάλα, ένα μέρος γάλα εβαπορέ και 2 μέρη κρέμα γάλακτος)
για τους δίσκους μαρέγκας
6 ασπράδια αυγών
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ. σ. αλεύρι
προαιρετικά
2 ασπράδια και 100 γρ. ζάχαρη επιπλέον

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε μαρέγκα με τις γνωστές οδηγίες που έχουν δοθεί αναλυτικά σε αυτά τα ποστ. Δηλαδή, χτυπάμε δυνατά τα ασπράδια μέχρι να στέκονται και προσθέτουμε τμηματικά τη ζάχαρη, ενώ αφήνουμε λίγη για το τέλος που θα την προσθέσουμε αλλά δεν θα τη χτυπήσουμε πολύ.
Πάνω σε ταψιά στρώνουμε λαδόκολλες (χαρτί ψησίματος) και σχεδιάζουμε με μολύβι δίσκους διαμέτρου 27 εκατοστών.
Πάνω από τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, φροντίζοντας να μην καλύψουμε τη γραμμή του μολυβιού, για να βλέπουμε τα όρια.

ο δίσκος μαρέγκας έτοιμος
Μοιράζουμε το μίγμα των ασπραδιών στις 2 λαδόκολλες και το στρώνουμε με κουτάλι, φροντίζοντας να φτάσει οριακά στο μολύβι, αλλά να μην το καλύψει (το μολύβι βάφει τη μαρέγκα). Η μαρέγκα δεν φουσκώνει, οπότε μπορεί να φτάσει σχεδόν μέχρι τον κύκλο που έχουμε σχεδιάσει.
Ψήνουμε στους 50-60 βαθμούς για αρκετές ώρες. Ακόμα και στον δικό μου φούρνο, που δεν έχει κατασκευαστεί για να ψήνει 2 ταψιά μαζί, ψήνω και τα τους δύο δίσκους, αλλάζοντας τη θέση τους μια φορά. Οπότε, σε φούρνους που ψήνουν κανονικά 2 ταψιά, δεν υπάρχει πρόβλημα να ψηθούν ταυτόχρονα. Μην δυναμώνετε τη θερμοκρασία, γιατί θα σκουρύνουν οι μαρέγκες σας.

Καλό είναι αυτό, να το κάνετε από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι οι δίσκοι όταν θελήσετε να μοντάρετε την τούρτα σας. Οι δίσκοι, αφού ψηθούν, διατηρούνται για πολύ καιρό χωρίς να πάθουν τίποτα. Διατήρησα δίσκους πάνω στο χαρτί που ψήθηκαν και μέσα σε σακούλα για ολόκληρο μήνα και ζω ακόμα :-)

Για το παγωτό
Χτυπάμε τη σαντιγύ με το φρέσκο γάλα, μέχρι να στέκεται.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, το εβαπορέ γάλα και τη σκόνη σοκολάτα. Χτυπάμε για λίγο να ενωθούν.
Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.

Πάνω την τουρτιέρα που θα βάλουμε την τούρτα, βάζουμε τσέρκι, το οποίο προτείνω να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο των δίσκων (1-1,5 εκατοστό). Αν το τσέρκι είναι μεγαλύτερο από τους δίσκους, τότε το παγωτό θα καλύψει και τα πλαϊνά τοιχώματα της τούρτας όπως φαίνεται στις 2 παρακάτω φωτό και η μαρέγκα θα φαίνεται, μόνο όταν κόβεται το κομμάτι. Αν δεν θέλετε να καλυφτεί στο πλάι η τούρτα με παγωτό, τότε το τσέρκι πρέπει να έχει τη διάμετρο των δίσκων μαρέγκας.


 Επίσης, ένα άλλο σημείο που θέλει προσοχή, είναι το εξής: όταν έκανα την τούρτα της φωτογραφίας, έβαλα κάτω-κάτω το δίσκο της μαρέγκας και μετά παγωτό, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτό. Αν την κάνετε, προτείνω να βάλετε πρώτα λίγο παγωτό και μετά μαρέγκα. Αυτό, γιατί όταν μπαίνει το παγωτό σαν βάση και όχι η μαρέγκα, το γλυκό αποκτάει σταθερότητα και δεν τρίβει η μαρέγκα καθώς την κόβετε.

Οπότε
Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη, το ανακατεύουμε και στρώνουμε μια λεπτή στρώση παγωτού (λεπτότερη από ό,τι θα βάλουμε στις άλλες στρώσεις) στην τουρτιέρα. Από πάνω, βάζουμε τον ένα δίσκο μαρέγκας, τον οποίο θα βγάλουμε προσεχτικά από τη λαδόκολλα. Αν σας σπάσει, μην αγχωθείτε. Στρώστε τα κομμάτια όσο καλύτερα μπορείτε, φροντίζοντας να υπάρχει παντού μαρέγκα.
Από πάνω, στρώνουμε το μισό παγωτό από όσο έχει μείνει.


Συνεχίζουμε, με ένα δίσκο μαρέγκας ακόμα και τελειώνουμε με παγωτό.

Αν θέλουμε, πάνω από τις 2 τελευταίες στρώσεις παγωτό, μπορούμε να βάλουμε τριμμένη σοκολάτα, καραμελωμένα ξηροκάρπια, ή κάποιο έτοιμο γλυκάκι τύπου κίντερ μπουένο, σοκολατάκια φερέρο, μαλτίζερς κλπ. Επίσης, αν θέλουμε να έχει μόνο μαρέγκες επάνω για διακόσμηση, φτιάχνουμε επιπλέον μαρεγκάκια με τα 2 ασπράδια και τη ζάχαρη. Εγώ είχα και 3ο δίσκο, τον οποίο έσπασα σε κομμάτια από πάνω.


Βάζουμε την τούρτα παγωτό στην κατάψυξη όπως είναι με το τσέρκι και αφήνουμε να παγώσει εντελώς. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, την αφήνουμε για λίγο έξω από την κατάψυξη, περνάμε ένα μαχαίρι εσωτερικά στα τοιχώματα του τσερκιού και το βγάζουμε. Ομοίως αφήνουμε για λίγα λεπτά έξω από την κατάψυξη, κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε.

Αν δεν έχετε τσέρκι, μπορείτε να φτιάξετε το παγωτό σε τάπερ ή παγωτιέρα και να βάλετε σπασμένους μπεζέδες σε στρώσεις εναλλάξ με το παγωτό.

Όπως και να ΄χει, αυτό το γλυκό, απευθύνεται στους λάτρεις της μαρέγκας κι εγώ όπως ξέρετε είμαι μία από αυτούς!


Κουραστήκατε να διαβάζετε; Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο ακούγονται! Άλλωστε, σκεφτείτε όταν πια θα είναι έτοιμη, τη στιγμή που που επιτέλους θα καθίσετε στη βεράντα με ένα κομμάτι τούρτα και θα οδηγήσετε το κουτάλι σας με μια γερή δόση πάνω του παγωτού-μαρέγκας στο στόμα σας. Σκεφτείτε τη στιγμή που η μαρέγκα θα θρυμματίζεται και θα ανακατεύεται με το παγωτό. Τι λέτε; Δεν αξίζει ο κόπος; Οκ, σταματάω!

Τις επόμενες μέρες, θα κλειστώ στην κουζίνα μου ή θα γυρνοβολάω στο νησί με φίλους καλούς που έχουν έρθει. Να περάσετε καλά το τετραήμερο που ακολουθεί και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Update 19-8-11
Έφτιαξα ξανά την τούρτα και αυτή τη φορά, έβαλα λίγο παγωτό στον πάτο, για να μην είναι κάτω ο μπεζές. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν τέλειο το αποτέλεσμα. Αν το παγωτό είναι λίγο και έχει ζέστη, λιώνει γρήγορα και από το βάρος της τούρτας τρέχει. Οπότε, το καλύτερο είναι: είτε κανονική δόση παγωτού από κάτω, αλλά να έχει προλάβει να παγώσει αρκετά αλλιώς θα τρέχει κατά το μοντάρισμα, είτε μπεζές από κάτω κι ας μην είναι σταθερό το κομμάτι, είτε μια βάση από παντεσπάνι ή τριμμένο μπισκότο και μετά παγωτό! Πάντως πάλι πήρε τις καλύτερες κριτικές!

11 comments:

  1. Καταπληκτική τούρτα! Λατρέυω το παγωτό με μπεζέδες! Οταν ημουν μικρή ηθελα και οι κανονικές οι τούρτες να μην έχουν παντεσπάνι αλλά ζύμη απο μπεζέδες!
    Για στα χεράκια σου!
    Καλό υπόλοιπο Αυγούστου!

    ReplyDelete
  2. Χρόνια Πολλά στον εορτάζοντα!!!αν δεν κάνω λάθος;;
    Την τούρτα σας την χαρίζω εγώ μπεζέδες όχι...
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  3. Χρόνια Πολλά! Να τον χαίρεσαι και να σε χαίρεται. Η τουρτίτσα τπέροχη. τρελαίνομαι για μπεζέδες. Μια απορία μόνο γιατί δεν συνηθίζω τη σαντιγύ σε σκόνη. Δεν μπορούμε να βάλουμε κανονική και να ελαττώσουμε κάποιο υγρό;

    ReplyDelete
  4. Ερη καλωσήρθες! Την ίδια ακριβώς επιθυμία είχα πάντα κι εγώ!!!

    Ξανθή, σε σκεφτόμουν καθώς το έγραφα και γέλαγα γιατί ήξερα τι θα πεις! χαχα! καλά θυμάσαι κι ευχαριστώ για τις ευχές!

    Vita, μπορείς να αντικαταστήσεις με πλούσια κρέμα γάλακτος. Ένα μέρος ζαχαρούχο, ένα μέρος εβαπορέ και 2 μέρη κρέμα γάλακτος αντί για σκόνη σαντιγύ. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  5. Το έγραψα και στη συνταγή σε περίπτωση που έχει κι άλλος απορία.

    ReplyDelete
  6. Υπέροχη Κικίτσα μου! Γειά στα χέρια σου!!

    Να πω ότι τη δεύτερη φορά (είχαμε δύο γενέθλια την προηγούμενη εβδομάδα) που ξεψάρωσα έβαλα και αέρα στις μαρέγκες!!! 2 "καλοί" σε πάχος δίσκοι και καμιά 12αριά μαρεγκάκια μικρά γύρω γύρω....σούπερ έγιναν! Προσεχώς σχετικό ποστ με τις φωτό!!

    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  7. Τώρα που εμένα μου τρέχουν τα σάλια τι να κάνω ???

    Τρελλαίνομαι για παγωτο και μαρέγκα !!

    Ευχαριστούμε Κική που μοιράστηκες την συνταγη ... μπήκε στα προσεχώς μου .

    ReplyDelete
  8. Κική πρέπει να είναι τέλεια!!θα επιχειρήσω να φτιάξω μπεζέδες και θα την φτιάξω.
    Χρόνια πολλά

    ReplyDelete
  9. Εφη, τέλεια! Περιμένω να δω τα νέα αποτελέσματα!

    Conna χαίρμαι που σου αρέσει και εύχομαι να την φτιάξεις!

    Μαρί, Ήταν η άτιμη! Ευχαριστούμε! Επίσης!

    ReplyDelete
  10. Ti na pw ki egw i talaipwri pou xeligouriazw apo tin allodapi? Tha ithela olokliri tin tourta alla mallon tha arkestw sto na ti ftiaxw gia evnoitous logous..hihi..Polla filakia Kikitsa!

    ReplyDelete
  11. Χαρούλα φτιάξε τοοοοο!

    ReplyDelete