Monday, September 27, 2010

Μελαχρινό

Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με απογευματινό καφεδάκι σε φίλη. Σε μια υπέροχη αυλή (και μια εξίσου υπέροχη κουζίνα κλαψ-ζηλεύω), ήπιαμε το καφεδάκι μας και τα λέγαμε για ώρες.

Μαζί με το καφεδάκι, η Λουκία έβγαλε και μελαχρινό (βρε παιδιά με οι δεν το γράφαμε αυτό; Άει στο καλό! Όλα τους φταίνε και τ’ αλλάζουνε!!!). Τι έλεγα; Α ναι! Για το μελαχρινό. Η συνταγή είναι της Αγγέλικας (συνονόματης), την οποία δεν γνωρίζω, αλλά άκουσα τα καλύτερα από τη Λουκία. Ήταν τόσο νόστιμο, που παρόλο που γύρισα αργά, το έφτιαξα στις 11 το βράδυ. Γίνεται γρήγορα και εύκολα, αρκεί να έχετε το απαραίτητο συστατικό της εποχής: πετιμέζι.

Μελαχρινό Αγγέλικας
Υλικά
1 κούπα λάδι
½ κούπα ζάχαρη (1 έλεγε)
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα πετιμέζι
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γ. σόδα
2 κ. γ. μπέκιν
κανελλογαρίφαλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς
Μέσα σε ένα μπωλ, χτυπάμε καλά με μίξερ* το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά, τα μυρωδικά και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα και το μπέκιν.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί (π.χ. ένα στενόμακρο πυρέξ), βάζουμε το υλικό και ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου στους 180-190 βαθμούς.
Κόβουμε αφού κρυώσει.
Καταναλώνουμε απαραιτήτως με φίλους!

Tips:
Η Αγγέλικα και η Λουκία χτυπάνε τη ζάχαρη με το λάδι για αρκετά λεπτά. Εγώ απλοποίησα τη διαδικασία, για να δω αν θα έχει διαφορά. Χτύπησα με σύρμα το λάδι και τη ζάχαρη για πολύ λίγο και πρόσθεσα τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υγρά υλικά, έτσι ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Αφού ενώθηκαν τα υγρά υλικά, πρόσθεσα λίγο από το αλεύρι ανακατεμένο με μπέκιν και σόδα. Συνέχισα με το σύρμα να ανακατεύω και το υπόλοιπο αλεύρι και … έτοιμο το μίγμα μου! Καμία διαφορά δεν είχε με της φίλης μου που το είχε χτυπήσει με μίξερ.

Κάτι άλλο που πείραξε και η Λουκία και εγώ, ήταν η ποσότητα της ζάχαρης. Η αρχική συνταγή, ζητούσε 1 κούπα ζάχαρη, που θεωρώ αρκετή, αφού υπάρχει το πετιμέζι. Με ½ κούπα, ήταν μια χαρά.

Και μια και είπαμε για πετιμέζι που έχει την τιμητική του το Σεπτέμβριο, ρίξτε μια ματιά σε άλλες συνταγές με πετιμέζι:
Μούστος-Πετιμέζι
Μουσταλευριά
Κοτόπουλο με πορτοκάλι και πετιμέζι
Μουστοκούλουρα

Το μπλογκ και η κάτοχός του, από την Παρασκευή διανύει μια περίοδο ανάπαυλας, προκειμένου να κάνει κάποιες απαραίτητες δουλειές. Από την Παρασκευή, βρίσκομαι μακριά από adsl γραμμή, οπότε είναι δύσκολο να σερφάρω και να βολτάρω στα μπλογκ σας με dial up. Με το ζόρι βλέπω τα email μου 1-2 φορές τη μέρα, αφού πρώτα του τάξω τσικουλάτα, καραμέλες και άλλα πολλά. Οπότε, συμπαθάτε με αν με χάσετε για καμιά βδομάδα. Όταν όμως γυρίσω, σας έχω πολλά νέα.

Καλή εβδομάδα!

28 comments:

  1. Κική μου θα το φτιάξω γιατί αρέσει πολύ στον μπαμπά μου!!! έχουν κάνει την ορθογραφία μαλλιά κουβάρια. καλό βράδυ

    ReplyDelete
  2. Τωρα εγω να υποθεσω οτι οταν το εφτιαχνες τραγουδουσες και το μελαχρινακι? Θα δοκιμαστει παραυτα.

    ReplyDelete
  3. Deli,μμμ,ωραίο φαίνεται!
    Α,κι εγώ με το σύρμα χτυπάω,βαριέμαι βάλε βγάλε το μίξερ από το ντουλάπι-μια χαρά γίνεται.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Μανουσίνα, περί ορθογραφίας, αυτό να λέγεται! Και μου τη δίνειιιιι!

    Δημιουργία, αν σου πω ότι το μουρμούρισα ενώ άνοιγα το σχόλιό σου, τι θα πεις;;;; χαχαχα!

    Ελένη, πολλά κέικ τα κάνω με συρμα, ειδικά αν δεν έχουν βούτυρο. Μια χαρά γίνονται!

    ReplyDelete
  5. Δεν ξέρω εσείς τι λέτε εγώ σε δυο λεξικά με (ι) το βρήκα, όπως επίσης ως μελαχρινή εμείς λέμε κάποια καρυδόπιτα.
    Αλλά κι αυτό μια χαρά είναι κι έχω αρκετό πετιμέζι!!
    Καλημέρα και καλές δουλειές!

    ReplyDelete
  6. Νόστιμο πολύ φαίνεται και μυρωδάτο αν βρω πετιμέζι θα το φτιάξω
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  7. Κι' αποκτήσαμε και πετιμέζι πρόσφατα :-)))
    Αλλά να το φτιάξω και να έχω φίλους γιατί αλλιώς δεν λέει να το φάω μόνη μου.
    Ευτυχώς που έχω και τα "παιδιά" μου στο γραφείο.
    Καλημέρες.

    ReplyDelete
  8. kiki kiki kiki mou kalimera!!!!! thelw afou evales to melaxrinani yparxei kai allh mia syntagh palia alla egw thn exw se metrhsh okas. legetai ksanthomelaxrinaki kai exei kai ta dyo xrwmata.mono se sena vasizomai |:)

    ReplyDelete
  9. oreotato glikaki....tha to ftiaxo..euxaristo gia tin sintagi
    kiria kiki mou.
    kali ke glykia eudomada

    ReplyDelete
  10. Αυτό δεν γίνεται και σιροπιαστό (νομίζω)?
    Πάντως και έτσι νόστιμο είναι, ένα νηστίσιμο κέικ με υπέροχο άρωμα σίγουρα.
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  11. Κικίτσα φαίνεται νοστιμότατο.
    Είναι το ίδιο με το γλυκό που λέγεται μελαχρινή??
    Γιατί την μελαχρινή εγώ την κάνω σαν καρυδόπιτα, χωρίς πετιμέζι.
    Μάλλον θα είναι διαφορετικό φαντάζομαι!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  12. πολύ νόστιμο φαίνεται.

    καλή επιτυχία σε ότι κάνεις !!!

    ReplyDelete
  13. Τώρα με έστειλες Κική! Γιατί μου το κάνεις αυτό; Πού θα βρω εγώ τώρα πετιμέζι στην Ολλανδία μου λες; Άσε που εδώ και εβδομάδες ονειρεύομαι μουστοκούλουρα... Αχ αυτή η ξενιτιά με σκοτώνει!
    Μάγδα

    ReplyDelete
  14. Με τη νέα παραγωγή πετιμεζιού θα το φτιάξω οπωσδήποτε.Υγιεινό και νόστιμο και μυρωδάτο. Τι άλλο θέλει κανείς;

    ReplyDelete
  15. Kικη φαινεται εκπληκτικο

    ReplyDelete
  16. Ξανθή, άλλα λένε τα λεξικά και άλλα η μνήμη μας. Γιατί; Μήπως και το πηρούνι δεν το γράφουν με γιώτα; Δεν μπορώ όμως να το βλέπω! Πφ! Θα σου αρέσει το γλυκάκι!

    Αστέρι, δοκίμασε αν βρεις! Είναι νοστιμότατο!

    Πηνελόπη, είσαι τυχερή! ;-)
    Ναι! Φτιάξε το για φιλαράκια!

    Βασίλη!!! Βρε θα σας σκοτώσω! Βρε σεφ είσαστε εσείς (και ο άλλος μαζί, ξέρεις ποιος, χεχε) και εγώ θα σας βρίσκω τις συνταγές; χαχα! Τι λες; Το βάζουμε ερώτημα στο φβ;

    ReplyDelete
  17. Βασιλική, περιμένω εντυπώσεις! Καλή επιτυχία (και μη με λες κυρία Κική καλέ! Σκέτο Κική!)

    Dark chef, νομίζω πως μόνο ασιρόπιαστο το έχω φάει. Ναι. Θρεπτικό, νηστίσιμο, απ' όλα!

    Έλενα, με έχουν ξαναρωτήσει γι΄αυτό, αλλά δεν το ξέρω. Μάλλον άλλο είναι νομίζω.
    Ευχαριστώ! Επίσης!

    Μαρία ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  18. Μάγδα, να στείλω;;;

    Vita, δεν κράτησες από αυτό που έφτιαξες καθόλου; Κάνε το, ναι!

    Ναντια, ευχαριστω!

    ReplyDelete
  19. βρε μελάχρινάκι..... ♪♫♪♫♪♫ :Ρ
    φαινεται πολυ νοστημο!!!!!!

    ReplyDelete
  20. Βασίλη :-)

    Λιβύααααα, θέλω κι εγώ νοτούλεεεεες! Χαχα!

    Γιάννη! Καλέ! Φβ είναι εδώ;;;; χαχα!

    ReplyDelete
  21. δες εδω -> http://www.copypastecharacter.com/
    έχει μπόλικα εικονίδια! ;-)

    ReplyDelete
  22. Ax mama!
    Mεγάλωσε πιά...!!!

    ReplyDelete
  23. Λιβύα, ευχαριστώωωω!

    ReplyDelete
  24. Φαραώνα, ατιμούλικο παιδί! :-)
    Σμουτς!

    ReplyDelete
  25. Κική καλησπέρα σου. Γιατί στην πιο πάνω ανάρτηση τη σπαρταριστή της φοιτητριας δεν μπαίνουν σχόλια;; Πάντως να ξέρεις οτι θα μπορούσε να "χρησιμοποιηθεί" σαν υλικό ..εποπτείας σχετικά με τους υπερπροστατευτικούς γονείς, την εξάρτηση και το πως ακριβώς μπορείς να μην βρίσκεις ποτέ τα όρια..και πολλά άλλα..
    Άρχισα ιστορία ..και είσαι ..πρωταγωνίστρια γι αυτό σε ειδοποιώ πρώτη! Μπες εδώ:http://anemondixtia.blogspot.com/2010/10/blog-post.html
    και να θέλεις συμμετέχεις με συνέχεια ιστορίας. Μπορεί και όποιος άλλος blogger θέλει, ακολουθώντας μόνον έναν όρο που είναι το να βάζει ως πρόσωπο ή πρόσωπα στην ιστορία αληθινούς blogger δίνοντας και τη διεύθυνση του blog τους. Άρχισα λοιπόν εγώ απόψε βάζοντας εσένα σε μιά ..κουζίνα βέβαια, και πάμε..
    Καλό ξημέρωμα
    Αναίς- Ρεγγίνα
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  26. Χα, μια χαρά θα είναι η κόρη σου, μην ανησυχείς τόσο...Άσε το παιδί να πετάξει με τα φτερά του...
    (Καλά, τα λέω εγώ τώρα που οι δικές μου είναι μικρές, να με δω σε μερικά χρόνια, τί θα λέω...)

    ReplyDelete