Monday, September 17, 2012

Μπριάμι τηγανιού με μπιφτεκάκια

Το καλοκαίρι χρειάστηκε να μείνω στην Πάτρα για λίγες μέρες, λόγω προβλημάτων της μάμας. Οπότε, το έπαιξα νοσοκόμα και μαγείρισσα δύο σε ένα. Τώρα βέβαια, τι να μαγειρέψεις για 2 άτομα όλα όλα, όταν μάλιστα το ένα από αυτά είναι διαβητικός; Έπρεπε να μαγειρεύω κάτι που να έχει λαχανικά και πρωτεΐνη και άμυλο και να είναι μαλακό και και και...Εγώ τότε έκανα τη δίαιτα της πείνας, οπότε το διαιτολόγιο του διαβητικού ήταν ό,τι έπρεπε για μένα. Μη νομίζετε βέβαια ότι μαγείρεψα παραπάνω από 2-3 φορές σε 5 μέρες που έμεινα...Μια μέρα λοιπόν, σκάρωσα ένα φαγητό που το ονόμασα μπριάμι τηγανιού. Είχε λαχανικά, ΚΑΙ πρωτεΐνη, ΚΑΙ άμυλο και προκειμένου να είναι μαλακό το κρεατικό (κιμάς) το έβαλα να βράσει στη σαλτσούλα των λαχανικών. Τελικά βγήκε πολύ καλό και ουδόλως...νοσοκομειακό!


Μπριάμι τηγανιού με μπιφτεκάκια 
Υλικά 
Για τα μπιφτεκάκια 
300 γρ. κιμάς
2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης μουσκεμένες σε νερό
½ κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
½ μέτριο κολοκύθι λιωμένο στο μπλέντερ
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι

για το μπριάμι τηγανιού 
λίγη συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας ή πάστα
2 μελιτζάνες
το υπόλοιπο μισό κολοκύθι
½ κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
2 πατάτες
λίγο ελαιόλαδο
αλατοπίπερο


Εκτέλεση 
Σε βαθύ τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και νερό και αφήνουμε να βράσουν με το κρεμμύδι και λίγο αλατοπίπερο.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις βρέχουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν σε σουρωτήρι, μέχρι να φτιάξουμε τον κιμά.
Φτιάχνουμε τα μπιφτεκάκια. 
Σε μπωλ βάζουμε τον κιμά, το λιωμένο κολοκύθι και κρεμμύδι, το αυγό, αλατοπίπερο και τις φέτες ψωμιού, αφού τις στύψουμε και πετάξουμε την κόρα. Θα έχουμε μια απαλή ζύμη.
Πλάθουμε μικρά μπιφτέκια, σαν μεγάλους κεφτέδες και τα τοποθετούμε ολόγυρα στο τηγάνι. Μην τα γυρίσετε αν δεν σταθεροποιηθούν καλά από τη μια πλευρά, γιατί θα λιώσουν. Αφήστε να βράσουν 5-10 λεπτά και μετά γυρίστε τα προσεκτικά με κουτάλι.
Ξεβγάζουμε με νερό τις μελιτζάνες και τις προσθέτουμε στο κέντρο του τηγανιού.
Προσθέτουμε και το κολοκύθι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις προσθέτουμε κι αυτές.
Βράζουμε για μία ώρα περίπου και προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται.

Καλή εβδομάδα!

16 comments:

  1. Μια ευχάριστη παραλλαγή για το καθόλου αγαπημένο μου μπριάμ!... ;)

    ReplyDelete
  2. Μου θύμισαν και λίγο από σουτζουκάκια...σαν εικόνα έστω...

    ReplyDelete
  3. Να σου πω ένα μυστικό? Αυτά τα φαγητά τύπου νοσοκομείου είναι η αδυναμία μου, δοκίμασέ το και με λεμόνι αντί ντομάτας!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με λεμονάκι ε; Γιατί όχι;

      Delete
  4. Deli,αυτοσχεδίασες,αλλά η γεύση πρέπει να ήταν τέλεια!
    Τα λαχανικά του καλοκαιριού με τη μοναδική νοστιμιά.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια χαρά ήταν Ελένη! Νοστιμότατο!

      Delete
  5. Υπέροχο, εμείς το λέμε τουρλού με κεφτεδάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τουρλού; Τουρλού! Χαχα!

      Delete
  6. Περαστικά στήν μαννούλα σου εύχομαι Κική!Πολύ ωραία συνταγή!Καλή εβδομάδα!Φιλιά!!

    ReplyDelete
  7. Κική μου, καταρχήν εύχομαι να είναι καλά η μαμά σου τώρα.
    Το φαγάκι σου νοστιμότατο, μου άρεσε που έβαλες και κολοκύθι στο μίγμα του κιμά, θα χαρίζει σε γεύση και υφή φαντάζομαι!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάει καλά Ερμιόνη μου, ευχαριστώ!

      Delete
  8. Περαστικούλια στη μαμά, και το φαγάκι σου δείχνει μμμμ, Παναγία μου!

    ReplyDelete