Monday, September 3, 2012

Σάλτσα φραγκόσυκου

Τα φραγκόσυκα (παπουτσόσυκα ή παυλόσυκα) τα γνωρίζετε; Υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά δεν αξιοποιούνται παντού με τον ίδιο τρόπο. Εδώ για παράδειγμα, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, όσο είναι στην Κέρκυρα ή στην Πελοπόννησο. Πολλές πληροφορίες γι' αυτά, μπορείτε να βρείτε αν κάνετε ένα ψιξιματάκι σε πολλά sites, όπως σ' αυτό εδώ.


Όπου κι αν διαβάσετε πληροφορίες, θα δείτε ότι το πιο δύσκολο σημείο που θα συναντήσετε με τα φραγκόσυκα, είναι η συλλογή του και το καθάρισμά του. Όλα όμως θέλουν τρόπο και όχι κόπο. Όσες φορές μάζεψα φραγκόσυκα, το έκανα με γάντια κήπου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπήκαν αγκαθάκια στα χέρια μου...). Σε κάποιες περιοχές, για να τα μαζέψουν, χρησιμοποιούν ένα μακρουλό ξύλο, στην άκρη του οποίου προσαρμόζουν ένα κεσεδάκι, μέσα στο οποίο πέφτει ο καρπός. Το κόψιμό του επίσης είναι το 2ο σημείο που θέλει προσοχή. Δεν είναι δύσκολο όμως. Αρκεί να το μεταχειριστείτε όπως θα μεταχειριζόσασταν ένα...πεπόνι! Κόψτε τις άκρες, κόψτε το στη μέση και στη συνέχεια σε τέταρτα, και περάστε το μαχαίρι σας από κάτω, όπως όταν καθαρίζουμε μια φέτα πεπόνι από τη φλούδα του. Αυτό τον τρόπο έχω βρει και με βολεύει. Εναλλακτικά, δείτε εδώ πώς μπορείτε να τα καθαρίσετε.



Τα φραγκόσυκα τα έχω χρησιμοποιήσει μόνο για λικέρ. Κάνουν καταπληκτικό λικέρ, πιστέψτε με! Ένα από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Η πλάκα είναι ότι δεν τα έχω χρησιμοποιήσει για κάτι άλλο, επειδή μου φαίνονται υπερβολικά γλυκά! Παρόλο που είμαι αθεράπευτα γλυκατζού, δεν μου αρέσουν τα γλυκά φρούτα! Προτιμώ τα ξινούλια!
Κάποια στιγμή που μου είχαν μείνει 2, τα φύλαξα στην κατάψυξη. Φέτος που ήθελα να κάνω απόψυξη, αναρωτιόμουν τι να κάνω 2 φρασκόσυκα. Έτσι, μου ήρθε η ιδέα για μια σαλτσούλα που θα συνόδευε το ψάρι μας. Αν δεν σας αρέσει να μασάτε κουκουτσάκια, λιώστε πρώτα τα φραγκόσυκα μόνα τους στο μπλέντερ και σουρώστε τα! Μπορείτε να κάνετε πιο πικάντικη ή τούρμπο τη σάλτσα, αν προσθέσετε λίγο αλκοόλ.


Σάλτσα φραγκόσυκου
Υλικά
2 ώριμα φραγκόσυκα
1 μικρό κρεμμύδι
3 κ. γ. ταμπάσκο
1 σκελίδα σκόρδο
10 φύλλα δυόσμου
4 κ. γ. χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι (αρκετούτσικο)
γάντια για το καθάρισμα των φραγκόσυκων


Εκτέλεση 
Φοράμε γάντια και πλένουμε τα φραγκόσυκα κάτω από τρεχούμενο νερό.
Με μαχαίρι και πηρούνι, απομακρύνουμε όσα αγκαθάκια μπορούμε.
Κρατάτε το φραγκόσυκο με πηρούνι και βοηθάτε με το μαχαίρι.
Κόβουμε κατά μήκος τα φραγκόσυκα σε 2 κομμάτια και μετά σε άλλα 2 κομμάτια τα μισά τους. Όπως καθαρίζουμε το πεπόνι, έτσι κι εδώ, κρατάμε με το πηρούνι το φραγκόσυκο και περνάμε το μαχαίρι κάτω από τη σάρκα του, έτσι ώστε να βγάλουμε τη φλούδα.
Κάθε καθαρό κομμάτι, το βάζουμε στο μπλέντερ.
Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα κομμάτια.
Στο μπλέντερ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ενωθούν.


ΠΡΟΣΟΧΗ: τα φραγκόσυκα έχουν κουκουτσάκια μικρά και σκληρά. Αν δεν θέλετε τα κουκούτσια να τα βρίσκετε μετά καθώς μασάτε (και αρχίζετε τα πτου κακά!), μπορείτε να λιώσετε πρώτα τα φραγκόσυκα, να τα περάσετε από σήτα και μετά να συνεχίσετε το χτύπημα με τα υπόλοιπα υλικά. Συνοδεύει ωραιότατα ψάρι ή κρέας!

Μην ξεχνάτε, ότι αν θέλετε να μπείτε στην κλήρωση για τα δωράκια του επετειακού ποστ, μπορείτε να σχολιάζετε εδώ, μέχρι την Τετάρτη τα μεσάνυχτα.  Καλή εβδομάδα!

27 comments:

  1. Πολύ πρωτότυπο!
    Καλή εβδομάδα Κικίτσα:)

    ReplyDelete
  2. Η Κερκυραία μαμά μου τα λατρεύει και έχει μάθει και εμάς να τ'αγαπάμε. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα του γυρολόγου, με τον κουβά γεμάτο φραγκόσυκα στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, να τα πουλάει με το κομμάτι! Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα, ήμουν μικρό παιδάκι τότε...
    Υπέροχη η γεύση τους!!! Το μόνο αρνητικό τα πολλά, σκληρά κουκουτσάκια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τώρα πάντως, τα φέρνουν και στο σούπερ μάρκετ Μαρίνα τέτοια εποχή! Τα σκληρά κουκουτσάκια ούτε εμένα μου αρέσουν!

      Delete
    2. κοριτσια...σας εχω νεα!ακομα στους τουριστες,τα πουλανε.Στην Πολη[κερκυρα]ειναι ενας παπους,που τα πουλαει.Και ..τα κουκουτσια΄΄΄΄δεν τα μασαμε,αλλα τα καταπινουμε ολοκληρα.Και το πρωι,,,,,,,,,,,,ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ!!!!

      Delete
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Δεν έχω φάει ποτέ μου...μου αρέσουν στην όψη και θα ήθελα να δοκιμάσω την γεύση τους....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επίσης!
      Είναι πολύ γλυκά. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

      Delete
  4. Τα φραγκόσυκα είναι συνδεδεμένα με το καλοκαίρι για μένα. Τα μαζεύουμε από τις φραγκοσυκιές στην άκρη του κτήματος με εφημερίδα διπλωμένη τετραπλή στο ένα χέρι και μαχαίρι στο άλλο. Όσο για το καθάρισμα, ένα μαχαίρι και ένα πηρούνι αρκούν, για να εμφανιστεί η νόστιμη σάρκα. Πολλά τα κουκουτσάκια βέβαια, αλλά δεν μπορεί κανείς να τα έχει όλα. Ασυνήθιστη η σάλτσα φραγκόσυκου, ωραία αξιοποιημένα τα φραγκόσυκα, όμως.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ειρήνη χαίρομαι που σου θύμισα τα παλιά! :-)

      Delete
  5. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
    Τα πιο απίθανα πράγματα φτιάχνεις τελικά... πολύ πρωτότυπη σάλτσα!

    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  6. Έμαθα να τρώω τα φραγκόσυκα στην Κύπρο!!! Είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο ειδικά όταν το τρως παγωμένο!!! Τώρα για τη σάλτσα σου έχω να πω πως θα τη δοκίμαζα ευχαρίστως με ένα φρέσκο ψαράκι.....φαίνεται καταπληκτική!!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παγωμένο δεν το έχω δοκιμάσει η αλήθεια είναι!

      Delete
  7. Σαν φρούτο δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά το λικεράκι σου είναι ΚΟΡΥΦΗ!!! Πήρα από το ΣΜ και με περιμένουν να το βάλω μπροστά!
    Στο ψαράκι λες η σαλτσούλα, ε? μμμμμ!!!!

    Καλή εβδομάδα Κικίτσα μου!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το λικέρ φραγκόσυκο είναι απλά σούπερ! Δεν το συζητώ! ;-)

      Delete
  8. Έχουμε στο χωριό μου στην Κρήτη,εκτός από φραγκόσυκα τα λέμε καπλόσυκα,δεν ξέρω από πού προκύπτουν οι ονομασίες. Σε κάποιους αρέσουν και τα τρώνε απλώς ως φρούτα,δεν ήξερα ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι αλλιώς!Μόνη μου πάντως αποκλείεται να επιχειρήσω να κόψω και να καθαρίσω ,φοβάμαι τα αγκάθια!Σαν αχινοί είναι βρε παιδί μου!
    Καλό Φθινόπωρο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Απλά θέλουν τον τρόπο τους για να κοπούν και να καθαριστούν!

      Delete
  9. Ελλη ΚερκυραραSeptember 3, 2012 at 3:34 PM

    Κική για την φύλαξη της σάλτσα στην κατάψυξη,τι θα έλεγες; Και μέχρι ποιο σημείο παρασκευής της (μιας κ πολλές τις ολοκληρώσουμε κατα την απόψυξη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα τη φύλαγα στην κατάψυξη ολοκληρωμένη. Δεν έχει και πολλά στάδια για να σταματήσεις σε κάποιο και να συνεχίσεις μετά. Εκτός και φυλάξεις λιωμένα τα φραγκόσυκα σκέτα στην κατάψυξη.

      Delete
  10. ακου, στην ιταλια τα λενε fichi d'india δηλαδη συκα ινδιας και ειδικα στο παλερμο τα φιαχνουν με διαφορους τροπους. ενας πολυ περιεργος, της φτωχης κουζινας φυσικα που ποτε δεν βρηκα το θαρρος να φιαξω, ειναι οι φλουδες κοτολεττα.
    δηλαδη φλουδες αλευρωμενες, μετα τις περνανε σε αυγο κλπ και τις τηγανιζουν.
    εγω απο περιεργεια θα τις εφιαχνα αλλα φοβαμαι μην και δεν τις καθαρισω καλα!

    καλο βραδυ

    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αλευρωμένες φλούδες;;; Ούτε εγώ θα το τολμούσα!!! χαχαχα!

      Delete
  11. Στήν πεθερά μού άρεσαν πολύ ,ήταν από τήν Πάρο πού είναι γεμάτη από φραγκοσυκιές!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  12. πολυ ομορφο το blog σου.δεν μπορουσα να φανταστω ,οτι τα ..παυλοσυκα[ετσι τα λεμε στην κερκυρα]γινονται.και τρωγονται καπως αλλοιως εκτος απο ωμα.θα φτιαξω οτι συνταγη δω και θα σας πω.καλημερα απο την κερκυρα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είχα δει αυτό το σχόλιο! Φιλιά στην Κέρκυρα!

      Delete
  13. Επειδή στο κτήμα μας,έχουμε πολλά φραγκόσυκα,τα οποία και τρώμε όλοι,θα ήθελα μια διευκρίνηση ώς προς την κατάψυξή τους.
    Φαντάζομαι οτι τα κατέψυξες,αφού τα καθάρισες,έτσι?
    Ευχαριστώ πολύ!!!
    Αργυρώ Π.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν θυμάμαι καλά, τα είχα καταψύξει έτσι όπως ήταν και τα καθάρισα μετά!

      Delete