Λίγο πριν αρχίσουν τα σχολεία, πάντα σκέφτομαι μια συνταγή που θα άρεσε στα παιδιά, μια και αυτές τις μέρες αρχίζει εκ νέου το βασανιστήριό τους: το σχολείο! χαχα! Κάτι να τα γλυκάνουμε βρε παιδί μου μέρες που έρχονται! Τι άλλο από κάτι σοκολατένιο;
Η πρώτη φορά που άκουσα για τα whoopie pies, ήταν από τη Λιζ. Μέχρι τότε δεν τα ήξερα! Τα whoopie pies, είναι η απάντηση στα cupcakes. Αν δυσκολεύεστε να φάτε ένα cupcake λόγω της βουτυρόκρεμας ή ό,τι έχει πάνω του, τότε φάτε ένα whoopie pie, που είναι σαν cupcake σε υφή και γεύση, διπλό όμως, με γέμιση, σαν σαντουιτσάκι.
Δεν είχα ασχοληθεί μαζί τους, μέχρι που κάποια στιγμή, μου έστειλε δώρο ένα βιβλίο η καλή μου η heart 'n' soul και δοκίμασα κανά δυο συνταγές (The whoopie pie book, της Claire Ptak). Ακόμα κι αν δεν έχετε ειδικό ταψί για whoopies, διαβάστε μέχρι κάτω το ποστ, γιατί μπορείτε κι εσείς να τα κάνετε. Αρέσουν πάρα πολύ στα παιδιά (και στους μεγάλους...). Το βιβλίο είναι μια σκέτη χρωματική και γευστική όαση! Αν το βρείτε, πάρτε το!
Chocolate Whoopie pies
Υλικά
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κακάο
1 ½ κ. γ. σόδα φαγητού
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ. γ. αλάτι
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
225 γρ. ξινόγαλο ή κεφίρ (έβαλα κεφίρ)
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και προετοιμάζουμε 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος*. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το κακάο και το μπέκιν.
Προσθέτουμε και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπωλ, χτυπάμε το βούτυρο που έχει μαλακώσει με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε και το αυγό και χτυπάμε καλά να ενωθούν.
Προσθέτουμε το ξινόγαλα (ή κεφίρ) και τη βανίλια και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά σε 2 δόσεις, χτυπάμε απαλά, ίσα για να ενωθούν.
Βάζουμε το υλικό στο ψυγείο για μισή ώρα.
Μετά τη μισή ώρα, βάζουμε μικρές κουταλιές στο ταψί, αραιά τη μία από την άλλη.
Ίσως χρειαστεί να ψήσετε μερικά για να δείτε πόσο μεγάλα τα θέλετε ή πόσο απλώνουν. Έτσι κι αλλιώς, το ψήσιμό τους διαρκεί 8-10 λεπτά, οπότε αξίζει να δοκιμάσετε για να μην απογοητευτείτε αν ψήσετε ολόκληρο το ταψί.
Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 8-10 λεπτά αν κάνουμε μικρά whoopies ή 10-12 λεπτά αν κάνουμε μεγάλα. Εγώ που έκανα μικρά, βγήκαν 52 μονά whoopies, δηλαδή 26 διπλά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα γεμίσουμε.
Το βιβλίο πρότεινε γέμιση με μαρσμάλοους. Εγώ έβαλα απλά πραλίνα φουντουκιού που είναι πάντα αγαπητή από όλους.
Σχετικά με τα ταψιά. Χρησιμοποίησα το ειδικό ταψί για whoopie pies και απλό ταψί για να μην περιμένω να κρυώσει το άλλο, αφού είχα μόνο ένα. Η διαφορά στο να χρησιμοποιήσετε ειδικό ταψί, είναι ότι κρατάνε το σχήμα τους καλύτερα. Το ειδικό ταψί, έχει βαθουλώματα, που περιορίζουν το σχήμα τους. Να θυμάστε ότι θέλει μικρή κουταλιά (ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό), για να μην παρα-απλώσουν.
Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε το ειδικό ταψί (στο οποίο δεν μπορείτε να βάλετε χαρτί ψησίματος αφού έχει βαθουλώματα, παρόλο που είναι αντικολλητικό, φροντίστε να το καθαρίζετε κάθε φορά που βγάζετε τα κεκάκια, για να μην κολλάνε τα επόμενα. Ένα κολπάκι που κάνω εγώ για το καθάρισμα, είναι να βουτάω ένα διπλωμένο χαρτί κουζίνας σε λίγο βούτυρο. Έτσι, φεύγουν τα υπολείμματα από κέικ από το ταψί (δεν έχει πολύ, μην φανταστείτε…) και ταυτόχρονα το βουτυρώνω.
Αν δεν έχετε ειδικό ταψί, μην διστάσετε να τα φτιάξετε. Γίνονται εξίσου καλα, απλά λίγο πιο απλωτά.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο, είναι το πάγωμα της ζύμης. Για να μην απλώσει, είναι σημαντικό να μπει στο ψυγείο, ειδικά τώρα που κάνει ακόμα ζέστη. Χειμώνα είχα κάνει τα whoopies και ήταν απαραίτητο, οπότε τώρα που είναι ακόμα καλοκαίρι (ναι, ακόμα είναι και δεν θέλω κουβέντα!!!) επιβάλλεται. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο, ακόμα και ενδιάμεσα, καθώς περιμένετε να ψηθεί το πρώτο ταψί (αν και ο χρόνος είναι πολύ λίγος και ίσως δεν χρειαστεί). Η υφή τους είναι απαλή και ευχάριστη όπως στα καπ κέικς. Σας εγγυώμαι ότι όλοι θα τα λατρέψουν!
Από το βιβλίο The whoopie pie book, της Claire Ptak.
Καλή εβδομάδα και καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια (και σε εμάς...)!
Η πρώτη φορά που άκουσα για τα whoopie pies, ήταν από τη Λιζ. Μέχρι τότε δεν τα ήξερα! Τα whoopie pies, είναι η απάντηση στα cupcakes. Αν δυσκολεύεστε να φάτε ένα cupcake λόγω της βουτυρόκρεμας ή ό,τι έχει πάνω του, τότε φάτε ένα whoopie pie, που είναι σαν cupcake σε υφή και γεύση, διπλό όμως, με γέμιση, σαν σαντουιτσάκι.
Δεν είχα ασχοληθεί μαζί τους, μέχρι που κάποια στιγμή, μου έστειλε δώρο ένα βιβλίο η καλή μου η heart 'n' soul και δοκίμασα κανά δυο συνταγές (The whoopie pie book, της Claire Ptak). Ακόμα κι αν δεν έχετε ειδικό ταψί για whoopies, διαβάστε μέχρι κάτω το ποστ, γιατί μπορείτε κι εσείς να τα κάνετε. Αρέσουν πάρα πολύ στα παιδιά (και στους μεγάλους...). Το βιβλίο είναι μια σκέτη χρωματική και γευστική όαση! Αν το βρείτε, πάρτε το!
Chocolate Whoopie pies
Υλικά
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κακάο
1 ½ κ. γ. σόδα φαγητού
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ. γ. αλάτι
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
225 γρ. ξινόγαλο ή κεφίρ (έβαλα κεφίρ)
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και προετοιμάζουμε 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος*. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το κακάο και το μπέκιν.
Προσθέτουμε και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπωλ, χτυπάμε το βούτυρο που έχει μαλακώσει με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε και το αυγό και χτυπάμε καλά να ενωθούν.
Προσθέτουμε το ξινόγαλα (ή κεφίρ) και τη βανίλια και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά σε 2 δόσεις, χτυπάμε απαλά, ίσα για να ενωθούν.
Βάζουμε το υλικό στο ψυγείο για μισή ώρα.
Μετά τη μισή ώρα, βάζουμε μικρές κουταλιές στο ταψί, αραιά τη μία από την άλλη.
Ίσως χρειαστεί να ψήσετε μερικά για να δείτε πόσο μεγάλα τα θέλετε ή πόσο απλώνουν. Έτσι κι αλλιώς, το ψήσιμό τους διαρκεί 8-10 λεπτά, οπότε αξίζει να δοκιμάσετε για να μην απογοητευτείτε αν ψήσετε ολόκληρο το ταψί.
Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για 8-10 λεπτά αν κάνουμε μικρά whoopies ή 10-12 λεπτά αν κάνουμε μεγάλα. Εγώ που έκανα μικρά, βγήκαν 52 μονά whoopies, δηλαδή 26 διπλά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα γεμίσουμε.
Το βιβλίο πρότεινε γέμιση με μαρσμάλοους. Εγώ έβαλα απλά πραλίνα φουντουκιού που είναι πάντα αγαπητή από όλους.
Σχετικά με τα ταψιά. Χρησιμοποίησα το ειδικό ταψί για whoopie pies και απλό ταψί για να μην περιμένω να κρυώσει το άλλο, αφού είχα μόνο ένα. Η διαφορά στο να χρησιμοποιήσετε ειδικό ταψί, είναι ότι κρατάνε το σχήμα τους καλύτερα. Το ειδικό ταψί, έχει βαθουλώματα, που περιορίζουν το σχήμα τους. Να θυμάστε ότι θέλει μικρή κουταλιά (ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό), για να μην παρα-απλώσουν.
ειδικό ταψί για whoopies |
Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε το ειδικό ταψί (στο οποίο δεν μπορείτε να βάλετε χαρτί ψησίματος αφού έχει βαθουλώματα, παρόλο που είναι αντικολλητικό, φροντίστε να το καθαρίζετε κάθε φορά που βγάζετε τα κεκάκια, για να μην κολλάνε τα επόμενα. Ένα κολπάκι που κάνω εγώ για το καθάρισμα, είναι να βουτάω ένα διπλωμένο χαρτί κουζίνας σε λίγο βούτυρο. Έτσι, φεύγουν τα υπολείμματα από κέικ από το ταψί (δεν έχει πολύ, μην φανταστείτε…) και ταυτόχρονα το βουτυρώνω.
Αν δεν έχετε ειδικό ταψί, μην διστάσετε να τα φτιάξετε. Γίνονται εξίσου καλα, απλά λίγο πιο απλωτά.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο, είναι το πάγωμα της ζύμης. Για να μην απλώσει, είναι σημαντικό να μπει στο ψυγείο, ειδικά τώρα που κάνει ακόμα ζέστη. Χειμώνα είχα κάνει τα whoopies και ήταν απαραίτητο, οπότε τώρα που είναι ακόμα καλοκαίρι (ναι, ακόμα είναι και δεν θέλω κουβέντα!!!) επιβάλλεται. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο, ακόμα και ενδιάμεσα, καθώς περιμένετε να ψηθεί το πρώτο ταψί (αν και ο χρόνος είναι πολύ λίγος και ίσως δεν χρειαστεί). Η υφή τους είναι απαλή και ευχάριστη όπως στα καπ κέικς. Σας εγγυώμαι ότι όλοι θα τα λατρέψουν!
Από το βιβλίο The whoopie pie book, της Claire Ptak.
Καλή εβδομάδα και καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια (και σε εμάς...)!
Καλημέρα Κικίτσα, καλή εβδομάδα!Αν και δεν είμαι της σοκολάτας, τα ζήλεψα πολύ τα γλυκάκια σου!!! Έχω ένα ταψί σαν το δικό σου, το είχα αγοράσει πολλά χρόνια πριν για να ψήνω "muffin tops"..Επιτέλους θα το χρησιμοποιήσω..χιχι..Φιλάκια!
ReplyDeleteΕίδες για να είσαι στον Καναδα (καλά λέω;). Το ταψάκι το έχεις χρόνια! ;-)
Deleteκαλη σχολικη χρονια!!!δυσκολη θα ειναι φετος!!!αλλα θα ξεκινησουμε γλυκα με την συνταγη σου!!!ευχαριστουμεεε!!
ReplyDeleteKΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑ!
Καλή χρονιά!
DeleteΤέλεια τα σοκολατοσαντουιτσάκια !!
ReplyDeleteΚαλή σχολική χρονιά και καλή εβδομάδα !
Φιλιά
Ευχαριστώ! Επίσης!
DeleteΔεν είναι καταπληκτικά? Τα φτιάχνω συχνά χωρίς να έχω ειδικό ταψάκι, αρέσουν πολύ στο γιο μου και τους φίλους του!
ReplyDeleteΤο θυμάμαι ότι τα φτιάχνεις! :-)
DeleteΚαλή σχολική χρονιά σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.
ReplyDeleteΚαλημέρα
Ευχαριστούμε!
DeleteΤα δικά μου πάντως ανυπομονούν να πάνε στην 3η τάξη, χαχα!!
ReplyDeleteΕγώ πάλι όχι!!
Καλή μας χρονιά.
Μας αρέσουν τα σοκολατένια αυτά μπισκοτάκια.
Ανυπομονούν ε; Για δες! χαχα! Καλή χρονιά!
DeleteΣκέτος πειρασμός!! Το βιβλίο και το ειδικό ταψάκι μπήκαν ήδη στη wish list στο amazon!! Ε ρε τι έχει να γίνει!!! :)
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Με το μαλακόοοοοοοο! χαχα!
DeleteΚαλημερα!! Τελεια φαινονται, γεια στα χερια σου!!!
ReplyDeleteΚαι τοσο σοκολατενια.. απολαυση!!!
Ευχαριστώ! Καλημέρα!
DeleteDeli,τι έφτιαξες πάλι!
ReplyDeleteΦαίνεται τέλειο,απολαυστικό!
Να μπορούσα,να άπλωνα το χέρι να έπαιρνα ένα-με βάζεις σε πειρασμό.
Φιλιά!
Πειρασμούς Ελένη μου! Φιλάκια!
DeleteΠολύ εμφανίσιμα και λαχταριστά δείχνουν τα διπλοσοκολατένια μίνι μπισκοτάκια!Νομίζω ότι στο ειδικό ταψάκι γίνονται καλύτερα..Φοβάμαι το ανομοιόμορφο και ανεξέλεγκτο άπλωμα της ζύμης.Ιδιαίτερα σαφείς οι οδηγίες σε κατευθύνουν σωστά στον δρόμο για την σωστή εκτέλεση!Συγχαρητήρια από κάθε πλευρά.Καλό μεσημέρι και καλή δύναμη στην καινούργια αρχή του σχολικού έτους!
ReplyDeleteΜη φοβάσαι. Αν είναι παγωμένη η ζύμη, δεν απλώνουν ιδιαίτερα!
DeleteΕυχαριστώ πολύ!
απίθανα είναι!!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώωω!
DeleteΚαλή εβδομάδα Κική μου!
ReplyDeleteΔεν έχω φτιάξει ποτέ whoopie pies αλλά από ότι διαβάζω και βλέπω υποψιάζομαι ότι θα είναι υπέροχα!
Ειδικά σε ένα παιδικό πάρτι, τα πιτσιρίκια θα κατενθουσιαστούν!
Φιλιά πολλά!
Δοκίμασέ τα! Είναι αξιαγάπητα!
Deleteκαι πεθαίνω για σοκολάτα.......
ReplyDeleteφιλάκιαααααααααα!!!!!
Καλώς την! Φιλάκια!
DeleteΜου αρεσουν Κικη και θα τα φτιαξω.Αλλα να σε ρωτησω, οταν βαλουμε αναμεσα την πραλινα τα φυλαμε στο ψυγειο ή τα αφηνουμε εξω?
ReplyDeleteΗ πραλίνα φυλάσσεται άνετα εκτός ψυγείου, οπότε τα αφήνουμε έξω.
DeleteΤα έχω ξαναδεί αλλά δεν τα έχω φτιάξει ακόμα. Πρέπει να γίνονται πολύ νόστιμα όμως και έτσι σοκολατένια είναι ωραίο κολατσιό για μικρά και μεγάλα παιδάκια! :)
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα και καλή σχολική χρονιά!
Πού να δεις πόσο εύκολα τρώγονται! Χαχα! Ευχαριστω!
DeleteΦαινονται τελεια, λιμπιστερα!!!!
ReplyDeleteΦιλια!!!
Και είναι! :-)
DeleteΤί έφτιαξες πάλι Κικήτσα!!Θά μάς τρελλάνης!!Είναι σκέτη κόλαση!!Ωραία η συνταγ'η σου!Καλή συνέχεια!!(Μπάς καί είμαστε καί εμείς ξαδέλφες?).Φιλάκια!!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
ReplyDeleteΓιατί το λες; Βρέθηκες με κάποια ξαδέρφη; Εμείς αποκλείεται να είμαστε πάντως! :-p
Καλησπέρα Κική μου! σήμερα τα μπάνιζα σε ενα περιοδικό και θα τα κάνω οπωσδήποτε! ήρθε το πρωί και το δωράκι μου! σ'ευχαριστώ πολύ πολύ πολύυυυυυυυυυυυυυυυυυυ!!!
ReplyDeleteφιλούρες!
Τέλεια! Φιλιά!
DeleteΤέλεια whoopies! Σοκολάτα η αιώνια αγαπημένη μου!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΚική μου καλησπέρα όταν είδα το άρθρο σου για τα whoopie pies έτρεξα αμέσως στο Αmazon και παρήγγειλα και το βιβλίο και το ταψί.Περίμενα πώς και πώς να τα πάρω στα χέρια μου.Και σήμερα λοιπόν τα έφτιαξα.Έγιναν τέλεια.Πάντως είναι ωραία ιδέα και για κέρασμα.Τα παιδιά μου ξετρελάθηκαν.Ευχαριστούμε για τις ωραίες ιδέες σου.Πάντα τέτοια!!!Καλό βράδυ.
ReplyDeleteΧαίρομαι που τα πήρες και τα έφτιαξες κιόλας. Ειδες ωραίες ιδέες που έχει μέσα ε; Καλά γλυκομαγειρέματα!
Delete