Wednesday, July 20, 2011

Φαγητό στη Σαντορίνη. Μέρα 2η: Ταβέρνα Παλιά Σκάλα, στο παλιό λιμάνι στη Φηρά


Δεύτερη μέρα στη Σαντορίνη. Εκείνη τη μέρα, επιλέξαμε να πάμε στο Ηφαίστειο, στην Παλαιά Καμένη. Αν πάτε στη Σαντορίνη κατακαλόκαιρο και αποφασίστε να πάτε στο Ηφαίστειο, 3 πράγματα θα έχετε οπωσδήποτε μαζί σας. Νερό, καπέλο και αθλητικά παπούτσια με κάλτσες. Μην κάνετε το λάθος να πάτε χωρίς αυτά. Αν πάτε με παπούτσια τύπου σανδάλια ή σαγιονάρες, ακόμα κι αν είναι καλής ποιότητας όπως ήταν τα δικά μου, θα βασανιστείτε αφού κάθε τρεις και λίγο θα μπαίνουν πετραδάκια μέσα. Δεν είναι τυχαίο, ότι η ξεναγός όταν ξεκινήσαμε φορούσε σαγιονάρες, ενώ εκεί πήγε με αθλητικά. Όσο για το καπέλο και νερό, είναι επιβεβλημένα. Κάποια στιγμή, νόμιζα πως βλέπω αστράκια από τον ήλιο και τη ζέστη.

Παρόλο που δεν μου πάνε τα καπέλα, υποχώρησα στις πιέσεις του καλού μου (ευτυχώς) και πήρα ένα καπέλο από κει. Αλίμονό μου αν δεν το είχα κάνει!

Τέλος πάντων, αφού επιβιώσαμε από την ανάβαση-κατάβαση κάτω από τον καυτό ήλιο, είχαμε αποφασίσει να φάμε στο παλιό λιμάνι στα Φηρά, στην ταβέρνα Παλιά Σκάλα. Στην ταβέρνα δεν πήγαμε τυχαία, αφού είχα τις καλύτερες συστάσεις από τη φίλη μου την Αλεξάνδρα που ζει εκεί. Η Βάσω και ο Γιώργος, είναι συμπαθέστατοι και φιλόξενοι. Η Βάσω μαγειρεύει με ντόπια προϊόντα παραγωγής τους. Ο πεθερός της κάνει ντοματάκια, λιαστά και μη, κάπαρη, καπαρόφυλλα κλπ.



Το να πάει κάποιος να φάει ή να πιει έναν καφέ στο Παλιό Λιμάνι, έχει ένα επιπλέον κόστος: το τελεφερίκ. Για τους ντόπιους, το τελεφερίκ κοστίζει 1 ευρώ, ενώ για τους τουρίστες 4. Άδικο; Είναι! Ναι. Είναι πολλά τα χρήματα για το τελεφερίκ, αν σκεφτείς ότι θες άλλα 4 ευρώ για την επιστροφή. 8 ευρώ το άτομο δηλαδή, άρα το ζευγάρι 16. Μια οικογένεια δηλαδή, πόσο θα θέλει για να πάει για φαγητό εκεί; Βέβαια, εκεί υπάρχουν μόνο 2 ταβέρνες και 1-2 καφέ, τα οποία κατά βάση δουλεύουν με τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια.

Όμως, όποιος φάει μια φορά στη Βάσω, ξαναπάει-όπως εμείς, κι ας είναι το τελεφερίκ στη μέση. Πιστέψτε με, τόσο η ποιότητα και η γεύση στα φαγητά της, όσο και οι τιμές της, σε αποζημιώνουν!

Σαλάτα με ντάκο, φέτα, λιαστά ντοματάκια Σαντορίνης, καπαρόφυλλα κλπ

Τηγανόψωμο
Ντοματοκεφτέδες (ΣΟΥΠΕΡ)
Το τηγανόψωμο που λέγαμε
και οι ντοματοκεφτέδες
Άσπρες μελιτζάνες με σάλτσα
Φάβα (πάαααρα πολύ καλή!)
Σκορδομακάρονα

Φάγαμε πολλά; Ω ναι! Η πείνα είναι πολύ κακός σύμβουλος όταν πηγαίνεις σε ταβέρνα ή στο σούπερ μάρκετ. Φυσικά δεν καταφέραμε να τα τελειώσουμε. Το τηγανόψωμο, σχεδόν ολόκληρο, μαζί με 2 ντοματοκεφτέδες, τους φάγαμε για πρωινό την επόμενη μέρα! Μούρλια ήταν. Τα άλλα τα μισοτελειώσαμε. Όλα, μα όλα ήταν τέλεια. Και όλα αυτά, μαζί με νερό και αναψυκτικό, 30 ευρώ. Δεν ξέρω, αν έπαιξε ρόλο το ότι ήμασταν συστημένοι από γνωστή. Πιστεύω ότι αυτές είναι οι τιμές της. Απ' ό,τι άκουγα και από άλλους πελάτες, όλα ήταν πεντανόστιμα και πάμφθηνα. Και ο κατάλογός της επίσης το μαρτυρούσε στις τιμές των φαγητών.

Αν βρεθείτε στη Σαντορίνη, σας το προτείνω! Αγνοήστε το τελεφερίκ, και πηγαίνετε να δοκιμάσετε τη μαγειρική της και τα ντόπια προϊόντα! Αν πείτε ότι μάθατε το μαγαζί από τη μικρή κουζίνα ( θα είναι το συνθηματικό μας), θα σας κεράσει και μπυρίτσα (που έτσι κι αλλιώς θα σας κεράσει κάτι).


Update: Η Μαρία και η Χαρά, μου χάρισαν ένα βραβείο, Έλενα μου χάρισε άλλο ένα, και η Helengr άλλο ένα, κι εγώ με τη σειρά μου τα χαριζω σε όλους τους αναγνώστες του μπλογκ μου!

11 comments:

  1. Ωραίο φαίνεται! Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω τις λιχουδιές αυτές! Περιμένω και την συνέχεια!

    ReplyDelete
  2. Me exei stoixeiwsei ayto to tiganopswmo!!!! Kane mia bolta apo to blog mou na pareis k kati pou einai diko sou!!! :)))

    ReplyDelete
  3. αχ τι ωραια! ολα τα σαντορινια προιοντα μαζι!
    υπεροχα!

    ReplyDelete
  4. egw den eixa paei palia skala! poy thn brhkes bre saini??????????

    ReplyDelete
  5. Mamma Mia Σαντορίνη, ένα άλλο νησί που έχει παραμείνει μέσα στην καρδιά μου.
    Τα φασόλια, κάπαρη και μελιτζάνα είναι αξεπέραστη.
    Σας ευχαριστούμε για μιλάμε για αυτό.
    Μια αγκαλιά.

    ReplyDelete
  6. Ολα καλά και άγια, χρήσιμες οι πληροφορίες και οι συμβουλές, αλλά αυτή η φάβα Κική μου ...με κομμάτιασε!!! μμμμμ!!!

    Να' σαι καλά να ξαναπάς και εκεί και όπου ποθεί η ψυχούλα σου!

    ReplyDelete
  7. Χαίρομαι που ανακαλύπτεις τις Κυκλάδες όμως να ξέρεις στα μικρά νησιά ειναι ολα τα μυστικά απο το 79 πάω καλως ηρθες
    Θ.Γ.

    ReplyDelete
  8. Εκπληκτικο μενου!
    Οσο για την τιμη δεν ειναι ουτε φθηνα ουτε ακριβα, ακριβως επειδη δεν ειχε κυριως πιατο.

    Βεβαια αν υπολογισεις και τα 16 για το πηγαινε ελα, τελικα δεν ειναι και τοσο φθηνα.
    Αληθεια για ποση ωρα χρεωνουν 4 ευρω το κεφαλι στο τελεφερικ;

    ReplyDelete
  9. Ευχαριστώ για τα σχόλια!

    Έλενα ευχαριστώωω!

    Θοδωρή, η Σαντορινη ήταν όνειρο χρονων. Τα άλλα μπορούν να περιμένουν ΑΝ μπορέσω να ξαναταξιδέψω!

    Αντώνη, κύριο πιάτο ήταν τα σκορδομακάρονα, οπότε πάλι είναι καλά. Άλλωστε τι να το κάνεις το κύριο πιάτο οταν έχεις σαβουρώσει...εεεε....φάει ήθελα να πω όλα αυτά; Τα οποία εδώ που τα λέμε ήταν υπερβολικλά πολλά! Ποτέ δεν τρώμε τόσα ούτε σπίτι μας ούτε έξω! Το τελεφερίκ είναι ένα πρόβλημα και θεωρώ υπερβολική την τιμή για τους τουρίστες, παρόλα αυτά θα ξαναπήγαινα στην Παλιά Σκάλα για φαγητό, κι ας πλήρωνα επιπλέον 8 ευρώ!
    Το τελεφερίκ κάνει 3 λεπτάκια να σε πάει πάνω ή κάτω και ένα ακόμα αρνητικό, είναι ότι δεν έχουν φροντίσει να έχουν ένα εισητήριο φτηνότερο αλέ ρετούρ, παρά θες δε θες, πληρώνεις 4 να πας και 4 να έρθεις. Και να σκεφτείς, ότι το τελεφερίκ είναι δωρεά ενός εφοπλιστή Νομικού, ο οποίος το έφτιαξε για να πηγαίνουν οι σαντορινιοί ΔΩΡΕΑΝ στη δουλειά τους...Τώρα πώς από το δωρεάν κατέληξε να πληρώνουν/με 1 και 4 ευρώ, δεν ξέρω.

    ReplyDelete
  10. τα καλύτερα έχουμε να πούμε για το ταβερνάκι.Σίγουρα αξίζει και το κατέβασμα με τις σκάλες και την ανάβαση με τα €4 του τελεφερίκ.Πήγαμε την 1η μας ημέρα στην Παλιά Σκάλα για φαγητό και το σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάμε.Την μπίρα μας την κέρασε (+ σπιτικό γαλακτομπούρεκο) και σου στέλνουμε τα χαιρετίσματα εκ μέρους της. Σε ευχαριστούμε.

    ReplyDelete
  11. Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε και που είδατε και οι ίδιοι ότι δεν τα παραλέω! Το φαγητο ειναι υπέροχο και η Βάσω και ο Γιώργος τέλεια παιδιά! Και του χρόνου!

    ReplyDelete