Sunday, December 13, 2009

Φτιάξτε φάτνη από γύψο

Αν πιάνουν τα χέρια σας, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μια φάτνη από γύψο. Αγοράστε γύψο καλλιτεχνίας (ειναι πολύ φτηνός) και ένα καλούπι για φάτνη. Το γύψο τον βρίσκεται σε μαγαζί με χρώματα-σιδηρικά, ενώ το καλούπι σε μαγαζί με είδη χόμπυ.
Άλλα υλικά που θα χρειαστείτε:
Τέμπερες
λεπτά πινελάκια
βαρνίκι διάφανο

Σε ένα μπωλάκι, βάλτε αρκετό γύψο (1-2 φλυτζάνια). Προσθέστε σιγά-σιγά νερό, μέχρι να έχετε μια πυκνή πάστα (πυκνή σαν μέλι). Ανακατέψτε με πλαστικό κουταλάκι. Δουλέψτε γρήγορα το υλικό σας γιατί σφίγγει. Αδειάστε το περιεχόμενο στο καλούπι. Αν το υλικό δεν έφτασε, επαναλάβετε τη διαδικασία με γρήγορες κινήσεις για να μην στερεοποιηθεί το πρώτο υλικό που βάλατε. Αν θέλετε να στέκεται όρθια, μπορείτε καθώς πήζει, να μπήξετε 2 μικρά ξυλάκια 2-3 μήκους εκατοστών, στο κάτω μέρος της φάτνης.
Αφήστε να σταθεί ένα 24ωρο ή μέχρι να έχει σφίξει καλά (ελέγχετε με το χέρι σας). Αν έχει στερεοποιηθεί, θα βγει αμέσως όταν θα προσπαθήσετε να την γυρίσετε και να τη βγάλετε.
Αφού κρυώσει, μπορείτε να τη ζωγραφίσετε με τέμπερες και όταν στεγνώσει να την περάσετε με ένα χέρι διάφανο βερνίκι. Η φάτνη που βλέπετε είναι πάνω από 7 χρονών και δεν έχει πάθει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Αν έχετε μικρά παιδάκια, θα χαρούν τη διαδικασία πολύ. Φτιάξτε και γι΄αυτά μια φάτνη και αφήστε τα να δημιουργήσουν.
Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε δεν αχρηστεύονται από το γύψο. Καθαρίζονται εύκολα όταν στεγνώσει. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, δουλέψτε μέσα σε ποτήρι μιας χρήσης.
Καλή επιτυχία!

13 comments:

  1. Κική μου, τι μου θύμισες! Όταν οι κόρες μου ήταν μικρές και τι δεν φτιάχναμε με γύψο... Φάντη όμως δεν έχουμε κάνει... Λες να μην είναι αργά?
    Όλο ιδέες μου βάζεις!
    Χρόνια πολλά!

    ReplyDelete
  2. Αγγελική, εγώ να δεις πόοοοοοοοοοοσες ώρες έχω περάσει με τα παιδάκια μου να φτιάχνουμε στολίδια και φάτνες! χαχα!

    ReplyDelete
  3. Για φετος δεν προβλέπεται αλλά θα το κρατήσω και σε μερικά χρόνια με βλέπω να φτιάχνω και γυψοφατνες!
    Καλημέρα!!! Φιλιά!
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  4. Deli,όμορφα τα χειροποίητα,σαν τα περσινά σου στολίδια με γύψο!Για φέτος δεν το βλέπω,γύψο μπορώ να βρω,αλλά καλούπι...Αν είχα θα το έκανα.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Φάτνη, δεν θα φτιάξω. Θα φτιάξω όμως κουλουράκια σε σχήμα αστεριού, μπαστουνιού κλπ χριστουγενιάτικα, θα τα ψήσω και θα τα ψεκάσω με χρυσόσκονη για να τα κρεμάσω στο δέντρο. Στην όλη διαδικασία, πρωταγωνιστές τα παιδιά και εγώ σε συντονιστικό ρόλο. Φιλιά.

    ReplyDelete
  6. Πολύ όμορφη ιδέα και η φάτνη σας είναι καταπληκτική!!!!!!
    Καλές γιορτές!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. γαστεροπλήξDecember 13, 2009 at 3:51 PM

    τώρα πια θα ξαναφτιάξω κατασκευές με γύψο όταν κι αν αποκτήσω εγγόνια, όσοι επιχειρήσετε για να μη στεγνώνει εύκολα ο γύψος και να μπορείτε να δουλεύετε με ευκολία και ησυχία θα προσθέσετε και ξίδι, έτσι αργεί να στεγνώσει και έχετε την ευκαιρία να κάνετε αν θέλετε πιο περίπλοκες κατασκευές, όπως να σκαλίσετε σχέδια στα μπαστουνάκια ή τα αστεράκια σας, όταν έφτιαχνα γλυπτική με γύψο το ξίδι πάντοτε ήταν απαραίτητο, μας δίνει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να δουλεύουμε δίχως αγωνία... αυτά είναι τα μικρά μυστικά που πρέπει να μοιραζόμαστε

    ReplyDelete
  8. Τρελοτουρίστα κράτα το! Ποτέ δεν ξέρεις!

    Ελένη, όταν ξαναπάς Αθήνα!

    Ιωάννα, αν δεν έχετε υγρασία (που δεν έχετε στην Αθην) είναι τέλεια ιδέα! Να τα φωτογραφήσεις και να μου τα στείλεις!

    Δεσποινάκι ευχαριστώ!

    Γαστεροπλήξ, ευχαριστούμε για το τιπ! Δεν το ήξερα!

    ReplyDelete
  9. εγώ πάλι έφτιαχνα τον bob τον μάστορα το καλοκαιρι ...

    ReplyDelete
  10. Η συνταγη της φατνης τελεια οπως ολες σου οι συνταγες.Εφτιαχνα κι εγω μικρη διαφορα με γυψο, ειναι πολυ δημιουργικο.

    ReplyDelete
  11. Κι εγώ μικρό παιδάκι είμαι ποιος θα με βοηθήσει να φτιάξω φάτνη;;χαχαχαχα
    Πολύ ωραία μου έβαλες ιδέες τώρα και τι θα πρωτοπρολάβω;;
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  12. Και φάτνη έφτιαξες; Μπράβο χρυσοχέρα μου!

    ReplyDelete
  13. Νατάσσα σοβαρά; Χαχα!

    Δημιουργία, ούτε αυτό σου ξέφυγε! χαχα! Ευχαριστώ!

    Ξανθή, να δω τι θα πρωτοκάνεις! Χειρότερη από μένα είσαι! χαχα!

    Big mama, εδώ και χρόοοοονια! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete