Sunday, April 10, 2022

Μπάμπκα-Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα

Το έχω ξαναπεί ότι το ίντερνετ για μας τους λιχούδηδες είναι μπελάς. Χιλιάδες ιδέες για γλυκά (και φαγητά) περνούν μπροστά από τα μάτια σου και θες να τα φτιάξεις όλα. Μία τέτοια συνταγή είναι η παρακάτω, την οποία πρωτοείδα  εδώ




Η μπάμπκα είναι μια ζύμη μπριός, γεμιστή με πραλίνα φουντουκιού. Είναι ένα εβραϊκό τσουρέκι. Θα μου πεις, εβραϊκό τσουρέκι θα φτιάξουμε το Πάσχα; 😋 Μπορεί να είναι εβραϊκό, αλλά σίγουρα όταν το δοκιμάσετε θα αναφωνήσετε: Ω Χριστέ μου!!! Οπότε όλα καλά παιδιά! 😉😂

Δυσκολία στη συνταγή δεν υπάρχει. Το μόνο δύσκολο, είναι η αναμονή 8-12 ώρες της ζύμης στο ψυγείο.

Μπάμπκα

 Για το σιρόπι

1/2 κούπα ζάχαρη

2/3 κούπας νερό

Για τη ζύμη

3/4 κούπας πλήρες γάλα (έβαλα λάιτ) (180 γρ) 

12 γρ. ξηρή μαγιά (ζητούσε 10)

600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ζητούσε μισό αλεύρι για ψωμί και μισό για όλες τις χρήσεις)

2 μεγάλα αυγά

110  γρ. ζάχαρη 

1 βανίλια

1 πρέζα αλάτι

114 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

για τη γέμιση

300-350 γρ. περίπου πραλίνα φουντουκιού (ζητούσε 800 γρ, αλλά ήταν υπερβολικό όπως έλεγε. Θα το δείτε κι εσείς και θα βάλετε όσο παίρνει η ζύμη)

προαιρετικά: 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας (τις οποίες δεν έβαλα)


Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε ζάχαρη και νερό σε κατσαρόλα να πάρουν μια βράση. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη ζύμη:

Μέσα στο μπωλ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το γάλα. τη μαγιά. Το βάζουμε σε λειτουργία με το γάντζο και συνεχίζουμε να προσθέτουμε καθώς τα χτυπάει, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, το μισό βούτυρο με τη σειρά που αναφέρονται για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο βούτυρο και χτυπάμε για άλλα 4 λεπτά. 

Διαμορφώνουμε και πατικώνουμε τη ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 8-12 ώρες. (Δες update) 


Μετά από 8-12 ώρες, πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη μας σε στενόμακρο φύλλο 25x70 πόντους (αν δεν έχετε τη δυνατότητα για τέτοιο μήκος,  κάνετε μικρότερο παραλληλόγραμμο και κάνετε πιο μακρουλό το ρολό) και απλώστε την πραλίνα παντού. Προσθέστε και τις σταγόνες σοκολάτας αν βάλετε.



Ρολάρουμε τη ζύμη και φτιάχνουμε ένα "κορμό" μήκους 70 περίπου εκ. (Αν δεν σας βολεύει αυτό, μπορείτε να την κόψετε εξαρχής στα 3 και να φτιάξετε τρία ίσα παραλληλόγραμμα. Γενικά, κάνετε όπως σας βολεύει).


Κόβουμε τον κορμό σε 3 μέρη. 


Με ένα πριονωτό μαχαίρι, κόβουμε κατά μήκος τα 3 αυτά κομμάτια,  οπότε καταλήγουμε με 6 κομμάτια.



Φτιάχνουμε ένα Χ με κάθε ζευγάρι και το στριφογυρίζουμε. Σιγουρεύουμε και κολλάμε τις άκρες κάτω από το τσουρέκι για να μην ανοίξουν. 


 

Βάζουμε το κάθε τσουρέκι σε φόρμα 20x7 εκ. Αν δεν έχετε φόρμες, διαβάστε τα tips παρακάτω.

Καλύπτουμε τις φόρμες με ένα τραπεζομάντηλο και αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο να φουσκώσουν για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο χωρίς αέρα στους 175 βαθμούς και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ) ή για λίγο λιγότερο με αέρα).

Αμέσως μόλις βγουν, περνάμε τις επιφάνειες με ένα πινέλο με το σιρόπι. Μπορεί να μη θέλετε να το βάλετε όλο. Εξαρτάται πόσο ζουμερό το θέλετε και αν θέλετε να το βουτάτε σε καφέ πχ, οπότε δεν θέλει πολύ.


Αφήστε να παγώσει για 2 ώρες τουλάχιστον (αν αντέξετε), ώστε να κοπεί όμορφα. 

Tips:

Προσπαθήστε να βάλετε την πραλίνα όσο πιο ισόπαχα μπορείτε.

Αν δεν έχετε φόρμες, δεν έγινε και τίποτα ΑΛΛΑ, το τσουρέκι σας θα έχει πιο απλωτή μορφή. Η φόρμα το βοηθάει να μην απλώσει στα πλάγια και να του δώσει ύψος. Γι' αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φόρμες μιας χρήσεως. Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάλετε σε στρογγυλό ταψί και να κάνετε πλέξιμο όπως στη φωτογραφία. 

Όταν το έφτιαξα, κράτησα το ένα τρίτο για μια στενόμακρη μπάμπκα και τα άλλα δύο κομμάτια τα έφτιαξα έτσι  και τα έβαλα σε στρογγυλό ταψί που είχα. Η αλήθεια είναι ότι γίνεται πολύ εντυπωσιακό. Αν δεν ξέρετε πώς να πλέξετε αυτό το σχέδιο, δείτε το παρακάτω σύντομο βίντεο από το 1ο λεπτό και μετά. Η λογική για το πλέξιμο σε στρογγυλό, είναι να σταυρώνουμε τις πλεξούδες όπως στις παρακάτω φωτο και όταν τις πλέκουμε, να σταυρώνουν στη συνέχεια με τις διπλανές τους. Θυμηθείτε σε κάθε περίπτωση, να κολλάτε τις άκρες κάτω από τη ζύμη για να μην ανοίγει και για να είναι όμορφο. 



Μπορείτε επίσης εξαρχής να κόψετε στα 2 το ρολό, να το μακρύνετε αρκετά για να πλεχτεί όμορφα  και να φτιάξετε απευθείας στρογγυλό τσουρέκι.

Update 12-4-22

Τα πειράματα πάνω στη συνταγή συνεχίζονται. Αντί να περιμένω 12 ώρες, άφησα τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες και συνέχισα με το πλασιμο. Έγινε το ίδιο καλό. 



Καλή επιτυχία!

2 comments: