Tuesday, June 2, 2020

Τραγανά κράκερς με προζύμι

Σήμερα φιλοξενώ τέλεια συνταγή της Αγγελικής, με ακόμα πιο τέλειες φωτογραφίες δικές της. Ανυπομονώ να την κάνω κι εγώ!



Τραγανά Κράκερς με προζύμι 
(για τις μέρες που χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και ονειρευόμαστε ποτάκια με φίλους…)
Τους τελευταίους μήνες στα σούπερ μάρκετ «εξαφανίστηκε» η μαγιά. Αυτή η δυσκολία ήταν κίνητρο να ασχοληθώ
(όπως αρκετές φίλες) με το προζύμι. Μου πήρε μια βδομάδα για να το αποκτήσω, ανακατεύοντας νερό και αλεύρι
και το πέτυχα! Με το προζύμι έφτιαξα νοστιμότατα ψωμάκια και τσουρέκια με αποτέλεσμα εντυπωσιακό κατά την
γνώμη μου. Και ακόμα πειραματίζομαι για την τέλεια γαλλικού τύπου μπαγκέτα… Τώρα πια διαθέτω μπόλικο δυνατό
προζύμι που με έβαλε σε σκέψεις: τι άλλο μπορώ να κάνω με αυτό? Κάτι που να μπορεί κανείς να το απολαύσει
με την παρέα του! Ψάχνοντας πήρε το μάτι μου αυτή την συνταγή για
κράκερς: https://anoregoncottage.com/sourdough-whole-wheat-crackers/
Ήταν πολύ απλή και αποφάσισα να την φέρω στα μέτρα μου. Πρώτα  πρώτα χρησιμοποίησα ελαιόλαδο αντί για
βούτυρο. Μετά άλλαξα το αλεύρι, γιατί δεν είχα αλεύρι ολικής άλεσης και χρησιμοποίησα αλεύρι σκληρό για
ψωμί. Επειδή έβαλα άσπρο αλεύρι, δεν έβαλα μέλι, επίσης δεν χρησιμοποίησα  μαγειρική σόδα, γιατί σε τόσο
λίγο αλεύρι είχα την εντύπωση ότι θα γινόταν αισθητή… Συμπλήρωσα αρωματικά βότανα. Αλλά ας πω
συγκροτημένα
τι έκανα…
Υλικά:
1 κούπα δοσομετρική προζύμι
1 κούπα δοσομετρική αλεύρι λευκό σκληρό για ψωμί (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο 1 κουταλιά της σούπας το πολύ)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Πάπρικα
Ρίγανη
Τυρί τριμμένο
Εκτέλεση:
Αναπιάνουμε το προζύμι, ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και δυνατό. Για απορίες που αφορούν το
προζύμι, η Κική τα έχει πει όλα εδώ, πριν από χρόνια:
https://mikrikouzina.blogspot.com/2008/10/blog-post_20.html
Αφού το προζύμι είναι έτοιμο ξεκινάμε!
Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και αναμιγνύουμε, κάνουμε ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα το προζύμι
και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με το χέρι να απορροφηθούν τα υγρά και να ενώσουν τα υλικά σε ένα
ελαστικό, λίγο υγρό ζυμάρι. 




Τώρα αν θέλετε να το κάνετε αυτό με το μίξερ, δικαίωμά σας… Επειδή το προζύμι
μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο υγρό, μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι περισσότερο ή καμιά κουταλιά
νερό. Με το προζύμι μου, που είχε μορφή χτυπημένου γιαουρτιού, δεν χρειάστηκε προσθήκη νερού.
Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι, η ζύμη των κράκερς είναι σαν καμβάς, κεντήστε τον! Μπορείτε να κάνετε όποια
δοκιμή θέλετε στις προσθήκες. Αν θέλετε βάζετε στο ζυμάρι ρίγανη και πάπρικα όπως έκανα εγώ. Όμως
μπορείτε να βάλτε πιπέρι, χοντρό αλάτι, κεφαλοτύρι, ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, θυμάρι, χόρτα Προβηγκίας,
ότι σας αρέσει! Ζυμώνουμε πολύ ελαφρά, πιο σωστά θα έλεγα ότι την τεντώνουμε και την τυλίγουμε για
5-6 φορές. Μετά την χωρίζουμε σε δυο ίσα κομμάτια.



Τα βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και
τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο ψυγείο. Τουλάχιστον ½ ώρα ξεκούραση, ιδιαίτερα αν χτυπήσετε πολύ
την ζύμη, που δεν χρειάζεται. 
Αφού χαλάρωσε το ζυμαράκι το ανοίγουμε, με βέργα σε χοντρό φύλλο. Όταν λέω χοντρό, να έχει πάχος λίγο
λιγότερο από 2 χιλιοστά… Απλώνουμε το φύλλο πάνω σε λαδόκολλα και με τον κόφτη της πίτσας το κόβουμε
σε τετράγωνα κομμάτια 2cm Χ 2cm περίπου. Στην συνέχεια τα έβγαλα ένα ένα σε ταψί της κουζίνας για να τα
ψήσω. Αυτό ήταν άχρηστο και «βασανιστικό» για μένα, άσε που χάλασε το σχήμα των κράκερς μου.
Σας συνιστώ λοιπόν την εύκολη λύση: Όπως είναι στην λαδόκολλα, χωρισμένα από τον κόφτη ως το χαρτί,
βάλτε τα στον φούρνο για ψήσιμο και δεν παθαίνουν τίποτα… Το έκανα με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και
πέτυχε.




Πριν ψηθούν τα κράκερς πασπαλίζουμε άλλα με μαύρο σουσάμι (αυτό είχα), άλλα με τυρί κέριγκολντ
και άλλα με χοντρό αλάτι. Επίσης με το πινελάκι της κουζίνας στάζουμε σταγόνες λαδιού επάνω τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, και ψήνουμε για 15-18 λεπτά, να γίνουν χρυσαφί.
Κρυώνουμε τα κράκερς σε σχάρα και τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο. Πόσο καιρό διατηρούνται δεν ξέρω,
γιατί ήταν φανταστικά με το λευκό κρασάκι μας και λίγη παρμεζάνα!
Το πιο φανταστικό είναι το πόσο τραγανά είναι! Αυτό το κρατσάνισμα στα δόντια όταν τα δοκιμάσετε, δεν
περιγράφεται σε κείμενο, ούτε αποτυπώνεται σε φωτογραφία!

No comments:

Post a Comment