Tuesday, May 26, 2020

Χειροποίητα ραβιόλια με γέμιση γλυκοπατάτας και ρεγκάτο

Χρόνια τώρα ήθελα να φτιάξω γεμιστά ζυμαρικά. Ο χρόνος όμως πάντα ελάχιστος. Λοιπόν να που βρέθηκε η ευκαιρία να τα φτιάξω κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η γέμιση που επέλεξα ήταν γλυκοπατάτα. Το αποτέλεσμα με τη γλυκοπατάτα είναι αρκετά γλυκό. Αν δεν σας αρέσει να έχει γλυκό αποτέλεσμα, βάλτε κάποιο αλμυρό τυρί η επιλέξτε μία άλλη γέμιση. Εμάς μας άρεσε πολύ.

Χρειάστηκαν δύο με τρεις ώρες για να τα φτιάξω, τρία λεπτά για να τα βράσω και 10 για να τα φάμε. Αν άξιζε; Άξιζε! Η γεύση ήταν το κάτι άλλο. Αν και εσείς θέλετε να δοκιμάσετε τη μαγική γεύση των φρέσκων ζυμαρικών, μπορείτε να τα φτιάξετε. Αν δεν θέλετε να τα κάνετε γεμιστά, μπορείτε να τα κόψετε σαν λαζάνια. Όπως και να έχει, θα είναι πεντανόστιμα.


Ραβιόλια με γλυκοπατάτα και ρεγκάτο
Υλικά για 5 μερίδες
Για τη ζύμη
360 γρ. αλεύρι  για όλες τις χρήσεις συν λίγο ακόμα
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας λάδι


Για τη γέμιση
800 γραμμάρια γλυκοπατάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
50 γρ τυρί ρεγκάτο ή και περισσότερο (μπορείτε να βάλετε κάποιο έντονα αλμυρό τυρί αν δεν σας αρέσει πολύ η γλυκιά γέμιση)

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε
Κάνουμε λακκούβα, βάζουμε τα αυγά και το λάδι.



Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, και συνεχίζουμε με το χέρι μας.
Ζυμώνουμε. Αν κολλάει, βάζουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα.



Βράζουμε τις γλυκοπατάτες μέχρι να τρυπιούνται. Αφού βράσουν τη σουρώνουμε τις λιώνουμε με πηρούνι ή με πρέσα.


Προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο. πολύ λίγο αλάτι. πιπέρι και αφού κρυώσει, 50 γραμμάρια τριμμένο ρεγκάτο.

Μετά από μισή ώρα αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.

Αν έχουμε μηχανή για ζυμαρικά παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το περνάμε από τη μηχανή, ξεκινώντας πρώτα από το χοντρό άνοιγμα και μετά όλο και σε λεπτότερο.


Πάνω στο φύλλο ζύμης βάζουμε μισό κουταλάκι γέμιση.
Αν έχουμε ειδικές θήκες για ραβιόλια χρησιμοποιούμε αυτές.


Διαφορετικά, ανοίγουμε φύλλο ζύμης, βάζουμε αραιά αλλά τακτοποιημένα σε ευθείες τη γέμιση.
Με πινελάκι και νερό κάνουμε κάθετες και οριζόντιες γραμμές δίπλα στη γέμιση, για να κολλήσει το επάνω φύλλο και από πάνω τοποθετούμε άλλο φύλλο ζύμης.




Προσεχτικά, με τις άκρες της παλάμης μας κλείνουμε τα δύο φύλλα γύρω από τη γέμιση, προσέχοντας να βγάλουμε τον αέρα, για να μην ανοίξουν καθώς θα βράζουν. Δεν μου άνοιξε κανένα στο βράσιμο!

 Κόβουμε με την ειδική ροδέλα ή με μαχαίρι αν δεν έχουμε.


Μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα, βάζουμε σε ένα ταψί μία καθαρή πετσέτα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Τοποθετούμε από πάνω τα ραβιόλια, μέχρι να ετοιμαστούν όλα.


Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να ετοιμάσουμε όλα τα ραβιόλια.
Το φύλλο, δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά λεπτό και να σκίζεται, αλλά ούτε και χοντρό. Με αυτή τη ζύμη, βγήκαν περίπου 70 ραβιόλια, δηλαδή περίπου 5 μερίδες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Όταν βράσει το νερό, βάζουμε μέσα μερικά ραβιόλια, όσα θέλουμε να έχει η μερίδα μας. Θα πάνε στον πάτο. Χρειάζεται 2 με 3 λεπτά για να βράσουν. Όταν βράσουν έρχονται στην επιφάνεια.



Τα σουρώνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε αμέσως.



Τα βουτυρώνουμε ή μπορούμε να βάλουμε μία απλή σάλτσα. Είναι πεντανόστιμα.


Αν σας μείνει γέμιση, μπορείτε να φτιάξετε μπιφτέκια λαχανικών, προσθέτοντας ένα αυγό και λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Αν σας μείνουν ραβιόλια για το βράδυ, μην τα βάλετε στο ψυγείο, γιατί η υγρασία θα νοτίσει το φύλλο και θα κολλήσουν. Αφήστε έξω, πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα. Αν έχετε να βάλετε και 2η σειρά, πάλι αλευρώστε τα, σκεπάστε με πετσέτα και αλευρώστε τη για να βάλετε τα υπόλοιπα.

Εδώ να σας πω, ότι ήταν πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να ανοίγω φύλλο με το χέρι, παρά με μηχανή, όπως και έκανα τελικά για τα περισσότερα. Με τη μηχανή, χρειάζεστε πολλές θήκες για να κάνετε γρήγορα.

No comments:

Post a Comment